Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Älä ihmettele jos Android-laite ehdottaa pian uusia vaihtoehtoja hakukoneeksi ja verkkoselaimeksi - Google aloitti kaikille Euroopassa näytettävien valintanäkymien esittämisen

Google on alkanut esittää Android-käyttäjille vaihtoehtoja muiksi verkkoselaimiksi ja hakukoneiksi.

Googlen uudet toimet ovat osa sen vastausta Euroopan komission sille kilpailun rajoittamisesta viime vuonna langettamaan päätökseen ja 4,3 miljardin euron sakkoihin.

Google kertoi esitettävistä vaihtoehdoista jo huhtikuussa mutta nyt ne ovat alkaneet näkyä ensimmäisille käyttäjille, kertoo Android Police -sivusto. Todennäköisesti tulevien viikkojen aikana yhä useammille käyttäjille esitetään uudet valintanäkymät.

Lopulta kaikki nykyiset sekä uudet Android-laitteiden käyttäjät Euroopassa saavat eteensä uudet valintanäkymät, joista voi valita ladattavaksi laitteeseen  uusia hakukoneita ja verkkoselaimia. Googlen mukaan Android-laitteiden käyttäjille alta löytyvät valintanäkymät esitetään ensimmäisellä kerralla, kun he avaavat Google Play -sovelluskaupan sen päivittymisen jälkeen.

Tällaiset valintanäkymät kaikki Android-käyttäjät Euroopassa saavat eteensä.
Tällaiset valintanäkymät kaikki Android-käyttäjät Euroopassa saavat eteensä.

Hakusovelluksille ja selaimille on omat valintanäkymänsä. Molemmissa näkyy viisi sovellusta, mukaan lukien jo asennetut. Esitettävät asentamattomat sovellukset vaihtelevat maittain ja valikoituvat mukaan sovellusten suosion perusteella. Ne esitetään satunnaisessa järjestyksessä.

Jos lisähakusovellus tai -selain asennetaan valintanäkymästä, käyttäjälle esitetään myös lisänäkymä, joka tarjoaa ohjeita sovelluksen käyttöönottoon.

Lisäksi hakusovelluksen asentajille esitetään mahdollisuus vaihtaa oletushakukonetta Google Chrome -selaimessa.

Hakusovelluksen asentajilta kysytään haluaako myös oletushakukonetta Chrome-selaimessa vaihdettavan.
Hakusovelluksen asentajilta kysytään haluaako myös oletushakukonetta Chrome-selaimessa vaihdettavan.

Komission aiemman päätöksen mukaan Google on rikkonut EU-kilpailulainsäädäntöä

  • vaatimalla valmistajia esiasentamaan Google-haun ja Googlen Chrome-selaimen ja vaatimaan Google-haun asettamista oletushakukoneeksi laitteissa, vaatimuksena tiettyjen Google-sovellusten lisensoimiseksi
  • estämällä valmistajia myymästä älylaitteita, joissa käytetään kilpailevaa Androidin lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää
  • antamalla taloudellisia etuja valmistajille ja operaattoreille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa

Google on komission päätöksen jälkeen ollut pakotettu luopumaan myös näistä käytännöistä, eikä vaadi enää aiempien ehtojen täyttämistä uusissa sopimuksissaan Android-laitevalmistajien kanssa.