airBaltic varustaa koko lentokonelaivastonsa Elon Muskin SpaceX:n Starlink-verkkoyhteydellä - matkustajille luvataan ilmaista ja nopeaa nettiä

airBaltic ottaa käyttöön Muskin satelliittinetin.

Latvialainen lentoyhtiö airBaltic on kertonut varustavansa koko Airbus A220-300 -laivueensa Elon Muskin perustaman ja johtaman SpaceX:n Starlink-satelliittiverkkoyhteydellä.

airBalticin mukaan jokainen sen matkustaja tulee hyötymään ilmaisesta ja nopeasta verkkoyhteydestä kaikkien airBalticin lentojen aikana vaivattomasti ja ilman kirjautumissivuja. Pääsy internetiin on tarjolla jatkossa heti koneeseen siirtymisestä lähtien.

airBaltic työskentelee SpaceX:n kanssa saadakseen vaaditun täydentävän tyyppitodistuksen (Supplemental Type Certification, STC) ja sen odotetaan aloittavan verkon asentamisen koko airBalticin Airbus A220-300 -laivastoon tänä vuonna.

SpaceX:n Starlink tarjoaa matalan viiveen laajakaistainternetin yli 40 maassa, maiden määrän vielä kasvaessa. Kaupallisten lentokoneiden palvelemisen Starlink aloitti viime vuonna. Sijainnillaan Maan kiertoradalla alhaisessa 550 kilometrin korkeudessa, yli 65 kertaa lähempänä kuin perinteiset geostationaariset satelliitit, Starlink saavuttaa huomattavasti pienemmän viiveen ja suuremmat lähetysnopeudet loppukäyttäjille.

airBalticin mukaan Starlink pystyy toimittamaan lentokoneisiin jopa 350 Mbit/s -nopeuden ja vain 20 millisekunnin viiveen. Lennon aikana tällaisella yhteydellä on mahdollista tehdä entistä useampia asioita.

”Tämä on historiallinen hetki meidän lentotoiminnallemme ja alalle kokonaisuudessaan. Pian airBalticista tulee ensimmäinen euroopppalainen lentoyhtiö, joka tarjoaa huippunopeat, rajoittamattomat ja nopeat Internet-yhteydet satelliitilla lennoillaan. Olemme innoissamme kehittäessämme pidemmälle palveluitamme matkustajille, jotka pian hyötyvät tästä Internet-yhteydestä lennoillamme airBaltic-verkostossa Euroopassa ja kauempana”, kommentoi airBalticin toimitusjohtaja Martin Gauss.

”Olemme iloisia, kun löysimme oikean kumppanin ja yhteydentarjoajan – SpaceX:n Starlinkin – tämä sopii tarpeisiimme ja täyttää toiveemme. Markkinoiden uusimman lentokonetyypin jälkeen seuraava looginen askel airBalticille oli tuoda kaikkein modernein Internet-yhteysratkaisu lennoille”, Martin Gauss lisäsi.

”Olemalla ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka ottaa käyttöön Starlinkin koko kalustolla, airBaltic asettaa uuden standardin varmistaakseen, että matkustajat saavat Internet-kokemuksen, johon he ovat tottuneet nykyaikanamme”, sanoi SpaceX:n Starlinkin myyntijohtaja Jonathan Hofeller. ”Starlinkin nopean, matalaviiveisen Internet-yhteyden ansiosta arBalticin matkustajilla on samanlainen tai parempi Internet kuin kotonaan. Asiakkaat kävelevät lentokoneen ja Internet yksinkertaisesti toimii, mikä tekee kirjautumissivujen ja suurten tiedostojen lataamisen aiheuttamasta stressistä ennen lentoonlähtöä historiaa.”