Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Adobe lopetti Flashin tuen - poistettu ja estetty kaikissa merkittävimmissä selaimissa

Adoben omistaman Flashin taru alkaa olla nyt päätöksessä.

Adobe lopetti tukensa Flashille vuoden 2020 lopussa, ja vaikka itse Adobe omaltaan onkin merkinnyt Flash Playerin lopettamaan sisältöjen toistamisen vasta 12. tammikuuta, ovat merkittävät selaimet toimineet jo nyt aiemmin ja viimeistään estäneet Flash-sisällön ajamisen päättymään vuoden 2020 lopussa.

Adoben omistama Flash oli takavuosina keskeinen osa interaktiivisia verkkopalvelukokemuksia sekä esimerkiksi videoiden suoratoistoa – esimerkiksi YouTube rakentui alkujaan Flash-videoiden pohjalta.

Samanaikaisesti Flash on ollut tunnettu myös merkittävänä tietoturvauhkana, ja lopulta Flashin kehitys jäi jälkeen uudemmista ja monin paikoin kevyemmistä ja turvallisemmista teknologioista, kuten HTML5:stä.

Adobe onkin jo aikaa sitten, jo heinäkuussa 2017, viestinyt Flashin tulevasta tuen päättymisestä.

Apple ei aikanaan tuonut Flash-tukea lainkaan iPhoneihin tai iPadeihin ja niiden Safari-verkkoselaimeen, mitä pidettiin tuolloin yhtenä laitteiden heikkouksista. Applen perustaja ja tuolloinen toimitusjohtaja Steve Jobs selitti Applen päätöstä laajasti huomiota saaneessa Thoughts on Flash -julkaisussaan. Osaltaan Applen päätöksestä jättää Flash-tuki pois uusista laitteistaan voidaan nähdä Flashin nyt loppuun edenneen alamäen alkaneen.

Viimeisin ja viimeiseksi jäänyt Adoben aiemmin joulukuussa Flash Playerille julkaisema päivitys kehotti jo entistä vahvemmin käyttäjiä poistamaan Flash Playerin ja kertoo tulevasta tuen päättymisestä 12. tammikuuta 2021, jolloin Flash-sisällön toisto tullaan estämään Adoben toimesta.

Kovin moni ei varmasti jää Flashia kaipaamaan. Flashin käyttö osana verkkopalveluja on ollut jatkuvassa laskussa läpi viimeisen vuosikymmenen. Aikanaan merkittävässä asemassa olleesta teknologiasta ajoi aika ohi.

“Haluamme käyttää tämän hetken kiittääksemme kaikkia asiakkaitamme ja kehittäjiä, jotka ovat käyttäneet ja luoneet upeita Flash Player -sisältöjä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Olemme ylpeitä, että Flashilla oli keskeinen rooli verkkosisäkkön kehityksessä mitä tulee animaatioihin, interaktiivisuuteen, ääneen ja videoon”, toteaa Adobe osana Flash Playerin viimeiseksi jäävän päivityksen muutoslokia.