5G-aikakausi alkaa: Elisa luovutti asiakkaalle Suomen ensimmäisen 5G-älypuhelimen

Elisa luovutti tänään Suomen ja samalla koko Pohjoismaiden ensimmäisen 5G-älypuhelimen asiakkaalle Elisa Kulma -myymälässä Helsingin keskustassa.

Elisan puolesta puhelimen luovutti toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila. Ensimmäisenä luovutettu puhelin oli ZTE Axon 10 Pro 5G, jonka toimitukset Elisalta myös muille ennakkotilaajille lähtevät liikkeelle tänään. Suomi on ensimmäinen maa Euroopassa, jossa ZTE Axon 10 Pro 5G tulee saataville.

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila (oikealla) luovutti ensimmäisen 5G-älypuhelimen Suomessa asiakas Harri Hellströmille.
Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila (oikealla) luovutti ensimmäisen 5G-älypuhelimen Suomessa asiakas Harri Hellströmille.

5G-aikakauden alkaessa Elisa Kulmassa avautuu myös matkapuhelinten suomalaista historiaa esittelevä näyttely, jossa on mukana erilaisia puhelimia vuodesta 1993 lähtien tähän päivään saakka.

Elisa esittelee matkapuhelinhistoriaa Elisa Kulman näyttelyssä.
Elisa esittelee matkapuhelinhistoriaa Elisa Kulman näyttelyssä.

Seuraavina 5G-älypuhelimina Elisalta näillä näkymin heinäkuun aikana saataville ovat tulossa OnePlus 7 Pro 5G ja Huawei Mate 20 X 5G. Kaikki puhelimet ovat olleet jo aiemmin ennakkomyynnissä.

Ensimmäiset 5G-älypuhelimet ovat vielä korkeahintaisia maksaen noin 900 eurosta 1 000 euroon.

”Alkuvaiheessa 5G-älypuhelimista ovat kiinnostuneet varhaiset omaksujat, joita kuitenkin on olemassa merkittävä määrä”, kommentoi Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Tuki 5G-mobiiliverkoille älypuhelimissa alkaa painua edullisempien hintaluokkien älypuhelimiin todennäköisesti ensi vuodesta alkaen. Toistaiseksi kaikki 5G-älypuhelimet ovat varustettu myös huippuluokkaa edustavalla tekniikalla ja suorituskyvyllä mutta ensi vuonna 5G-tukea tultaneen näkemään myös jo ylemmän keskiluokan älypuhelinmalleissa.

Uusi 5G-verkko mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.

Elisan 5G-verkossa päästään laajasti jo useiden satojen megabittien ja parhaimmillaan yli gigabitin latausnopeuksiin sekunnissa. Verkon kehitys on Helsinkiä edellä Turussa ja Tampereella.

ZTE Axon 10 Pro 5G on markkinoiden ensimmäinen 5G-älypuhelin Suomessa.
ZTE Axon 10 Pro 5G on markkinoiden ensimmäinen 5G-älypuhelin Suomessa.

Älypuhelinten ohella Elisa tuo myyntiin myös muita 5G-laitteita. 5G-kotilaitteista ensimmäisenä myyntiin tulevat Huawei 5G CPE Pro -reititin sekä myös näytön sisältävä 5G-reitittimenä toimiva HTC 5G Hub. Näistä Huawein reititin tuli ennakkomyyntiin jo huhtikuun lopulla ja toimitukset ovat alkamassa myös heinäkuun alkupuolella.

Elisan ensimmäisten 5G-laitteiden hinnat

  • Huawei Mate 20 X 5G: 999 €
  • OnePlus 7 Pro 5G: 899 €
  • ZTE Axon 10 Pro 5G: 899 €
  • Huawei 5G CPE Pro -reititin: 899 €
  • HTC 5G Hub -kotikeskus/reititin: 819 €

Lisätietoa Elisan myymistä 5G-laitteista löytyy sen sivuilta.

Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet sekä Vantaalla Tikkurilan aluetta sekä Espoossa Karaportin ja Otaniemen aluetta. Elisan mukaan 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. Elisan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset peittoaluekartat.

Elisa on jo aiemmin tuonut ennakkomyyntiin 5G-liittymät älypuhelimiin sekä mobiililaajakaistakäyttöön. Elisa tarjoaa 5G-liittymiä kahtena enimmäisnopeusvaihtoehtona, 600 ja 1000 Mbit/s. Elisan myymä nopein 4G-liittymä rajoittuu 300 Mbit/s -nopeuteen. 5G-liittymät toimivat myös 4G-verkoissa niiden maksiminopeudella. Elisan mukaan liittymien arvioitu nopeus 5G-verkossa 10-600/1000 Mbit/s, 4G-verkossa 5-600 Mbit/s ja 3G-verkossa 0,4-35 Mbit/s.

Elisa Saunalahti Huoleton 5G -liittymät älypuhelimiin

Datakäytön määrä on rajatonta Pohjolassa ja Baltiassa (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Viro, Latvia ja Liettua). Muissa EU- ja ETA-maissa Huoleton 5G 1000M -liittymän veloituksettoman datakäytön määrä on rajoitettu 23 Gt/kk ja Huoleton 5G 600M -liittymän 21 Gt/kk. Normaalihintaiset kotimaan puhelut ja viestit sisältyvät kaikkien Huoleton-liittymien kuukausihintaan.

  • Elisa Saunalahti Huoleton 5G 600M: 39,90 € / kk 12 kk ajan, sen jälkeen 44,90 € / kk
  • Elisa Saunalahti Huoleton 5G 1000M: 49,90 € / kk

Elisan Saunalahti Mobiililaajakaista 5G -liittymät

Rajaton netin käyttö Pohjolassa ja Baltiassa (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Viro, Latvia ja Liettua) ja 20 Gt/kk -nettipaketti EU/ETA-maissa sisältyy liittymän kuukausihintaan.

  • Elisan Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 600M: 34,90 € / kk 12 kk ajan, sen jälkeen 39,90 € / kk
  • Elisan Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 1000M: 44,90 € / kk

Alla kuvissa ensimmäiset Elisalla myyntiin tulevat 5G-laitteet.

ZTE Axon 10 Pro 5G.
ZTE Axon 10 Pro 5G.
OnePlus 7 Pro 5G.
OnePlus 7 Pro 5G.
Huawei Mate 20 X 5G.
Huawei Mate 20 X 5G.
Huawei 5G CPE Pro.
Huawei 5G CPE Pro.
HTC 5G Hub.
HTC 5G Hub.