Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa.
Hätänumeroon 112 on ollut mahdollista lähettää tekstiviesti jo vuodesta 2017 alkaen, mutta vain sellaisesta puhelinnumerosta, joka on rekisteröity palveluun etukäteen, mikä on vaikuttanut palvelun suosioon.
Rekisteröitymisvelvoite poistui hätäkeskustoimintaan annetusta laista 28.6.2025.
Mahdollisuus lähettää tekstiviesti hätänumeroon on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
”Hätätekstiviestipalvelu on kehitetty ensisijaisesti erityisryhmien palvelun turvaamiseksi kiireellisissä hätätilanteissa. Rekisteröintivelvoitteen poistuminen on merkittävä 112-palvelun saavutettavuuden parannus”, Hätäkeskuslaitoksen kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho toteaa.
Hätäkeskuspäivystäjä kysyy tekstiviestien kautta samat perustiedot kuin puhelussa ja tekee lain mukaisen riskinarvion avun välittämisestä. Tämän vuoksi ensimmäisessä viestissä kannattaa lähettää mahdollisimman paljon tietoa.
”Hätätilanteessa nopea avun saaminen kannattaa varmistaa lähettämällä mahdollisimman paljon tietoa jo ensimmäisessä viestissä. Hätäilmoituksen käsittelyaika kasvaa, jos viestejä vaihdetaan paljon”, Hopearuoho opastaa.
Hätänumero 112 on vain kiireellisiä hätätilanteita varten, kun tarvitaan poliisin, ensihoidon, pelastuksen tai sosiaali- ja kriisipäivystyksen kiireellistä apua. Hätänumeroon ei pidä lähettää vinkkejä tapahtumista tai henkilöistä.
Vuonna 2027 hätänumeron kanssa käytävään viestittelyyn on tulossa myös merkittävä muutos.
Vuonna 2027 Hätäkeskuslaitos on otamassa käyttöön Euroopan Unionin esteettömyysdirektiiviin perustuvan palvelun, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tekstin (Real-Time-Text, RTT) hätäilmoituksen yhteydessä.
”Kyseessä on puhelimissa oleva reaaliaikaisen tekstin ominaisuus, joka mahdollistaa tekstin kirjoittamisen puhelun aikana. 112 RTT:ssä teksti näkyy kirjain kerrallaan hätäkeskuksen ja avuntarvitsijan välillä. Myös äänet kuuluvat vastaanottajalle RTT-puhelussa”, kuvailee Hopearuoho.
Ennen vuonna 2017 lanseerattua 112-hätätekstiviestipalvelua hätäkeskuksilla oli käytössä alueelliset puhelinnumerot hätäilmoituksen tekemistä varten. Hätäkeskuslaitos poistaa nämä numerot käytöstä 1. elokuuta. Numeroiden pitkällä siirtymäajalla on haluttu varmistaa, ettei apu jää keneltäkään saamatta.