Kokeilimme uutta huippukannettavaa - ja yllätyimme: Huawei on nyt vaihtoehto myös läppäriksi

Huawei julkisti tänään Berliinissä kolme uutta MateBook-tietokonetta. Uutuuksista MateBook E on seuraaja Huawein alkuperäiselle MateBookille viime vuoden keväältä, eli Windows-hybridilaite kiinnitettävällä näppäimistöllä Microsoftin Surface Pro -koneiden tapaan. Täysin uusia avauksia Huaweille ovat puolestaan edullisempi ja kookkaampi 15,6 tuuman MateBook D sekä 13 tuuman MateBook X, jotka ovat perinteisiä kannettavia tietokoneita kiinteällä näppäimistöllä varustettuna. Koko kolmikko on tietenkin varustettu Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmällä.

Suomessa kolmesta MateBookista on tulossa myyntiin toistaiseksi vain MateBook X, joka saapuu kauppoihin heinäkuussa. MateBook X on uutuuskolmikon keihäänkärki muutenkin, sillä Huawei esitteli sen laitteista ensimmäisenä ja huomattavasti kattavimmin julkistustilaisuudessaan.

Älypuhelimissa Huawei on noussut maailmanlaajuisesti markkinakolmoseksi noin 10 prosentin markkinaosuudella ja saattaa hätyytellä tänä vuonna jo Applen kakkospaikkaa. Suomessa Huawein nousu on ollut vielä paljon huikeampaa: se on napannut älypuhelinmyynnin kuninkuuden tilanteessa, jossa Nokian ja Microsoftin Windows-puhelinten katoaminen kuvasta avasi täydellisen pelipaikan.

Millainen uutuus MateBook X on? Ainakin todella näppärän kokoinen

Ensivaikutelma Huawein uudesta tietokoneesta on positiivinen – ja Huawein voi sanoa onnistuneen yllättämään MateBook X:llä.

Huawei hehkutti MateBook X:ää julkistaessaan sen pienimpänä 13 tuuman näytön sisältävänä kannettavana tietokoneena – ja totesi sen olevan A4-paperia pienempi. Näytönreunukset ovatkin tavallista pienemmät ja näyttö kattaa Huawein mukaan 88 prosenttia näyttöosan pinta-alasta, jopa 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin Applen MacBook Prossa. Tämä tuntuu myös käytännössä, sillä näytön kokoonsa nähden uutuus on erinomaisen näppärän kokoinen.

Päällä MateBook X, alla 13 tuuman MacBook Pro. Kuva kertoo, minkä verran Applen kone on Huaweita suurempi.
Päällä MateBook X, alla 13 tuuman MacBook Pro. Kuva kertoo, minkä verran Applen kone on Huaweita suurempi.
MateBook X:n näppäimistön tuntuma on erinomainen – nopealla kokeilulla se peittoaa MacBook Pron, vaikka siihen on jo henkilökohtaisesti tullut totuttua.
MateBook X:n näppäimistön tuntuma on erinomainen – nopealla kokeilulla se peittoaa MacBook Pron, vaikka siihen on jo henkilökohtaisesti tullut totuttua.

MateBook X tulee Suomessa myyntiin kahtena versiona, alkaen 1 399 euron hintaan, jolla saa Core i5 -suorittimen, 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua SSD-tallennusmuistia. Kalliimpi 1 649 euron versio sisältää Core i7:n ja tuplasti, 512 gigatavua, tallennusmuistia. Edullisempi tulee Suomessa myyntiin harmaana ja ruusukultaisena, kalliimpi vain ruusukultaisena. Suorittimet ovat Intelin tuoreinta 7. sukupolvea ja tarkemmin malliltaan i5-7200U ja i7-7500U.

Hintansa puolesta Huawein uutuus asettuu Windows-läppäreiden premium-kategoriaan. Se on satasen halvempi kuin esimerkiksi Microsoftin uusi Surface Laptop, joka ehtii myyntiin kesäkuussa, varustettuna 8 ja 256 gigatavun muistein.

Huawei itse vertaili tilaisuudessaan MateBook X:ää erityisesti Applen MacBook Prohon sekä MacBookiin. MateBook X on molempia halvempi, eikä juuri 12 tuuman MacBookia kookkaampi, mutta samalla selvästi sitä tehokkaampi vastaten suorituskyvyltään ennemminkin MacBook Prota. Myös Applen odotetaan esittelevän teknisesti uudistuneen läppärimallistonsa 5. kesäkuuta omassa julkistustilaisuudessaan, joten tarkka vertailu nykyisiin versioihin tämä huomioon ottaen ei ole nyt täysin järkevää.

Ehkä jopa liian ohut?

Painoa MateBook X:llä on 1,05 kilogrammaa ja paksuutta 12,5 millimetriä. Koneen ohuus kostautuu osittain heikompana laatutuntumana sekä jämäkkyytenä. Näyttöosa avattuna näppäimistöosaa sai vääntämällä helposti taivutettua jonkin verran toisin kuin esimerkiksi huomattavasti jykevämpää 13 tuuman Applen MacBook Prota. MateBook X:n pinta ei oikein edes tunnu metallilta, jota se Huawein mukaan on, vaan muistuttaa osittain myös muovia.

MateBook X:n ohuudesta alkaa olla jo myös haittaa.
MateBook X:n ohuudesta alkaa olla jo myös haittaa.

Tuuletinta MateBook X:ssä ei ole, joten se toimii aina täysin äänettömästi. Huawein mukaan ensimmäisenä PC:nä koskaan MateBook X:ssä on käytetty avaruustuotannossa hyödynnettävää Microencapsulated Phase Change Material -materiaali-innovaatiota, jonka ansiosta lämpö siirtyy tehokkaasti pois laitteen sisältä. Jopa jo varsin tehokasta Core i7-7500U -suoritinta ilman tuuletinta voidaan pitää saavutuksena Huaweille.

Erinomainen näppäimistö – mukana myös sormenjälkitunnistin

Kiitosta MateBook X:lle voi antaa näppäimistöstä, joka erityisesti koneen kompaktiin kokoon nähden on kirjoitustuntumaltaan jopa erinomainen. Kirjoittaminen on mukavan pehmeää. Huawei kertoi näppäimistön olevan myös roiskeenkestävä, joten kahvien tai muiden juomien läikkymisestäkin se saattaa selvitä.

Virtanäppäimestä MateBook X:ssä löytyy myös sormenjälkitunnistin. Perinteisesti älypuhelimissa Huawein tunnistimet ovat olleet erittäin nopeita ja tarkkoja, joten odotukset myös MateBook X:lle on viritetty korkeiksi tältä osin.

MateBook X:n 13-tuumaisessa ja 3:2-kuvasuhteen IPS LCD -näytössä on 2160×1440 pikseliä. Näyttö ei tue kosketusta. Ensisilmäyksellä näytöstä ei moitittavaa löytynyt. Mielenkiintoisena yksityiskohtana näytöstä ei löydy lainkaan sen sivuja kiertävää kumipehmustetta monista muista kannettavista poiketen. Nähtäväksi jää, onko Huawein esteettisesti eittämättä paremmalla valinnalla myös joitakin negatiivisia vaikutuksia. Ainakin Huawei kertoo MateBook X:n näytön lasin olevan Corningin Gorilla-lasia, joten kestävyyteen on panostettu.

Liitäntöjä MateBook X:ssä on kaksi USB-C-porttia – yksi kummallakin laidalla – sekä 3,5 millimetrin perinteinen kuulokeliitäntä. USB-C-portit eivät sisällä Thunderbolt 3 -tukea ja niistä vain toinen toimii latausliitäntänä.

Äänentoistossa erikoisuus

Huawei on ryhtynyt yhteistyöhön Dolbyn kanssa ja on tuonut yhteistyössä tämän Atmos-tilaääniteknologian MateBook X:ään. Atmosin avulla MateBook X:n stereokaiutinten pitäisi pystyä luomaan uskottava tilavaikutelma, jolloin ääni kuuluu eri suunnista lähes kuten useamman kaiuttimen kotiteatterissa. Valitettavasti käytännössä emme vielä MateBook X:n Dolby Atmos -kaiutinten toimivuutta päässeet testaamaan, mutta aiemmissa laitteissa se on osoittautunut toimivaksi.

Lisäksi luonnollisesti myöskään MateBook X:lle luvattua 10 tunnin akkukestoa tai suorituskykyä emme vielä päässeet testaamaan.

Vahva aloitus kannettavissa tietokoneissa

Kokonaisuutena MateBook X:n perusteella Huawein avaus perinteisten kannettavien tietokoneiden markkinoille on yllättävän vakuuttava. MateBook X:ssä on perusasiat kunnossa – ajantasainen tekniikka sisuksissa, hyvä näyttö ja erinomainen näppäimistö – yhdistettynä erittäin kompaktiin kokoon.

MateBook X:n hinta ei ole halpa, mutta aivan poskettoman kalliskaan.

Kokonaisuutena MateBook X vaikuttaa erittäin varteenotettavalta premium-läppäriltä.
Kokonaisuutena MateBook X vaikuttaa erittäin varteenotettavalta premium-läppäriltä.

Suomessa Huawein vyöry kannettaviin tietokoneisiin ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi toteudu täydellä voimalla, sillä toinen päivän uutuus, alle tonnin MateBook D, suuremmalla 15,6 tuuman näytöllä ei ole tulossa myyntiin Suomessa. Samoin MateBook E kiertää hieman jopa yllättäen meidän markkinamme.

Valitettavasti Huawein toinen uusi perinteinen läppäri MateBook D ei ole tulossa Suomessa myyntiin.
Valitettavasti Huawein toinen uusi perinteinen läppäri MateBook D ei ole tulossa Suomessa myyntiin.

Tablettimarkkinoiden kasvun hyydyttyä kannettavien tietokoneiden markkinat ovat vielä muutamaa vuotta sitten odotettua ehdottomasti kiinnostavammat niin Applelle, Microsoftille, perinteisille tietokonevalmistajille kuin myös uusille pelureille kuten nyt Huaweille. Kilpailu kannettavissa tietokoneissa on kuitenkin ellei raaempaa niin ainakin yhtä raakaa kuin älypuhelimissa.

Lopulta kuluttaja kuitenkin voittaa kasvavassa kilpailussa. Sen takia myös Huawein mukaantulo yhdeksi vaihtoehdoksi kannettavaa tietokonetta valittaessa on erittäin tervetullutta.