Testissä Samsung Galaxy S10 Lite: Tämä uutuuspuhelin haastaa OnePlussan

Kun Samsung viime vuonna julkisti Galaxy S10 -puhelimensa, ajateltiin Galaxy S10e:n olevan malliston edullisin vaihtoehto. Vastikään markkinoille tullut Galaxy S10 Lite jatkaa kuitenkin yllättäen vielä Galaxy S10 -sarjaa, mutta kyseessä ei ole aivan perinteinen rajusti karsittu Lite-versio huippupuhelimesta.

Sen sijaan Galaxy S10 Lite tarjoaa lähes lippulaivaälypuhelimen ominaisuudet edullisempaan 679 euron suositushintaan, ja tulee markkinoille suosittuun hintaluokkaan haastamaan muun muassa OnePlus-puhelimet. Tekninen kattaus nostaa odotukset korkealle, sillä Galaxy S10 Lite on osittain jopa kehittyneempi kuin saman malliston huippupuhelimet – onhan se lähes vuoden tuoreempi. Lite-nimitys ei näy koossakaan, Galaxy S10 Litessä kun on kookas 6,7-tuumainen näyttö.

Samsung Galaxy S10 Lite on nyt saatavilla Suomessa 679 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, sininen ja valkoinen. Suomessa Galaxy S10 Lite sisältää 8 gigatavun RAM-käyttömuistin ja 128 gigatavun laajennettavan sisäisen tallennusmuistin.

Galaxy S10 Liten tekniset tiedot

  • 6,7 tuuman Super AMOLED Plus -näyttö HDR10+-tuella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (398 PPI)
  • Näytönalainen sormenjälkilukija
  • Kolme takakameraa
    • 48 megapikselin pääkamera PDAF -automaattitarkennuksella ja f/2,0-aukolla, optisella Super Steady OIS -kuvanvakaimella
    • 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
    • 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
  • 32 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera f/2,2-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
  • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac  / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • USB-C-liitäntä
  • 4 500 milliampeeritunnin akku pikalatauksella
  • Mitat 162,5 x 75,6 x 8,1 millimetriä
  • Paino 186 grammaa
Samsung Galaxy S10 Liten värivaihtoehdot.
Samsung Galaxy S10 Liten värivaihtoehdot.

Hyvää Galaxy S10 Litessä

  • Huippupuhelimen laatutuntuma. Kuten saattaa olettaa, vastaa Galaxy S10 Lite laatutuntumaltaan Samsungin huippupuhelimia. Puhelin on kookas, mutta todella ohut ja lasia sekä muovia yhdistelevän rakenteensa ansiosta jopa yllättävän kevyt. Laatutuntuma on hyvä.
  • Erinomainen näyttö. Samsung tunnetaan huippunäytöistään, eikä Galaxy S10 Lite tee poikkeusta. Kookas näyttö ei ole aivan korealaisvalmistajan huippupuhelinten tasolla, mutta kuitenkin loistokas niin tarkkuutensa, värintoistonsa kuin kirkkautensakin osalta.
  • Mainio akunkesto. Puhelimessa on 4 500 milliampeeritunnin kiinteä akku tuella jopa 45 watin pikalataukselle (mukana toimitetaan 25 watin laturi). Testirupeaman aikana varausta riitti yhdellä latauksella kahdeksikin vuorokaudeksi kohtalaisen helposti, joten akunkesto on erinomaista tasoa. Runsaallakin käytöllä akku kestää aamusta iltaan, eikä puhelin lämpene edes raskaassa rasituksessa.
  • Kameran laadukkuus hintaluokassa. Parhaimmillaan Galaxy S10 Liten kamera yltää huippupuhelinten tasolle. Etenkin pääkameran kuvat ovat ilahduttavan laadukkaita, mutta aivan virheetönkään kamerakokoonpano ei silti ole.

Huonoa Galaxy S10 Litessä

  • Kamerakokoonpanon yksipuolisuus. Galaxy S10 Liten kamerakokoonpano on tasokas, mutta telekameran puuttuessa joitakin kilpailijoita rajoittuneempi. Pääkameran kuvanlaatu kestää helposti vertailun reilun 600 euron hintaluokassa, mutta ultralaajakulmakameralta olisi odottanut hieman enemmän kalliimpien Galaxy S10 -mallien venyttyä huippusuorituksiin.
  • Pienet puutteet. Galaxy S10 Litellä ei ole virallista pöly- ja vesitiiviysluokitusta, jonka osa saman hintaluokan kilpailijoista jo sisältää. Myös langaton lataus ja stereokaiuttimet loistavat poissaolollaan, eikä näytönalainen sormenjälkilukija ole vieläkään perinteisten vaihtoehtojen tasolla. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä uupuu, mutta kalliimmissa älypuhelimissa sen puuttuminen alkaa olla jo peruskauraa.

Huippupuhelimen tuntua

Näyttö on tuttuja Samsung-vahvuuksia, myös Galaxy S10 Litessä.
Näyttö on tuttuja Samsung-vahvuuksia, myös Galaxy S10 Litessä.

Samsung Galaxy S10 Lite vaikuttaa nimestään huolimatta täysveriseltä lippulaivamallilta. Se on ulkoisesti erittäin laadukas, pelkistetty ja trendikäs, ja tyylillisesti lähempänä tämän vuoden Galaxy S20 -mallistoa kuin viimevuotisia Galaxy S10 -sisaruksiaan. Merkittävin ulkoinen ero mallistojen välillä on havaittavissa puhelinten takana, sillä Galaxy S10 Lite sisältää Galaxy S20 -malleille tyypillisen, varsin kookkaan kamerakomponentin. Muissa Galaxy S10 -sarjalaisissa takakamerat on aseteltu hillitymmin vieri viereen.

Toisin kuin saattaisi olettaa, ei Galaxy S10 Liten rakenne ole varsinaisesti lasinen. Puhelimen rakenne on alumiinia, mutta takakuori on muovia – Samsung tosin itse kutsuu materiaalia hienommin nimellä Glasstic. Takapinta heijastelee valoa hienosti, mutta on lasia kevyempi materiaali, mikä tekeekin Galaxy S10 Litestä yllättävän kepeän kädessä. Puhelin ei ole liioin ole yhtä liukas kuin lasiset kilpailijansa.

Oikealla laidalla ovat äänenvoimakkuuspainike ja Bixby-avustajan aktivoiva virtapainike.
Oikealla laidalla ovat äänenvoimakkuuspainike ja Bixby-avustajan aktivoiva virtapainike.
Alhaalla on USB-C-liitäntä ja yksinäinen kaiutin.
Alhaalla on USB-C-liitäntä ja yksinäinen kaiutin.

Samsung valmistaa monen mielestä markkinoiden parhaat näyttöpaneelit, ja myös Galaxy S10 Liten kuvaruutua on ilo katsella. Kohtalaisen kookas 6,7 tuuman näyttö 20:9-kuvasuhteella on ”vain” Super AMOLED Plus -tasoa, eikä Dynamic AMOLED, kuten Samsungin huippumalleissa, mutta se toistaa siitä huolimatta värit erittäin luonnollisina ja täyteläisinä. Näytön nimen Plus-lisäys viestii lisätystä HDR10-tuesta, joka elävöittää esimerkiksi videoita ja elokuvia tehden multimediakäytöstä nautinnollisempaa.

Käytännössä ero Samsungin kaikkein parhaimpiin näyttöihin on silmämääräisesti tarkasteltuna häviävän pieni, ja myös Galaxy S10 Liten paneeli on erinomainen. Se sisältää entisestään kutistuneen etukamerareiän, joka on sijoitettu näytön yläosaan. Reikä on varsin huomaamaton, eikä sen läsnäoloon juuri kiinnitä huomiota enää ensimmäisten tuntien jälkeen.

Mukautettava vilkaisunäyttö on näppärä. Näytön alalaidassa on myös integroitus sormenjälkilukija.
Mukautettava vilkaisunäyttö on näppärä. Näytön alalaidassa on myös integroitus sormenjälkilukija.

Galaxy S10 Liten näyttö tukee myös vilkaisutoimintoa, mikä on onni, sillä LED-ilmoitusvaloa ei puhelimessa ole. Toimintoa voi myös muokata kattavasti ja asettaa näyttämään vaikkapa kaikki ilmoitukset, kalenterin tai ainoastaan kellon. Näyttö sisältää myös sormenjälkilukijan, joka on kenties Samsungin paras integroitu lukija toistaiseksi. Huippumallien hieman vaikeasta ultraäänitekniikasta poiketen Galaxy S10 Litessä lukija on toimivampaa optista mallia. Lukitus aukeaa pääosin sujuvasti ilman näytön erillistä herättämistä, mutta käytettävyydessä perinteiset sormenjälkilukijat vetävät yhä pidemmän korren.

Harmi kyllä sisältää Galaxy S10 Lite vain yhden kaiuttimen, joka on sijoitettu puhelimen alalaitaan. Stereoääniin puhelin ei siis kykene, mutta yhdelläkin tasokkaalla kaiuttimella kyllä pärjää – kovaääninen toistaa musiikin miellyttävästi ja rätisemättä kovillakin voimakkuuksilla.

Takakuori on glassticia, muovin ja lasin yhdistelmää.
Takakuori on glassticia, muovin ja lasin yhdistelmää.

Kaiuttimen lisäksi Galaxy S10 Liten alareunassa on USB-C-liitäntä. Oikealta kyljeltä löytyvät virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, vasemmalta puolestaan korttipaikat. Puhelin tukee kahta SIM-korttia samanaikaisesti, mutta toinen korttipaikka on jaettu microSD-muistikortin (enintään 512 gigatavua) kanssa.

Erillistä Bixby-painiketta ei ole, mutta virtapainikkeen pitkä painallus avaa Samsungin mielipiteitä jakavan virtuaaliavustajan, joka osaa englanniksi käskytettynä vaikkapa asettaa herätyksen tai kalenterimerkinnän. Itse asiassa virtapainikkeella ei suoraan voi sammuttaa puhelinta, vaan se tapahtuu ilmoituspaneeliin sijoitetulla, virtuaalisella virtanäppäimellä.

Erinomainen suorituskyky, Android 10 esiasennettuna

Takakuori heijastelee valoa satenkaaren väreissä.
Takakuori heijastelee valoa satenkaaren väreissä.

Samsung Galaxy S10 Lite on suorituskyvyltään aivan Galaxy S10 -huippumallien tasolla. Toisin kuin korealaisyhtiön omilla Exynos-piireillä Euroopassa varustetut sisarmallinsa, se sisältää Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin, joka on valmistettu seitsemän nanometrin prosessilla. Monet vuoden 2020 huippupuhelimista on jo varustettu astetta kehittyneemmällä Snapdragon 865:llä, mutta myös viime vuoden huippupiiri Snapdragon 855 tarjoaa luonnollisesti edelleen loistavan suorituskyvyn. Parempaa suorituskykyä ei Galaxy S10 Liten hintaluokassa ole tarjolla.

Kuten olettaa saattaa, ei Galaxy S10 Lite töki tai takkuile, vaikka sen kykyjä kuinka koettelisi. Se toistaa vaativimmatkin pelit korkealaatuisilla grafiikoilla ja hoitaa moniajon ongelmitta tuhdin 8 gigatavun RAM-käyttömuistin ansiosta. Suorituskyky ei jätä sijaa pienimmällekään moitteelle.

Samsung Galaxy S10 Lite on ajan hermolla myös ohjelmistopuolella. Puhelin sisältää esiasennettuna Android 10:n, joka Samsungin älypuhelimissa on toteutettu One UI 2.0 -käyttöliittymällä.

Kuvakaappauksia One UI 2.0 -käyttöliittymästä.
Kuvakaappauksia One UI 2.0 -käyttöliittymästä.

Android-puhelimet sisältävät mitä erilaisempia käyttöliittymiä ja -ratkaisuja. Samsungin One UI on varsin selkeä ja helppokäyttöinen, mutta vakio-Androidin ystäviä se ei raskaine muokkauksineen miellyttäne. Mukana on runsaasti Samsungin omia sovelluksia selaimesta galleriaan ja Samsung Paystä Galaxy Storeen, mutta suurimman osan voi halutessaan poistaa.

One UI 2.0 tarjoaa edelleen runsaasti muokkausmahdollisuuksia, ja myös ulkoisesti käyttöliittymä on tuttu Samsungin älypuhelimia viime vuosina käyttäneille. Useat Android 10:n mukanaan tuomat muutokset ovat näkymättömiä, ja vastedes sovellusten on esimerkiksi kysyttävä erikseen lupaa voidakseen käyttää sijaintia taustalla. Myös digitaaliseen hyvinvointiin on nyt panostettu aiempaa enemmän.

Hyvä, mutta rahtusen rajoittunut kamerakokoonpano

Galaxy S10 Liten takakamerakomponentti mukailee Samsungin vuoden 2020 tyyliä.
Galaxy S10 Liten takakamerakomponentti mukailee Samsungin vuoden 2020 tyyliä.

Samsungin Galaxy S10 -huippumallit sisälsivät kautta linjan laadukkaan kameratarjonnan, mikä nostaa odotukset korkealle myös Galaxy S10 Liten osalta.

Galaxy S10 Litessä takakameroita on kolme: 48 megapikselin pääkamera (f/2,0-aukko, 0,8 mikronin pikselikoko), 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (f/2,2-aukko) sekä 5 megapikselin makrokamera (f/2,4-aukko).

Pääkamera kuvaa oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella yhdistämällä neljä pikseliä yhteen. Vuonna 2019 yleistynyt tekniikka auttaa vangitsemaan valokuvaan esimerkiksi enemmän valoa ja terävämpiä yksityiskohtia. Lisäksi pääkamera tukee uutta Super Steady -kuvanvakausta, jonka tulisi parantaa erityisesti videokuvausta hienoisesti kääntyvän, tärinää mukailevan linssin avulla. Uudenlainen kuvanvakain nähdään Galaxy S10 Litessä ensimmäisenä – ja toistaiseksi ainoana – älypuhelimena markkinoilla.

Pääkamera.
Pääkamera.
Yötila, pääkamera.
Yötila, pääkamera.

Pääkamera on päivänvalossa ja muuten hyvissä kuvausolosuhteissa mainio, eikä eroa Galaxy S10 -huippumallien otoksiin paljaalla silmällä juuri huomaa. Kuviin tallentuu hienosti yksityiskohtia ja luonnollisia värejä, ja sama toistuu myös hämärässä kuvattaessa. Erillinen yötila tuo kuviin astetta enemmän yksityiskohtia, mutta myös automaattiasetuksilla kuvattaessa otokset miellyttävät silmää.

Galaxy S10 Liten ultralaajakulmakamera on sekin hyvä, muttei kuitenkaan loistokas. Toisinaan kuvat vääristyvät hieman ja yksityiskohdat pehmenevät, mutta pääasiassa laajakulmaotoksetkin ovat mukavaa katseltavaa. Ilahduttavaa on, että ultralaajakulmakamera pärjää sekin myös pimeässä ja tukee lisäksi yötilaa.

Yötila, ultralaajakulmakamera.
Yötila, ultralaajakulmakamera.

Mukana on myös erillinen makrokamera, jolla pääsee parin senttimetrin päähän kuvattavasta kohteesta. Makro-otokset ovat pääosin tarkkoja ja näppäriä, mutta erillisen kameran tarpeellisuus niihin on toki kyseenalainen.

Samsung Galaxy S10 Liten kamerakokoonpano on siis tasokas, mutta ikävä kyllä hieman rajoittunut telekameran puuttuessa. Useat saman hintaluokan kilpailijat sisältävät jo telekameran optisine zoomeineen, ja tällä osa-alueella Galaxy S10 Lite antaa selvästi tasoitusta. Optista zoomia ei ole, joten digitaalisen vastineen heikentyvine kuvanlaatuineen on kelvattava.

Kameran käyttöliittymä on muista Galaxy-malleista tuttu. Kuvaustiloja ja lisäasetuksia on monipuolisesti.
Kameran käyttöliittymä on muista Galaxy-malleista tuttu. Kuvaustiloja ja lisäasetuksia on monipuolisesti.

Eräs takakameran hehkutetuimmista ominaisuuksista on uusi Super Steady -kuvanvakautus, jonka tulisi tarjota huipputasaisia videoita myös esimerkiksi kävellen kuvattaessa. Ominaisuus ei kuitenkaan kaikilta osin vakuuttanut, sillä sitä käytettäessä videokuva ikään kuin aaltoilee ja menettää muutenkin luonnollisuuttaan. Lisäksi Super Steady -kuvaus luonnistuu vain 1080p-tarkkuudella 30 ruutua sekunnissa. Huomattavasti parempaa jälkeä syntyy perinteisellä videotilalla, joka tukee myös 4K-tarkkuutta (30 fps).

Galaxy S10 Liten etukamera on puolestaan 32-megapikselinen (f/2,0). Se ei erityisesti erotu joukosta, vaan suorittaa tehtävänsä odotetun tasokkaasti. Selfie- voi ottaa perinteisesti tai muotokuvatilan avulla, ja tilasta riippumatta kuvat ovat tarkkoja ja värimaailma luonnollinen. Hämärässä kuvanlaatu luonnollisesti heikkenee, mutta näyttösalama auttaa osaltaan asiaa.

Onko Galaxy S10 Lite hyvä ostos?

Samsung Galaxy S10 Lite tuntuu kädessä jopa yllättävän kevyeltä.
Samsung Galaxy S10 Lite tuntuu kädessä jopa yllättävän kevyeltä.

Samsung Galaxy S10 Lite on vahva vaihtoehto reilun 600 euron älypuhelimeksi, mutta yksiselitteisesti paras valinta se ei ole.

Älypuhelimia on nykypäivänä tarjolla niin mittava joukko, että haastajia myös 679 euron Galaxy S10 Litelle on olemassa runsain mitoin. Noin 700 euron Galaxy S10 jotakuinkin vastaavalla suorituskyvyllä ja akulla sekä paremmalla näytöllä ja monipuolisemmalla kamerakokoonpanolla on erinomainen vaihtoehto, eikä 629 euron toista uutuutta Galaxy Note10 Liteäkään kannata unohtaa. Se on ominaisuuksiltaan pitkälti samalla linjalla Galaxy S10 Liten kanssa, mutta sisältää makrokameran sijaan telekameran ja tietenkin kosketuskynän erottavana tekijänä.

Mikäli Samsung ei valmistajana ole ainut vaihtoehto, on hinnaltaan alle 600 euron painunut OnePlus 7T erittäin vahva haastaja Galaxy S10 Litelle. Se sisältää kokonaisuutena mielenkiintoisemman kamerakokoonpanon, vielä hitusen enemmän tehoja ja monien mielestä paremman version Androidista, OxygenOS:n. Toisaalta OnePlus 7T:n näyttö ei kenties ole aivan Galaxy S10 Liten paneelin tasoinen ja esimerkiksi muistikorttipaikkaa ei siinä ole.

Moni valmistaja tarjoaa reilulla 600 eurolla jo erittäin lähelle lippulaivaluokkaa yltävän käyttökokemuksen. Hintaluokasta löytyy laaja valikoima erilaisia älypuhelimia, joista useimmat ovat vahvoja vaihtoehtoja. Samsung Galaxy S10 Lite ei ole poikkeus, sillä sen, minkä se häviää kameran monipuolisuudessa, se voittaa takaisin erinomaisella näytöllään ja loistavalla akunkestolla.

Alta löytyy esimerkkikuvia Galaxy S10 Litellä. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia melko ronskisti, joten kuvia kannattaa lähemmin tarkastella alkuperäisversioina täydessä koossaan. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Makrokamera.
Makrokamera.
Makrokamera.
Makrokamera.