Testissä Microsoft Surface Pro X – tienviitta, mutta ei juuri enempää

Saimme vuodenvaihteessa testiin Microsoftin syksyllä esittelemän ja marraskuussa Suomeen myyntiin saapuneen Surface Pro X:n, Surface Pro -sarjan tuoreen kevytversion. Surface-sarjan tabletit eivät perinteisestikään ole olleet erityisen pulskia poikia, mutta Pro X on vielä sisaruksiaankin ohuempi. Sen erikoisuutena on yhteistyössä Qualcommin kanssa kehitetty SQ1-järjestelmäpiiri, joka on avainasemassa mainitun ohuuden tavoittelussa. Samaisen piirin ansiosta laitteessa on aina myös valmius 4G-mobiilidatalle, sillä liikuteltavuus on tämän uutuuden juju.

Microsoft SQ1 sisältää ARM-pohjaisen suorittimen, eli kansantajuisesti sanottuna laitteen sisällä voimaa antaa saman tapainen prosessori kuin tehokkaimmissa älypuhelimissa, eikä suinkaan tyypillinen PC-pohjainen suoritin. Tällä ratkaisulla on omat vahvuutensa, mutta myös selkeät heikkoutensa, jotka ostajaehdokkaan tulee ottaan huomioon. Tietysti merkille pantavaa on myös laitteen kirpakka hinnoittelu.

Surface Pro X:n tekniset tiedot

 • Alumiinirunko
 • 13 tuuman kosketusnäyttö 3:2-kuvasuhteella ja 2880×1920 pikselillä (267 PPI), enimmäiskirkkaus 450 nitiä
 • 5 megapikselin etukamera, 1080p-videokuvaus
 • 10 megapikselin automaattitarkenteinen takakamera, 1080p- ja 4K-videokuvaus
 • 2 watin stereokaiuttimet Dolby Atmos Premium -tilaäänitoistolla
 • 2 mikrofonia
 • Microsoft SQ1 -järjestelmäpiiri Adreno 685 -grafiikkasuorittimella
 • 8 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
 • 128, 256 tai 512 gigatavua SSD-tallennusmuistia
 • Nano-SIM-korttipaikka ja integroitu eSIM
 • Gigabittitason 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (Qualcomm X24 -modeemipiiri)
 • Wi-Fi 5 802.11ac / Bluetooth 5.0 -yhteydet
 • GPS / GLONASS -paikannus
 • Liitännät: 2x USB-C / Surface Connect / Surface-näppäimistöliitäntä
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri / valoisuuden tunnistin
 • Mitat 287 x 208 x 7,3 millimetriä
 • Paino 774 grammaa
 • Akunkesto 13 tuntia
 • Windows 10 Home -käyttöjärjestelmä

Hinnoittelu

Hinnat Microsoftin verkkokaupassa ovat seuraavanlaiset:

 • 8 Gt, 128 Gt: 1 169,00 €
 • 8 Gt, 256 Gt: 1 499,00 €
 • 16 Gt, 256 Gt: 1 699,00 €
 • 16 Gt, 512 Gt: 1 999,00 €
 • Surface Pro X Keyboard -näppäimistö: 159,99 €
 • Surface Slim Pen -kynä: 164,99 €
 • Surface Pro X Signature Keyboard with Slim Pen -paketti: 309,99 €

Näistä testissä oli 16 gigatavun RAM-muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla varustettu versio, mukanaan kynän sisältävä näppäimistökansi. Yhteensä siis 2300 euron paketti.

Ulkoasu ja tuntuma

Surface Pro X on Microsoftin muiden tuotteiden tavoin todella hienosti viimeistelty ja laadukkaan tuntuinen. Perusjutut ovat muista Surface-sarjan 2-in-1-laitteista tuttuja, eli kyseessä on pohjimmiltaan tabletti, jonka saa pystyyn takaa löytyvällä seisomatuella, ja erikseen hankittavan näppäimistökannen kanssa sitä voi käyttää läppärin tavoin.

Uutuus on Windows 10 -tietokoneeksi ohut (7,3 millimetriä) ja kevyt (774 grammaa ilman näppäimistöä). Luvut eivät ehkä paperilla tunnu hurjilta, mutta iso 13 tuuman näyttö kapeilla reunuksilla sekä pyöreä ja pehmeä muotoilu saavat laitteen tuntumaan aivan erityisen sirolta ja hienolta. Eroa paksuudessa Surface Pro 7:ään on vain hieman toista milliä, mutta Seiskan kulmikas muotoilu ja leveät näytön reunukset saavat sen näyttämään ja tuntumaan kömpelömmältä.

Testilaitteen mukana tuli hirviönimeä kantava paketti Surface Pro X Signature Keyboard with Slim Pen. Pakettiin kuuluu Surface Pro -sarjalle ominainen näppäimistökansi, jonka alcantarapinta ja lasinen ohjauslevy tuntuvat hyvin miellyttäviltä. Erikoisuutena paketissa on mukana tuleva Slim Pen -ohjauskynä, jolle on näppäimistön yläosassa oma kolo. Aiempiin Surface Pro -sarjan laitteisiin verrattuna ratkaisu on erinomainen, kun kynä ei enää päädy laukun pohjalle pyörimään. Kynä latautuu kolossa ollessaan, ja magneettien ansiosta se napsahtaa aina silmänräpäyksessä oikeaan asentoon koloonsa, eli ei tarvitse myöskään miettiä, tuliko se varmasti aseteltua sinne oikein.

Yhteispaketin lisäksi tarjolla on myös kynä ilman näppäimistöä ja näppäimistö ilman kynää. Jos tarkoitus on hankkia molemmat, kannattaa ehdottomasti napata tämä paketti, sen verran kätevä tuo lataus- ja säilytysratkaisu kynälle on. Jos kynän hankkii erikseen, tulee mukana latausalusta, joka ottaa virtansa USB-C-liitännän kautta.

Näyttö ja käytettävyys

Näytön läpimitta Surface Pro X:ssä on 13 tuumaa. Nykyään, kun näyttöjen kuvasuhteet puhelimissa ja tietokoneissa tuppaavat olemaan vähän mitä sattuu, ei pelkän läpimitan perusteella aina pysty täysin vielä muodostamaan käsitystä näytön koosta. Pro X:n kohdalla voidaan kuitenkin todeta, että sen näyttö on isompi kuin Surface Pro -sarjassa perinteisesti nähty 12,3 tuumaa.

Kuvasuhde on sama kuin aiemmissakin Surface Pro -laitteissa, eli 3:2, ja pikseleitä näytölle mahtuu vaakasuunnassa 2880 sekä pystysuunnassa 1920. Näin ollen näytön pikselitiheys (267 ppi) on sama, kuin esimerkiksi Surface Pro 6:ssa tai 7:ssä, ja normaalilta katseluetäisyydeltä näyttö näyttää tarkalta.

Kaikkinensa näyttö Pro X:ssä on varsin miellyttävää katseltavaa, ja esimerkiksi väritoisto testilaitteessa oli todella hyvä, jopa parempi kuin samaan aikaan kokeiltavana olleessa Surface Pro 7:ssä. Kirkkauttakin tuntui löytyvän mainiosti, mutta täytyy muistaa, että näytön kirkkauden lisääminen nostaa virrankulutusta, mikä taas jossain määrin syö Pro X:n ideaa.

Kaksi USB-C:tä, ei yhtään USB-A:ta. Ei myöskään kuulokeliitäntää, mutta sitä varten voi tietysti ostaa adapterin.
Kaksi USB-C:tä, ei yhtään USB-A:ta. Ei myöskään kuulokeliitäntää, mutta sitä varten voi tietysti ostaa adapterin.

Surface Pro -sarjan laitteet ovat perinteisesti toimineet sisäänrakennetun seisomatuen ja näppäimistökannen kanssa mainiosti läppäreinä, mutta tablettikäyttöön niitä ei ole voinut aivan varauksettomasti suositella. Sama pätee myös Pro X:ään, mutta ehkä hieman eri syystä kuin aiemmin. Siro laite on toki miellyttävä pidellä tablettina, ja vaikkapa Netflixin katselu sohvalla möllöttäen sujuu mainiosti, mutta aina, kun yritin laitteella jotain järkevää tehdä, tahtoi hermo mennä hyvin nopeasti. Jostain syystä en missään vaiheessa testijaksolla tullut laitteen kanssa toimeen, jos se oli tablettitilassa ja ilman näppäimistökantta. Herkkä kosketusnäyttö otti haamukosketuksia kämmensyrjästä ja näytön virtuaalinäppäimistö aiheutti hampaidenkiristelyä jatkuvien kosketusongelmien kanssa. Edelleen siis vahva suositus näppäimistökannelle.

Liitännät ja yhteydet

Surface Pro X:n myötä Microsoftin 2-in-1-laitteet todella siirtyvät USB-C-aikaan. Laitteessa on kaksi USB-C-liitäntää, mutta ei lainkaan perinteistä USB-A-liitäntää. Eipä sellaista olisi laitteeseen ohuuden vuoksi järkevästi mahtunutkaan, ja jos vanhan koulukunnan liitäntä on pakollinen, löytyy markkinoilta varmasti kyllä tarvetta vastaavia tuotteita.

Pro X tukee latausta ja telakointiliitäntää perinteisen litteän Surface Connect -portin kautta, mutta myös USB-C-liitäntöjen kautta liikkuu niin latausvirtaa, dataa kuin kuvasignaaliakin. Yhdistelmä on kätevä, jos kotoa tai konttorilta löytyy vaikkapa ennestään jo Surface-sarjan telakka tai USB-C:tä käyttävä näyttö tai laturi. Pro X ei juuri nuukaile, millä liitännällä sen telakoi. Laitteen mukana toimitettava virtalähde käyttää lataukseen Surface Connect -porttia.

Ohut Surface Connector -liitäntä tarjoaa lataus- ja telakointimahdollisuudet, mutta niin tarjoavat myös toisen päädyn USB-C:t.
Ohut Surface Connector -liitäntä tarjoaa lataus- ja telakointimahdollisuudet, mutta niin tarjoavat myös toisen päädyn USB-C:t.

Surface Pro X on myös aina varustettu 4G LTE -mobiilidatavalmiudella, kiitos SQ1-järjestelmäpiirin. Tällöin reissun päällä työskennellessä ei tarvitse yrittää bongailla WLAN-verkkoja tai kikkailla puhelimesta yhteyspistettä, kun laite huolehtii datayhteydestä itse. SIM-kortin se toki tarvitsee sisälleen.

Suomen markkinoilla ei Surface-sarjassa aivan valtavasti ole ollut tarjontaa näistä 4G-laitteista. Viimeksi mobiilidatavalmiuden Surface-sarjassa on saanut vuonna 2018 esiteltyyn 10-tuumaiseen Surface Go -malliin sekä 2017 julkaistuun Surface Pro 5:een.

Mobiilisuoritin käytännössä

”Sovellusten yhteensopivuus saattaa vaihdella Windows 10 ARM -tietokoneessa”, sanotaan Microsoftin verkkosivuilla sivuhuomautuksena Surface Pro X:stä. Käytännössä juuri tämä seikka saattaa olla kynnyskysymys joillekin käyttäjille.

Surface Pro X:n prosessori on ARM-pohjainen, eli sukua älypuhelimille, ja käyttää eri arkkitehtuuria kuin perinteiset tietokonesuorittimet. Laitteen Windows 10 -käyttöjärjestelmä kyllä on ihan täysiverinen tietokoneversio, mutta suoritinarkkitehtuurin vuoksi sovellusten kohdalla tilanne on heikko. Luontaisesti ARM-suoritin ajaisi sujuvasti 64-bittisiä ARM-sovelluksia, mutta sellaisia on Windowsille tarjolla todella nihkeästi, siitä yksinkertaisesta syystä, että tällaisia laitteita on markkinoilla kovin vähän.

 

Perinteisesti Windows-ohjelmat tai -sovellukset rakennetaan x86-arkkitehtuurille, joko 32- tai 64-bittisenä. Nämä eivät sellaisenaan toimi ARM-suorittimella, joten Microsoft on lisännyt Windowsiin emulaattorin, jolla 32-bittisiä x86-sovelluksia voidaan ajaa ARM-suorittimella, mutta emulaattorin pyörittäminen syö osan laitteiston tehosta. Niinpä 32-bittiset x86-sovellukset, eli hyvin suuri osa tutuista Windows-ohjelmista, pyörii hieman tai todella tahmeasti, ohjelmasta riippuen. 64-bittiset x86-ohjelmat voi unohtaa tyystin, niitä emulaattori ei pysty pyörittämään.

32-bittisiin x86-sovelluksiin lukeutuvat esimerkiksi Microsoftin omat Office-sovellukset, jotka Surface Pro X:llä pyörivät emulaattorin vuoksi hieman tahmeammin kuin vastaavan tehoisella ”perinteisellä” tietokonesuorittimella. Raskaampia ohjelmia, kuten Adoben Photoshop-perhettä käytettäessä kannattaakin sitten jo varautua aika merkittävään tahmaamiseen. Adobelta kyllä odotetaan ARM-versioita ainakin joistain sen Creative Cloud -sovelluksista, mutta aikataulu näille on tässä vaiheessa täysi kysymysmerkki.

Jos ARM-suorittimen hyvistä puolista puhutaan, niin se ei tarvitse laitteeseen erillistä tuuletinta huolehtimaan jäähdytyksestä, minkä ansiosta laitteesta on voitu tehdä ohut. Lisäksi kone pysyy kovemmassakin rasituksessa hiljaisena, kun sen sisällä ei ole puhisevaa puhallinta. Myös virrankulutusta voi pitää kohtuullisen hyvänä, joskaan Surface Pro X:n akkukestoa ei kuitenkaan voi kutsua aivan mullistavaksi.

Microsoftin mukaan Surface Pro X:n akku kestää ”tyypillisessä Surface-laitteen käytössä” 13 tuntia yhdellä latauksella. Ehkä oma käyttöni ei ollut aivan tyypillistä, tai sitten valmistaja lupailee hieman optimistisia lukuja, mutta käytännössä akkukesto pyöri kahdeksan ja kymmenen tunnin välillä latausta kohden. Videokuvaa toistaessa, näytön kirkkauden ollessa puolivälissä, jaksoi laite reilut kahdeksan tuntia yhdellä latauksella. Näillä lukemilla Surface Pro X pärjää siis sekalaisessa, ei järin raskaassa käytössä yhden työpäivän verran ilman lisälatauksia, mutta tänä päivänä samaan pystyvät jo hyvät ”perinteisemmätkin” läppärit ja hybridilaitteet.

Vasemmalla Surface Pro 7, oikealla Surface Pro X, molemmilla yllään miellyttävää alcantaraa.
Vasemmalla Surface Pro 7, oikealla Surface Pro X, molemmilla yllään miellyttävää alcantaraa.

Hinta-laatusuhde

Olen jo pidempään fanittanut Microsoftin Surface-sarjan laitteita useistakin syistä. Ne toimivat hyvin ja ovat materiaaleiltaan ja viimeistelyltään laadukkaita. Lisäksi niissä on usein hienoja oivalluksia, jotka hieman haastavat vanhan koulukunnan läppäriratkaisuja. Näiltä osin Surface Pro X jatkaa samoilla linjoilla. Valitettavasti Surface-sarjan laitteet ovat perinteisesti olleet myös aika arvokkaita, ja varsinkin tällä saralla Pro X toimii lähestulkoon jopa varoittavana esimerkkinä. Edullisin kokoonpano maksaa 1169 euroa, mutta laite jää puolitiehen ilman näppäimistöä. Pelkän näppäimistökannen kanssakin hinta nousee jo yli 1300 euron, ja jos tallennustilaa vielä haluaa enemmän kuin perusmallin 128 gigatavua, nousee hinta jo useita satasia. Samaan aikaan julkaistuun Surface Pro 7:ään verrattuna Pro X:n edullisimmat versiot ovat jopa hieman kalliimpia, mikä tietysti osin selittyy 4G-verkkovalmiudella. Hinnalla saa ohuen ja sulavalinjaisen laitteen isolla näytöllä, mutta toisaalta suorituskyky ja varsinkin sovellustuki jäävät kakkoseksi.

Yhteenveto

Surface Pro X on sinänsä siisti uutuuslaite, joka joillekin saattaa tuntua hyvinkin houkuttelevalta työkalulta (tai lelulta, koska läheskään aina ei näitä laitteita hankita puhtaasti järkisyistä). Sovellustukeen kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti, eli tarkista ennen ostopäätöstä, toimivatko itsellesi tärkeät sovellukset tällä laitteella. Jos työskentely tapahtuu nettiselaimella ja Office-sovelluksilla, hätää ei pitäisi olla. Kilpailijoista puhuttaessa Applen iPad Pro -malleissa ei ehkä ole ihan täysiveristä tietokoneen käyttöjärjestelmää, mutta ainakin siellä leirissä hoidetaan sovellustuki pääsääntöisesti todella hienosti.

Kaiken kaikkiaan uutuus saattaisi olla jonkinlainen suunnannäyttäjänä Microsoftin 2-in-1-laitteiden saralla, mutta ihan vielä näillä eväillä ei saada kaikkien käyttäjien tarpeita kuitattua. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan Microsoft mallistonsa kanssa lähtee etenemään.