Testissä Microsoft Surface Pro 7 – ei ihan koko rahalla päivittynyt

Kun vajaa vuosi sitten testasin Microsoftin Surface Pro 6:a, totesin laitteen liitäntöjen olevan vähitellen vanhanaikaset. Laitteesta kun puuttui tuolloin jo kovasti yleistynyt USB-C-liitäntä. Lisäksi toivoin, että mallisarjan seuraava sukupolvi olisi tuonut muitakin uudistuksia, kuin uuden suorittimen ja pikkuviilauksia. Nyt voidaan todeta, että uudentyyppinen liitäntä siihen seuraavaan sukupolveen tuli, mutta muuten uudistukset jäivät edelleen sisäisiksi ja vähäisiksi.

Päällisin puolin uusi Surface Pro 7 on edeltäjänsä kaltainen, sinänsä tyylikäs ja kulmikkaasti muotoiltu 2-in-1-tablettihybridi, jonka uutuudenviehätys toki on jo kadonnut. Ulkopuolella MiniDisplayPortin tilalle on vihdoin tullut USB-C-liitäntä, ja rautatasolla puhtia on aiempaa enemmän, sillä suoritinmallisto on päivitetty Intelin uusimpaan sukupolveen ja RAM-muistikin on aiempaa nopeampaa sorttia.

Surface Pro 7:n tekniset tiedot

 • 12,3 tuuman kosketusnäyttö 3:2-kuvasuhteella ja 2736×1824 pikselillä (267 PPI)
 • 5 megapikselin etukamera, 1080p-videokuvaus
 • 8 megapikselin automaattitarkenteinen takakamera, 1080p-videokuvaus
 • Intelin 10. sukupolven suoritin (Core i3-1005G1 / Core i5-1035G4 / Core i7-1065G7)
 • 4, 8 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
 • 128, 256, 512 gigatavua tai 1 teratavu SSD-tallennusmuistia
 • Wi-Fi 6 802.11ax / Bluetooth 5.0 -yhteydet
 • Liitännät: 1x USB-C / 1x USB-A / Surface Connect / 3,5 mm / 1x microSDXC / Surface-näppäimistöliitäntä
 • Mitat 292 mm x 201 mm x 8,5 mm
 • Paino 775 – 790 grammaa
 • Ilmoitettu akunkesto 10,5 tuntia
 • Windows 10 -käyttöjärjestelmä

 

Surface Pro 7:n hinnat Suomessa

Surface Pro -mallisarjassa edullisin i3-versio tekee jälleen paluun, kun Pro 6 -malleissa ei kyseistä vaihtoehtoa ollut tarjolla. Microsoftin verkkokaupassa hinnat ovat seuraavat:

 • Intel Core i3, 4 Gt, 128 Gt: 929,00 €
 • Intel Core i5, 8 Gt, 128 Gt: 1 099,00 €
 • Intel Core i5, 8 Gt, 256 Gt: 1 399,00 €
 • Intel Core i5, 16 Gt, 256 Gt: 1 599,00 €
 • Intel Core i7, 16 Gt, 256 Gt: 1 699,00 €
 • Intel Core i7, 16 Gt, 512 Gt: 2 199,00 €
 • Intel Core i7, 16 Gt, 1 Tt: 2 599,00 €
 • Surface Pro Type Cover -näppäimistö: 154,99 €
 • Surface Pro Type Signature Cover -näppäimistö: 184,99 €
 • Surface Pen -kynä: 114,99 €

Suoraan sanottuna Intelin i3-suorittimella ja neljän gigatavun RAM-muistilla varustettua vaihtoehtoa ei kannata harkita, vaikka hinta saattaisikin tuntua houkuttelevalta. Noin pieni muisti on yksinkertaisesti liian vähän, ainakin tässä hintaluokassa ja muuten aivan pätevässä PC-laitteessa. Muilta osin eri versiot hintoineen kulkevat edellisen sukupolven jalanjäljissä. Edullisimman i5-version hinta on aiemmasta noussut parikymppiä.

Edelleenkään ei laitteen ostaja saa näppäimistöä tai kynää ilman lisähintaa. Vähintäänkin näppäimistökannen hankkimista voi pitää enemmän kuin suositeltavana, sillä laadukkaan ja kuitenkin kevyen näppäimistön sekä hyvin toimivan ohjauslevyn kanssa Surface Pro 7 on oikein pätevä läppäri. Järkevälle peruspaketille, sisältäen siis i5-suorittimen ja näppäimistön, tulee näin hintaa reilut 1250 euroa. Tuolloin tosin tallennustilaa on vain 128 gigatavua, ja sen tuplaus on valitettavan kallista, nostaen ohjehintaa 300 eurolla.

Vähäisiä uudistuksia

Edellä tuli jo mainittua, että kaivattu USB-C-liitäntä uusimmasta Surface Prosta toki löytyy, mutta se on varustettu ”vain” USB 3.1 -tuella, eli Thunderbolt 3 -tukea ja sen hurjaa nopeutta ei kuitenkaan ole tarjolla. USB-C:n etuna on, että se toimii niin tiedonsiirrossa, kuva- ja ääniliitäntänä kuin myös latausliitäntänä. Nyt Surface Pro X:n voi siis ladata tai telakoida joko Surface Connect -liitännällä tai USB-C:llä, jos kotoa tai toimistosta löytyy näitä tukevia oheislaitteita. Noin 235 euroa maksava Surface-telakka antaa mahdollisuuden liittää laitteeseen useita USB-A-oheislaitteita ja kaksi näyttöä sekä kuulokkeet tai kaiuttimet 3,5 millimetrin liitännällä. Toki siis yksi USB-A ja 3,5 millimetrin audioliitäntä löytyvät myös tabletista itsestään.

Sisäisistä uudistuksista oikeastaan ainoa maininnan arvoinen on suorittimien päivitys Intelin kahdeksannen sukupolven suorittimista kymmenennen polven suorittimiin. Varsinaisia suorittimiakin merkittävämpänä uudistuksena voisi pitää Intelin sisäänrakennettuja näytönohjaimia, jotka edellisessä, eli Pro 6 -sukupolvessa jäivät muun kehityksen jalkoihin. Edelleenkään ei näillä laitteilla kannata suunnitella mitään kovin raskaita pelejä pyörittelevänsä, mutta selvästi lisää puhtia grafiikkapuolelle on kuitenkin saatu.

Ei vain parempaan suuntaan

Surface Pro 7 osoittaa, että Microsoftin mallisto kaipaa jo kipeästi tuorempaa ulkoasua, mutta saattaahan olla, että samaan aikaan julkaistu, selkeästi modernimmin muotoiltu Surface Pro x on saanut enemmän huomiota osakseen ja tavallaan jo viitoittaakin tietä tuleville Surface-laitteille.

Vaikka laitteisiin on uutta puhtia saatu, on samalla akkukesto hieman notkahtanut. Microsoftin mukaan Pro 7 kestää 10,5 tuntia ”tyypillisessä laitteen käytössä” yhdellä latauksella, ja perustouhuissa laite yhden työpäivän ajan mukavasti kestikin testijaksolla. Raskaammassa käytössä laitetta kuitenkin joutuu lataamaan myös työpäivän aikana, ja vaikka laitteessa nyt onkin tuki pikalataukselle, on sen tuoma lohtu silti vain rajallinen. Videotoistoa testattaessa laitteen akku jaksoi vajaat yhdeksän tuntia yhdellä latauksella, kun edeltäjä Pro 6 painoi vastaavasti menemään yli kymmenen tuntia.

Vasemmalla hivenen jo vanhanaikainen Surface Pro 7, oikealla nykyaikaisempi, joskin sovellustueltaan rajallisempi Surface Pro X.
Vasemmalla hivenen jo vanhanaikainen Surface Pro 7, oikealla nykyaikaisempi, joskin sovellustueltaan rajallisempi Surface Pro X.

Yhteenveto

Microsoft Surface Pro 7 on lievästä vanhanaikaisuudestaan huolimatta oikein pätevä laite monin tavoin, ja sitä voi kyllä edelleen suositella tällaista laitetta kaipaavalle. Kilpailijat kuitenkin puskevat jatkuvasti markkinoille kovia vaihtoehtoja, ja nyt Microsoft tarjoaa itsekin jossain määrin kilpailevaa laitetta mobiilin Surface Pro X:n muodossa. Onkin jännä nähdä, miten näiden kahden mallisarjan käy tulevien vuoden-kahden aikana. Pro X ei ainakaan vielä ole valmis korvaamaan tätä ”perus-Pro-sarjaa”, mutta toisaalta tämäkin mallisarja kaipaa jo kipeästi perusteellista uudistusta.

Surface Pro 7 on mainio valinta vanhempien versioiden omistajille, jos nykyinen laite alkaa osoittaa väsymisen merkkejä, mutta Pro 5:n tai Pro 6:n omistajan ei välttämättä kannata kauppaan sännätä laitetta uudempaan vaihtamaan.