Kun LG viime vuoden keväällä esitteli G4-lippulaivamallinsa, reaktio siihen oli kaksijakoinen. Puhelimessa ei ollut mitään merkittävää uutta, lukuunottamatta nahkaista takakuorivarianttia. Nahkakuori oli piristävä uutuus, mutta yleisö jäi silti kaipaamaan jotain aidosti erilaista.
Tänä vuonna LG ei tyytynyt esittelemään uudenlaista takakuorta. LG G5 on ehdottomasti yksi kevään kiinnostavimmista älypuhelinlanseerauksista, eikä syyttä. Sen vetonaulana on moduulirakenne, jollaista ei ole vielä nähty kilpailijoiden tuotteissa.
Tykkäsimme
Salamannopea käyttöliittymä
Moduulirakenne varauksin
Laajakulmakamera
Emme tykänneet
Moduulien vähäinen tarjonta
Akun kesto
Moduulit ovat olleet tulossa markkinoille jo pidemmän aikaa. Siitä esimerkkinä Googlen Project Ara -palikkapuhelin, jota odotetaan markkinoille mahdollisesti tämän vuoden aikana.
Mikä ihmeen moduuli?
LG G5 -puhelinta voidaan pitää jonkinlaisena moduulilaitteen esiasteena. Googlen Ara-puhelinkonseptiin verrattuna se tarjoaa varsin rajatun mahdollisuuden moduulien vaihtamiseen.
G5:n käyttäjä pääsee nauttimaan alkuvaiheessa vain parista moduulista. Toinen on puhelimessa jo valmiina, kun akun saa vedettyä ulos puhelimesta kätevästi puhelimen alaosasta. Liitettäessä puhelimeen muita moduuleja, akku irrotetaan ja liitetään uuteen palikkaan.
LG:n tavoitteena on tuoda jatkossa myyntiin moduuleja, jotka tuovat puhelimeen uusia ominaisuuksia tai parantavat entisiä. Tässä vaiheessa lisäosia on myynnissä kaksi: kamerapidikkeen ja lisäakun virkaa ajava LG Cam Plus ja Bang & Olufsenin käsialaa oleva LG Hi-Fi Plus, joka parantaa puhelimen äänentoistoa. DAC-muuntimella ja omalla vahvistimella varustettu Hi-Fi Plus on käytettävissä myös muiden valmistajien puhelinten lisävarusteena. Erikoinen yksityiskohta on se, että normaalisti puhelimen päällä oleva kuulokeliitäntä vaihtuu alaosaan, jos käytössä on hifimoduuli.
Moduuliajattelu on virkistävä tuulahdus älypuhelinmarkkinoilla, mutta sen hyödyllisyys jää vielä tässä vaiheessa epäselväksi. Kamerapidike on ihan kiva idea, mutta ei missään nimessä 100 euron lisähinnan arvoinen. Ei vaikka käyttäjä saa sen mukana 1200 milliampeerituntia lisävirtaa. Suomessa jotkin jälleenmyyjät tarjoavat kamerapidikettä kaupan päälle G5:n ostajalle, jolloin asiakas saa rahalleen melko hyvän vastineen.
LG:n yritystä voi silti pitää hatunnoston arvoisena aikana, jolloin valmistajien on vaikea keksiä mitään uutta ja ihmeellistä älypuhelimiinsa.
Todellinen hyöty moduuleista saadaan silloin, kun käyttäjä voi vaihtaa halutun komponentin, esimerkiksi näytön tai prosessorin, ilman että kaupasta täytyy ostaa kokonaan uutta puhelinta.
LG:n yritystä voi silti pitää hatunnoston arvoisena aikana, jolloin valmistajien on vaikea keksiä mitään uutta ja ihmeellistä älypuhelimiinsa. Eikä moduuliajattelu on vaatinut uhrauksia kuten muistikorttipaikasta luopumista.
LG on jättänyt moduulirakenteen kehitystyön ikävästi kesken, ainakin käytettävyysmielessä. Ennen jokaisen moduulin asentamista puhelimen virta on kytkettävä pois päältä. Kätevämpää olisi, jos lisäosan voisi vaihtaa laitteeseen lennossa.
LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta.
Lähitulevaisuus näyttää, miten moduulit otetaan vastaan. LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta. Käyttäjän kannalta olisi suotavaa, että lisäosat olisivat yhteensopivia myös seuraavien LG:n puhelinmallien kanssa. Tästä ei ole vielä mitään takeita.
Muodollisesti pätevä
LG on siirtynyt G5:n myötä vähemmän tunnistettavaan muotoiluun. Vielä edellinen G4 oli takaosastaan kaarevampi. G5 ei ole enää yhtä persoonallinen, mutta se ei tarkoita että LG:n muotoilutiimi olisi epäonnistunut. Muovisuus on unohdettu ja LG on siirtynyt lippulaivassaan metallirakenteeseen. G5:n eduksi on mainittava se, ettei puhelimessa ole esteettistä vaikutelmaa häiritseviä antenninauhoja Galaxy S7:n ja iPhone 6s:n tapaan.
G5 on Samsung Galaxy S7:n jälkeen yksi tämän hetken kauneimmista älypuhelimista. Muotoilullisista yksityiskohdista kannattaa mainita puhelimen takakannen kameramoduulin, joka istuu saumattoman näköisesti laitteeseen ilman kannesta ulos törröttävää linssiä. Takaa löytyy LG:n puhelinten tunnusmerkki, sormenjälkitunnistin, joka toimii myös virtapainikkeena. Sormenjälkitunnistin on nopea, lähes samaa luokkaa kuin äskettäin myyntiin tulleessa Huawei P9 -älypuhelimessa.
Moduulirakenne on muotoilullisesti haastava, sillä jo parinkymmenen irrotuksen jälkeen G5:n alaosa näyttää olevan aavistuksen löysä ja jättävän puhelimen rungon ja moduulin väliin pienen välin. Tämä ei ole hyvä merkki siitä, että moduuli pysyisi tiiviisti kiinni puhelimessa parin vuoden käytön ajan.
Koska virtapainike on sijoitettu puhelimen taakse, laitteen sivuilla on vain yksi fyysinen painike, jolla säädetään äänenvoimakkuutta. Tämä osaltaan parantaa G5:n ulkoista vaikutelmaa.
Käteen G5 istuu hyvin, mutta tuntuu aavistuksen painavalta verrattuna iPhone 6s:ään.
Yksi parhaista Android-kokemuksista
Jos etsit nimenomaan Android-puhelinta ja olet jo sinut käyttöjärjestelmän kanssa, LG G5 on mutkaton valinta. Android 6.0:n päälle istutetussa Optimus UI -käyttöliittymässä ei ole turhia kikkailuja, eikä se toisaalta ole liian simppeli kuten esimerkiksi Huawei P9:ssä.
Käyttöliittymän parhaita puolia on sen nopeus. Siihen vaikuttaa merkittävästi Snapdragon 820 -prosessori, joka on parasta mitä älypuhelimiin on tällä hetkellä tarjolla. Sovelluksista valtaosa ei osaa täysin hyödyntää puhelimen nopeaa prosessoria, mutta siitä huolimatta käyttökokemus on pääsääntöisesti miellyttävä ja asiat tapahtuvat usein nopeammin kuin iPhone 6s -puhelimessa.
Testikäytössä jotkin sovellukset alkoivat kuitenkin hidastua sitä mukaa, mitä enemmän niitä oli käynnissä. Ongelma ratkesi kullakin kerralla, kun kaikki sovellukset suljettiin.
LG:n uusimmassa käyttöliittymäversiossa on luovuttu omasta sovelluslaatikosta, joka on ollut monen Android-luurin tunnusmerkki. Näin ollen sovellukset latautuvat kotinäkymään niin monelle sivulle kuin on tarpeen. Entisiä iPhone-käyttäjiä tämä ei harmita, mutta vannoutunut Android-fani voi olla toista mieltä. Sovelluslaatikon saa näkyviin lataamalla puhelimeen vanhemman Optimus UI -version.
Näyttö ei nuku koskaan
G5:n 5,3-tuumainen näyttö on juuri ja juuri soveltuva yhden käden käyttöön, jos sormet ovat riittävän pitkät. Moni käyttäjä joutunee tyytymään kahteen käteen, muutoin puhelin on vaarassa livetä kourasta.
Samsung Galaxy S7:n tavoin G5:n näyttö toimii niin sanotulla Always on -tekniikalla eli se on aina päällä näyttäen kellonajan ja päivämäärän sekä ilmoittaen puheluista ja saapuneista viesteistä kyseisen sovelluksen kuvakkeella.
Toiminto on kaksijakoinen. Se kuluttaa hieman enemmän puhelimen akkua, mutta jos käyttäjä muuten avaisi näytön jatkuvasti tarkastaakseen onko viestejä saapunut, silloin Always on voi jopa säästää virtaa. Pelkkä puhelimen näytön vilkaisu riittää päättämään, onko laite tarpeellista avata viestiin vastaamista tai puhelin soittamista varten.
Toisaalta puhelimen näyttöä tulee tuijotettua tämän tästä, jos laite on asetettu äänettömään tilaan. Tavallaan Always on siis lisää puhelimen vilkuiluun käytettävää aikaa. Onneksi toiminnon saa kytkettyä pois G5:n asetusvalikosta.
G5:n näyttö sijoittuu markkinoiden parhaiden joukkoon. QHD-tarkkuus on enemmän kuin tarpeeksi, mutta toisaalta LG on Samsungin ohella tunnettu laadukkaista näyttöpaneeleistaan joten teknisesti G5:ltä ei voisi odottaa huonompaa.
Tuplakamera, päivän sana
HTC:n aikanaan ensimmäisenä esittelemä kaksoiskamera on viime aikoina nähnyt päivänvalon Huawei P9:ssä ja sellainen löytyy myös G5:stä, tosin erilaisena variaationa.
G5:n takana komeilevat 8 ja 16 megapikselin kamerat, joista ensiksi mainittu on valjastettu 135 asteen panoraamakuvaukseen. Eri kameroiden välillä voi vaihtaa kamerasovelluksesta.
Laajakulmalinssi tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Peräti 135 asteen kulma tarjoaa laajemman näkymän kuin mihin ihmissilmä pystyy. Eniten hyötyä kamerasta on maisemakuvauksessa ja esimerkiksi isojen rakennusten tallentamisessa. Myös ryhmäkuvaus onnistuu aikaisempaa helpommin.
G5:n selfie-kamerasta laajakulmaominaisuus puuttuu, mikä on harmi, sillä juuri selfiet kaipaisivat usein "extrakättä" kuvien onnistumiseen.
Pullonkaulana… Mikäs muu kuin akku?
LG on pienentänyt akkuaan edellisestä mallista ja nykyvertailussa sen koko häviää esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:lle. Ikävä kyllä tämä näkyy myös G5:n virrankestossa.
G5:n 2800 milliampeeritunnin akun saa tyhjäksi vajaan päivän käytöllä. Erityisiä akkusyöppöjä ovat tarkka näyttö ja nopea prosessori, vaikka prosessorien virrankulutusta onkin saatu laskettua melkoisesti. G5 tukee pikalatausta, mikä paikkaa heikohkoa akun kestoa. Kiireiselle riittää jo puolen tunnin lataus, mikä antaa G5:lle tarvittavan lisäpotkun pariksi kolmeksi tunniksi.
Yhteenveto
LG G5 on kunnianhimoinen yritys tuoda älypuhelinmarkkinoille pitkästä aikaa jotain uutta ja aidosti mielenkiintoista. Yritys lässähtää hieman moduuleiden vähäiseen valikoimaan, mutta toivottavasti lisää vaihtoehtoja tulee pian.
G5:n käyttöliittymän nopeus on toteamisen arvoinen. IPhone 6s:ään tottunut on ihmeissään siitä, miten nopeasti ikkunat aukeavat ja kuinka vikkelästi sovellusten välillä siirtyminen onnistuu.
G5 soveltuu mobiilikuvaajalle, joka haluaa ottaa täyden hyödyn mobiilikamerasta. Siihen tarkoitukseen soveltuu LG Cam Plus -lisäosan ostaminen. Kameraharrastajaa miellyttää myös erinomainen laajakulmatoiminto, joka avaa kuvattavan maailman laaja-alaisesti puhelimen näytölle.