Testissä Huawei Mate 20 X 5G: Jättikokoinen 5G-huippupuhelin

Huawein ensimmäinen 5G-älypuhelin on 5G-versio sen kookkaasta, suurella 7,2 tuuman näytöllä varustetusta Mate 20 X -älypuhelimesta, joka julkistettiin viime lokakuussa muiden Mate 20 -sarjan puhelinten rinnalla mutta jota ei tuotu Suomen markkinoille kuin vasta nyt 5G-versiona.

Mate 20 X 5G on saatavilla ainoastaan yhtenä värivaihtoehtona, smaragdinvihreä Emerald Green, ja sen suositushinta on 999 euroa. Suomessa Mate 20 X 5G:tä myy Elisa, jonka 5G-verkossa puhelin on toistaiseksi käytettävissä.

Huawei Mate 20 X 5G:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 7,2 tuuman OLED HDR -näyttö 18,7:9-kuvasuhteella ja 2244×1080 pikselillä (pikselitiheys 346 pikseliä tuumaa kohti), Corning Gorilla Glass -lasi, tuki Huawei M-Pen -kynälle
  • Sormenjälkilukija takana
  • Stereokaiuttimet
  • Takana kolme kameraa Leica-linsseillä
    • Pääkamera: 40 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/1,7″), polttoväli 27 mm ja aukon koko f/1,8
    • Ultralaajakulmakamera 106 asteen kuvakulmalla: 20 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/2,8″), polttoväli 16 mm ja aukon koko f/2,2
    • Telekamera: 8 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/4″), polttoväli 80 mm ja aukon koko f/2,4, optinen kuvanvakain
    • Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
    • Lasertarkennus mukana automaattitarkennuksessa
  • Edessä 24 megapikselin kamera f/2,0-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Kirin 980 -järjestelmäpiiri (2x 2,6 GHz ARM Cortex-A76 + 2x 1,92 GHz ARM Cortex-A76 + 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Mali-G76-grafiikkasuoritin, Dual NPU -neuroverkkossuoritin) + Balong 5000 -5G-modeemipiiri
  • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
  • NM Card -muistikorttipaikka (jaettu toisen SIM-korttipaikan kanssa, tuki 256 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 1,4 Gbit/s, kategoria 21)
  • 5G-mobiiliverkkoyhteys (NSA / SA)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
  • GPS (L1 + L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1 + E5a) / QZSS (L1 + L5) -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
  • USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1), ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
  • 4 200 milliampeeritunnin akku
  • Huawei SuperCharge -pikalataus jopa 40 watin teholla
  • Mitat 174,6 x 85,4 x 8,38 millimetriä
  • Paino 233 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9.1
Mate 20 X 5G erottuu joukosta suurella koollaan.
Mate 20 X 5G erottuu joukosta suurella koollaan.

Hyvää Huawei Mate 20 X 5G:ssä

  • Jättikokoinen näyttö sellaista kaipaaville. Mate 20 X 5G on varustettu todella kookkaalla 7,2 tuuman OLED-näytöllä. Jos haluaa oman älypuhelimeensa mahdollisimman kookkaan näytön, on Mate 20 X 5G tällä hetkellä paras vaihtoehto Suomen markkinoilla älypuhelinten huippuluokassa.
  • Erinomaiset 5G-verkkovalmiudet. Mate 20 X 5G tukee sekä vielä 4G-verkkoihin osittain tukeutuvia 5G-verkkojen nykytoteutuksia (NSA) kuin myös tulevia täysin itsenäisiä 5G-verkkoja (SA). Huawein 5G-älypuhelin tarjoaakin markkinoiden johtavan 5G-verkkotuen ja on erinomaisella tavalla valmis 5G-verkkojen yleistymiseen tulevina vuosina.
  • Markkinoiden parhaimmistoa kamerana. Mate 20 X 5G:stä löytyvät täysin samat kamerat kuin Huawei Mate 20 Prosta. Kokonaisuutena kolmen kameran yhdistelmä edustaa markkinoiden parhaimmistoa. Tarjolla on laadukas 40 megapikselin pääkamera, ultraalaajakulmakamera sekä 3x optisen zoomin telekamera.
  • Nopea akun pikalataus. Mate 20 X 5G tukee Huawein tehokasta 40 watin SuperCharge-pikalatausta, jolla akku täyttyy tyhjästä puolessa tunnissa jo noin 70 prosentin varaukseen.

Huonoa Huawei Mate 20 X 5G:ssä

  • Ominaisuuspuutteet. Mate 20 X 5G on kattavasti varusteltu mutta ominaisuuksissa on myös useita puutteita, joita voidaan pitää merkittävinä puhelimen tuhannen euron hintaluokassa. Toisin kuin Mate 20 X:n perusversiossa, ei 5G-versiossa ole 3,5 millimetrin erillistä kuulokeliitäntää. Lisäksi Mate 20 X -puhelimista puuttuu esimerkiksi Huawein Mate 20 Prosta löytyvät pöly- ja vesitiivis rakenne (kestävyysluokitus vain IP53, eli roiskeenkestävä), langaton lataus sekä edistynyt 3D-kasvojentunnistus. Lisäksi muistikorttipaikka on Huawein omaa NM Card -tyyppiä, eli kortteja ei ole saatavilla 256 gigatavua suuremmalla kapasiteetilla ja laajemmin vain 128 gigatavun koossa.
  • Näytön tarkkuus. Näyttö on erittäin kookas, ja huippuluokassa tämän olisi voinut odottaa tarkoittavan myös korkeaa tarkkuutta. Näytössä on kuitenkin pikseleitä vain 2244×1080, eli tarkkuus on jätetty Full HD+ -tasolle. Useimpiin käyttötilanteisiin näytön pikselitiheys, 346 pikseliä tuumaa kohti, kuitenkin riittää täydellisesti.

Suuri näyttö ja huipputason kamerat

Mate 20 X 5G:n etupuolta hallitsee sen kookas näyttö. Näytönreunukset ovat melko pienet joskaan eivät aivan minimaaliset. Kokoa puhelimeen lisää se, ettei näyttö kaarru puhelimen kyljille vaan on tasapintainen.

Oikealta kyljeltä löytyvä virtapainike on onnistuneesti sijoitettu ja puhelinta oikeassa kädessä pidettäessä sopivasti peukalon alla. Samoin normaalikokoisilla käsillä etusormi yltää hyvin takaa löytyvälle sormenjälkilukijalle, joka myös toimii erittäin nopeasti ja varmatoimisesti.

6,5 tuuman iPhone XS Max näyttää pieneltä 7,2 tuuman Mate 20 X 5G:n rinnalla.
6,5 tuuman iPhone XS Max näyttää pieneltä 7,2 tuuman Mate 20 X 5G:n rinnalla.
Mate 20 X 5G:n pohjasta löytyy kaiuttimen ja mikrofonin aukkojen lisäksi USB-C-liitäntä. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää 5G-versiossa ei ole.
Mate 20 X 5G:n pohjasta löytyy kaiuttimen ja mikrofonin aukkojen lisäksi USB-C-liitäntä. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää 5G-versiossa ei ole.

Laatutuntuma on odotetulla tavalla moitteeton. Mate 20 X 5G:n rakenne tuntuu erittäin jämäkältä sekä vankkatekoiselta. Muotoilu on myös varsin onnistunut, sillä puhelin istuu käteen mukavasti takapinnan kaartuvien reunojen myötä. Toki puhelimen mittava koko luo käytettävyyteen omat haasteensa.

Mate 20 X 5G:n vihreä väri on samanaikaisesti sekä erottuva että hillitty. Värivalintaa voikin pitää varsin onnistuneena ratkaisuna. Tämä on hyvä sillä vaihtoehtoja ei ole. Takapinnassa on saman mallisarjan Mate 20 Prosta tuttu viimeistely, joka näkyy pinnassa viivoina ja tuntuu mattamaisena pehmeytenä. Pinnassa näkyy myös huomattavasti vähemmän sormenjälkiä kuin tavanomaisessa kiiltävässä lasipinnassa.

Suuri 7,2 tuuman OLED-näyttö HDR-tuella on erinomainen peli- ja viihdekäyttöön. Vaaka-asennossa kahdella tai vain yhdelläkin kädellä pideltäessä puhelimen koko ei tunnu enää niin suurelta, ja Mate 20 X 5G:llä on erinomaisen mukava katsella esimerkiksi YouTubea, Netflixiä tai muita sisältöjä. Varustukseen kuuluvat myös stereokaiuttimet, jotka vaikuttavat keskimääräistä laadukkaammilta – ääntä riittää todella mukavasti ilman säröytymistä.

Näyttö tukee myös erikseen myytävää Huawei M-Pen -kynää, jonka hinta liikkuu noin 40 euron tasolla. M-Penin kanssa näyttö ja kynä tunnistavat 4 096 eri painallusvoiman tasoa.

Mate 20 X 5G tukee Huawein M-Pen-kynää.
Mate 20 X 5G tukee Huawein M-Pen-kynää.

Kamerapuhelimena Mate 20 X 5G lukeutuu markkinoiden kärkijoukkoon. Kamerakokoonpano on sekä laadukas että monipuolinen, minkä lisäksi Huawein kamerasovellus tarjoaa erittäin monipuoliset kuvausmahdollisuudet lukemattomine eri kuvaustiloineen ja lisäominaisuuksineen.

Kolme takakameraa ovat täysin samanlaiset kuin Huawei Mate 20 Prossa, jonka arvostelussa ne keräsivät jo merkittävästi kehuja.

Mate 20 X 5G muistuttaa design-ratkaisultaan muita Mate 20 -sarjalaisia.
Mate 20 X 5G muistuttaa design-ratkaisultaan muita Mate 20 -sarjalaisia.

Optisella kuvanvakaimen sisältävä 40 megapikselin pääkamera tuottaa laadukasta jälkeä eri olosuhteissa. Oletuksena kuvat tallennetaan 10 megapikselin koossa yhdistämällä neljä pikseliä yhdeksi paremman kuvanlaadun saavuttamiseksi.

106 asteen ultralaajakulmakamera 20 megapikselin tarkkuudella sekä 3x optisen zoomin tarjoava 8 megapikselin telekamera, joka on varustettu myös optisella kuvanvakaimella, laajentavat kuvaamismahdollisuuksia ja kuvanlaatu on myös hyvää.

Mate 20 X 5G on varustettu Huawein vielä toistaiseksi viimeisimmällä huippuluokan Kirin 980 -järjestelmäpiirillä, joka asettuu suorituskyvyltään lähelle Android-älypuhelinten huipputasoa joskaan ei enää aivan terävimpään kärkeen. Kyse on kuitenkin tehokkaasta piiristä, joka riittää erinomaisesti kaikkeen käyttöön. Mate 20 X 5G:n yhteydessä järjestelmäpiirin rinnalla on 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistina, mitä voidaan pitää sopivana puhelimen hintaluokka huomioiden. Tallennusmuistia voi lisäksi laajentaa Huawein omilla NM Card -muistikorteilla.

Mate 20 X 5G:ssä on Huawein oma Balong 5000 -5G-modeemipiiri Kirin 980 -järjestelmäpiirin rinnalla.
Mate 20 X 5G:ssä on Huawein oma Balong 5000 -5G-modeemipiiri Kirin 980 -järjestelmäpiirin rinnalla.

Kattava 5G-tuki toistaiseksi ainoana Suomessa

Huawein Mate 20 X 5G on toistaiseksi toinen testaamamme 5G-älypuhelin ZTE:n Axon 10 Pro 5G:n jälkeen, ja kokemukset ja mietteet ovat yhä hyvin samankaltaisia.

Toistaiseksi kuluttajille yhteensopivien päätelaitteiden kanssa avoinna Suomessa on vasta Elisan 5G-verkko. Testasimme Mate 20 X 5G:tä rajatusti 5G-verkossa Helsingin keskustassa.

Elisan 5G-verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet sekä Vantaalla Tikkurilan aluetta sekä Espoossa Karaportin ja Otaniemen aluetta. Elisan mukaan 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. Elisan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset peittoaluekartat.

Elisan mukaan sen kattavin ja paras 5G-verkko on Turussa, ja siellä testeissä onkin saavutettu yli 1 000 megabitin latausnopeuksia. Elisa käyttää myös 5G-verkossaan useita verkkolaitetoimittajia, ja Turussa käytössä ovat Huawein laitteet, kun taas tiettävästi pääkaupunkiseudulla Elisan verkossa on käytössä Nokian 5G-verkkolaitteita. Verkkojen eri kehitysvaiheet voivatkin johtua juuri laitetoimittajavalinnoista ja tilanne tasoittua tältä osin ajan myötä.

Virrankulutus 5G-verkossa ollessa vaikuttaa toistaiseksi huomattavasti 4G-verkkoja suuremmalta, myös valmiustilassa, mikä myös laskee 5G-verkon haluttavuutta ennen tilanteen parantumista verkkojen ja laitteiden kehittyessä. Varsinaista pidempää akunkestotestiä 5G-verkossa emme kuitenkaan tehneet, vaan kyse on lähinnä ohimennen tehdystä huomiosta.

Toistaiseksi itse 5G-älypuhelimen valinnalla tai kyvyillä ei tunnu olevan suurta merkitystä, sillä enemmän kyse on vielä verkkojen kypsymättömyydestä. Peittoalueet ovat kapeita ja nopeudet vielä osin kaukana siitä, mihin 5G-verkkojen pitäisi edes vähimmillään pystyä. Esimerkiksi Helsingin keskustassa latausnopeudet jäivät kokeilussa myös Mate 20 X 5G:llä useimmiten 100-200 megabittiin sekunnissa, ja välillä allekin tämän tason. Elisan mukaan sen pääkaupunkiseudun 5G-verkot ovatkin vasta pilottivaiheessa, vaikka kuluttajakäyttöön ne ovatkin avoinna. Tampereella ja Turussa tilanteen pitäisi olla paljon parempi.

5G-älypuhelimen korkeamman hinnan lisäksi 5G:stä hyötyminen edellyttää myös kympin kaksi kuukaudessa 4G-liittymää kalliimpaa 5G-liittymää. Lisähintoja puhelimesta ja liittymästä on vielä toistaiseksi varsin vaikea perustella järkisyillä.

Lopulta 5G tulee kuitenkin olemaan jatkossa tärkeä, sillä se tuo käyttöön muun muassa Suomessa uuden 3,5 gigahertsin taajuusalueen ja mahdollistaa huomattavasti uutta kapasiteettia verkkoon niin, että mobiilidataliikenne voi jatkossakin jatkaa kasvuaan. Suurta kiirettä 5G-älypuhelimen hankinnalle ei kuitenkaan ensikokemusten perusteella toistaiseksi ole, vaan sen voi hyvin lykätä ensi tai seuraavaan vuoteen.

Verrattuna kilpailijoihin Huawein Mate 20 X 5G on niitä edellä laajemmassa 5G-tuessa, sillä nykyisin käytössä olevan NSA-teknologian (Non-Standalone) lisäksi Mate 20 X 5G tukee jo myös ”täyttä 5G:tä” eli SA-versiota (Standalone), jossa 5G-verkon ohjaamista ei enää tehdä 4G-verkon kautta. Muun muassa SA-siirtymän myötä tulevina vuosina 5G-verkkojen odotetaan vahvemmin lunastavan lupauksiaan, ja Mate 20 X 5G on tältä osin myös muita 5G-älypuhelimia valmiimpi kokonaisuus.

Lisäksi poiketen ZTE Axon 10 Pro 5G:stä sekä Suomessa jo myös myytävästä OnePlus 7 Pro 5G:stä on Huawei Mate 20 X 5G:ssä myös paikka toiselle SIM-kortille, eli tarvittaessa käyttöön saa myös toisen liittymän.

Kannattaako hankkia?

5G-verkkojen tilanne ei ole vielä sellainen, että 5G-verkkotukea voitaisiin pitää ensisijaisena syynä hankkia jokin tietty älypuhelin – muuta kuin tietynlaisessa ”urheiluhengessä” todelliseksi edelläkävijöiksi kaipaavien toimesta. 5G-älypuhelimen hankintaa on vielä vaikea perustella järkisyillä, vaan mukaan tarvitaan tunnetta ja kokeilun halua.

Mate 20 X 5G on kuitenkin kokonaisuutena mielenkiintoinen älypuhelinvaihtoehto, sillä se tarjoaa poikkeuksellisen kookkaan näytön, erinomaisen laatutuntuman, kuvanlaadultaan markkinoiden parhaimmistoa edustavan monipuolisen kamerakokonaisuuden sekä kaikki hyvän älypuhelimen perusrakennuspalikat, kuten nopean ja varmatoimisen sormenjälkilukijan, kosolti suorituskykyä sekä nopean akun pikalatauksen. Ja bonuksena vielä lisäksi valmiuden myös 5G-verkkojen käyttöön.

Valitettavasti myös hinta on kuitenkin korkea. Mate 20 X 5G on myynnissä Suomessa Elisan kautta 999 euron hintaan. Samanaikaisesti esimerkiksi Huaweilta itseltään kevään P30 Pro -huippupuhelin on saatavilla kaksi ja puolisataa ja Mate 20 Pro jopa yli 400 euroa alemmalla hinnalla. Suuremmasta näytöstä ja 5G-verkkotuesta saa maksaa siis rutkan lisähinnan.

Alla muutamia esimerkkikuvia Mate 20 X 5G:llä.

 

 

0,6x ultralaajakulmakameralla:

1x pääkameralla:

3x telekameralla: