Testissä Honor 20 -älypuhelin: Paljon vastinetta 399 euron hinnalle

Huawein toisen brändin Honorin uunituore Honor 20 on teknisiltä ominaisuuksiltaan erittäin mielenkiintoinen älypuhelin. Honor 20 sisältää muun muassa huippuluokan järjestelmäpiirin ja peräti neljä takakameraa ollen suurilta osin tasavahva huippumalli Honor 20 Pron kanssa. Honor 20 Pro on niin ikään tulossa myöhemmin Suomen markkinoille mutta tarkka aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Honor 20 tulee myyntiin Suomessa maanantaina 15. heinäkuuta 399 euron hintaan 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Värivaihtoehtoina ovat musta Midnight Black sekä sininen Sapphire Blue, jollaisena saimme puhelimen testiimme.

Keskeisimmät erot Honor 20:n ja Honor 20 Pron välillä liittyvät takakameroihin. Molemmissa malleissa niitä on neljä, mutta Honor 20 Prossa kokoonpano on hienokseltaan kehittyneempi. Lisäksi Pro-mallissa on suurempi akku (4 000 vs. 3 750 milliampeerituntia) ja suuremmat muistimäärät. Muilta osin uutuudet vastaavat teknisesti toisiaan.

Huawein ja sitä kautta myös Honorin tilannetta varjostaa yhä Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan aiheuttama kieltolistapäätös. Huawein yleisen tiedoksiannon mukaan myös Honor 20 saa kuitenkin koko elinkaarensa ajan sekä Android-käyttöjärjestelmä- että tietoturvapäivityksiä tavanomaiseen tapaan. Niin ikään tulevan käyttöjärjestelmäversion Android Q:n saapuminen Honor 20:lle on jo erikseen vahvistettu.

Honor 20:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,26 tuuman LCD-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä, reikä etukameralle vasemmassa yläkulmassa
  • Sormenjälkilukija kyljen virtapainikkeessa
  • Neljä takakameraa
    • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistämällä 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla)
    • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakamera f/2,2-aukolla
    • 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
    • 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
    • Yötila pääkamerassa ja ultralaajakulmakamerassa
    • Videokuvauksen tarkkuus maksimissaan 4K 30 fps
  • 32 megapikselin etukamera näyttöreiässä, jonka halkaisija on 4,5 millimetriä
  • HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiiri
  • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/bg/n/ac / Bluetooth / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
  • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
  • 3 750 milliampeeritunnin akku
  • 22,5 watin (5V/4,5A) SuperCharge-pikalataus
  • Mitat 154,25 x 79,97 x 7,87 millimetriä
  • Paino 174 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Magic UI 2.1

Hyvää Honor 20:ssä

  • Näyttävä ulkoasu. Takaa lasinen Honor 20 on aiempienkin Honor-lippulaivojen tavoin tyylikäs. Takakuori heijastelee valoa hienosti. Ulkoisesti Honor 20 on älypuhelin, jota kelpaa esitellä.
  • Mallikas kamerakokoonpano. Honor 20 sisältää erittäin kattavasti kuvausominaisuuksia neljällä takakamerallaan. Mikä tärkeintä, myös kuvien laatu on korkealla tasolla lähestulkoon kautta linjan. Puhelin sisältää 48 megapikselin pääkameran lisäksi ultralaajakulmakameran, syvyyskameran ja erillisen 2 megapikselin makrokameran lähikuvia varten.
  • Mainio akunkesto. Sisäänrakennettu 3 750 milliampeeritunnin akussa on aktiivisenkin käyttöpäivän jälkeen illalla kymmeniä prosentteja jäljellä, ja peruskäytössä kaksikin vuorokautta menee läpi mukavanlaisesti. Nopea 22,5 watin SuperCharge-pikalataus täyttää tyhjän akun vajaassa puolessatoista tunnissa.

Huonoa Honor 20:ssä

  • Pienet puutteet. Honor 20 ei kestä vettä IP67/68-luokituksen puuttuessa. Keskihintaluokassa tämä on varsin yleistä, mutta silti harmillista. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on nyt poistettu. Myyntipakkauksessa toimitetaan kuitenkin kuulokeadapteri.

Päivitetty ulkoasu – Honor 20 näyttää hintaistaan arvokkaammalta

Honor 20:n näytössä on reikä 32 megapikselin etukameraa varten.
Honor 20:n näytössä on reikä 32 megapikselin etukameraa varten.

Honor 20 on noin 399 euron hintaiseksi älypuhelimeksi erittäin hyvin varusteltu. Sen sisäiset ominaisuudet ovat pitkälti kilpailukykyiset vertailtaessa jopa satoja euroja kalliimpiin malleihin, minkä lisäksi Honor 20 on tyylikkään näköinen.

Ulkoisesti Honor 20 on muuttunut melkoisesti verrattuna Honor 10 -edeltäjämalliin. Perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei enää ole, ja näyttöloven sijaan Honor 20:n etukamera on sijoitettu 4,5-millimetriseen reikään näyttöpaneelin vasempaan yläkulmaan. Puhelimen alalaidassa on USB-C-liitäntä, mikrofoni ja puhelimen ainut kaiutin, kun taas ylhäältä löytyvät kuuloke ja infrapunalähetin.

Oikealla reunalla ovat virtapainike sormenjälkilukijoineen ja äänenvoimakkuuden säädin.
Oikealla reunalla ovat virtapainike sormenjälkilukijoineen ja äänenvoimakkuuden säädin.
Alhaalla on USB-C-liitäntä, mikrofoni ja kaiutin. Kuulokeliitäntää ei enää ole.
Alhaalla on USB-C-liitäntä, mikrofoni ja kaiutin. Kuulokeliitäntää ei enää ole.

Äänenvoimakkuusnäppäimen lisäksi myös sormenjälkilukija on yllättäen siirretty puhelimen oikealle reunalle, kuten erityisesti Sonylla on silloin tällöin ollut tapana. Honor 20:n sormenjälkilukijan sijoittelu on ainakin omaan käteeni onnistunut, minkä lisäksi lukijan toimivuus tekee vaikutuksen. Siinä missä muiden valmistajien virtanäppäimeen istutetut lukijat eivät aina ole vakuuttaneet sujuvuudellaan, on Honor 20:n lukija toista maata, lukitus kun aukeaa erittäin nopeasti ja – mikä parasta – luotettavasti.

Mukana on myös kasvojentunnistukseen perustuva, niin ikään sujuvasti toimiva avausmetodi. Sormenjälkilukiaa pidetään kuitenkin edelleen yleisesti turvallisempana vaihtoehtona.

Virtanäppäimeen integroitu sormenjälkilukija on erinomainen.
Virtanäppäimeen integroitu sormenjälkilukija on erinomainen.

Honor 20:n etupuolta koristaa 6,26 tuuman IPS LCD -näyttö, jonka tarkkuus, kontrasti ja värintoisto riittävät varmasti useimmille. Näyttö on tarkka (pikselitiheys 412), ja vaikka se ei värintoistossaan markkinoiden parhaiden tasolle ylläkään, on se silti laadukas ja jokapäiväiseen käyttöön sopiva. Paneelin LCD-teknologian takia mustat eivät ole tummimpia mahdollisia.

Etukameran reikään näytön vasemmassa yläkulmassa tottuu nopeasti, eikä sen olemassaoloa oikeastaan edes huomaa. Kamerareiän sekä kapean, näytön ohueen yläreunukseen sijoitetun kuulokkeen ansiosta lovelle ei ole tarvetta, mikä miellyttänee monia käyttäjiä.

Näytön kamerareikä on varsin huomaamaton.
Näytön kamerareikä on varsin huomaamaton.

Honor 20:n takakuori on lasia, kehys puolestaan alumiinia. Takakuori on toteutettu tyylikkäästi siten, että ainakin sininen Honor 20 heijastelee valoa miellyttävällä tavalla. Puhelin on komea, ja näyttää ulkoisesti hintaistaan arvokkaammalta. Takakuoren lasin ja näyttöpaneelin erottaa alumiinikehyksestä ohut muovisauma, joka on ulkoisesti kenties selkein vihje Honor 20:n huippupuhelimia ja Honor 20 Prota edullisemmasta myyntihinnasta.

Lasinen rakenne kerää aina sormenjälkiä muovia helpommin, mutta vaikka mielipiteitä onkin monia, lienee Honor 20 useimpien mielestä varsin näyttävä älypuhelin.

Lippulaivan ominaisuuksia keskihintaluokassa

Lasinen takakuori heijastaa kauniisti valoa.
Lasinen takakuori heijastaa kauniisti valoa.

Hintaluokassaan ei Honor 20:n tarjoamaan ominaisuustarjontaan kovin moni haastaja kykene vastaamaan. Tarjolla on 128 gigatavun tallennusmuisti, 6 gigatavua RAM-käyttömuistia ja Huawein yhä kärkikastiin lukeutuva HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiiri kahdeksalla ytimellä.

Sama piiri on läsnä muun muassa Huawein tuoreimmassa lippulaivamallissa, Huawei P30 Prossa, mistä voi päätellä, että Honor 20 selviää tehtävästä kuin tehtävästä, oli kyseessä sitten sosiaalisen median moniajosessio tai intensiivinen Fortnite-ottelu. Honor 20 ei myöskään lämpene merkittävästi, mikä on aina ilahduttava tieto akunkestonkin kannalta. Akunkesto onkin Honor 20:llä erittäin hyvällä tasolla.

Näytön kamerareiän voi piilottaa niin halutessaan.
Näytön kamerareiän voi piilottaa niin halutessaan.

Honor 20:ssä on takana peräti neljä kameraa: 48 megapikselin pääkamera Sonyn IMX586-kennolla, 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin syvyyskamera sekä erillinen 2 megapikselin makrokamera lähikuvia varten, ratkaisu, jollaista ei ole ennen älypuhelimissa nähty. Kameroista sekä pääkamera ja ultralaajakulmakamera tukevat erillistä Yötilaa.

Kamerakokoonpano ulkonee puhelimesta hieman, muttei häiritsevän paljon. Kamerakohouman reunat ovat poikkeuksellisen terävät.

Kuvakaappauksia Magic UI 2.1 -käyttöliittymästä.
Kuvakaappauksia Magic UI 2.1 -käyttöliittymästä.

Honor 20 on varustettu Android 9 Pie -ohjelmistolla ja Magic UI 2.1 -käyttöliittymällä. Magic UI on käytännössä vain toinen, Honor-puhelimissa esiintyvä nimitys Huawein tutulle EMUI-käyttöliittymälle. Käyttöliittymä on aiemmista Honor-puhelimista varsin tuttu. Se on oletuksena yleisilmeeltään iloinen pyöristettyine kuvakkeineen, mutta muokkaaminen esimerkiksi teemojen avulla on myös totutusti helppoa. Puhtaasta Androidista ollaan kaukana, mutta käyttö on sujuvaa ja yksinkertaista.

Magic UI:ssa on melkoisen runsaasti valmistajan esiasennettuja sovelluksia, joista useimmat voi kuitenkin poistaa niin halutessaan. Android 9 Pien yhteydessä mukaan tuli vaihtoehtona myös eleet vaihtoehtona perinteisille näytön alareunan navigointipainikkeille.

Monipuolinen kamerakokemus

Hionor 20 sisältää neljä takakameraa.
Hionor 20 sisältää neljä takakameraa.

Honor 20 sisältää monipuolisen takakameran, jonka 48 megapikselin pääkamera kuvaa oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella ja yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, jotta kuvaan saadaan mahdollisimman paljon yksityiskohtia ja enemmän valoa. Yhteensä takakameroita on neljä:

  • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, laskennallinen 1,6 mikronin pikselikoko pikseleitä yhdistettäessä
  • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakamera f/2,2-aukolla
  • 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
  • 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla

Nelikosta kuvaamiseen käytetään pääkameran lisäksi ultralaajakulmakameraa sekä erityistä makrokameraa. Syvyyskamera on mukana ainoastaan etäisyyksiä hahmottamassa ja taustan sumennusta eli boke-efektiä luomassa.

Honor 20:n kamerakokoonpano poikkeaa hieman Honor 20 Prosta. Pääkamerassa on f/1,8-kokoinen aukko, kun Honor 20 Prossa on suurempi f/1,4-aukko. Lisäksi Pro-malli sisältää syvyyskameran sijaan 8 megapikselin telekameran kolminkertaisella optisella zoomilla. Honor 20 ei optista zoomia tarjoa.

Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.

Edessä Honor 20:ssa on sama 32 megapikselin kamera kuin Pro-mallissa. Selfiet ovat Honor 20:llä kiitettävällä tasolla, etenkin hyvissä olosuhteissa. Yksityiskohdat ovat tarkkoja ja selfieitä kelpaa kyllä jakaa sosiaalisessa mediassa.

Myös takakamera on pääosin mainio. Pääkameralla valokuviin tallentuu runsaasti yksityiskohtia ja väritkin ovat sopivan kirkkaat ja elävät. Dynamiikka on sekin korkealla tasolla. Kuvata voi myös 48 megapikselin tarkkuudella, jolloin yksityiskohtia on kuvissa vieläkin enemmän, mutta hankalissa kuvausolosuhteissa 12 megapikselin oletustila vaikuttaa kyvykkäämmältä.

Myös 117 asteen ultralaajakulmakamera on parhaimmillaan tasokas, mutta kuvien värit näyttävät toisinaan hieman hailakoilta ja yksityiskohdat sumeammilta. Erillinen makrokamera sen sijaan on hauska lisä. Sitä käytettäessä ihanteellinen kuvausetäisyys on vain neljä senttimetriä, ja etenkin ulkona päivänvalossa pääsee todella lähelle kohdetta. Sisällä kuvat ovat usein pehmeänpuoleisia.

Kameran simppeli käyttöliittymä on Honor-käyttäjille tuttu.
Kameran simppeli käyttöliittymä on Honor-käyttäjille tuttu.

Honor 20 tukee luonnollisesti myös AI-tilaa, ja ilahduttavasti tekoälyssä on jälleen menty hienokseltaan eteenpäin. Tekoäly tunnistaa lukemattoman määrän kuvaustilanteita ja kohteita. Enää nykyisin AI-tila ei myöskään ylikorosta värejä aivan yhtä paljon kuin aiemmin. Paikoitellen AI-valokuvat ovat realistiseen makuun edelleen turhankin eläväisiä, mutta hienoilta ne näyttävät yhtä kaikki.

Kokonaisuutena Honor 20:n kamera on varsin kyvykäs. Luonnollisesti kuvanlaatu kärsii hämärämpiin olosuhteisiin siirryttäessä, mutta erillinen Yötila auttaa osaltaan asiaa. Parhaimmillaan myös hämärässä otetut kuvat ovat oikein miellyttäviä katsella, vaikka aivan kalliimpien huippumallien tasolle Honor 20 ei ylläkään. Parhaita puolia Honor 20:n kamerassa on sen monipuolisuus ja luotettavuus. Kamera ei pahemmin petä missään olosuhteissa.

Honor 20 – järkevä hankinta?

Honor 20 on oikein hyvä älypuhelin.
Honor 20 on oikein hyvä älypuhelin.

Honor 20 on jälleen erinomainen lisä Honorin kattavaan älypuhelinvalikoimaan. Sen hienokseltaan päivitetty ulkoasu, tasokas tekninen ominaisuuskattaus monipuolisine kameroineen ja mainioine akunkestoineen tekevät siitä vahvan ehdokkaan noin 400 euron älypuhelinta etsivälle. Säästö näkyy lähinnä IP67/68-luokituksen puuttumisessa ja LCD-näytössä, minkä lisäksi kamerakokonaisuudesta puuttuu optisen zoomin telekamera.

Honorin kokonaistilannetta varjostaa edelleen Yhdysvaltain ja Kiinan kauppanokittelu, jonka laajempaa lopputulosta on mahdotonta arvioida. Honor 20:een se ei kuitenkaan vaikuta. Honor 20:lle on luvattu sekä käyttöjärjestelmäversio- että tietoturvapäivitykset täysin tavanomaiseen tapaan, ja erikseen on vahvistettu myös Android Q:n tulo.

Haasteen Honor 20:lle markkinoilla heittää muun muassa OnePlus 7, joka tarjoaa muun muassa selkeämmän Android-kokemuksen sekä korkealaatuisemman AMOLED-näytön Honor 20:n LCD-paneelin vastineeksi. OnePlus 7 on kuitenkin merkittävästi kalliimpi 549 euron hinnallaan, minkä lisäksi Honor 20:n kamerakokoonpano on hitusen monipuolisempi. Mielenkiintoinen uusi vaihtoehto voi myös olla Xiaomi Mi 9T, joka tekee tuloaan myös Suomen markkinoille. Nokia-puhelimista kovin haaste tulee Nokia 8.1:ltä ja Samsungeista vaihtoehdoiksi nousevat Galaxy A50 ja Galaxy A70.

Honor-mallistostakin löytyy aiempana vaihtoehtona alkuvuodesta lanseerattu View20-malli, jossa on hieman suurempi näyttö (6,4 vs. 6,26 tuumaa) mutta rajoittuneempi kamerakokonaisuus ilman ultralaajakulma- tai makrokameroita. Lisäksi tietenkin myöhemmin markkinoille tuleva Honor 20 Pro voi olla harkinnan arvoinen, mikäli budjetti joustaa, ja uuden älypuhelimen hankinta voi odottaa sen näillä näkymin elo-syyskuussa tapahtuvaan myyntiintuloon asti.

Tällä hetkellä Honor 20 on älypuhelin, jota on helppo suositella 400 euron hintaluokassa hyvää vastinetta rahalle tarjoavaa älypuhelinta etsivälle.

Alla vielä muutama esimerkkikuva Honor 20:n pääkameralla ja makrokameralla.

 

Makrokameralla pääsee todella lähelle kohdetta, mutta kahden megapikselin valokuvat ovat helposti pehmeähköjä.
Makrokameralla pääsee todella lähelle kohdetta, mutta kahden megapikselin valokuvat ovat helposti pehmeähköjä.

 

 

Pääkamera, ilman HRD-tilaa.
Pääkamera, ilman HRD-tilaa.
HDR-tila parantaa parhaimmillaan kuvia roimasti.
HDR-tila parantaa parhaimmillaan kuvia roimasti.