Testissä 699 euron Huawei MateBook D 15″ -läppäri: Hyvä vaihtoehto toimistokäyttöön tai opiskelijalle

Huawei on edelleen suhteellisen tuore nimi läppärimarkkinoilla, mutta älypuhelimistaan parhaimmin Suomessa tunnettu yhtiö on jo ehättänyt julkaista jo useampia hyviä arvioita keränneitä kannettavia tietokoneita etenkin korkeampiin hintaluokkiin.

Nyt uusi Huawei MateBook D 15″ on 699 euron suositushinnallaan huomattavasti edullisempi ja ominaisuuksiensa perusteella suunnattu etenkin toimistoelämään tai opiskelukäyttöön.

Suomessa MateBook D 15″ julkaistaan AMD Ryzen 5 3500U -suorittimella, AMD Radeon Vega 8 -näytönohjaimella, 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun SSD-tallennusmuistilla varustettuna 699 euron suositushinnalla.

MateBook D 15″:n ja samalla julkistetun pienemmän MateBook D 14″:n myynti alkaa tänään sunnuntaina 23. helmikuuta.

Huawei MateBook D 15″:n tekniset tiedot

 • Alumiinirunko
 • 15,6 tuuman Huawei FullView IPS LCD -näyttö 16:9-kuvasuhteella ja 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuudella, 800:1-kontrastisuhde ja 250 nitin kirkkaus, 178 asteen katselukulma ja 87 prosentin näyttö-runkosuhde
 • Sormenjälkilukija virtanäppäimessä
 • 12 nanometrin AMD Ryzen 5 3500U -suoritin
 • AMD Radeon Vega 8 -grafiikkasuoritin
 • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (DDR4)
 • 256 gigatavua SSD-tallennusmuistia (PCIe), paikka asennettavalle kovalevylle
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.0 -yhteydet
 • Shark Fin Fan 2.0 -jäähdytys
 • 2x USB-A 2.0 / 1x USB A 3.0 / HDMI / 1x USB-C / 3,5 mm -liitännät, USB-C sekä data- että virtaliitäntänä
 • 1 megapikselin 720p HD -web-kamera, nousee esiin näppäimestä
 • 2 watin stereokaiuttimet ja 2 mikrofonia
 • Taustavalaistu näppäimistö
 • 42 wattitunnin akku
 • Mitat 357,8 × 229,9 × 16,9 millimetriä
 • Paino 1,53 kilogrammaa
 • 65 watin laturi ja 1,8 metrin kaapeli
 • Windows 10 Home -käyttöjärjestelmä

Runsaasti liitäntöjä, kookas ja perusvarma näyttö

Huawei MateBook D 15″:n näyttö on hyvä, muttei loistokas. Reunukset ovat ohuet.
Huawei MateBook D 15″:n näyttö on hyvä, muttei loistokas. Reunukset ovat ohuet.

Ulkoisesti Huawei MateBook D 15″ jatkaa kiinalaisyhtiön viime vuosina suosimalla, pelkistetyllä linjalla. Läppäristä julkaistaan vain metallinharmaa hopea värivaihtoehto, ja myös näppäimistö on käytettävyydeltään aiemmista malleista tuttu. Ilahduttavasti MateBook D 15″:ssä on runsaasti liitäntävaihtoehtoja: peräti kolme USB-A-paikkaa (kaksi USB 2.0 -nopeudella ja yksi USB 3.0), yksi USB-C-liitäntä, HDMI-liitäntä ja 3,5 millimetrin ääniliitäntä.

MateBook D 15″:n näyttö on kookas, 15,6-tuumainen, mikä tekee myös läppäristä itsestään kohtalaisen ison. Painoa sillä on kuitenkin vain 1,62 kilogrammaa, joten koneen liikuttelu on kuitenkin varsin helppoa. Se on myös tarpeeksi ohut mahtuakseen näppärästi läppärilaukkuun, mutta kaikkein pienimpiin reppuihin se ei luonnollisesti sovi.

Vasemmalla on USB-C-, USB-A- ja HDMI-liitännät.
Vasemmalla on USB-C-, USB-A- ja HDMI-liitännät.
Oikealla on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaksi USB-A-liitäntää. Virtapainikkeeseen integroitu, erinomainen sormenjälkilukija on MateBook D 15″:n vahvuuksia.
Oikealla on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaksi USB-A-liitäntää. Virtapainikkeeseen integroitu, erinomainen sormenjälkilukija on MateBook D 15″:n vahvuuksia.

Näyttö on MateBook D 15″:ssä perushyvällä tasolla. Väritoisto on luonnollista, mutta kalliimpiin läppäreihin verrattuna hieman laimeaa. Missään nimessä heikosta paneelista ei kuitenkaan ole kyse, sillä sen 1080p Full HD -tarkkuus riittää mukavasti useimpiin toimiin ja myös mediakäyttöön. MateBook D 15″:ssä on lisäksi laadukkaat stereokaiuttimet mukavaa multimediakokemusta vahvistamassa. Aivan korkeimmilla voimakkuuksilla ääni särisee hieman, mutta suuresta ongelmasta ei ole kyse.

MateBook D 15″:n näytön ympärillä erittäin ohuet reunukset, minkä ansiosta laitteen koko on pysynyt kurissa suhteessa kookkaaseen 15,6 tuuman näyttöön. Näytönreunukset ovat ohuet muun muassa, koska esimerkiksi web-kamera on sijoitettu näppäimistöön F6- ja F7-painikkeiden väliin. Kyseessä on Huawein jo viime vuosina suosima ratkaisu, joka parantaa myös tietoturvaa kameran helpolla piilottamisella, mutta valitettavasti käyttökokemus kuitenkin samalla hieman kärsii. Kameran kulmaa ei nimittäin voi säätää, ja toisinaan tietokoneen alle on asetettava esimerkiksi kynä, jotta kamera osoittaisi tarpeeksi ylös. Hieman korkeammalla pöydällä tai kauempana istuttaessa kamerakulma on kuitenkin sopiva.

Web-kamera on näppäimistössä ja nousee tarvittaessa esiin.
Web-kamera on näppäimistössä ja nousee tarvittaessa esiin.

 

 

Huawein läppäreissä on yleensä mainiot näppäimistöt, eikä MateBook D 15″ ole tällä saralla poikkeus. Näppäimistö on ulkoisesti samanlainen kuin kalleimmissa huippumalleissa, mutta käyttötuntuma ei ole aivan yhtä jämäkkä. Näppäimet painuvat pohjaan ikään kuin pehmeämmin, mutta myös pitkien asiakirjojen laatiminen sujuu ongelmitta. Ikävä kyllä näppäimistö ei ole taustavalaistu, mikä on selkeä pettymys. Pienemmän uuden MateBook D 14″:n näppäimistöstä taustavalo ohimennen mainiten muuten löytyy.

Näppäimistö on laadukas, mutta taustavalaistus uupuu.
Näppäimistö on laadukas, mutta taustavalaistus uupuu.

Kosketuslevy sen sijaan on loistava, eikä virhepainalluksia testin aikana tapahtunut. Levy tukee monia useamman sormen pikatoimintoja ja on, mikä tärkeintä, on hyvä myös perustoiminnoissa.

Myös MateBook D 15″ sisältää virtapainikkeeseen integroidun sormenjälkilukijan, mikä on tässä hintaluokassa melko harvinaista. Sormenjälkilukija on sanalla sanoen erinomainen – sen toiminta on niin sujuvaa ja nopeaa, ettei lukijaa oikeastaan juuri edes huomaa esiasetusten jälkeen.

Tarpeeksi suorituskykyä toimistokäyttöön

MateBook D 15″:n näyttö ei taivu aivan suoraksi asti. Sarana on tukevan jämäkkä.
MateBook D 15″:n näyttö ei taivu aivan suoraksi asti. Sarana on tukevan jämäkkä.

Huawei on varustanut MateBook D 15″:n keskitasoisella AMD Ryzen 5 3500U -suorittimella ja AMD Radeon Vega 8 -grafiikkasuorittimella. Valituilla markkinoilla voi olla saatavilla myös muita kokoonpanoja, mutta Suomessa valinnanvaraa ei ole.

Suorituskyvyltään MateBook D 15″ vastaa jotakuinkin useimpia kilpailijoitaan. Läppärin toiminta on pääosin mutkatonta ja sujuvaa, mutta monia tehtäviä samanaikaisesti suoritettaessa pientä takelteluakin esiintyy.

Kokonaisuutena Huawei MateBook D 15″:n suorituskyky riittää hienosti vaikkapa toimistokäyttöön. Se pyörittelee vaivatta asiakirjoja ja verkkosivuja, mutta pelikäyttöön sitä on vaikea suositella. Osa peleistä pyörii kyllä kohtalaisesti, mutta grafiikoissa on annettava todella paljon tasoitusta. On toki selvää, ettei MateBook D 15″ varsinaisesti mikään peliläppäri olekaan.

Huawei MateBook D 15″ soveltuu hyvin esimerkiksi toimistoaskareisiin.
Huawei MateBook D 15″ soveltuu hyvin esimerkiksi toimistoaskareisiin.

Paljon työssään kirjoittavalle MateBook D 15″ on myös suorituskykynsä osalta oiva vaihtoehto. Se sisältää laadukkaan näppäimistön ja tarpeeksi potkua tavanomaiseen toimistotyöhön, mutta esimerkiksi monimutkainen, runsaasti suoritintehoa vaativa videoeditointi alkaa olla sillä jo hieman turhan hidasta.

Kannattaa huomioida, että MateBook D 15″:ssä suurin osa komponenteista on juotettu kiinni kovalevyyn. Näin ollen esimerkiksi RAM-käyttömuistin tai grafiikkasuorittimen päivittäminen ei ole mahdollista, mutta sisäistä tallennusmuistia saa sen sijaan lisättyä omilla operoinneilla. Alkuperäisen SSD-tallennusmuistin rinnalle saa lisättyä toisen kovalevyn niin halutessaan.

Huawei on mahduttanut MateBook D 15″:een 42 wattitunnin akun, joka takaa yhdellä latauksella noin 5-6 tunnin aktiivisen käyttöajan, toki käyttötavasta riippuen. Akunkesto ei ole aivan huippuluokkaa, mutta mukana toimitettavalla 65 watin laturilla vain 30 minuutin lataus täyttää akun noin puolilleen. Pikalataus on todella nopea ja näin ollen näppärä etu etenkin pitkinä työpäivinä.

Huawei Share on erinomainen lisä – mutta vain joillekin

Huawei Share on läsnä myös MateBook D 15″:ssä.
Huawei Share on läsnä myös MateBook D 15″:ssä.

Huawei MateBook D 15″ tukee ilahduttavasti Huawei Share -toimintoa. Vähemmän tunnettu ominaisuus mahdollistaa tiedostojen siirtelyn älypuhelimen ja tietokoneen välillä lähes silmänräpäyksessä. Esimerkiksi valokuvien, videoiden ja muun mediasisällön siirtäminen tietokoneelle käy todella näppärästi toiminnon ansiosta.

Huawei Sharea käytetään valitsemalla älypuhelimesta siirrettävät tiedostot ja aktivoimalla toiminto. Tämän jälkeen älypuhelin yksinkertaisesti asetetaan tietokoneessa olevan Huawei Share -tarran päälle, jolloin yhteys muodostuu automaattisesti ja nopeasti.

Tiedostojen siirtely käy ripeästi koskettamalla puhelimella Huawei Share -tarraa.
Tiedostojen siirtely käy ripeästi koskettamalla puhelimella Huawei Share -tarraa.

Samalla älypuhelimen näytön voi peilata tietokoneen suurelle ruudulle ja käyttää älypuhelinta hiirellä. Älypuhelimen näytön ei tällöin tarvitse olla päällä, kunhan puhelin on Bluetooth-kantaman etäisyydellä. Näytön peilaaminen on mahdollista ainoastaan Android 10 -ohjelmiston jo saaneella älypuhelimella, eli Huawei-älypuhelinten EMUI 10:llä tai Honor-puhelinten Magic UI 3.0:lla, mutta nopeaa tiedostojen siirtoa tukevat myös aiemmat Huawein ja Honorin Android-versiot.

Kokonaisuutena Huawei Share on erittäin kätevä lisä MateBook D 15″:n repertuaariin. Ikävä kyllä se on käytettävissä ainoastaan Huawein ja Honorin älypuhelimilla, mutta mikäli sellaisen omistaa, kannattaa toimintoa ehdottomasti kokeilla.

Yhteenveto: Hintaluokassaan vahva läppäri on mainio valinta toimisto- ja opiskelukäyttöön

Huawei MateBook D 15″ on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen tietokone.
Huawei MateBook D 15″ on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen tietokone.

Huawei MateBook D 15″ on mainio valinta noin 700 euron peruskannettavaa etsivälle. Se ei ole millään muotoa täydellinen, mutta merkittäviä heikkouksiakaan ei ole. Näyttö ja akunkesto ovat perushyvällä tasolla, näppäimistö erinomainen ja suorituskykyä tarpeeksi toimisto- ja opiskelukäyttöön. MateBook D 15″ sisältää myös sormenjälkilukijan, mikä sekä parantaa tietoturvaa että erottaa sen useimmista saman hintaluokan kilpailijoista.

Mikäli omaan työnkuvaan sisältyy paljon videopuheluita, kannattaa MateBook D 15″:n web-kameran erikoisuus ottaa huomioon. Kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto suurinäyttöistä, mutta silti tarpeeksi kompaktia läppäriä etsivälle. Huawei MateBook D 15″:tä on helppo suositella.

Vaihtoehtona myös pienempi MateBook D 14″

Uuden Huawei MateBook D 15″:n rinnalla Huawei tuo myyntiin Suomessa myös uuden pienemmän Huawei MateBook D 14″:n. Siinä on pienempi 14 tuuman näyttö mutta muuten pitkälti samat ominaisuudet lukuun ottamatta yhtä vähempää USB-A-liitäntää. Lisäksi 14 tuuman malliin ei ole asennettavissa lisää tallennusmuistia mutta siinä on suurempi 56 wattitunnin akku. Ulkoisena erona MateBook D 14″:n näyttökansi avautuu 180 astetta suoraksi toisin kuin MateBook D 15″:ssä.

Suomessa MateBook D 14″ tulee myyntiin lisäksi vain myös yhtenä muistiversiona, jossa on MateBook D 15″:n 256 gigatavun sijaan 512 gigatavua tallennusmuistia. Tästä syystä MateBook D 14″:n suositushinta on myös hieman korkeampi, 749 eueroa.

Uutuuskaksikosta MateBook D 14″:n kansi aukeaa tällä tavalla 180 astetta suoraksi. 15 tuuman mallin kansi ei avaudu aivan yhtä paljon.
Uutuuskaksikosta MateBook D 14″:n kansi aukeaa tällä tavalla 180 astetta suoraksi. 15 tuuman mallin kansi ei avaudu aivan yhtä paljon.