Testissä 299 euron Huawei P40 lite -älypuhelin: Tekniikka tarjoaa vastinetta rahalle – yksi asia mietityttää

Jo helmikuussa maailmalla ensiesitelty Huawei P40 lite tulee nyt myyntiin Suomessa muiden uusien P40-sarjan älypuhelinten julkistuksen rinnalla.

P40 lite on myynnissä Suomessa 26. maaliskuuta alkaen 299 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja on kolme: testilaitteemme musta Midnight Black, pinkki Sakura Pink ja vihreä Crush Green.

Huawei P40 lite sisältää hintaansa nähden kiinnostavan teknisen kattauksen. Mukana on neljä takakameraa, hintaluokkaan nähden kelpo näyttö ja mukavasti tehoja. Myös tuki akun 40 watin pikalataukselle on ehdoton myyntivaltti 300 euron puhelinkategoriassa.

Mielenkiintoista uutuudessa on myös Google-sovellusten puute. Yhdysvaltain kieltolistapäätöksen vuoksi Huawei ei ainakaan toistaiseksi voi käyttää Googlen palveluita uusissa puhelimissaan, joten esimerkiksi Google Play -kauppa on P40 litessäkin korvattu Huawein omalla AppGallery-sovelluskaupalla ja muitakaan Google-sovelluksia ei ole.

Teknisesti täysin Huawei P40 liteä vastaava älypuhelin on jo aiemmin nähty maailmalla myös nimillä Huawei nova 6 SE ja Huawei nova 7i.

Huawei P40 liten värivaihtoehdot.
Huawei P40 liten värivaihtoehdot.

Huawei P40 liten tekniset tiedot

 • 6,4 tuuman IPS LCD -näyttö 19,25:9-kuvasuhteella ja 2310×1080 pikselillä (398 PPI)
 • Sormenjälkilukija kyljellä virtapainikkeessa
 • Neljä takakameraa
  • 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla
  • 2 megapikselin makrokamera f/2.4-aukolla ja noin neljän senttimetrin kuvausetäisyydellä
  • 2 megapikselin syvyyskamera
 • 16 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
 • Kirin 810 -järjestelmäpiiri (2x 2,27 GHz ARM Cortex-A76 + 6x 1,88 GHz ARM Cortex-A55, ARM Mali-G52 MP6 -grafiikkasuoritin)
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja NM-muistikorttipaikka (tuki 256 gigatavuun asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
 • USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • 4 200 milliampeeritunnin akku 40 watin Huawei SuperCharge -pikalatauksella
 • Mitat 159,2 x 76,3 x 8,7 millimetriä
 • Paino 183 grammaa
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversiona osana EMUI 10.0.1 -ohjelmistoa

Hyvää Huawei P40 litessä

 • Hyvää teknistä vastinetta rahalle. Huawei P40 lite sisältää hintaluokassaan tehokkaan järjestelmäpiirin, monipuolisen kamerakokoonpanon ja tarpeeksi tasokkaan näytön. Puhelimessa ei ole selviä teknisiä heikkouksia, ja rahalleen saa vastinetta.
 • Akunkesto. Akunkesto on Huawei P40 liten parhaita puolia. Yhdellä latauksella pärjäilee kaksikin vuorokautta, ja Huawein lupausten mukaisesti puolen tunnin lataus tarjoaa 70 prosentin varauksen. Täysikään lataaminen kestä tuntia kauempaa, eikä akku juuri lämpene missään tilanteessa. Mukana pakkauksessa toimitetaan nopea 40 watin pikalaturi.
 • Kamerat. Sekä etu- että takakameralla kuvaaminen on P40 litellä mukavaa. Tässä hintaluokassa kuvanlaatu on mainiolla tasolla, ja parhaimmillaan otokset haastavat kalliimmatkin älypuhelimet. Etenkin yökuvaus ansaitsee erityiskehut, mutta 4K-videokuvausta ei kuitenkaan tueta.

Huonoa Huawei P40 litessä

 • Ei Google-palveluita. Google-palveluiden puuttuminen on P40 liten merkittävin miinus. Sovellusten lataamiseen on vaihtoehtoisia väyliä, mutta etenkin taustapalveluiden puuttuminen hankaloittaa toisinaan elämää. Täysin mahdoton takaisku ei kuitenkaan ole kyseessä, jos ei itse ole rakentanut koko elämäänsä Google-palvelujen varaan.
 • Muovinen tuntuma. Huawei P40 liteä huippuluokkaan lähentävä P40-brändäys asettaa odotukset korkealle myös laadun osalta, mutta muovirakenne saa puhelimen tuntumaan melko halvalta. Tyylikäs laite kuitenkin on, ja toisaalta muovirunko ei luista kädessä lasisen tavoin.

Tyylikäs keskihintainen älypuhelin

Huawei P40 litessä on 6,4 tuuman näyttö.
Huawei P40 litessä on 6,4 tuuman näyttö.

Huawei P40 lite on ulkoisesti tyylikäs ja nykyajan trendejä mukaileva. Puhelimessa on melko ohuet näytönreunukset, näyttöreikä etukameralle ja neliskanttiselle kamera-alueelle sijoitettu neljän takakameran kokoonpano. Musta väri on muihin vaihtoehtoihin verrattuna tylsähkö, mutta hienona yksityiskohtana kamerakohoumaa kiertää kultainen reunus.

Oikealla laidalla sijaitsevat äänenvoimakkuuspainike ja virtanäppäin, johon myös sormenjälkilukija on integroitu. Lukija on erinomaisen nopea ja luotettava, kuten muissakin Huawein ja Honorin älypuhelimissa. Myös etukameraperustainen kasvojenlukitus on saatavilla halukkaille.

Rakenteeltaan Huawei P40 lite on kauttaaltaan muovinen, näyttöä tietenkin lukuun ottamatta. Kuvaruutu on hintaluokassa tasokas. Sopiva 6,4 tuuman koko mahdollistaa vielä yhden käden käytön, mutta on tarpeeksi suuri vaikkapa mukavaa elokuvakokemusta varten. Näyttö toistaa värit eläväisesti ja kirkkaasti, mutta LCD-teknologian vuoksi tummat alueet ovat hitusen harmahtavia. Omituista kyllä näytön enimmäiskirkkaus ei ole kovinkaan korkea, joten aurinkoisena päivänä luettavuus kärsii hieman.

Oikealla laidalla ovat virtapainike sormenjälkilukijoineen ja äänenvoimakkuusnäppäin.
Oikealla laidalla ovat virtapainike sormenjälkilukijoineen ja äänenvoimakkuusnäppäin.
Alalaidassa on yksi kaiutin sekä USB-C- ja kuulokeliitännät.
Alalaidassa on yksi kaiutin sekä USB-C- ja kuulokeliitännät.

Huawei P40 litessä on näytön alapuolella yksi kaiutin ja alareunassa nykypäivänä alati harvinaistuva 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, ja Huawei toimittaa myyntipakkauksessa myös perustason valkeat nappikuulokkeet. Kaiuttimen äänenlaatu on korvatuntumalla mukavalla tasolla, vaikka eron huippupuhelimiin luonnollisesti huomaa. Noin 300 euron multimedialaitteena P40 lite on kuitenkin varsin toimiva valinta.

Huawei P40 litessä on 6 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, eikä muita muistivaihtoehtoja ole. Sisuksissa sykkii Huawein oma Kirin 810, jota pidetään yleisesti keskihintaluokan piireistä tehokkaimpien joukkoon lukeutuvana. Normaalissa käytössä erot huippupiireihinkin ovat melko olemattomat, ja P40 lite selviää sekä vaativasta moniajosta että tuntien pelisessioista ilman ongelmia.

Android ilman Google-sovelluksia

Musta Huawei P40 lite on varsin pelkistetty.
Musta Huawei P40 lite on varsin pelkistetty.

Huawei P40 lite julkaistaan Android 10 -ohjelmistolla ja EMUI 10 -käyttöliittymällä. EMUI 10 on tuttu kaikille Huawein tai Honorin aiempia älypuhelimia käyttäneille, ja sen vahvuuksia ovat edelleen muokattavuus ja yleinen pirtsakkuus. Puhdasta Androidia etsivien kannattaa katsoa muualle, vaikka muuten EMUI on kyllä edelleen varsin helppokäyttöinen.

EMUI 10 -ohjelmisto sisältää kaikki Android 10:n mukana tulleet uudistukset tai niitä vastaavat Huawein ratkaisut. Oletuksena aktivoidun eleohjauksen lisäksi mukana ovat muun muassa järjestelmän laajuinen tumma tila ja ominaisuuksia digitaalisen hyvinvoinnin seuraamiseen.

EMUI 10 sisältää muutamia valmistajan omia sovelluksia, mutta suurimman osan niistä voi halutessaan poistaa. Käyttäjä voi myös itse valita, haluaako erillisen sovellusvalikon vai ei. Oletuksena sellaista ei ole.

Kuvankaappauksia EMUI 10 -käyttöliittymästä. Vasemmalla uusi Tänään-näkymä.
Kuvankaappauksia EMUI 10 -käyttöliittymästä. Vasemmalla uusi Tänään-näkymä.

Eräällä tavalla Huawei P40 lite poikkeaa kuitenkin esimerkiksi viimevuotisista P30-malleista. Kiinan ja Yhdysvaltain keskinäisen kauppanokittelun tuloksena Yhdysvallat langetti kuuluisan kieltolistapäätöksensä, jonka vuoksi Huawei ei toistaiseksi saa varustaa uusia älypuhelimiaan yhdysvaltalaisen Googlen palveluilla. Myös Huawei P40 litestä Google-palvelut puuttuvat tyystin.

Google-palveluiden puuttuminen vaikuttaa P40 liten käyttökokemukseen merkittävästi. Googlen Play-kauppa on korvattu Huawein AppGallerylla, jonka valikoima kasvaa nopeasti, mutta on silti yhä jokseenkin rajoittunut.

Myös Suomessa suosittuja sovelluksia on kuitenkin jo saatavilla AppGallerysta. Esimerkiksi Yle Areena, Foreca, Telkku.com ja muutamat kotimaiset suoratoistopalvelut ovat jo ehtineet AppGalleryyn. Sosiaalisen median sovelluksissa on vielä vajausta, ja muun muassa Facebook ja Twitter on ladattava palveluiden verkkosivustojen kautta.

Valikoiman AppGalleryssa on kuitenkin luvattu kasvavan ripeästi mutta tämä jää nähtäväksi.

Mikäli esiasennettu Huawein verkkoselain ei miellytä, saa myös uusia selaimia helposti ja turvallisesti niiden julkaisijoiden verkkosivuilta.

Internetissä on toki myös lukuisia kolmannen osapuolen sovelluskauppoja, joista Android-sovelluksia voi ladata helposti, joskaan Play-kaupan turvallisuustasoa kaupat eivät välttämättä tarjoa – ladata kannattaa siis tarkkaan harkiten. Ajoittain sovellukset ovat ladattavissa myös niiden kehittäjän verkkosivuilta, joten käytännössä Play-kaupan puute nousee tässä mielessä vain harvoin todelliseksi harmiksi. Kolmansien osapuolten sovelluskauppojen käyttöön liittyy aina riskejä, mikä kannattaa pitää mielessä.

Huawein AppGallery korvaa Google Play -kaupan. Esimerkiksi virallinen Facebook-sovellus puuttuu yhä.
Huawein AppGallery korvaa Google Play -kaupan. Esimerkiksi virallinen Facebook-sovellus puuttuu yhä.

Googlen taustapalveluiden puuttuminen haittaa kuitenkin vielä esiasennettujen sovellusten puutetta enemmän. Esimerkiksi Gboard-näppäimistö ja Google Kääntäjä toimivat myös P40 litelle ladattuina, mutta vaikkapa Gmail ei ilman merkittävää teknistä kikkailua suostu asentumaan. Huawei on tuomassa oman TomTomin karttoihin perustuvan karttapalvelunsa, mutta toistaiseksi myös karttapalveluissa on P40 litellä annettava tasoitusta, esiasennettu Google Maps kun puuttuu, eikä AppGallerystakaan löydy juuri vaihtoehtoja kartta- ja navigointikäyttöön.

Kannattaa myös huomioida, että Googlen taustapalveluiden uupuessa esimerkiksi Pokémon GO:n kaltaiset sijaintiin perustuvat mobiilipelit eivät P40 litellä toimi, vaikka itse pelisovelluksen saisikin asennettua. Sijaintipalveluihin perustuvat pelit hyödyntävät Google Mapsin tietokantaa, mutta P40 litellä sen käyttö on estetty.

Osa sovelluksista ei toimi, vaikka ne asentaa voikin. Ainakin toistaiseksi valitettavasti esimerkiksi Netflix ja Snapchat eivät Google-palveluihin tukeutumisensa takia P40 litessä toimi.

Huawein esiasennettu Phone Clone -sovellus on näppärä P40 liten käyttöön siirryttäessä. Sovellus on saatavilla mille tahansa Android-puhelimelle, ja sen avulla kaikki tietonsa ja tiedostonsa – siis myös sovellukset – voi helposti siirtää P40 litelle. Useimmat Google-palvelut ja -sovellukset eivät kuitenkaan siirry tälläkään tavalla.

Monet muut kuin Googlen Android-sovellukset ovat jotakin kautta ladattavissa ja asennettavissa Huawei P40 litelle, vaikka Play-kauppa puuttuukin. Kolmansien osapuolten sovelluskauppoja kannattaa käyttää kuitenkin harkiten ja varoen, ja esimerkiksi sosiaalisen median sovellukset ladata suoraan niiden verkkosivuilta jos mahdollista.

On myös hyvä huomata, että kaikki Googlen sovellukset, kuten Gmail ja YouTube, toimivat myös selaimen kautta.

Näppärä kamerapuhelin

Takakameroita on neljä. Kultareunus kiertää kamerakomponenttia.
Takakameroita on neljä. Kultareunus kiertää kamerakomponenttia.

Huawei P40 lite sisältää yhteensä viisi kameraa, joista takana on neljä:

 • 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla
 • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla
 • 2 megapikselin makrokamera f/2.4-aukolla ja noin neljän senttimetrin kuvausetäisyydellä
 • 2 megapikselin syvyyskamera

Edessä on 16 megapikselin kamera f/2.0-aukolla. Etukamera on sijoitettu näytön vasempaan yläkulmaan melko pienikokoiseen, käyttöä häiritsemättömään reikään.

Huawei P40 lite sisältää Huawein tutun kamerasovelluksen. Sovellus on pysynyt jokseenkin muuttumattomana, ja mukana on edelleen runsaasti kuvaustiloja ympättynä yhteen simppeliin käyttöliittymään. P40 liten kamera tukee muun muassa helposti aktivoitavaa AI-tilaa, erinomaista yötilaa sekä erillistä HDR-tilaa.

Oletuksena P40 liten pääkamera kuvaa 12 megapikselin tarkkuudella, kun neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi muun muassa tarkempia yksityiskohtia tavoiteltaessa. Kuvanlaatu on parhaimmillaan erinomaista, mutta oikein kirkkaassa päivänvalossa kuvista saattaa kadota terävin tarkkuus, jolloin ensimmäinen otos ei välttämättä onnistu. Toisinaan pikselien yhdistäminen voi myös sumentaa yksityiskohtia hieman pyrkiessään alentamaan kuviin päätyvän kohinan määrää.

Pääkamera, 12 megapikselin valokuva automaattiasetuksilla.
Pääkamera, 12 megapikselin valokuva automaattiasetuksilla.
Pääkamera, 48 megapikselin valokuva 48 MP AI Ultra Clarity -tilalla. Värit korostuvat pehmeämmin.
Pääkamera, 48 megapikselin valokuva 48 MP AI Ultra Clarity -tilalla. Värit korostuvat pehmeämmin.

P40 liten pääkamera tukee myös kuvaamista 48 megapikselin tarkkuudella. Käytettävissä on lisäksi erillinen 48 MP AI Ultra Clarity -tila, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kuvan nappaaminen kestää kuusi sekuntia, ja puhelimen on oltava paikallaan kuvattaessa, mutta laatu on loistavaa. Erillinen 48 megapikselin erikoistila nostaa esimerkiksi värien luonnollisuuden parhaimmillaan aivan uudelle tasolle.

Käytettävissä ovat myös ultralaajakulmakamera ja makrokamera noin neljän senttimetrin tarkennuksella. Pääkamera sisältää lisäksi kaksinkertaisen zoom-mahdollisuuden, mutta erillistä telekameraa ei ole.

Kokonaisuutena Huawei P40 liten kamerakokoonpano on noin 300 euron hintaluokkaan suhteutettuna oikein tasokas ja monipuolinen. Myös etukamera jatkaa samalla linjalla, ja kuvia kelpaa kyllä esitellä. Kameralla on toisinaan hankaluuksia erityisen kirkkaissa olosuhteissa ja vastavalossa, mutta sitä vastoin erillisen yötilansa ansiosta P40 lite venyy hintaluokan parhaisiin hämäräotoksiin.

Onko Huawei P40 lite kannattava ostos?

Huawei P40 Lite on poikkeaa hieman muista Android-puhelimista.
Huawei P40 Lite on poikkeaa hieman muista Android-puhelimista.

Huawei P40 lite on hieman erilainen älypuhelin. Se on teknisiltä ominaisuuksiltaan noin 300 euron hintaluokkansa huippua, eikä kilpailijoissa ole sen akunkeston voittanutta. Kamerakokoonpano on monipuolinen ja näyttö laadukas hintaluokka huomioiden. Muovirunkoisena P40 lite ei tunnu kädessä kaikkein arvokkaimmalta, mutta käyttötuntuma ja käytännöllisyys ovat oivalla tasolla.

Googlen palvelut kuitenkin puuttuvat, mikä erottaa P40 liten kaikista kilpailijoista. Kuten aiemmin arvostelussa selvennettiin, ei muutos välttämättä ole niin suuri ja mahdoton kuin mitä ensi alkuun saattaisi olettaa. Silti se on ehdottomasti otettava huomioon ostopäätöstä tehtäessä. Toistaiseksi ei ole varmaa, kuinka kauan Google-palveluiden käyttökielto Huaweilla kestää, mutta kiinalaisyhtiö lisää jatkuvasti panostusta omaan AppGallery-kauppaansa varautuen näin Google-palveluiden puuttumiseen myös tulevaisuudessa.

Vaihtoehtoja on kuitenkin runsaasti. Erinomaista näyttöä ja esimerkiksi 4K-videokuvausta halajavan kannattaa katsastaa 379 euron suositushinnalla jo julkaistu Samsung Galaxy A51. Myös vaikkapa samankaltaisilla ominaisuuksilla ja 4K-kuvauksella varustettu Redmi Note 8 Pro 259 euron hinnallaan on enemmän kuin varteenotettava vaihtoehto. On lisäksi selvää, että kaikki kilpailijat sisältävät myös Googlen palvelut ja sovellukset, mutta tekniset ominaisuudet tekevät Huawei P40 litestäkin kuitenkin vahvan vaihtoehdon.

Huawei P40 lite tarjoaa mukavalla tavalla vastinetta rahalle. Mikäli Google-palveluiden puuttuminen ei ole omalla kohdalla liian suuri takaisku, on uutuutta helppo suositella alemman keskihintaluokan älypuhelimeksi.

Arvostelun lopuksi vielä tuttuun tapaan Huawei P40 litellä kuvattuja esimerkkikuvia. Kuvat löytyvät alkuperäisinä myös tästä Dropbox-kansiosta. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin ronskisti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina.

 

 

Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera, 2x zoom.
Pääkamera, 2x zoom.
Pääkamera, automaattiasetukset.
Pääkamera, automaattiasetukset.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Makrokamera.
Makrokamera.