Tämä pilvipalvelu pitää tiedostosi Suomessa

Pilvipalveluiden suosio on kovassa kasvussa, mutta siitä huolimatta merkittävä osa kotikäyttäjistä ei varmuuskopioi tiedostojaan mihinkään. Esimerkiksi valokuvat makaavat usein älypuhelimen tallennusmuistissa tai tietokoneen kovalevyllä. Kovalevyn käyttöikä on tyypillisesti 3-5 vuotta, joten viimeistään sen jälkeen käyttäjän kallisarvoiset tiedostot ovat vaarassa tuhoutua. Jos pilvipalvelu tuntuu epävarmalta, kannattaa tiedostojen varmuuskopiointiin harkita kannettavaa usb-levyasemaa.

Varmuuskopiointiin kannattaa panostaa, vähintään pilvipalvelulla mutta mieluiten myös fyysisellä asemalla. Teknavin testiin otettu, toukokuussa myyntiin tullut ISOO-varmuuskopiointijärjestelmä tarjoaa molemmat vaihtoehdot samassa paketissa.

ISOO on siinä mielessä kiinnostava tallennusjärjestelmä, että sen kautta tallennetut tiedostot ovat suomalaisilla palvelimilla. Palvelimet sijaitsevat Anvian omistamissa tiloissa Pohjanmaalla. Anvia on ollut viime aikoina julkisuudessa Elisan ilmoitettua ostavansa osan yhtiöstä.

Käyttäjän tietoturvaa parantaa se, että tiedostot ovat salattuja ja yhteys muiden laitteiden välillä on suojattu. Tavallisen käyttäjän kannalta tärkeää on se, ettei tiedostoja tarvitse luovuttaa ulkomaisille palvelimille.

ISOOn käyttäjä saa kotiin tai työpaikalle asennettavan tallennusaseman, jossa on kaksi irrotettavaa kovalevyä. Jos toinen levy hajoaa, tiedostot ovat edelleen tallessa toisella levyllä. Jos molemmat levyt hajoavat, tiedot voi ladata ISOOn pilvipalvelusta, kun kovalevy on vaihdettu uuteen.

Tiedostoja voi siirtää talteen suoraan työpöydältä tai mobiilisovelluksella. Etäyhteyden avulla älypuhelimen kuvakansion voi synkronoida automaattisesti, jolloin tärkeät kuvat eivät jää varmuuskopioimatta. Sovellus toimii iOS- ja Android-laitteilla. Halutessaan käyttäjä voi jakaa kansioita ulkopuolisille samaan tapaan kuin useimmissa pilvipalveluissa.

ISOOn parhaita puolia on helppo asennus. Kun otimme laitteiston käyttöön, aikaa kului vain viitisentoista minuuttia, jos mukaan laskee älypuhelinsovelluksen lataamisen ja opettelun.

ISOOn saa käyttöönsä 19,90 euron kuukausimaksulla. Käyttäjä voi valita järjestelmään yhden, kahden tai neljän teratavun tallennustilan. Neljän teratavun järjestelmän kuukausihinta on 34,90 euroa.