Tämä älypuhelin ei jätä kuvaajaa kylmäksi – katso vakuuttavat kuvat

Sonyn uusin älypuhelin lupaa laadukkaita kuvia ja erinomaista akun kestoa. Selvitimme, pitävätkö lupaukset paikkansa.

Xperia X on parhaillaan ennakkotilattavissa. Uutuuspuhelin tulee Suomessa myyntiin 31. toukokuuta 599 euron hintaan. X-sarja sijoittuu asteen edullisempaan luokkaan verrattuna kalleimpiin lippulaivapuhelimiin. Ominaisuuksissa on korostettu kolmea asiaa: kameraa, akun kestoa ja muotoilua.

Ensimmäisenä X-mallistosta tulee myyntiin Xperia X, joka saa Suomen markkinoille myöhemmin seuraa Performance -mallista. Performance on nimensä mukaisesti mallisarjan tehokkain, jossa käytetään markkinoiden nopeinta Snapdragon 820 -prosessoria. Xperia X:n prosessorissa on tingitty hieman hitaampaan Snapdragon 650:een. Ikävä kyllä tämän huomaa puhelimen käytössä, sillä ajoittain usean sovelluksen samanaikainen käyttö näyttää olevan prosessorille liikaa. Kun otimme testipuhelimen käyttöön ja aloimme ladata Google Play -sovelluskaupasta useita sovelluksia samanaikaisesti, Xperia X ilmoitti prosessorin lämpenemisestä ja keskeytti osan käynnissä olevista toiminnoista.

Sonyn kameraosaaminen on tunnettu tosiasia. Japanilaisjätti toimittaa kamerakennoja monille kilpaileville valmistajille.  Xperia X -mallisarjassa kameraan on kiinnitetty erityistä huomiota, joten odotukset ovat korkealla.

Tykkäsimme

Erinomainen kamera

Akun kesto

Käteen sopiva koko

Emme tykänneet

Sormenjälkitunnistimen paikka

Kameran linssin sijainti

Ajoittain tehottoman tuntuinen prosessori

Megapikseleiden määrässä Sony peittooa useimmat kilpailijansa. Xperia X:n takakamerassa on 23 ja etukamerassakin peräti 13 megapikseliä. Numerot vakuuttavat, mutta pelkillä megapikseleillä ei ole kovin suurta merkitystä valokuvien laadun kannalta. Tästä esimerkkinä on Samsungin lippulaiva Galaxy S7, jonka kameran kuvanlaatu etenkin hämäräkuvauksessa parani vähentämällä megapikseleiden määrää.

Xperia X tallentaa 23 megapikselin kuvia 4:3 kuvasuhteella. Jos käyttäjä haluaa valita kuvasuhteeksi 16:9, kuvien maksimikoko on laskettava 20 megapikseliin.

Sormi eksyy kuvaan

Xperia X on selvästi suunniteltu kuvaajaa ajetellen. Laitteen oikeassa reunassa on kuvausnäppäin, jota pidempään painamalla kamera aktivoituu silloin, kun puhelimen näyttö on lukittuna. Sonyn oman ilmoutuksen mukaan kameratilaan pääsee 0,6 sekunnissa, mutta useimmiten toimenpide vie enemmän aikaa. Kun kamerasovellus on avattu, kuvan ottaminen onnistuu samasta painikkeesta.

Kuvausnäppäintä painamalla kamerasovellus aukeaa puhelimen näytön ollessa lukittuna.

Kuvaaminen on pääsääntöisesti kätevämpää fyysisellä painikkeella, koska laitteesta saa paremman otteen eikä se lipsahda yhtä helposti maahan kuin kosketusnäyttöä hipelöimällä. Kuvaustilanteessa ongelmana on kuitenkin Xperia X:n kamera sijoitus takanurkkaan. Kun puhelinta pidetään vaaka-asennossa, sormi eksyy liian usein linssin eteen ja pilaa kuvan. Ongelmaa ei olisi, jos Sony olisi sijoittanut kameran keskelle.

Kameran sijoitus aivan puhelimen reunaan ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Fyysisen kuvauspainikkeen tuntuma voisi olla parempi. Välillä kamera ei reagoi lainkaan painallukseen, jos se on liian voimaton. Toisaalta harhalaukaukset eivät ole ongelma, koska painike ei ole liian herkkä.

Ennakoiva tarkennus lukitsee kohteen ja pitää sen tarkennettuna. Ominaisuus toimii hyvin, jos kohde liikkuu tarpeeksi hitaasti.

Uusi juttu Xperia X:n kamerassa on ennakoiva tarkennus. Käyttäjän tehtäväksi jää tarkentaminen kohteeseen, minkä jälkeen kameran pitäisi seurata kohdetta ja pitää tarkennus lukittuna. Ominaisuudesta on hyötyä silloin, kun halutaan kuvata esimerkiksi leikkivää lasta. Tarkennus lukitsee itsensä vaihtelevalla menestyksellä eikä aina onnistu pitämään kohdetta lukittuna jos kohde liikkuu nopeasti. Kävelevän ihmisen perässä tarkennus pysyy melko hyvin. Ennakoivan tarkennuksen toimintaperiaate jää kuitenkin hieman arvoitukseksi.

Kuvien laatu ihastuttaa

Kuvien laatu on paikoitellen niin hyvä, että otoksia jää ihastelemaan kerta toisensa jälkeen. Xperia X osoittaa, että älypuhelimella saa nykyisin erinomaisia kuvia, jotka parhaimmillaan vetävät vertoja järjestelmäkameralle.

Xperia X:llä otettu testikuva.

Testijaksomme aikana kuvasimme maisemia Rooman maaseudulla. Puitteet olivat siis enemmän kuin otolliset, ja Xperia X onnistui tallentamaan ne kiitettävästi. Kuvien valo näyttää hyvin aidolta ja värit toistuvat kirkkaina. Kuten muutkin mobiilikamerat, myös Xperia X on parhaimmillaan hyvissä valaistusolosuhteissa. Hämärässä laatu kärsii, mutta yllättäen Xperia X onnistui tallentamaan kauniin kuvan vielä iltahämärässäkin. Kuvausta helpottaa nopea automaattitarkennus, joka kilpailee markkinoiden nopeimpien mobiilikameroiden kanssa.

Xperia X:llä otettu testikuva.
Xperia X:llä otettu testikuva.
Xperia X:llä otettu testikuva.

Sonyn kamerakenno tunnistaa automaattisesti ympäröivän valaistuksen ja jos valoa on liian vähän, kamera ottaa samasta kohteesta useamman kuvan ja yhdistää niistä parhaan mahdollisen lopputuloksen. On kuitenkin pidettävä mielessä, ettei yksikään mobiilikamera yllä erinomaiseen kuvanlaatuun hämärässä.

Selfie-kuvia voi elävöittää erilaisilla tehosteilla.

Kuvien kanssa voi kikkailla lisäämällä niihin tehosteita Snapchat-tyyliin. Myös selfie-kuvia voi elävöittää Instagramista tutuilla filttereillä.

Tehosteilla voi elävöittää kuvia.

Sormenjälkitunnistimen paikka hämmentää

Sonyn Xperia-puhelinten muotoilu on noudattanut aina melko kulmikasta linjaa. Xperia X:n kulmat on pyöristetty ja puhelimen tuntuma kädessä on miellyttävä. Hyvää tuntumaa parantaa se, että näyttö ei ole liian iso. Viiden tuuman kosketusnäyttö on oikeastaan ihanteellisen kokoinen.

Testilaitteemme värinä oli Lime Gold, joka erottuu massasta. Nykyisin varsin harvat valmistajat tarjoavat puhelimiin värikkäitä kuoria, mikä on sääli. Sony vetää tässä mielessä oikeasta narusta.

X:n takakuori on muovia, mutta se ei menoa haittaa. Metallinen reuna pitää laatuvaikutelman korkealla. Muovinen takaosa ei myöskään kerää yhtä paljon sormenjälkiä kuin lasinen vaihtoehto.

Plussaa Xperia X saa myös siitä, että laitteessa on muistikorttipaikka. Ahkera kuvaaja saa puhelimen oman 32 gigan muistin nopeasti täyttymään varsinkin kuvatessaan 23 megapikselin otoksia.

Laitteen oikean reunan keskelle sijoitettu virtapainike toimii myös sormenjälkitunnistimena. Ratkaisu on hieman erikoinen, sillä sormenjälkitunnistautumiseen valittu sormi eksyy varsin harvoin automaattisesti kyseiseen paikkaan. Näin ollen puhelimen näyttölukituksen joutuu avaamaan useimmiten koodilla. Toimivampi paikka tunnistimelle olisi puhelimen takaosa tai näytön alalaita.

Akku kestää kaksi päivää

Sony on sijoittunut usein kärkipäähän akun kestoa mittaavissa vertailuissa. Xperia X:n kohdalla on oletettavaa, että näin tapahtuu jatkossakin. Sony lupaa puhelimelle jopa kahden päivän käyttöajan yhdellä latauksella, ja se pitää paikkansa. Normaalikäytössä akku kestää heposti yli vuorokauden ja lisää potkua saa kytkemällä asetuksista käyttöön Androidin uusimman kutosversion mukana tulevan Stamina-tilan. Se kytkee pois päältä joitakin puhelimen toimintoja ja estää sovellusten taustakäytön puhelimen ollessa standby-tilassa. Xperia X:n akun kestoa parantaa se, että prosessori ei ole nopein mahdollinen ja näytön resoluutio on pidetty kohtuullisena.

Stamina-tila lisää selvästi akun kestoa.

Kenelle?

Kahden päivän akun kesto on nykyisin mainitsemisen arvoinen ominaisuus. Se tekee Sonyn uutuudesta erittäin kiinnostavan vaihtoehdon.

Sitäkin enemmän Xperia X kosiskelee valokuvaajia. Jos olet innokas kuvaaja etkä halua aina kantaa mukana järjestelmäkameraa, Sonyn uutuus tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Kuvien laatu on hyvä vielä vähäisemmässäkin valaistuksessa. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat erinomaisia. Nopea tarkennus ja kameran helppo käynnistäminen parantavat kuvauskokemusta entisestään.

Sonyn uutuus keskittyy juuri niihin asioihin, jotka ovat tärkeitä ostajan kannalta. Kun kaiken lisäksi muotoilu on houkutteleva, paketti on varsin kiinnostava. Miinukseksi jää asteen tehottomalta tuntuva prosessori. Lisää tehoa kaipaavan kannattaakin odottaa lähiaikoina myyntiin tulevaa Performance-mallia.