Samsungin Q950TS-lippulaivatelevisio häikäisee kuvanlaadullaan, käyttömahdollisuuksillaan, kauneudellaan ja hieman myös hintalapullaan.
Tykkäsimme
- Parempaa kuvanlaatua saa hakea
- Erittäin monipuolinen käyttöliittymä ja sovellusvalikoima
- Helppo sovittaa katseluympäristöönsä
Emme tykänneet
- Hinta
TV-valmistaja Samsung julkaisi alkuvuodesta vuoden 2020 QLED-televisiomallistonsa. QLED-televisioiden parhaimmistoon mahtui tänäkin vuonna 8K-resoluutiolla varustettuja huipputelevisioita, joihin on hillittömän suuren pikselimäärän lisäksi mahtunut paljon muita ominaisuuksia, jotka tekevät näiden televisiomallien kuvanlaadusta ja käyttökokemuksesta erinomaisia.
EISA-palkittu Q950TS-malli edustaa 8K-QLED-televisioiden parhaimmistoa. Kyseinen malli on saatavilla 65-, 75- sekä 85-tuumaisena, ja niiden hinnat samassa järjestyksessä ovat Samsungin sivuilla 6 000, 8 000 ja 12 000 euroa. Saimme testattavaksi yhden kappaleen tätä Samsungin huippumallia ja päätimme ottaa selvää, mikä siitä tekee hintansa arvoisen.
Hintaan vaikuttaa arvatenkin moni asia, joista kaksi voidaan olettaa olevan nimenomaan 8K-resoluutio sekä television QLED-tekniikka. 8K-resoluution sisältöä ei maailmasta vielä paljoa löydy, mutta toisaalta Q950TS-mallin voidaan ajatella olevan valmis sellaiseen ajankohtaan, jolloin 8K-sisältö yleistyy. Sitäpaitsi Youtubesta voidaan jo tänä päivänä katsella joitakin videoita 8K-tarkkuudella, joten 8K-television hankkiminen ei ole nykypäivänä mitenkään täysin hullu ajatus.
QLED on taas Samsungin muutama vuosi sitten lanseeraama nimitys heidän valmistamilleen televisioille, joissa on hyödynnetty Quantum Dot -teknologiaa. QLED-televisiot ovat yksinkertaistetusti sanottuna LCD-televisioita, joiden värintoistoa ja kontrastia ollaan paranneltu Quantum Dot -suodattimella. Tämä mahdollistaa perinteiseen LCD-televisioon verrattuna huomattavasti paremman kuvanlaadun, etenkin HDR-sisältöä katseltaessa. QLED-televisiot edustavat yleensä Samsungin kunkin vuosimalliston parhaita televisioita, ja niihin panostetaan useimmiten kuvanlaadun lisäksi myös käytettävyyden sekä älykkyyden osalta.
Designin riemuvoitto
Samsung on tuttuun tapaansa tehnyt tästä mallista designiltaan silmiä hivelevän kauniin. Q950TS:ssä on häkellyttävän ohuet reunat itse kuvaruudun ympärillä, minkä ansiosta se saadaan sulautumaan katseluympäristöönsä erittäin hyvin. Juuri tähän Samsung on panostanut ruudun ohuiden reunojen lisäksi esimerkiksi jo ennestään tutulla Ambient Mode -tilalla sekä television pakkauksessa mukana tulevalla seinätelineellä, jolla televisio saadaan tukevasti kiinnitettyä erittäin lähelle seinää. Monista muista televisiomalleista poiketen Q950TS on myös takaa katsottuna täysin tasainen, minkä ansiosta se näyttää paremmalta seinälle asennettuna. Lisäksi se on Full Array Local Dimming -taustavalojärjestelmästään huolimatta vain 15 mm paksu, mikä on jo itsessäänkin melko vaikuttavaa. Myös television mukana tuleva jalusta on edestäpäin katsottuna hyvin pieni.
Q950TS-mallissa on mukana myös entuudestaan tuttu One Connect Box-liitäntäboksi, jonka ansiosta itse televisioon ei tarvitse liittää suurta määrää kaapeleita, vaikka siihen haluttaisiin liittää useampia ulkoisia laitteita, kuten esimerkiksi äänentoistolaitteita, pelikonsoleita tai kotiteattereita. Kaikki tällaiset laitteet, antennijohto sekä television virtajohto mukaan lukien, liitetään nimittäin juurikin One Connect Box:in, josta kulkee tasan yksi johto itse televisioon. Tällöin muiden laitteiden tarvitsemat virta- ja signaalikaapelit saadaan vaivattomasti piiloon, ja television ympärys saadaan näyttämään siistimmältä.
Itse kaukosäädin on jo vanhemmista malleista tuttu, metallinen One Remote Control. Perinteisemmän mallisiin kaukosäätimiin verrattuna One Remote Control -kaukosäädin on huomattavasti minimalistisempi; siinä ei ole erillistä numeronäppäimistöä eikä suurta määrtä erilaisia pikavalintanäppäimiä. Kaukosäätimen pieni painikemäärä tekee siitä toisaalta helpon käyttää, mutta taas toisaalta spesifimpien toimintojen suorittaminen, kuten vaikkapa suomalaisten rakastaman teksti-TV:n käyttäminen, saattaa vaatia perusteellisempaa pohdiskelua. Joka tapauksessa One Remote Control on mukava pitää kädessä ja metallikuori antaa siitä laadukkaan ja kestävän vaikutelman.
Käyttövalmiiksi nopeasti ja vaivattomasti
Päätimme asentaa testilaitteemme jalustalle. Jalustan kokoaminen ja sen kiinnittäminen televisioon oli melko yksiselitteistä, joskin television nostelua ja liikuttamista vaikeuttivat sen ohut sivuprofiili ja tuntuva paino. Kunhan televisio saatiin nostettua paikalleen ja One Connect Boxista televisioon kulkeva johto saatiin televisioon kiinni, vaikein osa käyttöönottoasennuksesta olikin jo ohi; television taakse ei enää tarvinnut kurotella, vaan kaikki siihen liitettävät laitteet kytkettiin One Connect Box:iin.
Ensimmäistä kertaa käynnistettäessä televisio pyytää painamaan kaukosäätimestä mitä tahansa näppäintä, jotta Bluetooth-yhteys television ja kaukosäätimen välillä saadaan muodostettua. Tämän jälkeen televisio kysyy, millä kielellä asennusprosessi halutaan suorittaa. Asennus pystytään hoitamaan “perinteisesti” kaukosäätimellä tai Samsung Smart Things -sovelluksella. Molemmat asennustavat vaikuttivat selkeiltä ja hoituivat käytännössä lukemalla ja noudattamalla television tai älypuhelimen näytöllä lukevia ohjeita.
Kuvan säätämistä varten Samsung tarjoaa QLED-televisioissaan 5 eri kuvatilavaihtoehtoa, jotka ovat omilla tavoillaan säädettävissä itselleen mieleiseksi. Elokuva-kuvatila tarjoaa käyttäjälle kaikista kuvatiloista laajimmat säätömahdollisuudet, kun taas Filmmaker Mode on hyvä vaihtoehto niille, jotka arvostavat luonnollista kuvaa elokuvissa ja muussa videosisällössä. Televisio voi myös itse säätää kuvaansa katseluympäristönsä mukaan tietyn verran. Tämä onnistuu kytkemällä Älykäs tila -asetus päälle kuvansäätövalikosta. Tällöin kuvatilaksi muuttuu niin kutsuttu Intelligent Mode, ja televisiossa oleva valontunnistin muuttaa kuva-asetuksia sen aistiman valon määrän mukaisesti. Kaikki television asetukset, mukaan lukien kuva-asetukset, löytyvät valitsemalla kotivalikon vasemmasta alareunasta pienen hammasrattaan kuva.
Televisioksi naamioitunut tietokone
Samsungin smart-televisioiden käyttöliittymä on pysynyt melko samanlaisena jo useamman vuoden. Tässä mallissa sama tuttu Tizen-käyttöjärjestelmä tekee jälleen paluun, mikä helpottaa television käyttöä etenkin niiden käyttäjien osalta, jotka ovat tutustuneet kyseiseen käyttöjärjestelmään jo aikaisemmin. Kotivalikko on melkein tismalleen samanlainen, kuin aikaisemmissakin malleissa: kotivalikon pikatoiminnoista löytyvät televisioon ladatut sovellukset, ja siihen voidaan asettaa esimerkiksi television tulolähteitä, jolloin pääsy käytetyimpien laitteiden näyttämään kuvaan on helpompaa ja nopeampaa. Pikatoiminnot ovat muokattavissa käyttäjälle sopivaksi, mikä tekee television käyttämisestä mielekkäämpää.
Samsungin televisioiden sovellusvalikoima on jo pitkään ollut hyvin laaja; suoratoistopalveluita on tarjolla suuri määrä, mukaan lukien Cmore, Areena, Netflix, HBO ja monia muita. Katseltavaa riittää siis erittäin paljon, vaikka televisioon ei liitettäisi mitään ulkoisia laitteita suoratoistopalveluita varten. Toki televisioon voidaan myös liittää älypuhelin langattomasti, jolloin älypuhelimen näyttö näkyy television ruudulla reaaliajassa. Tähän liittyen televisiosta löytyy myös eräs hieno ominaisuus nimeltään MultiView.
MultiView-toiminnon avulla television ruudulta voidaan samanaikaisesti katsella sekä älypuhelimen näyttöä että TV-lähetystä tai mitä tahansa kuvalähdettä. Esimerkiksi televisiolla voidaan pelata pelikonsolilla samalla, kun toisella ruudulla pyörii kännykän näytöltä peilattu Youtube-video. MultiView:ssä voidaan myös erikseen valita, kummasta ruudusta tulevaa ääntä halutaan kuunnella. Lisäksi näistä toisen kuvasignaalin ääni voidaan ohjata esimerkiksi Bluetooth-kuulokkeisiin. MultiView:n kuvaruudut voidaan asettaa television ruudulle vierekkäin joko saman- tai erikokoisiksi, tai toinen ruutu voidaan valita koko television ruudun kokoiseksi, jolloin toinen näistä ruuduista näkyy TV:n ruudun nurkassa pienempänä kuvana. Tiettyjen Samsungin älypuhelimien näyttö voidaan peilata televisioon myös yksinkertaisesti koskettamalla puhelimen takakuorella television reunaan. Tämä vaatii puhelimelta Smart Things -sovelluksen asentamisen ja sieltä TapView-nimisen ominaisuuden kytkemisen päälle.
One Connect Box:ssa olevat liitännät ovat erittäin monipuoliset, minkä ansiosta televisioon saadaan liitettyä suuri määrä erilaisia laitteita. Yksi One Connect Box:n neljästä HDMI-liittimestä (HDMI 3) tukee eARC-teknologiaa, mikä mahdollistaa esimerkiksi Dolby Atmos -yhteensopivan äänentoistolaitteen liittämistä televisioon. HDMI 4 -liitäntä on versioltaan HDMI 2.1, joten se tukee muita HDMI-liitäntöjä uudempaa teknologiaa, kuten esimerkiksi 4K-resoluution kuvasignaalia 120:llä hertsillä, tai 8K-resoluution kuvasignaalia 60:llä hertsillä.
One Connect Box helpottaa käyttäjän elämää myös älykkyydellään. Television kaukosäädin keskustelee One Connect Box:n kanssa Bluetoothin välityksellä, minkä ansiosta niiden välillä ei tarvitse olla suoraa näköyhteyttä, jotta kaukosäätimen signaali kulkisi One Connect Box:lle saakka. Lisäksi television kaukosäädin voi korvata One Connect Box:n liitettyjen laitteiden kaukosäätimet jopa kokonaan. Tämä onnistuu siten, että One Connect Box tunnistaa automaattisesti siihen liitetyn laitteen tyypin ja hakee Internetistä ohjelmiston sen ohjaamista varten. Tällöin One Connect Box välittää television kaukosäätimen antamat käskyt valitussa kuvalähteessä olevaan laitteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että televisioon liitetyt laitteet saadaan One Connect Box:n tavoin kokonaan piiloon, eikä niiden käyttämiseen tarvita välttämättä erillistä kaukosäädintä.
Ambient Mode on myös mukava ominaisuus. Ensinnäkin sen ansiosta television ei tarvitse olla vain suuri, musta ruutu keskellä olohuonetta silloin, kun se on kytkettynä pois päältä. Toisekseen se on räätälöitävissä käyttäjän tarpeiden ja mieltymysten mukaan sekä värien että kuvan sisällön puolesta. Esimerkiksi Ambient Modessa televisio voi kertoa reaaliaikaista tietoa esimerkiksi säästä, tai siinä voidaan näyttää erilaisia kuvia tai animaatioita, jotka tekevät televisiosta omanlaisensa sisustuselementin. Ambient Moden värimaailma on myös säädettävissä katseluympäristöönsä sopivaksi.
Laajan sovellusvalikoimansa sekä monipuolisten käyttömahdollisuuksiensa ansiosta Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä on edelleen ehkäpä parhaimpia smart-televisioiden käyttöjärjestelmiä, mitä eri valmistajilla on tarjota. Kaukosäätimen pelkistetty muotoilu sekä toiminnot saattavat vaatia aluksi hieman totuttelua, mutta sen käyttöperiaatteiden oppiminen ei liene loppujen lopuksi hankalaa kenellekään.
Valikoita selattaessa voi ajoittain esiintyä hieman hidastelua, mutta ei siinä määrin, että se haittaisi käyttökokemusta. Valikoissa pyörimistä voidaan toki myös vähentää äänikomennoilla, josta vastaa Samsungin Bixby -ääniohjausjärjestelmä. Ääniohjausta vähemmän käyttäneille Bixby pystyy neuvomaan eri komentoja, kun siltä kysytään: “What can I say?”. Tällöin television ruudulle ilmestyy lista erilaisia tilanteita ja sovelluksia, joiden kanssa Bixby-ääniohjausta voidaan käyttää. Bixbyltä voidaan myös kysellä nippelitietoa esimerkiksi urheiluun liittyen, jolloin se vastaa kysymyksiin tekemiensä internet-hakujen perusteella.
Hintansa veroinen kuvanlaatu
Kuten arvata saattaa, Samsungin lippulaiva-QLED-televisio on kuvanlaadultaan monessa mielessä ensiluokkainen. Värintoistokyvyltään QLED-televisiot ovat pitkään olleet erinomaisia, ja värien kirkkaus ei vaikuta negatiivisesti siihen, kuinka luonnollisena ne näkyvät ruudulla. Samsung on myös virittänyt QLED-televisioidensa valkoisen värin kirkkauden ennennäkemättömän korkeaksi, ja siltikin parantanut niitä tältä osin kutakuinkin joka vuosi.
Q950TS ei poikkea tästä mitenkään. Kirkkaiden kuvien yksityiskohdat ovat häkellyttävän selkeitä ja totuudenmukaisia, kiitos yllä mainittujen seikkojen sekä Samsungin käyttämän ylösskaalaustekniikan, joka toimii myös erittäin hyvin jopa FullHD-resoluution kuvasignaalia katsottaessa. Tämän pikselikohtaisen, tekoälyn ohjaaman ylösskaalaustekniikan ansiosta kaikki televisiolla katseltu sisältö saadaan näyttämään paljon tarkemmalta, kuin mitä se todellisuudessa on. Myös kuvan tummimmat kohdat toistuvat erittäin pimeinä jopa kirkkaammissakin katseluympäristöissä, kiitos television paneelissa olevan valonheijastuksia vähentävän suodatinkalvon.
Q950TS toistaa liikettä erittäin sulavasti sekä luonnonmukaisesti myös silloin, kun ruudulla näkyvä videosignaali on virkistystaajuudeltaan vaatimattomampaa. Liiketoistoon voidaan myös vaikuttaa kuva-asetuksista, jolloin käytännössä minkälaisella virkistystaajuudella tahansa varustettu kuvasignaali saadaan näyttämään sulavalta ilman mitään huomattavia negatiivisia piirteitä.
Kaikkien näiden kuvanlaadun vahvuuksien ansiosta voidaan sanoa, että Q950TS sopii minkä tahansa kuvasignaalin toistamiseen hienosti. Tummimpien kuvan osien yksityiskohtien näyttämisessä edes tämä televisio ei tietenkään aivan yllä OLED-televisioiden tasolle, mutta kauas siitä se ei todellakaan jää. Myös se, ettei Q950TS-mallista voida kytkeä niin kutsuttua local dimming -ominaisuutta pois päältä ollenkaan, vaikuttaa negatiivisesti nimenomaan mustan värin toistoon. Tämä ei kuitenkaan näy kuvanlaadussa oikeastaan mitenkään, elleivät toistettavan videosisällön ja television katseluympäristön olosuhteet ole erittäin vaikeat tumman kuvan toistamiselle.
Q950TS suoriutuu myös pelikäytössä erinomaisesti. Tälle televisiomallille on vasteajaksi mitattu jopa alle 10 ms, eikä nopeatempoisessakaan pelaamisessa ylimääräistä viivettä käskyjen kulkemisessa peliohjaimesta televisioon ole juurikaan havaittavissa. Tässäkin television omalla älykkyydellä on oma osansa, sillä havaitessaan HDMI-liitännässä pelikonsolin, kuten Playstation tai Xbox, televisio muuttaa kuvatilakseen automaattisesti Peli-tilan. Tällöin se pienentää vasteaikaansa poistamalla käytöstä joitakin kuvanlaadun parantamiseen tarkoitettuja ominaisuuksiaan. Tästäkin huolimatta erityisesti graafisesti vaativat pelit näyttävät hyvältä; kuvan yksityiskohdat ovat teräviä eikä pelikokemusta haittaavia kuvan vääristymiä tai epäkohtia näy ainakaan siinä määrin, että siihen kiinnittäisi juurikaan huomiota. Q950TS tukee myös VRR- (Variable refresh rate) sekä AMD FreeSync -teknologioita.
Kokonaisvaltaisesti loistava televisio
Samsung on taas kerran onnistunut valmistamaan edellistä lippulaivatelevisiotaan kehittyneemmän, älykkäämmän sekä näyttävämmän mallin, johon on vaikeaa olla olematta äärimmäisen tyytyväinen. Q950TS:n tekoäly tekee sen kuvanlaadusta sekä käyttöliittymästä järkyttävän hyvät. Lisäksi monet Samsungin kosmeettiset innovaatiot, kuten One Connect Box ja Ambient Mode, tekevät televisiosta sopivan näkymättömän katseluympäristössään silloin, kun sitä ei käytetä.
Toki tämän hintaiselta televisiolta on kohtuullista odottaakin erinomaista kuvanlaatua ja intuitiivista sekä monipuolista käyttökokemusta. Halvimmillaan 6 000 euroa maksava Q950TS tarjoaa kuitenkin juuri näitä ominaisuuksia, eikä tämän TV:n ostaminen varmastikaan jää kaduttamaan jälkeenpäin. Tämä pätee varsinkin, mikäli etsinnässä on ulkoisesti kaunis televisio, jolla halutaan katsella monipuolista sisältöä erinomaisella kuvanlaadulla (jopa kahdesta lähteestä yhtäaikaisesti), ja jonka käyttäminen on helppoa sekä äärimmäisen monipuolista.
Tekniset tiedot:
- Hinta: 6 000 euroa
- Näytön koko: 65 tuumaa
- Näytön tarkkuus: 7 680 x 4 320 pikseliä
- Kuvaprosessori: Quantum Processor 8K
- HDR:
- Quantum HDR 3000
- HLG (Hybrid Log Gamma)
- HDR10
- HDR10+
- Liiketoisto:
- Kuvanparannus: PQI (Picture Quality Index) 4700
- Ääni:
- 70 W
- 4.2.2-kanavainen
- Smart TV:
- Käyttöjärjestelmä: Tizen
- Samsung Bixby -ääniohjaus
- Sovelluksia: Netflix, Youtube, Areena, Katsomo, Cmore, Ruutu, Dplay, Viaplay, HBO Nordic, Prime Video, Apple TV, Rakuten TV, Disney+, Apple Music, Spotify jne.
- Samsung Smart Things -tuki
- Liitännät:
- 4x HDMI (1x HDMI 2.1, 1x eARC)
- 2x DVB-T2/C/S2
- 3x USB
- 1x Ethernet (LAN)
- 1x CI+
- Bluetooth 4.2
- WiFi 6
- WiFi Direct
- AirPlay
- Energiatehokkuusluokka: D
- Virrankulutus (valmiustila): 0,5 W
- Virrankulutus (virransäästötila): 171 W
- Virrankulutus (tyypillinen): 344 W
- Virrankulutus (enintään): 410 W
- Vuosikulutus: 477 kWh
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.