Polar M600 on urheilukellojen eliittiä – Älykellona ei aivan yhtä hyvä

Polar tunnetaan sykemittareista ja aktiivikuntoilijoille tarkoitetuista urheilukelloista. Valmistajan uusin M600 tavoittelee ostajia myös älykelloista kiinnostuneista kuluttajista.

Sinänsä Polarin suuntaus ei tule yllätyksenä, sillä suurin osa uusista aktiivisuusmittareista pitää sisällään älykellomaisia toimintoja kuten ilmoituksia älypuhelimesta.

Tykkäsimme

Tarkka sykemittaus

Sykemittaus myös uinnin aikana

Erinomaiset harjoittelutoiminnot

Värinäyttö

Emme tykänneet

Kookas ja kömpelö muotoilu

Akun kesto

Ilmoitusten vaikea luettavuus

Pelkät ilmoitukset eivät kuitenkaan vielä tee älykelloa. Polar tavoittelee varteenotettavaa paikkaa Android-älykellojen rintamassa tarjoten mahdollisuuden vastata viesteihin sanelemalla ja käyttämällä kellon omaa mikrofonia puhelinkeskusteluihin. Käytännössä M600 on täysiverinen Android Wear -älykello, johon voi ladata sovelluksia Google Play -sovelluskaupasta. Sovelluksia on tarjolla jo varsin runsaasti, yli 4000.

Polar M600 on selvästi suunniteltu Android-puhelimen käyttäjälle. Se toimii myös iPhonen kanssa, mutta esimerkiksi edellä mainitut viesti- ja puhelinominaisuudet eivät ole käytettävissä iPhonen kanssa. Android-käyttäjän kannalta hyvä uutinen on se, että Polar M600 toimii minkä tahansa Android-luurin kanssa.

Mutta se muotoilu…

Polar on tarjonnut aina teknisesti edistyksellisiä urheilutietokoneita. On harmillista, että monen muun äly- ja urheilukellovalmistajan tapaan Polar näyttää tyytyneen melko tylsiin muotoilullisiin ratkaisuihin. M600 näyttää mustalta möhkäleeltä, eikä se kosiskele ainakaan naispuolisia ostajia. Toinen suomalainen urheilukellovalmistaja Suunto onkin onnistunut uuden Spartan-kellondsa muotoilussa Polaria paremmin.

Jos Polar olisi ajatellut käytännöllisyyttä, se olisi hoitanut latauksen perinteisellä microUSB-liitännällä.

Jos muotoilulliset yksityiskohdat eivät herätä suuria hurraa-huutoja, parannusta toivoisi myös kellon ulkoiseen käytettävyyteen, etenkin sen lataamiseen. Polar käyttää kellossaan uudenlaista latausliitäntää, joka vaatii uudenlaisen latauspiuhan. Näin ollen johdon unohtaminen aiheuttaa nopeasti ongelmia, sillä samanlaista laturia tuskin on saatavilla lähistöltä. Aavistuksen hankalaa on sekin, että kello pitää irrottaa rannekkeesta latauksen ajaksi. Jos Polar olisi ajatellut käytännöllisyyttä, se olisi hoitanut latauksen perinteisellä microUSB-liitännällä.

Erikoinen laturi on syytä pitää mukana.
M600 on melko isokokoinen. Muotoilua ei voi kehua kovin kauniiksi.

Vaikka kello on suunniteltu ulkoisesti vain kuntoilukäyttöön, sen käyttömukavuus on kohdallaan. Silikoniranneke tuntuu mukavalta kädessä ja kellon koko on saatu pidettyä kohtuullisena, vaikka se takertuukin repun olkaimeen aina kun reppu heitetään selkään. Naispuoliselle käyttäjälle kello on sen sijaan liian iso. Iso se on myös silloin, jos kellolla haluaa tarkkailla unen laatuaan käyttämällä sitä koko yönä ranteessa.

Kuntoilijan paras kaveri

Testiämme varten Polar M600 oli usean viikon ajan käytössä aktiivikuntoilijalla, joka käytti kelloa juoksu- ja pyörälenkeillä sekä salitreeneissä. M600 on varustettu omalla gps-vastaanottimella ja se mittaa sykkeen käyttäjänsä ranteesta. Lisäksi laite on vesitiivis ja se kestää painetta, joten kelloa voi käyttää myös sukellusurheilussa. Sykemittaus toimii myös uinnin aikana.

Kellon takana on kuusi lediä, jotka mittaavat sykkeen ranteesta.
Polar M600 mittaa sykkeen ranteesta kuudella ledillä.

M600:n sykkeenmittauksen etuna on moneen kilpailijaan verrattuna tarkempi optinen mittausteknologia. Kellon pohjassa on kuusi vihreää lediä siinä missä suurin osa kilpailevista kelloista tyytyy kahteen. Testimme perusteella M600:n rannesykkeen mittaus on erittäin tarkka ja vetää vertoja sykevyön käytölle.

M600:n sykkeenmittauksen etuna on moneen kilpailijaan verrattuna tarkempi optinen mittausteknologia.

Polar M600 ei mittaa sykettä pitkin päivää vaan ainoastaan lajiprofiilin ollessa valittuna. Sykkeen voi kuitenkin tarkistaa milloin tahansa. Polar M600 ei kuitenkaan ole oikea valinta käyttäjälle, joka haluaa tietää esimerkiksi palautumisestaan syketietoja seuraamalla. M600 laskee palautumisen treenin intensiivisyyden perusteella.

M600 tarjoaa yli sata lajiprofiilia.

Sykemittausta ei käytetä myöskään unen aikana vaan kello tarkkailee unen laatua käyttäjänsä liikkeiden perusteella. Mitä enemmän liikettä yöllä, sen huonommaksi laite arvioi unen.

Polar ei ole pihtaillut lajiprofiilien kanssa. Niitä on peräti yli 100, joten oma laji löytynee varmasti. Harjoituksen aloittamista helpottaa oma painike.

M600 esittää päivittäisen aktiivisuuden havainnollisesti.

Harjoituksen aikana M600 näyttää kyntensä. Käyttäjä voi tarkastaa paitsi kunkin hetken sykkeen, myös siihen mennessä kulutetut kalorit, sekä harjoituksen aikaisen minimi- ja maksimisykkeen. Harjoituksen jälkeen käyttäjä voi tarkistaa Polar Flow -palvelusta koko harjoituslenkin ja sykkeen reitin missä tahansa kohdassa. Tarjolla ovat lisäksi nopeus- ja korkeustiedot. Kaiken kukkuraksi palvelu näyttää kuvallisen esityksen harjoitusreitistä käyttämällä Google Mapsin valokuvia.

Polar Flow on Polarin pitkään kehittelemä ohjelmisto, jonka käyttö on rajoitettu ainoastaan Polarin tuotteisiin. Siitä eivät siis pääse nauttimaan Android-älykellojen omistajat. Flow toimii kiitettävästi, vaikka välillä tietojen lataaminen kellosta sovellukseen ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Tiedonsiirto hoituu langattomasti bluetooth-yhteydellä.

Kahden päivän virrankesto

Android-käyttäjä saa eniten irti uudesta Polarista myös virrankestossa. Siinä missä iPhonen kanssa virtaa riittää vain päiväksi, Android-omistaja saa nauttia tuplasti pidemmästä akunkestosta. Syynä on iPhonen puuttuva tuki Bluetooth LE-teknologialle.

Parin päivän virrankesto on normaali suoritus älykellomaailmassa, etenkin jos kyseessä on paljon gps-vastaanotinta käyttävä urheilukello.

M600:n etuna on kiitettävän nopea lataus. Täysin tyhjästä akku latautuu täyteen alle 2 tunnissa. Jos akusta on jäljellä noin puolet, lataus täyteen kestää puolisen tuntia.

Testimme aikana kellon akussa riitti puhtia noin vuorokaudeksi (iPhonen kanssa), kun päivään sisältyi yksi puolentoista tunnin treeni.

Akun kestoa voi pidentää sulkemalla Polar Flow -sovelluksen. Silloin iPhone-käytössäkin voi päästä kahden vuorokauden akun kestoon. Ikävää on, ettei bluetooth-yhteyttä voi katkaista kellosta vaan ainoastaan älypuhelimesta. Jos älypuhelinta käytetään jonkin muun bluetooth-laitteen kanssa, silloin kellonkin yhtyeys on pakko pitää päällä.

Ilmoitusfontti häiritsee

Polar M600 ei pidemmässä käytössä houkuttele käyttämään älykellotoimintoja, osin heikon akun keston ja osin ilmoitusten huonon luettavuuden takia. Ilmoitustekstit näkyvät pienellä fontilla kellon 1,3-tuumaisen näytön alalaidassa, josta ne vedetään esiin muista Android Wear -kelloista tuttuun tapaan. Keski-ikäinen koekäyttäjämme joutui lukemaan Whatsapp-viestinsä lasit päässä, muuten niitä ei nähnyt.

Polar M600 on 350 euron hintaiseksi laitteeksi kilpailukykyinen, sillä se tarjoaa samassa paketissa älykellon ja laadukkaan urheilukellon. Pelkkänä älykellona sille löytyy selvästi tyylikkäämpiä vaihtoehtoja. Jos muotoilu on ensisijainen kriteeri, kannattaa tutustua myös toiseen suomalaiseen uutuuteen, Suunnon Spartaniin.

M600 osoittaa, että Polar on edelleen yksi urheilukellomarkkinoiden ehdottomista ykkösistä. Erityismaininnan kello ansaitsee laadukkaasta värinäytöstä.