Oneplus kallistui: Uusi 3T on silti parasta mitä 450 eurolla saa

Oneplus 3 tuotiin markkinoille viime kesänä. Siksi onkin erikoista, että valmistaja lanseeraa uuden huippumallin jo nyt, noin kuusi kuukautta edellisen jälkeen. Tähän asti Oneplus on esitellyt uuden puhelimen vuoden välein.

Oneplus 3T

Hinta: alkaen 439 euroa
Näyttö: 5,5 tuumaa (Amoled)
Paino: 158 g
Tallennusmuisti: 64 tai 128 gigatavua
Keskusmuisti: 6 gigatavua
Takakamera: 16 megapikseliä

Valmistajan mukaan syynä ovat uudistukset, joiden kanssa ei haluttu odottaa ensi vuoteen. Totuus voi olla jotain muuta, mutta toisaalta Oneplus-käyttäjät kuuluvan siihen ryhmään, jotka ovat valmiita päivittämään laitteensa nopeasti edellisen jälkeen. Toisaalta uuden puhelimen tuominen markkinoille saattaa aiheuttaa turhautumisen tunteita niissä ostajissa, jotka ovat juuri hankkineet itselleen Oneplus 3:n.

Tykkäsimme

Hinta-laatusuhde

Prosessoriteho

Käyttöliittymä

Emme tykänneet

Ei vesitiivis

Oneplus on onnistunut haastamaan markkinoiden kalleimmat älypuhelimet jopa puolet halvemmalla hintalapulla, silti tekemättä tuotteestaan mielikuvaltaan edullista. Puhelin on alusta asti tarjonnut huippuominaisuudet ilman kompromisseja. Ei ole ihme, että valmistaja on onnistunut haalimaan ison joukon uskollisia käyttäjiä.

Uusin Oneplus 3T tuotiin myyntiin viime viikolla ja Suomessa myynti aloitettiin ensimmäisenä maailmassa. Mediassa näytettiin kuvia jonosta, joka kiemurteli Elisan liikkeen ulkopuolella Helsingin keskustassa. Aniharvoin älypuhelimen myynti aiheuttaa vastaavaa ryntäystä.

Ostajan kannalta yksi merkittävimmistä muutoksista on 3T:n kallistunut hinta edelliseen kolmosmalliin verrattuna. Nyt laite maksaa vähintään 439 euroa. Kalliimpi 128 gigatavun malli maksaa 479 euroa. Kallistumisestaan huolimatta puhelin on edelleen erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltu. Aikaisemmin myynnissä ei ole ollut 128 gigatavun muistiversiota.

Viimeisintä prosessoriteknologiaa

Oneplus 3T on tuttua Oneplussaa, itse asiassa ulkoisesti täysin identtinen kolmosmallin kanssa. Kuten Oneplus 3, 3T painaa 158 grammaa mutta tuntuu kädessä kevyeltä. Ulkoisesti uutta on uusi tummanharmaa värivaihtoehto (gunmetal).

Oneplus ei ole sisällyttänyt laitteeseen  muistikorttipaikkaa. Selityksenä on, että muistikortilta haettava tieto latautuu hitaammin kuin kiinteästä muistista.

Prosessorinopeus on ollut selvästi yksi syy esitellä uusi malli pian edellisen version jälkeen. 3T:ssä on Qualcommin uusin Snapdragon 821 -prosessori, jollainen löytyy vielä suhteellisen harvasta älypuhelimesta (muun muassa Google Pixelistä). Hienoinen pettymys on puolestaan se, että puhelinta ei toimiteta valmiiksi uusimmalla Android 7 -käyttöjärjestelmällä. Se on kuitenkin tulossa päivityksenä vielä tämän vuoden puolella.

Oneplus viehättää monia käyttäjiä siksi, että sen käyttöliittymä on hyvin lähellä puhdasta Androidia. Tällä kertaa valmistaja on ladannut valmiiksi joitakin "ylimääräisiä" sovelluksia kuten sään ja ääninauhurin, mutta enimmäkseen Oneplussan käyttöliittymä on selkeä ja karsittu kaikesta turhasta. Oneplus on säilyttänyt, käyttäjien toiveesta, puhelimissaan erillisen sovellusvalikon. Pieni muutos käyttöliittymässä on se, että ilmoitusvalikosta voi nyt säätää näytön kirkkauden automaattiseen tilaan.

Pikalataus vakuuttaa

Oneplus on kasvattanut laitteessa olevan akun kokoa kolmosmallin 3000 milliampeeritunnista 3400 milliampeerituntiin ilman, että puhelimen koko on kasvanut.

Muutos ei tuo mullistavaa etua käyttäjälle, mutta takaa laitteen käytön yhdeksi vuorokaudeksi yhdellä latauksella. Ei siis huikea saavutus, mutta kaikki lisäkapasiteetti on plussaa. Vähemmällä käytöllä 3T:ssä riittää virtaa jopa 1,5 päivän ajaksi. 

Oneplussan etuna esimerkiksi uusimpaan iPhoneen on se, että siinä on oma pikalataus. Kun pikalatausta käyttää kerran, paluu vanhaan on haasteellista.

Valmistajan mukaan puhelimen Dash Charge -pikalatauksella saavutetaan päivän käyttöaika vain 30 minuutin latauksella. Jo viiden minuutin latauksella saa laitteeseen riittävästi virtaa, jotta selviää työpaikalta kotiin kauppareissun kautta.

Selfie-kamerassa 16 megapikseliä

Oneplus käyttää 3T:ssä samaa Sonyn 16 megapikselin kamerakennoa kuin kolmosmallissaan. Käyttäjä voi säätää muun ISO-arvoa, suljinnopeutta, kontrastia ja valkotasapainoa. Kuvat voi tallentaa myös RAW-formaatissa.

Kansainvälisissä kameravertailuissa Oneplus ei ole noussut aivan samalle tasolle kuin iPhone 7 ja Samsung Galaxy S7, mutta 3T:n kameraa voi siitä huolimatta pitää selvästi kalliimpien puhelinten tasoisena.

Suurin uudistus kamerarintamalla löytyy puhelimen etupuolelta. Selfie-kamerassa on nyt peräti 16 megapikseliä. Etukameran kenno ei ole kuitenkaan Sonyn valmistama.

Kenelle?

Oneplus 3T on lähes täydellinen valinta käyttäjälle, jonka budjetti rajoittuu noin 500 euroon. Tässä hintaluokassa pahimpia kilpailijoita ovat Huawein puhelimet, kuten Honor 8 ja P9. Jälkimmäinen on saamassa pian seuraajan.

Jos olet hankkinut vastikään Oneplus 3:n, 3T ei ole missään nimessä pakkohankinta. Jos sen sijaan olet parhaillaan suunnittelemassa uuden puhelimen ostamista etkä halua satsata laitteeseen yli 700 euroa, Oneplus 3T on erittäin suositeltava valinta.

Erinomainen valinta Oneplus 3T on myös käyttäjälle, joka arvostaa kohtuullisen hyvää akun kestoa ja pikalatausta. Vesitiivistä puhelinta halajavalle Oneplus 3T ei sen sijaan käy.