Lenovo on julkaissut syksyn kannettavakatraassaan mukana todellisen tehohirmun. Teknavin testiin saapunut ThinkPad T15G Gen 1 taipuu kovaakin tehoa vaativaan työskentelyyn ja pelaamiseen hienosti.
Tykkäsimme
- Thinkpad-laatu näkyy rakenteessa ja viimeistelyssä
- Mukava näppäimistö
- Soveltuu myös pelikäyttöön
- Muistikorttipaikka ja laajennuspaikat
Emme tykänneet
- Vähäiset liitännät ilman USB-C -sovitinta
- Näppäimistöasettelun erikoisuudet
- Äänekäs tehokäytössä
- Suorituskyvystä maksaa paljon pöytäkoneeseen verrattuna
Testattu versio sisältää Core i9-10885H -prosessorin ja Nvidian GeForce RTX 2080 Super Max-Q -näytönohjaimen. Keskusmuistia on testiyksilössä 32 gigatavua. Tallennustilaa on teratavu, joka on kaikki M.2 SSD -asemassa, joka toimii PCIe-väylän yli. Mukana on myös mahdollisuus käyttää virtapihimpä prosessoriin integroitua Intelin UHD-grafiikkapiiriä.
Käyttöjärjestelmäksi toimitetaan mukana Windows 10 Pro. Paketilla on hintaa ensimmäisissä suomalaisten kauppojen listauksissa reilut 4400 euroa. Ilman arvonlisäveroa hinta on noin 3500 euroa.
Näiden komponenttien yhdistelmänä ThinkPad T15G:n pitäisi pystyä kattamaan kytännössä kaiken, mitä tietokoneelta työkäytössä tarvitsee. Kahdeksanytiminen ja 16-säikeinen prosessori antaa valmiudet videotyöskentelyyn ja raskaampaan kuvankäsittelyyn ja näytönohjain tukee myös näissä.
Tuttu ulkokuori
Ulkonäöltään T15G on erittäin uskollinen edustamalleen ThinkPad-sarjalle. Kannettavan pinta on tuttua pehmeäntuntuista mattapintaista muovia.
Mukana on tuttu punainen hiirinuppi keskellä muutoin mustaa näppäimistöä. Kookkaaseen kannettavaan on saatu mukaan lähes täysivarusteltu näppäimistö erillisen numeronäppäimistön kera.
Tuntuman puolesta näppäimistö on tuttua Thinkpad-laatua ja oikein mukava käyttää. Valitettavana miinuspuolena ovat muutamat näppäinasettelun omituiset ratkaisut. Fn-näppäin on jätetty aivan näppäimistön reunaan ja deleten sijaan oikeassa yläkulmassa onkin toinen backspace ja delete on varsinaisen backspacen yläpuolella.
Tehokkaasti varusteltu työasema ei juhli akkukeston kanssa, kuten tämänkaltaisten koneiden kohdalla on usein tapana.
Toimisto-ohjelmia käyttäessä akusta saa puristettua puolikkaalla näytön kirkkaudella käyttöä ja alhaisimmilla virrankulutustiloilla viidestä kuuteen tuntia. Vaativammassa käytössä akku simahtaa testiajan kokemuksien perusteella tunnissa tai parissa kuormituksen laadusta riippuen. Akun ilmoitettu kapasiteetti on 94 wattituntia.
Näyttö
Testikappaleessa on FullHD-näyttö 500 nitin kirkkaudella ja HDR-tuella. Jatkuvaan käyttöön näyttö on varsin toimiva ja selviää valoisassakin tilassa hyvin. Viihdesisältöjen kanssa HDR-tuki on hyvä lisä.
Väritarkkaan työhön näytöstä ei ole, sillä NTSC-väriavaruuden kattavuus jää 72 prosenttiin. Samaan mallistoon saa kuitenkin 4K-tarkkuuden näytön, joka on soveltuva myös väritarkkaan työskentelyyn.
Järeänkokoinen työasema on myös jäähdytetty asianmukaisesti. Peruskäytössä kone on hipihiljaa eikä sitä erota muista kannettavista. Lämpötilojen noustessa alkavat tuulettimet puhaltamaan kovaäänisesti. Kova ääni on kuitenkin perusteltu, sillä tuuletus riittää pitämään suorituskyvyn tasaisena kuormituksessa. Toistuvassa raskaassa kuormituksessa (Cinebench R20 -suorituskykytesti) prosessori pystyi pitämään 3,3 gigahertsin kellotaajuudet kaikilla ytimillä. Tämä on kannettavalta.
Ennenkaikkea prosessori on optimoitu selviämään lyhyistä kuormituspiikeistä. Kellotaajuus pysyi lyhyiden piikkien aikana 4,3 gigahertsin tienoilla. Tämä tekee esimerkiksi Adoben työsovellusten käyttämisestä joutuisaa. Tämä on tuttua optimointia työkäyttöön suunnitelluista kannettavissa.
Tehoa myös peleihin
Pelikäytössä Thinkpad T15G saa tehokkaan prosessorinsa myötä hyvin irti GeForce RTX 2080 Super MaxQ -näytönohjaimesta. Pöytäkoneiden komponentteihin verrattuna näytönohjaimen suorituskyky vastaa jotakuinkin RTX 2070 Super -näytönohjainta.
Kannettavan oma näyttö toimii FullHD (1920 x 1080) resoluutiolla, joten näytönohjaimessa on todella hyvin potkua pelikäyttöön sisäänrakennetun näytön kanssa vielä pitkälle.
Koneen saa luonnollisesti myös kytkettyä erilliseen näyttöön. Ilman USB-C -välikappaleita tarjolla on HDMI-portti. Pelinäyttöjen kanssa DisplayPort olisi tietty parempi vaihtoehto, mutta tämän puutteen voi korvata USB-C -portin kautta telakalla tai välikappaleella.
Kenelle?
Thinkpad T15G korvaa tehomyllynä keskiverron nykyaikaisen pöytätietokoneen. Kahdeksanydinprosessori kuudellatoista säikeellä tarjoaa hyvin suorituskykyä työskentelyyn ja grafiikkapiiri on suorituskykyinen monenlaiseen käyttöön.
Kannettava on kuitenkin niin hintava, että pöytäkoneen korvaamiseen kannettavalla täytyy olla jokin peruste. Reilun neljäntuhannen euron hinnalla rakentaa nimittäin näyttöineen päivineen todella tehokkaan pöytäkoneen samanlaiseen ja raskaampaankin käyttöön.
Todennäköisin kohderyhmä ovat mukana kulkevan, mutta erittäin tehokkaan tietokoneen haluavat yrittäjät tai PK-yritykset.
Thinkpad T15G Gen 1 (20UR003DMX)
- Näyttö: 15,6 tuumaa, 1920 x 1080, 500 nitin kirkkaus, HDR-tuki, 60 hertsiä
- Suoritin: Core i9-10885H
- Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 2080 Super MaxQ
- Keskusmuisti: 32 Gt , SO-DIMM, DDR4 3200
- Tallennustila: 1Tt M.2 2280 PCIe SSD
- Akku: 94 wattituntia, voi ladata myös kahdella USB-C -virransyötöllä
- Kortinlukijat: SD, MicroSD
- Webkamera: 720p, sisäänrakennettu yksityisyydensuoja
- Piirisarja: Intel WM490
- Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro
- WLAN: 5ghz ja 2,4Ghz tuki, piirinä Intel AX201 11ax
- Liitännät: USB-C, 2x USB-A, 3,5mm yhdistelmäliitäntä, HDMI, Ethernet
- Kirjautuminen: Sormenjälkitunnistin, Windows Hello -kasvojentunnistus
- Hinta: Noin 4400 euroa