Testissä Samsungin huippu-uutuus: Kaikkien aikojen Galaxy

Samsungin uusin lippulaiva Galaxy S6 on valmistajansa paras puhelin. Teknavi arvioi laitteen ensimmäisten joukossa. Kannattaako tästä puhelimesta maksaa lähes 1000 euroa?

Mikä: Samsung Galaxy S6 ja S6 Edge

Hinta: 699-949 euroa (Galaxy S6), 849-1099 euroa (Galaxy S6 Edge). Muistivaihtoehdot 32, 64 ja 128 gigatavua.

Saatavuus: Myyntiin Suomessa 11. huhtikuuta alkaen.

Samsung Galaxy S6 Edge on ennen kaikkea muotoilun taidonnäyte.​
Samsung Galaxy S6 Edge on ennen kaikkea muotoilun taidonnäyte.​

 

Muotoilu ja tuntuma

Koska olet viimeksi kokenut aidon wau-efektin hipelöidessäsi mobiililaitetta? Nykyiset älypuhelimet ovat monelta osin toistensa kopioita. Teknisesti eri valmistajien huippumallit ovat pitkälti samalla viivalla. Eroja haetaan muotoilusta.

Samsung Galaxy S6:n kohdalla wau-efekti syntyy. Kuvissa puhelin näyttää jopa edellisen Galaxy S5:n kaltaiselta, mutta kädessä fiilis on aivan kuin toiselta planeetalta. Tämä puhelin onkin ehdottomasti koettava käsituntumalta, jotta siitä saa oikean vaikutelman.

Reunan yli kaartuva näyttö lisää puhelimen premium-vaikutelmaa.​
Reunan yli kaartuva näyttö lisää puhelimen premium-vaikutelmaa.​

Puhelimen rakenne on aikaisempia S-sarjan malleja yhtenäisempi, koska akku ei ole enää vaihdettavissa. Kuoret eivät natise ja koko paketti on jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen. S6:n etu- ja takaosa ovat lasia ja reunat metallia. Lasinen pinta tuo premiumin tuntua. Miinuksena on toki se, että lasipinta on herkempi rikkoutumaan puhelimen pudotessa lattialle.

Jos pidät iPhone 6:n reunojen pyöreästä ja lähes saumattomasta muotoilusta, saatat hieman pettyä Galaxy S6:n kulmikkaan terävään reunaan. Toisaalta se mahdollistaa paremman otteen laitteesta. 

Laitteen vasemmasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet. Oikeassa reunassa on virtapainike, josta myös lukitaan näyttö.

Tämän puhelimen kanssa joutuu todella pähkäilemään, haluaako sen verhota suojakuoriin. Kyseessä on ehkä tämän hetken kaunein mobiililaite.

Pisteet: 9/10

 

Näyttö

Teknavi sai testiin S6:n kalleimman version, Galaxy S6 Edgen. Lisänimi Edge (suom. reuna) viittaa puhelimen näyttöön, joka kaareutuu puhelimen molempien reunojen yli. Teknisesti Galaxy S6 ja Galaxy S6 ovat samoja laitteita, erona on ainoastaan Edgen kaareutuva näyttö.

Edgen näyttöpaneeli on onnistuttu ”taittamaan” hieman reunan yli. Paneelin päällä on näyttölasi, joka on prosessoitu 800 asteessa ja saatu näin muotoiltua kaarevaksi. Näytön lasina on Corningin valmistama Gorilla Glass 4, joka testien perusteella pysyy ehjänä suurimmassa osassa pudotuksista.

Reunanäyttö akvitoituu, kun sitä pyyhkäisee kaksi kertaa edestakaisin. Tämän jälkeen reunaan ilmestyy kellonaika, päivämäärä, tieto säätilasta (jos määritelty) sekä akun varaus.

Reunanäytöltä voi tarkistaa esimerkiksi uutisotsikot.​
Reunanäytöltä voi tarkistaa esimerkiksi uutisotsikot.​

Reunanäytön ominaisuuksia säädellään omasta asetusvalikosta. Näytön voi valita joko puhelimen oikeaan tai vasempaan reunaan. 

Mutta onko näytöstä oikeasti hyötyä? On ja ei. Reunasta voi tarkistaa vastaamattomat puhelut, tekstiviestit ja saapuneet sähköpostit. Lisäksi siitä voi selata uutisotsikoita. Kun puhelin on käännetty ylösalaisin, reunanäytön väri paljastaa käyttäjälle, kuka soittaa. Kyseiseen People Edge -toimintoon voi kytkeä enintään viisi yhteystietoa. People Edgen ollessa kytkettynä käyttäjä voi hylätä saapuvat puhelut koskettamalla takapaneelin sykesensoria. Tällöin puhelin lähettää automaattisen tekstiviestivastauksen soittajalle.

Asetuksista voi määritellä, mitä tietoja reunanäytölle välitetään.​
Asetuksista voi määritellä, mitä tietoja reunanäytölle välitetään.​

Käyttäjä saa asetettua reunaan kellon, joka on näkyvissä määritellyn ajan. Näin ollen puhelinta ei tarvitse herättää, jos haluaa tarkistaa kellonajan esimerkiksi keskellä yötä.

Reunan hyödyllisyys ei oikeastaan ole ratkaiseva asia. Se tuo joka tapauksessa käyttäjälle mahdollisuuden tarkistaa tulleet yhteydenotot ilman päänäytön avaamista. Tämä puolestaan parantaa puhelimen akun kestoa. Reunanäyttö on ennen kaikkea premium-lisä ja syy esitellä puhelinta neuvottelypöydällä.

Päänäytön tarkkuus on 1440 x 2560 pikseliä. Tämän tarkempaa näyttöä ei älypuhelimeen tarvita. Ihmissilmällä katsottuna eron edelliseen Galaxyyn saattaa huomata. Näyttö on erittäin kirkas. Jos kirkkauden säätää maksimiin tai edes lähelle sitä, puhelimen käyttö onnistuu hienosti kirkkaassakin auringonpaisteessa.

Pisteet: 10/10

 

Kamera

Galaxy S6:ssa on 16 megapikselin takakamera, joka nousee hieman ulos takakuoresta. Se on varustettu optisella kuvanvakaajalla ja led-salamalla. Full hd-videota voi tallentaa 60 kuvan sekuntinopeudella. Optinen kuvanvakaaja tulee tarpeeseen etenkin hämäräkuvauksessa. Samsungin mukaan S6:n kameran hämäräkuvausta on parannettu noin kolmanneksella edelliseen S5-malliin verrattuna.

Kameran linssi nousee esille puhelimen kuoresta.​
Kameran linssi nousee esille puhelimen kuoresta.​

Etupuolella on viiden megapikselin selfie-kamera. Kuvan nappaaminen onnistuu näyttöä napauttamalla tai painamalla sormi takapaneelin sykesensoria vasten.

Selfie-kuvaukseen on tarjolla panoraamatoiminto. 120 asteen laajakulmalla kuvaan mahtuu enemmän ihmisiä. Puhelinta käännetään hieman vasemmalle ja oikealle, minkä jälkeen kuva on valmis.

Kamera on erittäin nopea. Tarkennus onnistuu, vaikka kohde liikkuisi. Parasta kamerassa on sen nopea käynnistyminen. Kamerasovellus avautuu napauttamalla kahdesti kotinäppäintä. Tämä onnistuu myös näytön ollessa lukittuna.

Normaalissa kuvaustilassa käyttäjä voi aktivoida pro-tilan, joka mahdollistaa muun muassa kuvan valkotasapainon ja ISO-arvon säätämisen.

Videotilaa on ryyditetty hidastusvideo-ominaiduudella. Toisin kuin useimmissa muissa puhelimissa, käyttäjä voi säätää hidastuksen nopeutta. Näin ollen liikettä voi tallentaa halutessaan erittäin hitaasti.

Pisteet: 9/10

 

Prosessori

Samsung on päättänyt korvata Qualcommin valmistamat prosessorit omalla Exynos-prosessorillaan kaikissa Galaxy S6-malleissa. Syynä on paitsi oman tuotannon tukeminen, huhujen mukaan myös se, että Samsung ei ole ollut tyytyväinen joidenkin Qualcomm-prosessoreiden kuumenemiseen.

Exynoksen-prosessorien etuna on lisäksi hyvä energiatehokkuus. Vaikka S6:ssa on pienempi akku kuin edeltäjässään, virrankeston pitäisi olla samaa luokkaa.

Ensimmäisissä nopeustesteissä Galaxy S6 on sijoittunut kärkeen. Sen prosessori on ollut nopeampi kuin minkään lähiaikoina testatun puhelimen. Testit eivät kuitenkaan ole täysin luotettavia, koska niihin voidaan vaikuttaa puolueellisin keinoin. On kuitenkin selvää, että prosessori on erittäin nopea.

 

Akku

Galaxy S6:n mukana tulee teholaturi, joka lataa puhelimeen 4 tuntia valmiusaikaa 10 minuutissa. Täysin tyhjä akku latautuu täyteen 100 prosentin varaukseen 80 minuutissa.

Asetuksista voi tarkistaa esimerkiksi sen, miten kauan akkua on ladattava täyteen varaukseen.​
Asetuksista voi tarkistaa esimerkiksi sen, miten kauan akkua on ladattava täyteen varaukseen.​

Tehoakku on erinomainen lisä puhelimen tuotepakkaukseen, sillä akun kesto on useimmille käyttäjille älypuhelimen suurin pullonkaula. Nopea lataus tulee tarpeeseen useammin kuin arvaatkaan. Puhelimeen on saatavilla myös teholatausta tukeva autosarja.

Samsung on ottanut akun energiatehokkuuden asiakseen ja aikaisemmissa malleissaan. Esimerkiksi Note 4:ssä oli tehokas virransäästötila, jossa muun muassa näyttö kytkeytyy mustavalkotilaan.

Galaxy S6 ei jää pekkaa pahemmaksi ja tarjoaa virtapihille hyvät asetusvaihtoehdot. Akku-valikosta selviää muun muassa se, kuinka pitkän latauksen puhelin tarvitsee täyteen latinkiin. Erittäin tehokas virransäästötila -toiminto kertoo, kuinka paljon potkua akussa riittää, kun puhelin rajoittaa sovellusten ja datayhteyksien käyttöä ja katkaisee wlan-verkkoyhteyden. Vastaavanlaisen toiminnon toivoisi myös iPhoneen.

Galaxy S6:n akku voisi olla isompikin. Nyt laitteeseen on asennettu 2550 milliampeerin virtalähde, joka on pienempi kuin edellisessä Galaxy S5:ssä. S6:ssa on lisäksi enemmän virtaa kuluttava QHD-näyttö. Prosessori onneksi on virtapihiä mallia.

Valmistajan tietojen mukaan S6:n akku tarjoaa 18 tunnin puheajan yhdellä latauksella. Videotoiston enimmäiskesto on 13 tuntia ja wi-fi-verkossa voi surfata 12 tunnin ajan.

S6:n hyväksi on luettava sisäänrakennettu langaton lataus. Puhelin tukee kahta eri langatonta latausstandardia, joten laitetta voi ladata esimerkiksi Nokia Lumiaan tarkoitetulla latausalustalla. Langattomalla latauksella puhelin latautuu nollasta 100 prosenttiin vajaassa kolmessa tunnissa.

Pisteet: 8/10

 

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

S6 toimii uusimmalla Android 5 -käyttöjärjestelmällä, joka tunnetaan myös nimellä Lollipop. Puhelimeen on asennettu tuorein käyttöjärjestelmäpäivitys.

Samsung on kuunnellut käyttäjien kritiikkiä TouchWiz-käyttöliittymää kohtaan ja poistanut siitä turhia ominaisuuksia. Nyt käyttäjän ei enää tarvitse juurikaan ”siivota” käyttöliittymäänsä ennen puhelimen käytön aloittamista.

Kotinäkymään saa nyt aikaisempaa enemmän sovelluskuvakkeita, maksimissaan 25 (5×5). Käyttöliittymän ulkoasua voi vaihtaa uudesta Teemat-valikosta.

Käyttöliittymästä on riisuttu turhia ominaisuuksia.​
Käyttöliittymästä on riisuttu turhia ominaisuuksia.​

Niin ikään uutta on Microsoft-sovelluskansio, josta löytyvät OneDrive-pilvipalvelu, OneNote ja Skype. S6:n ostaja saa käyttöönsä 100 gigatavua tallennustilaa kahdeksi vuodeksi.

Galaxy S6:sta uupuu yhden käden käyttötoiminto, mikä on jokseenkin erikoista.

Kuvakaappauksen ottaminen on tehty helpoksi: Näyttökuvan saa pyyhkäisemällä kämmentä näytön päällä oikealta vasemmalle.

Sormenjälkitunnistin on aikaisempaa tarkempi.​
Sormenjälkitunnistin on aikaisempaa tarkempi.​

Siinä missä Galaxy S5:n sormenjälkitunnistin toimi varsin vaihtelevalla menestyksellä, S6:n tunnistin on selvästi tarkempi. Nyt riittää, kun painaa sormen kotinäppäimen päälle. Tunnistin reagoi kiitettävällä nopeudella.

Pisteet: 8/10

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy S6 on eittämättä valmistajansa paras puhelin tähän mennessä. Muotoilussa on onnistuttu erinomaisesti. Puhelin tuntuu ja näyttää hyvältä, toimii erittäin nopeasti ja tarjoaa laadukkaan kameran.

Puutteitakin on. Toisin kuin edeltäjissään, S6:ssa ei ole enää muistikorttipaikkaa. Akku ei myöskään ole vaihdettavissa.

Samsung-käyttäjiä saattaa ärsyttää sekin, että S6 käyttää nano-SIM-korttia.

Suuri kysymys kuuluu, kannattaako S6 Edgestä maksaa 849 euroa, joka on halvimman malliversion hinta.

Oikeaa vastausta ei ole. Mielestämme S6 Edge on niin edistyksellinen puhelin, että hinta on puolusteltavissa. Vastaavaa kaarevaa näyttöä ei ole vielä missään muussa puhelimessa.