Huawein uutuuspuhelin lupaa pitkää käyttöikää – Hinta nousi uudelle tasolle

Huawein uusin älypuhelin Mate 9 on erikoinen tapaus Euroopassa. Puhelimen Pro-versio tulee Kiinan ulkopuolella tarjolle ainoastaan Pohjoismaihin. Muualla Euroopassa myyntiin tuodaan samaisen puhelimen Porsche Design -malli, joka on selvästi kalliimpi versio Mate 9:stä.

Huawei Mate 9 Pro

Hinta: 849 euroa (Mate 9:n hinta 699 euroa)
Näyttö: 5,5 tuumaa, tarkkuus 2560×1440 pikseliä
Värit: Titanium Grey / Haze Gold
Akku: 4000 milliampeerituntia
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat
Tallennusmuisti: 128 gigatavua
Myyntiin: 20.12.2016

Mate 9 Pro on Huawein mallistossa poikkeuksellinen puhelin, sillä se maksaa selvästi enemmän kuin P9 tai Honor-mallisto. Noin 850 euron hinta on iso pala monelle Huawein edullisiin puhelimiin tottuneelle. Toisaalta Huawei yrittää päästä länsimarkkinoilla eroon edullisen merkin maineestaan. Mate 9 on ensiaskel premium-hintaisten puhelinten markkinoille Euroopassa. Kiinassa Huawei on tähänkin asti ollut premium-valmistajan maineessa.

Tykkäsimme

Akku kestää pitkään

Nopea pikalataus

Kaksi sim-korttipaikkaa

Emme tykänneet

Puhelimen etupuolen persoonaton muotokieli

Kameran ominaisuudet hämäräkuvauksessa

Mate 9 Pro on ulkoisesti häkellyttävän yhdennäköinen Samsungin Galaxy S7 Edgen kanssa. Vaikutelma syntyy puhelimen aavistuksen kaartuvasta näyttölasista ja sormenjälkitunnistimesta, joka on sijoitettu Huawein aikaisemmista puhelimista poiketen laitteen alareunaan ja muotoiltu yhdennäköiseksi Samsungin huippupuhelinten sormenjälkitunnistimen kanssa. Varsinkin aluksi yhdennäköisyys on jopa hämmentävä.

Mate 9 Pron sormenjälkitunnistimen muotoilu on kuin suoraan Samsungin puhelimista.

Huawein muotoilullinen ratkaisu on vähintään erikoinen, sillä valmistajan aikaisemmat puhelimet ovat olleet tunnusomaisesti erilaisia ja sellaisenaan tyylikkäitä. Mate 9 Prosta on ilman Huawein logoa vaikea sanoa, onko se Samsungin vai Huawein valmistama. On myös erikoista, miksi Huawei haluaisi profiloitua Samsungin muotokieleen varsinkaan nyt, kun se on onnistunut kasvattamaan reilusti myyntiään Euroopassa ja Samsung on saanut päinvastaista julkisuutta muun muassa laitteidensa akkuongelmista.

Niin tai näin, Mate 9 Pro on selvästi jonkinlainen testi siitä, ottavatko kuluttajat omakseen myös kalliimman hintaluokan Huawei-puhelimen. Samalla Huawei haluaa haastaa tosissaan iPhone 7:n ja Samsungin Galaxy S7:n. Tähän asti hintamielikuva on sijoittanut Huawein puhelimet aavistuksen eri sarjaan. Mate 9 ja Mate 9 Pro ovat ennen kaikkea Huawein yritys murtautua Yhdysvaltain markkinoille.

Huawei on säilyttänyt 3,5 millin kuulokeliitännän.

Jos unohdetaan yhdennäköisyys Samsungin puhelinten kanssa, Mate 9 Pro näyttää linjakkaalta ja tyylikkäältä. Puhelimen runko on metallia ja viimeistely on hyvää tasoa, vaikka ei mitenkään massasta poikkeava. Laitteen alareunassa merkille pantavaa on se, että kaiutin on sijoitettu ainoastaan puhelimen oikeaan reunaan. Stereokaiutinta ei siis ole. Huawei on sen sijaan säilyttänyt (onneksi) perinteisen 3,5 millin kuulokeliitännän. Näyttö on kookas, 5,5-tuumainen eli samaa luokkaa iPhone 7 Plussan kanssa. Yhden käden käyttöä ajatellen puhelin ei ole otollisimman kokoinen.

Yhteistyössä Leican kanssa suunniteltu kaksoiskamera on tunnistettavasti huaweimainen.

Takapuolella näkymä on selvästi enemmän huaweimainen, pitkälti kaksoiskameran ansiosta. Mate 9 Pron takaa löytyy Huawein ja Leican yhteistyönä syntynyt kaksoiskamera, joka esiteltiin ensimmäisen kerran P9-mallissa. Kehuja saaneen kameran toinen 20 megapikselin mustavalkokenno ottaa ainoastaan mustavalkokuvia. Toinen 12 megapikselin kamerakenno on varustettu optisella kuvanvakaajalla. Kun kahden kennon kuvat yhdistetään, saadaan aikaan niin sanottu bokeh-efekti, jolloin tausta sumentuu ja etualalla oleva kohde pysyy tarkkana. Käyttäjä voi säätää syväterävyyttää kuvaussovelluksesta.

Käyttöikä pidentyy – Puhelin nopeutuu ajan myötä?

Huawei ansaitsee kiitoksen Mate 9:n uudesta ominaisuudesta, jonka tarkoituksena on pidentää puhelimen käyttöikää. Moni käyttäjä on tottunut päivittämään laitteensa vuoden välein, vaikka puhelin olisi vielä hyvin käyttökelpoinen seuraavat 12 kuukautta. Useimmiten ongelmana on kuitenkin älypuhelimen hidastuminen ajan mittaan.

Huawei on pyrkinyt ratkaisemaan ongelman algoritmillä (Machine Learning Algorithm), joka aistii miten puhelinta käytetään. Algoritmi priorisoi sovelluksia, joita käytetään useimmiten ja optimoi laitteen mahdollisimman nopeaksi. MLA:n avulla puhelimen luku- ja kirjoitusnopeutta sekä suorituskykyä voidaan boostata enintään 20 prosenttia.

Jos algoritmi toimii lupausten mukaan, Mate 9:n ja Pron käyttö nopeutuu ajan mittaan ja puhelinta ei tarvitse päivittää uuteen vielä vuoden jälkeen. Tämä tosin edellyttää myös sitä, että puhelimelle on saatavilla uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset senkin jälkeen, kun seuraava malliversio on tullut markkinoille.

Ei nopein, mutta nopea

Mate 9 Pron käyttö on nopeaa, pitkälti sujuvan käyttöliittymän ja salamannopean sormenjälkitunnistimen ansiosta. Huawei on päivittänyt Androidin päällä olevan käyttöliittymänsä uuteen versioon. Graafisesti uusi Emotion UI 5 on asteen näyttävämpi kuin aikaisempi versio. Uusimman Androidin myötä käyttäjä voi jakaa näytön kahteen osaan, kahdelle eri sovellukselle. Huawein aikaisemmista käyttöliittymistä tuttuun tapaan sovelluksille ei ole omaa kansiotaan vaan ne sijoittuvat vierekkäisille kotinäytöille Applen iOS-käyttöjärjestelmän tavoin.

Laitteen käyttönopeuden kannalta hyvä ominaisuus on se, että puhelin muistuttaa, kun taustalla pyörii liian monta resursseja ja akkutehoa kuluttavaa sovellusta.

Käytön nopeutta parantaa myös neljän gigatavun keskusmuisti sekä kiitettävän nopea Huawein oma Kirin 960 -prosessori. Huawein omaa väitettä maailman tehokkaimmasta älypuhelimesta on kuitenkin vaikea sulattaa, sillä kansainvälisisissä nopeusmittauksissa laite on jäänyt esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:n taakse. Tavallisen käyttäjän näkökulmasta Mate 9 Pro on kuitenkin erittäin tehokas älypuhelin.

Akun kesto ja mustavalkokuvat puhelimen parasta antia

Mate 9 Prossa on peräti 4000 milliampeeritunnin akku. Se lupaa hyvää virrankeston kannalta, eivätkä odotukset petä. Pron akku kestää heittämällä yhden päivän käytön ja pitkälle toistakin vuorokautta. Akun kestoa mitattaessa Mate 9 on yksi tämän hetken parhaista älypuhelimista.

Mate 9 Pro tukee pikalatausta USB-C -kaapelilla.

Mate 9 Pro tukee pikalatausta. Laite ladataan USB-C -kaapelilla. Kun laite ladataan valmistajan omalla pikalaturilla, puhelimen akkuun saa yhden päivän edestä käyttöaikaa alle 30 minuutin latauksella. Näin ollen Mate 9 on samalla viivalla Oneplus 3T:n kanssa, jota on hehkutettu nopeasta latausajasta.

Mate 9 Pron kamera on sama kuin Huawei P9:ssä. Sen kiinnostavin ominaisuus (bokeh-efektin lisäksi) on mahdollisuus ottaa 20 megapikselin mustavalkokuvia. Kamera sopiikin etenkin sellaiselle käyttäjälle, joka nauttii normaalia enemmän taiteellisista vapauksista. Kaksoiskameran ansiosta kuvien tarkennusta voi muuttaa vielä kuvan ottamisen jälkeen. Toisin kuin P9:ssä, nyt kuvan syväterävyysefektin näkee näytöllä jo kuvanottohetkellä.

Huawei Mate 9 Prolla otettu mustavalkokuva.
Samasta asetelmasta Mate 9 Prolla otettu värikuva.
Mate 9 Pron kamerasovelluksessa on kattavat manuaalisäätömahdollisuudet.

Huawei ei ole onnistunut tekemään markkinoiden parasta kameraa, sillä Mate 9 Pro ei pärjää esimerkiksi hämäräkuvauksessa Samsungin Galaxy S7:lle.

Hauska ja ajoittain erittäin toimiva ominaisuus Huawein kamerassa on Light Painting, joka valotusaikaa lisäämällä tuo valokuviin lisää tunnelmaa.

SIM-korttien käyttöä hallitaan asetusvalikosta.

Videota Mate 9 Prolla voi kuvata 4K-tarkkuudella. 4K-videoille on 128 gigatavua tallennustilaa, jota ei ikävä kyllä voi laajentaa muistikortilla. Muistikorttipaikan sijasta puhelimessa on kaksi sim-korttipaikkaa. Mielenkiintoinen yksityiskohta puhelimessa on se, että laitteella voi käyttää kahta erillistä Whatsapp-tiliä. Molemmille tileille voi antaa oman numeronsa.

Yhteenveto

Huawei Mate 9 Pro on valmistajan ensimmäinen todellinen yritys kampittaa iPhone ja Samsungin huippupuhelimet. Siinä se onnistuu osittain. Puhelimen kamera ei ole aivan samaa tasoa Samsung Galaxy S7:n kanssa, varsinkaan hämäräkuvausominaisuuksissa. IPhone 7:n kameran kanssa sen sijaan ero on pienempi. Prosessoritehokaan ei yllä aivan markkinoiden parhaiden tasolle, mutta sillä ei ole suurta merkistystä käyttäjän kannalta. Laitteen 849 euron hinta on kova, mutta toisaalta linjassa iPhone 7:n kanssa.

Huawei pesee iPhone 7:n akun kestossa ja latausnopeudessa. Lisäksi se tarjoaa premium-luokassa harvinaisen ominaisuuden: mahdollisuuden käyttää kahta sim-korttia samanaikaisesti. Huomionarvoista on myös Huawein esittelemä uusi algoritmi, joka pidentää puhelimen käyttöikää optimoimalla sovellusten toimintaa.

Samaan aikaan Pro-mallin kanssa tulee myyntiin Mate 9, jossa sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen taakse. Mate 9 on muutoin sama laite kuin Pro, mutta sen näyttö on suora ja tukee ainoastaan full hd -resoluutiota. Muita eroja ovat pienempi 64 gigatavun tallennusmuisti ja 4 gigatavun keskusmuisti. Mate 9 Pron etuna on siis ennen kaikkea selvästi tarkempi näyttö.

Mate 9 Pro on hyvä valinta käyttäjälle, joka haluaa nykyaikaisen Android-puhelimen hyvällä akun kestolla. Puhelin on tyylikkään näköinen ja tarjoaa riittävästi sisäistä tallennustilaa. Sen pahin kilpailija Android-leirissä on Samsung Galaxy S7, joka tosin saa ensi keväänä seuraajan.