Samsung on alusta asti valinnut tietyn suunnan älykelloilleen ja pysynyt sillä tiellä. Galaxy Watch 3 on jatkoa älykelloille, jotka toimivat tarpeen tullen myös itsenäisinä laitteina ja joiden käytettävyys tulee Samsungin omasta Tizen-käyttöjärjestelmästä.
Tykkäsimme
- Itsenäinen toimivuus
- Fyysiset näppäimet
- Samsungin sovellukset
Emme tykänneet
- Akkukesto
- Korkea hinta Android Wear -kelloihin verrattuna
Galaxy Watch 3 -älykello on saatavilla 41 ja 45 millimetrin halkaisijan näytöllä. Ominaisuuksiltaan mallit ovat identtiset, joten ero on vain ulkonäössä ja kellon koossa. Pienempi malli on oletusrannekkeella nafti isomman miehen ranteeseen, mutta mahtui kyllä ja toimi käytössä.
Kellossa on kosketusnäytön lisäksi kaksi fyysistä painiketta ja fyysinen näytön ympäri kiertävä rulla, jolla saa liikuttua valikoissa nopeasti. Käyttöjärjestelmä lähtee kellonäkymästä, josta pääsee yhdellä pyyhkäisyllä tai rullan käännöllä katsomaan ilmoituksia. Toiseen suuntaan aloitusnäytöstä kelatessa käydään pikavalikkojen ja pienoisohjelmien läpi. Lisäksi kellossa on kaikki sovellukset sisältävä valikko, jota on helppo navigoida kellotaulua ympäröivän rullan avulla.
Valmiiksi asennettuna löytyy iso kasa Samsungin omia sovelluksia, jotka tarjoavat pitkälti kaikki kellon toiminnallisuudet. Samsung Health toimii myös ilman synkronointia puhelimeen, kuten muukin kello. Tarkempaa dataa saa kuitenkin yhdistämällä kellon Samsung Health -sovellukseen.
Yhteistyö puhelimen kanssa
Puhelimen puolella kellon hallinta tapahtuu Galaxy Wearables -sovelluksella. Sovellus on ladattavissa kaikille vähänkin uudemmille iOS- ja Android-puhelimille. Helpoiten kello tietenkin synkronoituu Samsungin puhelimen kanssa, sillä sovellukset löytyvät valmiina puhelimesta ja on tullut todennäköisesti käyttäneeksi Samsungin kalenteria ja muita sovelluksia, joista tiedot siirtyvät nopeimmin suoraan kelloon.
Ilmoitukset saapuva kelloon, kun se on synkronoituna puhelimeen ja Bluetooth-yhteys toimii. Viestit värähtävät ensin kellossa ja ovat sitten luettavissa. Kellon kautta voi ainakin Whatsappiin jättää tiettyjä automaatin arpomia vastauksia, sanella vastauksen ääniohjauksella tai käyttää jopa kellon kautta T9-mallista näppäimistöä kirjoittamiseen.
Sanelu ei ymmärrä finglishiä kovinkaan hyvin ja näppäimistö on vaikea käyttää ainakin 41 millimetrin mallissa, joten viesteihin vastaaminen kellosta rajoittui muutamiin yksinkertaisiin automaattivastauksiin.
Myös puheluiden hallinta onnistuu kellon kautta suoraan vaikkapa bluetooth-kuulokkeilla puhuttaessa fiksusti. Älykellon suurin vahvuus on edelleen siinä, että puhelin täytyy kaivaa taskusta entistä harvemmin. Tämän peruskäytön Samsung on saanut hiottua hyvin sujuvaksi ja kellon käyttö oli alun päivitysten jälkeen todella sulavaa.
Samsungin pitkään liputtaman eSIM-toiminnallisuuden myötä kelloon saa myös datayhteyden ja siihen voi suoraan vastaanottaa puheluita. Kun kuulokkeet yhdistää suoraan kelloon toimii laite tarvittaessa itsenäisesti.
Toinen tärkeä ominaisuus älykelloille on kaikenlainen terveysdatan tuottaminen ja mittaaminen. Oletuksena Galaxy Watch 3 on tilassa, jossa se tunnistaa alkaneet liikuntasuoritukset automaattisesti ja tallentaa niistä mittaukset Samsung Healthiin. Lisäksi kello on luonnollisesti puhelinta tarkempi askelmittari.
Kenelle Android-käyttäjälle, joka käyttää Spotifya ja haluaa mahdollisuuden toimia välillä pelkän kellon varassa ilman puhelinta.
Kellolla on reippaasti hintaa ja se on järjestään Android Wear -kelloja huomattavasti hintavampi, joten ostajan kannattaa olla sisällä Samsungin ekosysteemissä tai todella halua kellon uniikkeja toimintoja.
Tekniset tiedot: Samsung Galaxy Watch 3
- Näytön halkaisija: 45 tai 41mm
- Käyttöjärjestelmä: Tizen OS
- Yhteydet: 5G, 4G, 3G, Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi
- eSIM-paikka
- Muisti 1Gt
- Tallennustila: 8Gt, käytettävissä noin 4,3 Gt
- Suoritin: 1,15 Ghz tuplaydinprosessori
- Akku: 340 milliampeerituntia
- Akkukesto: Tyypillisessä käytössä 56 tuntia
- Hinnat: 41mm malli alkaen 480 euroa, 45mm malli alkaen 510 euroa.