Ensikokemukset OnePlus 5T:stä: paranneltu huippuluokan älypuhelin edelleen erittäin kilpailukykyisellä hinnalla

OnePlus julkisti tänään uuden OnePlus 5T -älypuhelimensa, ja olimme paikalla New Yorkissa järjestetyssä tilaisuudessa ottamassa uutuudesta heti ensikokemukset.

OnePlus 5T tulee myyntiin 21. marraskuuta, Suomessa OnePlussan oman verkkokaupan lisäksi myös Helsingissä Elisa Kulmassa ja Elisan verkkokaupassa.

Sama design, suurempi näyttö

OnePlus 5T on muotoilultaan vahvasti kesällä esitellyn edeltäjänsä OnePlus 5:n kaltainen, mutta katse kiinnittyy heti selvästi suurempaan näyttöön. Nykytrendin mukaisesti 5,5 tuumasta 6,01 tuuman kokoon kasvanut näyttö kattaa suuremman osan puhelimen etupuolesta, mutta itse puhelimen koko ei ole kasvanut juurikaan. 18:9-kuvasuhteen näyttö on edelleen tarkkuudeltaan Full HD -tasoa, mutta ensituntumalta se vaikuttaa joka tapauksessa erinomaiselta kirkkaine väreineen ja mainioine katselukulmineen. AMOLED-teknologialla toteutetun näytön tarkkuus on 2160×1080 pikseliä.

OnePlus 5T:n näyttö ylettyy hyvin lähelle puhelimen reunoja.
OnePlus 5T:n näyttö ylettyy hyvin lähelle puhelimen reunoja.

Ulkoisesti suurin muutos OnePlus 5T:ssä kasvaneen näytön ohella on sormenjälkilukija, joka on nyt muodoltaan pyöreä ja siirretty edestä taakse. Näytön lukitus avautuu sormenjälkitunnistuksella OnePlussalle tuttuun tyyliin todella nopeasti ja lyhyen testailun perusteella myös varsin luotettavasti ja ongelmitta. Vielä OnePlus 5:stä löytyneen kapasitiivisen kotinäppäimen poistumisen myötä tilalle ovat tulleet virtuaaliset Android-navigaatiopainikkeet näytön alareunaan.

Sormenjälkilukijan siirtäminen puhelimen taakse on kaksijakoinen ratkaisu. Ensikokemusten perusteella tuntuu, että sormenjälkilukija oli kotinäppäimeen puhelimen etupuolelle sijoitettuna kätevämmässä paikassa, mutta tämä on hyvin pitkälti mielipidekysymys – ja kaikkeen myös tottuu. Joka tapauksessa tärkeintä on, että myös OnePlus 5T:n sormenjälkilukija on todella nopea ja varmatoiminen.

OnePlus 5T:ssä on kasvojentunnistus puhelimen lukituksen avaamiseen.
OnePlus 5T:ssä on kasvojentunnistus puhelimen lukituksen avaamiseen.

Taakse siirtyneen sormenjälkilukijan rinnalla OnePlus on lisännyt nyt mukaan käyttöä helpottamaan myös kasvojentunnistuksen puhelimen lukituksen avauskeinoksi. OnePlussan ratkaisu tunnistaa kasvot 100 pisteen perusteella, ja toimii ainakin lyhyen kokeilun perusteella yllättävän hyvin, jopa erinomaisen nopeasti. Puhelimen lukitusnäppäintä on edelleen ensin painettava tai näyttöä kaksoisnapautettava sen herättämiseksi, mutta sen jälkeen näytön lukitus aukeaa 5T:tä katsottaessa lähes välittömästi. OnePlussan mukaan kasvojentunnistuksella puhelin aukeaa 0,4 sekunnissa verrattuna sormenjälkilukijan 0,2 sekuntiin.

Kasvojentunnistuksen luotettavuus selviää vasta paremman ajan kanssa. OnePlussan mukaan turvallisuussyistä kasvojentunnistuksella voidaan avata puhelimen lukitus, mutta ei esimerkiksi käyttää maksusovelluksia.

OnePlus 5T:n runko on yhä anodisoitua alumiinia, ja ainakin toistaiseksi ainoana saataville tuleva yönmusta Midnight Black -versio näyttää varsin näpsäkälle eikä kerää sormenjälkiäkään yhtä ahnaasti kuin viime aikoina yleistyneet lasiset lippulaivamallit.

OnePlus 5T edestä ja takaa. Sormenjälkilukija on siirtynyt puhelimen taakse.
OnePlus 5T edestä ja takaa. Sormenjälkilukija on siirtynyt puhelimen taakse.

Tehoista OnePlus 5T:ssä vastaa yhä huippuluokan Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri Qualcommilta ja RAM-muistia on edelleen 6 tai 8 gigatavua ja tallennusmuistia 64 tai 128 gigatavua. Kuten olettaa saattaa, toimi laite erittäin ripeästi ja sulavasti. Uutuuspuhelin sisältää muuten edelleen myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, ja muutenkin puhelin noudattaa varsin tuttua kaavaa myös esimerkiksi virta- ja äänenvoimakkuusnäppäinten sijoittelun osalta.

Ikävästi, ja yllättävästi, OnePlus 5T julkaistaan yhä Androidin 7.1.1 Nougat -järjestelmäversiolla. Oreo-päivitys on tulossa ensi vuoden puolella, Open Beta -testiversiona jo joulukuun lopulla. Valmistajan oma OxygenOS -käyttöliittymä on totutusti varsin looginen ja hyvin pitkälti puhtaan Androidin kaltainen, mutta tarjoaa myös ilahduttavan paljon muokkausvaihtoehtoja.

Ohjelmistoon puhelimen käyttöä kirkkaassa valossa helpottamaan on nyt lisätty Sunlight Display -toiminto, joka vaikuttaisi tekevän sen mitä lupaakin. Käytännössä se mukauttaa näytön värisävyjä ja kontrastia olosuhteet huomioiden. Samankaltaisia ratkaisuja on nähty aiemminkin, ja OnePlussan muunnelma vaikuttaa toimivalta, joskin on huomioitava, että väritoisto saattaa sen myötä kirkkaassa auringonvalossa hienokseltaan vääristyä.

 

 

Vaihdettu takakamera ei muuta paljoa

Edeltäjänsä tavoin myös OnePlus 5T sisältää edelleen takana kaksoiskameran 16 ja 20 megapikselin kameroilla. Etukameran tarkkuus on niin ikään tuttu 16 megapikseliä. Vaikka tarkkuudet ovatkin ennallaan, on OnePlus 5:n telelinssikamera vaihdettu uutuusmallissa Sony IMX376K -kennolliseen kameraan, yhä 20 megapikselin tarkkuudella. Kamera kohoaa muusta rungosta hieman enemmän kuin OnePlus 5:ssä.

Edellä mainituista eroavaisuuksista johtuukin kameran ennakkoon suurin muutos, kun paremman hämäräkuvauksen saavuttamiseksi on luovuttu edeltäjämallin tarjoamasta optisesta zoomista. Uusi 20 megapikselin toinen kamera osaa yhdistää neljä pikseliä yhdeksi kuvanlaadun parantamiseksi heikossa valaistuksessa.

Huhuttua optista kuvanvakainta ei OnePlus 5T:n kameraan ole saatu ikävä kyllä mahdutettua.

Sormenjälkilukija löytyy nyt OnePlus 5T:stä takaa.
Sormenjälkilukija löytyy nyt OnePlus 5T:stä takaa.

OnePlussan ratkaisu kameran osalta vaikuttaa melko onnistuneelta. Zoomatuissa kuvissa ei eroa ei juurikaan huomaa verrattuna OnePlus 5:een, ja hyvissä valaistusolosuhteissa räpsityt kuvat ovat edelleen varsin mainiolla tasolla. Hämäräkuvien todellinen parannus selviää vasta tarkemmalla testaamisella. Loppujen lopuksi erot kuvanlaadussa ovat erittäin pieniä, mutta kuitenkin lopulta ehkä parempaan suuntaan. Lisäksi kameran käyttöliittymää on 5T:ssä uudistettu hienokseltaan yhden käden käyttö mielessä pitäen. Eri kuvaustilojen välillä vaihteleminen on nopeampaa kuin ennen, mutta käyttöliittymän elementit vievät yhä ehkä turhankin paljon tilaa näytöltä.

Edelleen erinomainen hinta-laatusuhde

OnePlus 5T:n paras kilpailuvaltti muiden valmistajien huippuluokan lippulaivapuhelimia vastaan on jälleen kerran huomattavasti alhaisempi hinta. Edeltäjänsä tavoin OnePlus 5T tulee Suomessa myyntiin versiosta riippuen 499 tai 559 euron hintalapulla. Ensin mainittu tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennusmuistia, kun taas kalliimpi kaksinkertaistaa tallennusmuistin 128 gigatavuun sisältäen samalla 8 gigatavun RAM-muistin.

Kokonaisuutena OnePlus 5T vaikuttaisi jälleen olevan erinomainen älypuhelin OnePlussalta. Uutuus tarjoaa aiemmin tänä vuonna julkaistuun OnePlus 5:een verrattuna kenties rahtusen paremman kameran sekä selkeästi suuremman näytön. Näin ollen se on erityisesti edullisemman hintansa myötä edelleen varteenotettava haastaja muiden valmistajien huomattavasti kalliimmille lippulaivapuhelimille.

OnePlus 5:stä tutulla hinnalla saa nyt OnePlus 5T:ssä hieman aiempaa enemmän. OnePlus 5:n käyttäjille OnePlus 5T ei ole merkittävä muutos, mutta muuten uutta puhelinta hankkiville tarjolla on entistä parempi vaihtoehto.

OnePlus 5T:n tekniset tiedot

  • Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmä + OxygenOS -käyttöliittymä
  • Anodisoitu alumiinirakenne
  • 6,01 tuuman Full Optic AMOLED-näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä sekä tuella laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle (vs. OnePlus 5: 5,5″, 16:9 ja 1920×1080 pikseliä)
  • 2.5D Corning Gorilla Glass 5  -lasi
  • Sormenjälkilukija takana (vs. OnePlus 5:ssä edessä)
  • 16 + 20 megapikselin kaksoiskamera takana kaksois-LED-kuvausvalolla
    • 16 megapikselin pääkamera: räätälöity Sony IMX 398 -kenno, f/1,7-aukko, 1,12 mikronin pikselikoko, polttoväli 27,22 mm
    • 20 megapikselin toinen kamera: Sony IMX 376K -kenno, f/1,7-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, polttoväli 27,22 mm (vs. OnePlus 5: Sony IMX 350, f/2,6, 1,0 mikronia)
    • 4K-videokuvaus (30 fps), 1080p (30 tai 60 fps), 720p (30 tai 120 fps)
  • Edessä 16 megapikselin kamera: Sony IMX 371 -kenno, f/2,0-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, videokuvaus 1080p ja 720p (maks. 30 fps)
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz)
  • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1, kaksilinjainen), ei muistikorttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys laajalla taajuustuella ja 600 megabitin enimmäislataus- ja 150 megabitin -lähetysnopeudella (kategoria 12, 3x CA, myös 256-QAM)
  • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.0 (aptX + aptX HD) / NFC -yhteydet
  • USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi + gyroskooppi + läheisyyden ja valoisuuden tunnistimet + RGB + e-kompassi + Hall-anturi
  • GPS / GLONASS / BeiDou / Galileo -paikannus
  • 1 kaiutin ja 3 mikrofonia, Dirac HD Sound -äänituki
  • 3 300 milliampeeritunnin akku, Dash Charge -pikalataus (5V / 4A = 20W)
  • Mitat 156,1 x 75 x 7,3 millimetriä (vs. OnePlus 5: 154,2 x 74,1 x 7,25 millimetriä)
  • Paino 162 grammaa (vs. OnePlus 5: 153 grammaa