Ensitunnelmat Motorolan uudesta Moto X4:stä: kelpo keskihintainen älypuhelin lasikuorella

Motorolan uusi tänään julkistettu Moto X4 -puhelin vaikuttaa pikaisella kokeilulla varsin pätevältä uutuudelta. Otimme ensituntumaa uutuuteen jo sen julkistuksen alla.

Takavuosilta tuttu Motorola-nimi tekee Moto X4:n ja Moto Z2 Forcen kaltaisten uutuuksien myötä jälleen voimalla comebackia. EMEA-alueella eli Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa Motorola-puhelimet ylsivät alkuvuonna 5. suurimmaksi ja myynti on ollut läntisessä Euroopassa 68 prosentin kasvussa.

449 euron hintaan myyntiin Suomessa lokakuussa tuleva lasikuorinen Moto X4 täydentää seuraavaksi Motorolan puhelinvalikoimaa keskihintaluokassa. Puhelimen teknisissä ominaisuuksissa kohokohtia ovat kaksoiskamera sekä Qualcommin tuore keskiluokan Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri.

Moto X4:n näytön koko on 5,2 tuumaa ja tarkkuus 1920×1080 pikseliä.

Muista puhelimista Moto X4 tuo melko paljon mieleen Honor 9:n. Rakenne on hyvin samankaltainen: reunoilla anodisoitu alumiinirunko ja takapinta eri valaistusolosuhteissa varsin eri tavalla heijastelevaa lasia. Kokonaisuutena Moto X4 näyttää hyvältä ja tuntuu kädessä laadukkaalta. Kaarevat muodot parantavat tuntumaa. Mielenkiintoinen yksityiskohta, pitäisikö sanoa kauneuspilkku, designissa on etupuolella sormenjälkilukijan vierestä löytyvä yksi mikrofoniaukoista.

Takana kamera-alue kohoaa selvästi muusta pinnasta, mutta on toteutettu ihan tyylikkäästi. Kohouman reunaa kiertävä koristelu on hauska yksityiskohta. Värivaihtoehtoja Moto X4:stä on tulossa kaksi – toisen väri on Sterling Blue, mutta se näyttää ennemminkin todellisuudessa vain hopeanharmaalta.

Moto X4 on pölyn- ja vedenkestävyydeltään IP68-luokiteltu eli se kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Keskihintaisissa puhelimissa vedenkestävyys ei ole vielä päivänselvä ominaisuus, joten tässä suhteessa Motorola on vielä ilahduttava poikkeus.

 

Moto X4:n kamerasovellukseen on tuotu joukko erikoislisätoimintoja, kuten erilaisten tunnettujen maamerkkien tunnistus ja QR-koodi / käyntikortti -skanneri. Kamera itsessään koostuu 12 megapikselin pääkamerasta sekä toisesta 8 megapikselin kamerasta 120 asteen laajakulmalla. Mukana on luonnollisesti myös mahdollisuus sumentaa kuvauskohteen tausta (boke-efekti).

Vielä testivaiheessa olevassa ohjelmistossa kamerasovellus kaatuili useasti, mutta tämä epäilemättä korjaantuu puhelimen myyntiintuloon mennessä.

Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä, mutta se sisältää myös erityisen vähäisen valon kuvaustilan, jossa kamera tallentaa pienempiä 4 megapikselin kuvia paremman kuvanlaadun toivossa.

Motorola-puhelimissa käytössä on perinteisesti varsin vähäisesti kustomoitu Android. Käyttöliittymältään se on lähellä vakio-Androidia, mutta mukaan on lisätty joitakin lisäjippoja kuten Moto Actions -nimikkeen alle lukeutuvat pikatoiminnot, esimerkkinä taskulampun käynnistys kahdesti puhelinta heilauttamalle, sekä Moto Key -painikkeen toiminnot. Lisäksi myös Moto X4:ssä voi sormenjälkilukijan eletoimintoja käyttää korvaamaan perinteiset Android-toimintopainikkeet.

Moto X4 on kova haastaja esimerkiksi Honor 9:lle hieman edullisemmalla hinnallaan, mutta kohtaa toisaalta kovaa kilpailua esimerkiksi tehokkaamman – ja myöskin kaksoiskameralla varustetun – OnePlus 5:n taholta.