Ensimmäinen puristukseen reagoiva puhelin kokeilussa - onko uudessa ideassa järkeä?

HTC:n uusi lippulaivaälypuhelin on kesäkuun alussa Suomessa myyntiin 779 euron hintaan tuleva U11. Tutustuimme uutuuteen jo ennakkoon. Alla ensikokemuksemme HTC:n uutuudesta.

HTC on pakannut uuden huippupuhelimensa sisuksiin vuodelle 2017 asianmukaista tekniikkaa, kuten Qualcommin toistaiseksi parhaimman Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin. Ulkoisesti HTC U11 on jäänyt kilpailijoistaan jälkeen näytön viemisessä lähelle reunoja – Suomessa myytävistä puhelimista Samsungin Galaxy S8 -puhelimet sekä LG:n G6 ovat HTC:n uutuutta selvästi edellä, kun mitataan näytön kattamaa pinta-alaa puhelimen etupuolesta. Näytön koko HTC U11:ssä on 5,5 tuumaa ja tarkkuutta varmasti riittävät 2560×1440 pikseliä.

Suurin erikoisuus: tunnistaa puristuksen

HTC U11:ssä suurin erikoisuus ei löydykään etupuolelta laajasta näytöstä vaan sivureunoilta. Ne sisältävät ultraääniantureita, joiden ansiosta puhelin tunnistaa kun sitä puristaa. Puristamalla voi avata asettamansa sovelluksen tai suorittaa tiettyjä toimintoja, kuten käynnistää ja sammuttaa taskulampun. Tietyissä sovelluksissa puristaminen voi toimia myös sovelluksen sisällä: esimerkiksi kamerassa puristus toimii laukaisimena.

Käytännössä puristaminen toimii mukavasti. Asetuksista voi säätää tarvittavan puristuksen herkkyyttä sekä valita toiminnot lyhyelle ja pitkälle puristukselle. Puristaa ei tarvitse välttämättä molemmilta puolilta – toiminto toimii vain toiseltakin puolelta voimakkaasti painettaessa. Pelkkä hipaisu tai kosketus ei riitä – voimaa vaaditaan juuri riittävästi, joten puristustoiminto ei aktivoidu vahingossa. HTC varoittaa, että kaikkien suojakuorien tai -koteloiden kanssa puristustoiminnot eivät välttämättä toimi tyydyttävästi.

Asetukset tarjoavat säätömahdollisuuksia puristuksille.
Asetukset tarjoavat säätömahdollisuuksia puristuksille.
Puristustoiminnot voi valita useista eri vaihtoehdoista.
Puristustoiminnot voi valita useista eri vaihtoehdoista.

Myös suurin ihmetyksen aihe HTC U11:ssä liittyy sen suurimpaan erikoisuuteen. Sivujen ultraääniantureita hyödynnetään toistaiseksi vain puristamisen tunnistamiseen, vaikka teknisesti anturit kuulemma pystyisivät paljon parempaan – tunnistamaan kosketuksen sijainnin reunalla, pyyhkäisyt ja liu’utukset. Viime viikolla kokeilemissamme puhelimissa ei ollut käytössä vielä myöskään puristusvoiman tunnistusta millään tavalla, mutta näillä näkymin jo puhelimen tullessa markkinoille esimerkiksi Google Mapsissa kartan lähentämisen pitäisi onnistua puhelinta puristamalla – mitä kovempi puristus, sitä suurempi zoom.

HTC on päätynyt todennäköisesti rajoittamaan sivuanturien toimintoja aluksi, koska näin uudesta ominaisuudesta on helpompaa viestiä käyttäjille: uutta on tarjolla sopivasti, ei liikaa. Toki kyse voi olla myös monimutkaisempien käyttötapojen kehitystyön keskeneräisyydestä. Oli miten oli, niin toistaiseksi HTC:n Edge Sense -puristustunnistus ei ole niin vallankumouksellinen mitä HTC antaa ymmärtää. Se on vasta vain vähän enemmän kuin yksi painike lisää puhelimen reunalle.

Näyttää hyvältä

HTC U11:n valkoinen, musta ja sininen värivaihtoehto.
HTC U11:n valkoinen, musta ja sininen värivaihtoehto.

HTC U11:n design jatkaa loppuvuoden U Ultran ja U Playn linjoilla. Sekä edessä että takana on käytetty tyylikkäästi lasia. Värivaihtoehdoista laajemmin myyntiin saapuvat ”turvallisemmat” hopea ja musta, HTC:n verkkokaupassa tarjolle tulevat myös sininen, punainen sekä valkoinen.

Reunoja U11:ssäkin kiertää alumiini, mutta valitettavasti puhelimen rakenne sisältä on muovia ja näin U11 on hieman monia muita huippupuhelimia alttiimpi taipumaan. Käsin päistä väännettäessä kokeilemamme U11 taipui toisin kuin verrokkeina toimineet iPhone 7 ja Huawei P10. Onko tästä sitten käytännössä mitään todellista haittaa jää nähtäväksi vasta laajemmissa testeissä.

Muuten U11 on hyvän tuntuinen kädessä. Painoa puhelimella on 169 grammaa, joka tuo tiettyä jämäkkyyttä. IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys on myös luonnollisesti ilahduttava seikka.

Pärjääkö HTC kilpailussa?

Suomessa HTC U11 tulee myyntiin 779 euron hinnalla. Se on näin viisikymppiä halvempi kuin Samsungin uusi Galaxy S8, mutta toisaalta LG:n G6:ta kalliimpi. Huaweilta saa P10:n alle kuudella sadalla, mutta paremmin U11:tä kooltaan vastaavasta P10 Plussasta joutuu maksamaan käytännössä saman verran kuin HTC:stä.

Kummoista hintaetua ei HTC:llä siis ole puolellaan. HTC U11 tarjoaa kuitenkin esimerkkiksi kameran, joka on DxOMarkin mukaan älypuhelinten paras, tehoa ja suorituskykyä Snapdragon 835:n myötä sekä uniikkina erikoisuutena puristustoiminnot. Puristaminen ei kuitenkaan tunnu mullistukselta. Parhaimmillaankin sitä voisi verrata hyödyllisyydeltään Applen korostamaan näytön voimakkaampaan 3D Touch -kosketukseen: välillä ihan kiva jippo, mutta ei mitään välttämätöntä.

HTC U11 sai DxOMarkin testissä ennätyspisteet, 90, ja on näin sen mukaan toistaiseksi paras kamerapuhelin.
HTC U11 sai DxOMarkin testissä ennätyspisteet, 90, ja on näin sen mukaan toistaiseksi paras kamerapuhelin.

Suomi on ollut HTC:lle viime vuosina vaikea markkina. Kotimaamme älypuhelinmarkkinat ovat olleet aina varsin poikkeukselliset: Nokian hallinnasta siirryttiin tilanteeseen, jossa Huawein ja sittemmin myös OnePlussan markkinaosuus on huomattavasti maailmanlaajuista tasoa korkeampi. Nyt Nokia-puhelinten tehdessä vahvasti paluutaan, Suomessa markkinat käyvät todella ahtaaksi pienemmille tekijöille kuten HTC:lle, LG:lle ja Sonylle.

HTC:n Pohjoismaiden maajohtajalla Lars Toftilla riittää kuitenkin uskoa. ”Itse asiassa tilanteemme näyttää nyt paremmalta. Elisa, Gigantti ja Verkkokauppa.com ovat tuomassa HTC U11:n myyntiin – ja Giganteissa puhelin saa nyt myös näkyvyyttä myymälässä”, kommentoi Toft Mobiili.fille.

HTC U11:n tekniset tiedot

  • Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmäversio + HTC Sense
  • 5,5 tuuman Super LCD 5 -näyttö 2560×1440 pikselillä, Gorilla Glass 5 -lasi
  • Sormenjälkitunnistin edessä
  • Edge Sense -puristusanturit pidemmillä sivuilla
  • 12 megapikselin takakamera f/1,7-aukolla, optisella kuvanvakaimella ja kaksois-LED-kuvausvalolla, pikselikoko 1,4 mikronia, Auto HDR Boost
  • 4K-videokuvaus + 3D-äänentallennus neljällä mikrofonilla ja Acoustic Focus -äänitarkennus
  • 16 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla, 150 asteen laajakulmalinssi, HDR Boost
  • 4+4-ytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (maks. 2,45 gigahertsiä)
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua tallennusmuistia + microSD-muistikorttipaikka (tuki jopa 2 teratavun kortille)
  • 4G LTE (kategoria 16, maks. 1 Gbit/s) -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
  • HTC USonic -vastamelukuuloketuki ja -ääniprofiili + HTC BoomSound Hi-Fi -kaiuttimet
  • 24 bitin Hi-Res Audio -tuki kuuntelussa ja tallennuksessa
  • 3 000 milliampeeritunnin akku + Quick Charge 3.0 -pikalataus
  • USB-C-liitäntä
  • IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
  • Mitat 153,99 x 75,99 x 7,9 millimetriä
  • Paino 169 grammaa

Suomessa on tulossa myyntiin 4 ja 64 gigatavun muisteilla varustettu versio. Myös 6 gigatavun RAM- ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettu versio saattaa tulla verkkomyyntiin.

Myyntipakkauksessa U11:n mukana ovat tavanomaisten laturien ja oppaiden ohella läpinäkyvä suojakuori, puhdistusliina, USB-C – 3,5 mm -adapteri sekä HTC:n mukaan mukana toimitettaviksi poikkeuksellisen korkealaatuiset nappikuulokkeet.