Ensikokemus: Asus Zenfone 4 on hyvä ylemmän keskihintaluokan puhelin - mutta kilpailu on kovaa

Asus esitteli torstaina uudet Zenfone-puhelimet Euroopan markkinoille. Olimme mukana Asuksen järjestämässä tilaisuudessa ja sai heti kokeiltavaksi Zenfone 4 -älypuhelimen, joka sijoittuu uutuuspuhelimien keskikastiin. 499 euroa maksavassa puhelimessa on paljon hyviä juttuja, mutta hintaluokka on myös varsin kilpailtu Suomessa. Zenfone 4 tulee myyntiin Suomessa nyt samantien.

Jämäkkä ja laadukas puhelin

Ulkoisesti Zenfone 4 muistuttaa melko paljon viime vuonna esiteltyä Huawein Honor 8 -älypuhelinta. Laitteen etu- ja takapuolet ovat lasia ja reunoja kiertää alumiininen runko. 5,5 tuuman näytöllään laite ei ole pienimmästä päästä, mutta se istuu mukavasti käteen. Takapinnan heijastusten keskipiste on aina Asus-logossa ja kokonaisuus on varsin näyttävä.

Zenfone 4 ei nitise väänneltäessä ja kokonaisuudessaan puhelin on varsin jämäkkä pakkaus. Puhelimen etupuolelta löytyy sormenjälkitunnistin, joka on vikkelä pikaisten ensikokemusten perusteella. Zenfone 4:n kyljen lukituspainike saa pienen miinuksen, sillä painike on hieman tunnoton ja tämän takia hankala painettava. Lukituspainikkeen yläpuolella sijaitsevat äänenvoimakkuuspainikkeet ovat sen sijaan mukavat.

Zenfone 4:n takapuoli heijastelee tyylikkäästi.
Zenfone 4:n takapuoli heijastelee tyylikkäästi.
ZenFone 4 tulee myyntiin eri värivaihtoehtoina.
ZenFone 4 tulee myyntiin eri värivaihtoehtoina.

Kamerat keskiössä

Asus käytti tilaisuudessaan paljon aikaa eri Zenfone 4 -uutuuspuhelimiensa kameroiden esittelyyn. Zenfone 4:ssä takapuolella sijaitsee kaksoiskamera, jossa toinen kamera on normaali 12 megapikselin kamera optisella kuvanvakaimella ja toinen kamera on kahdeksan megapikselin kamera 120 asteen laajakulmalinssillä. Ratkaisu on siis vastaava kuin esimerkiksi LG:llä.

Zenfone 4:n kamera vaikuttaisi olevan pikaisella kokeilulla melko hyvällä tasolla, mutta kuvien laatu eri valaistusolosuhteissa selviää toki vasta pidemmän testi jälkeen. Alla kaksi kuvaa otettuna samasta paikasta – toinen otettu normaalilla kameralla ja toinen laajakulmakameralla.

Zenfone 4:n normaalilla kameralla otettu kuva.
Zenfone 4:n normaalilla kameralla otettu kuva.
Zenfone 4:n laajakulmalinssillä napattu kuva samasta paikasta.
Zenfone 4:n laajakulmalinssillä napattu kuva samasta paikasta.

Näyttö hyvällä tasolla – käyttöliittymä raikkaan oloinen

Zenfone 4:n 5,5 tuuman Full HD -näyttö 1920×1080 pikselillä on toteutettu IPS LCD -tekniikalla. Kirkkautta Asuksen mukaan näytöllä on parhaimmillaan 600 nitiä ja luettavuuden pitäisi olla hyvällä tasolla kirkkaassakin aurigonvalossa. Rooman helteisessä päivässä luettavuus osoittautuikin varsin hyväksi pitkin päivää. Kokonaisuudessaan näyttö vaikuttaa pikaisella kokeilulla laadukkaalta ja tarkkuus on 5,5-tuumaisessa näytössä riittävää tasoa.

Zenfone 4:ssä on Android 7.1.1 Nougat, jonka päälle Asus on lisännyt oman ZenUI 4.0 -käyttöliittymänsä. Asus kertoi, että ZenUI 4.0:ssa on karsittu esiasennettuja sovelluksia, joita puhelimissa on nyt huomattavasti aiempaa vähemmän. Tuplasovellukset ovat myös vähentyneet, mutta edelleen esimerkiksi Yhteystiedot- ja Galleria-sovellukset löytyvät ZenUI 4.0:ssa kahteen kertaan Googlen ja Asuksen tarjoamina.

Kokonaisuudessaan ZenUI 4.0 on raikkaan oloinen ja vikkelä käyttöliittymä. Se eroaa puhtaasta Androidista huomattavasti, mutta ylimääräistä tauhkaa on vähennetty ja perusjutut ovat pitkälti samanlaiset kuin perus-Androidissa joitakin ulkonäkömuutoksia lukuun ottamatta.

Suomessa Asus Zenfone 4:n tie lienee haastava, sillä se sijoittuu erittäin kilpailtuun hintaluokkaan. Kaupoissa on tällä hetkellä tarjolla samaan hintaan esimerkiksi Honor 9 ja OnePlus 5 -puhelimet, jotka ovat teknisesti vähintään samalla viivalla Zenfone 4:n kanssa. Zenfone 4 vaikuttaa ihan hyvältä puhelimelta hintaansa nähden, mutta ei ole selvää, onko se parempi valinta kuin vaihtoehdot.

Zenfone 4:n tekniset tiedot

 • Android 7 Nougat + ZenUI 4.0
 • Alumiini- ja lasirakenne
 • 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö, 1920×1080 pikseliä, kirkkaus 600 nitiä
 • Sormenjälkitunnistin edessä
 • Kaksoistakakamera: 12 megapikseliä (optinen kuvanvakain, 25 mm f/1,8, Sony IMX362, 1,4 mikronia, dual pixel PDAF) ja 8 megapikseliä (f/2,2, OmniVision 8856, 120 asteen laajakulma)
 • 4K 30 fps -videokuvaus
 • 8 megapikselin etukamera (f/2,0, OmniVision 8856, 1,12 mikronia, PDAF, 84 asteen laajakulma)
 • Qualcomm Snapdragon 630 (muilla markkinoilla myös Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri 6 gigatavun RAMin kanssa)
 • 4 gigatavua RAM-muistia
 • 64 gigatavua tallennusmuistia
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa, jaettu microSD-muistikorttipaikka
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 600 Mbit/s, kat. 12, 3CA)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
 • 3 300 milliampeeritunnin akku ja 15 W -pikalataus
 • USB-C-liitäntä
 • Stereokaiuttimet ja DTS headphone:X 7.1 -tilaäänituki kuulokkeille
 • Mitat 155,4 x 75,2 x 7,5 millimetriä
 • Paino 165 grammaa