Testissä Sony Xperia 10: Noin 350 euron älypuhelin erottuu joukosta 21:9-näytöllä

Sonyn vuoden 2019 ensimmäiset Xperia-älypuhelimet esiteltiin maailmalle helmikuun lopulla Mobile World Congress -messuilla Barcelonassa.

Myöhemmin tulevan Xperia 1 -huippumallin rinnalla edullisempi Xperia 10 asettuu noin 350 euron hinnallaan erittäin kilpailtuun keskihintaluokkaan.

Erottuakseen markkinoilla Xperia 10 sisältää näytön poikkeuksellisella 21:9-kuvasuhteella, minkä lisäksi uutuuden luvataan tarjoavan edellisten lippulaivamallien ominaisuuksia myös keskihintaluokassa. Arvostelemamme laite on väriltään laivastonsininen, jonka ohella Xperia 10 on Suomessa saatavilla pinkkinä, mustana ja hopeisena.

Sony Xperia 10:n tekniset tiedot

  • 6 tuuman IPS LCD Full HD+ -näyttö 21:9-kuvasuhteella, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
  • Sormenjälkilukija oikealla kyljellä
  • Takana kaksoiskamera: 13 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin syvyysapukamera
  • 8 megapikselin etukamera
  • Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri
  • 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
  • USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
  • 2 870 milliampeeritunnin akku
  • USB Power Delivery -pikalataus, pikalaturi ostettava erikseen
  • Mitat 156 x 68 x 8,4 millimetriä
  • Paino 162 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Hyvää Sony Xperia 10:ssä

  • Ilo pidellä. Xperia 10 tuntuu kädessä todella sirolta. Näyttö on kookas, mutta kuvasuhteen ansiosta puhelin on silti varsin kapea ja tuntuu solakalta. Painoakin on vain 165 grammaa, joten Xperia 10 on markkinoiden parhaiten käteen istuvia älypuhelimia kookkaalla näytöllä.
  • Näyttö ja äänentoisto. Kuusituumainen näyttö on kokonaisuutena onnistunut kirkkaine ja todenmukaisine väreineen ja laajoine katselukulmineen. Kaiutinkin on laadukas, mikä tekee Xperia 10:stä oivan valinnan puhelimella runsaasti elokuvia katselevalle.
  • Puhtoinen Android järkevillä mukautuksilla. Xperia 10:ssä on Android, jossa on vain vähän mitään lisättyä. Kuitenkin 21:9-kuvasuhteesta hyötymiseksi on tehty joitakin parannuksia ja kokonaisuutena puhelimen käyttäminen on Androidin osalta mukavaa.

Huonoa Sony Xperia 10:ssä

  • Suorituskyky. Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri ei ole aina tehtäviensä tasalla. Syystä tai toisesta, silloin tällöin Xperia 10 tökkii jo jokapäiväisissä toimissa, ja vaikka käyttökokemus kokonaisuutena onkin sujuva, odottaisi 350 euron puhelimelta jo parempaa.
  • Akunkesto. Xperia 10 kestää kyllä peruskäytössä aamusta iltaan yhdellä latauksella, mutta hiemankaan vaativammalla käytöllä latausjohto on hyvä olla mukana ainakin pitemmillä päiväreissuilla. Akku latautuu tyhjästä täyteen noin kahdessa tunnissa, ja jo 30 minuutin latauksella saa reilut 30 prosenttia varausta.
  • Vaikeat painikkeet. Xperia 10:ssä on perinteisesti sekä virta- että äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat ulkoisesti puhelimen heikoin lenkki. Painikkeet eivät käytännössä ulone rungosta lainkaan, joten niiden käyttötuntuma on varsin kehno.

Paluu juurille, mutta uudella kuvasuhteella

Xperia 10 on ulkoisesti pelkistetty.
Xperia 10 on ulkoisesti pelkistetty.

Sony Xperia 10 on markkinoiden siroimpia kuuden tuuman näytöllä varustettuja puhelimia, kiitos näytön 21:9-kuvasuhteensa. Ulkoista käyttömukavuutta ei voi korostaa tarpeeksi: Xperia 10 on kevyt, sopivan ohut ja ilo myös silmälle. Sony on palannut muutaman vuoden kokeilujen jälkeen takaisin minimalistiseen muotokieleen, jossa ei ole oikeastaan mitään ylimääräistä. Rakenteeltaan Xperia 10 on takaa muovia, mutta laatutuntuma on kuitenkin kohtuullisen hyvä.

Ulkoisesti erottuvin seikka Xperia 10:ssä on sormenjälkilukija. Se on sijoitettu puhelimen oikealle kyljelle virtapainikkeen ja äänenvoimakkuussäätimen väliin, mikä on valmistajan mukaan tehty käyttäjien toiveesta edellisten mallien takalukijan jälkeen. Sormenjälkilukija Xperia 10:ssä ei ole markkinoiden nopeimpia, mutta näyttö aukeaa silti noin puolessa sekunnissa. Omasta mielestäni oikea kylki on sormenjäljen lukijalle ihanteellinen paikka, mutta osalle käyttäjistä paluu vanhaan tuntuu varmasti jälleen erikoiselta. Itse avasin näytön useimmiten oikean käden peukalollani, mutta vasenkätisille lukijan sijainti ei ole kaikkein otollisin. Erillistä kasvojentunnistukseen perustuvaa lukitusta Xperia 10 ei tue.

Ainokainen kaiutin on USB-C-liitännän oikealla puolella puhelimen alareunassa. Yläreunassa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Ainokainen kaiutin on USB-C-liitännän oikealla puolella puhelimen alareunassa. Yläreunassa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Oikealla kyljellä ovat sormenjälkilukija sekä virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet.
Oikealla kyljellä ovat sormenjälkilukija sekä virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet.

Ulkoisesti silmää miellyttävän ja yksinkertaisen Xperia 10:n uusi 21:9-kuvasuhde on kuitenkin se valttikortti, jolla puhelin yrittää erottautua edukseen markkinoilla. On ilo huomata, että Sony on todella pyrkinyt ottamaan uudistuksesta kaiken irti, sillä esimerkiksi Androidiin on lisätty muutamia näppäriä uudistuksia. Moniajon aloittaminen on vakio-Androidia nopeampaa, minkä lisäksi ilmoitusvalikon saa liu’utettua esiin pyyhkäisemällä alaspäin missä tahansa näytöllä. Etenkin pienempikätisille uudistus on paikallaan, Xperia 10:n näyttö on nimittäin korkea.

Käytännössä 21:9-kuvasuhde erottuu edukseen esimerkiksi uutisia luettaessa ja sosiaalista mediaa selattaessa. Alaspäin selaamisen taarve jää vähemmälle, kun pitkään näyttöön mahtuu enemmän kerralla, mutta myös vaikkapa elokuvia katsoessa eron huomaa. Verrattuna jo esimerkiksi 19,5:9-kuvasuhteeseen on Xperia 10:llä esimerkiksi Netflix-käyttäjiä ajatellen melkoinen etu. Useimmat etenkin uusista elokuvista kuvataan alun perin 21:9-kuvasuhteella, joten uusia Xperioita lukuun ottamatta jotakin jää älypuhelimella katseltaessa aina näkemättä, kun kuvaa joudutaan rajaamaan. Netflix-elokuvista noin puolet on julkaistu 21:9-kuvasuhteella.

 

Xperia 10:llä ruutuun mahtuu enemmän sisältöä. Xperia 10 alla verrattuna yläpuolella 6,39 tuuman 19,5:9-kuvasuhteen näyttöön. Näytössä itsessäänkään ei ole Xperia 10:ssä juuri moitteen sijaa. Se on tarkka, toistaa värejä luonnollisesti ja on tarpeeksi kirkas myös auringonvalossa. Kahdesta ritilästä huolimatta puhelimessa on vain yksi mutta laadukas kaiutin, joka kykenee myös Sonyn huippupuhelimista tuttuun niin kutsuttuun korkean resoluution äänentoistoon, jossa ääni toistuu häviöttömämpänä.

Pääosin sujuva käyttökokemus ja kelpo kamera

Xperia 10:n takakuorta koristaa kaksoiskamera LED-kuvausvalolla.
Xperia 10:n takakuorta koristaa kaksoiskamera LED-kuvausvalolla.

Xperia 10 on varustettu 3 gigatavun RAM-käyttömuistilla, 64 gigatavun muistikortilla laajennettavalla tallennusmuistilla ja Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiirillä. Kokoonpano alkaa olla 350 euron hintaluokassa vain välttävä, ja puhelinta käytettäessä huomaa, että parantamisen varaakin olisi ollut.

Sony lupailee 21:9-kuvasuhteen sopivan entistä paremmin moniajoon, sillä kahden sovelluksen lisäksi näytölle mahtuu nyt myös virtuaalinen näppäimistö ilman, että sovellusikkunat pienenevät olemattomiin. Androidia on myös mukautettu sen verran, että tavallisesta poiketen näytön ylälaidan sovellus ei automaattisesti kapene viiruksi näppäimistön ponnahtaessa esiin, vaan esimerkiksi YouTube-videon toisto jatkuu häiriöttä.

Moniajon voi aloittaa nopeasti koskettamalla sovelluskuvaketta pitkään. Videon ja selaimen lisäksi näytöllä on tilaa näppäimistöllekin.
Moniajon voi aloittaa nopeasti koskettamalla sovelluskuvaketta pitkään. Videon ja selaimen lisäksi näytöllä on tilaa näppäimistöllekin.

Parhaimmillaan moniajo todella on sujuvampaa uudella kuvasuhteella, mutta testirupeaman aikana myös takkuilua ja hidastelua esiintyi jonkin verran. Myös moniajon ulkopuolisessa peruskäytössä, vaikkapa vain nettiä selattaessa, ruudunpäivitysnopeus madaltui toisinaan selvästi. Tökkimistä esiintyy vain harvakseltaan, eikä se ainakaan omasta mielestäni noussut suureksi ongelmaksi tai ärsyttänyt, mutta seikka on jo mainittava tässä hintaluokassa.

Xperia 10:ssä on takana kaksoiskamera 13 megapikselin (f/2,0-aukko) pääkameralla ja 5 megapikselin (f/2,4-aukko) apukameralla, joka on mukana etäisyyksiä arvioimassa. Parhaimmillaan kokoonpano on päivänvalossa, jolloin jälki on parhaimmillaan oivallista. Myös videot etenkin hyvissä olosuhteissa ansaitsevat kunniamaininnan – 4K-sisältö 30 ruudun sekuntivauhdilla näyttää erittäin eloisalta eikä kalpene hintaluokan muille puhelimille.

21:9-kuvasuhteen valokuviin mahtuu sivuttaissuunnassa paljon.
21:9-kuvasuhteen valokuviin mahtuu sivuttaissuunnassa paljon.

Sekä valokuvattaessa että videoita tallennettaessa on kuvasuhteeksi valittavissa 1:1, 4:3, 16:9 ja tietenkin myös 21:9. Kuten muulloinkin, myös valokuvattaessa 21:9-kuvasuhteen ja 8 megapikselin näkymään mahtuu enemmän sisältöä, vaikka tarkkuus hieman kärsiikin valokuvien reunoilla. Parhaimmillaan kuvat ovat 4:3-kuvasuhteella, mutta mitenkään valtava ero ei ole. Videoissa 21:9-kuvasuhde pääsee paremmin oikeuksiinsa.

Hämärän laskeutuessa myös valokuvien taso madaltuu Xperia 10:llä nopeasti. Tilanne on keskihintaluokassa varsin yleinen, joten yksinomaan Xperia 10:n ongelmasta ei ole kyse. Sen sijaan esimerkiksi kuvauskohteen taustan sumentava boke-kuvaus onnistuu takakameralla mainiosti ja tarkennettava kohde erottuu sumeasta taustasta pääosin selkeästi. 8 megapikselin etukamera ajaa asiansa, mutta etenkin muotokuvatilan rajaus jättää usein toivomisen varaa.

Kokonaisuutena Xperia 10 on perushyvä kamerapuhelin. Se on vähemmän yllättäen parhaimmillaan hyvissä kuvausolosuhteissa, mutta myös boke-kuvat ovat tasokkaita. Pilvisellä säällä tai sisätiloissa kuvattaessa valokuvien värimaailma on toisinaan varsin lämpimään taittuva, mikä kannattaa automaattitilassa ottaa huomioon. Mukana on kuitenkin myös kattava manuaalitila.

Saako rahalleen vastinetta?

Xperia 10 istuu käteen kuin nakutettu.
Xperia 10 istuu käteen kuin nakutettu.

Sony on vuonna 2019 siirtymässä rohkeasti uuteen kuvasuhteeseen ja tekemässä paluun perinteiseen muotokieleen. Xperia 10 on uuden tulemisen ensimmäinen aalto, ja uudistukset vaikuttaisivat toimivilta. Xperia 10:n jälkeen kaikki matalammat kuvasuhteet tuntuivat yhtäkkiä jo omituisen leveältä ja hetki sitten moderni 18:9 jo suorastaan massiiviselta. Pitkulaisen näytön ansiosta kookas näyttö ei tee puhelimesta leveää, ja näytöstä on pyritty ottamaan hyöty irti myös ohjelmistoon tehdyillä uudistuksilla.

Xperia 10 sisältää myös esimerkiksi viime vuoden Xperia XZ3 -huippumallista tuttuja ominaisuuksia. Korkean resoluution äänentoiston lisäksi mukana on myös Sivutunnistus (Side Sense), joka toimii huomattavasti edellisvuotta paremmin. Tunnistuksen aktivointialue on nyt mukautettavissa, mikä parantaa toimintavarmuutta.

Sivutunnistus on parantunut viime vuodesta. Aktivointialue näkyy keskimmäisessä kuvakaappauksessa näytön oikeassa reunassa.
Sivutunnistus on parantunut viime vuodesta. Aktivointialue näkyy keskimmäisessä kuvakaappauksessa näytön oikeassa reunassa.

Kilpailu 300-400 euron hintaluokassa on kuitenkin edelleen todella kovaa. Esimerkiksi 329 euron Moto G7 Plus tarjoaa paremman kamerakattauksen, mutta kärsii sekin toisinaan suorituskykyongelmista. Myös huomattavasti edullisempi Huawei P Smart 2019 kannattaa ottaa huomioon, sillä 249 euron suositushinnalla saa pitkälti samanlaisen käyttökokemuksen.

Myös Xperia 10:llä on kuitenkin omat erikoisuutensa, johon sen kilpailijat eivät taivu. Jos 21:9-kuvasuhteen tuomat edut kuulostavat mielenkiintoisilta ja kompakti kuuden tuuman kuvaruutu kiinnostaa, on kyseessä varmasti harkinnan arvoinen uutuus.

Lopuksi vielä muutamia esimerkkikuvia Xperia 10:llä ja automaattiasetuksilla.