Testissä Asus ZenFone 4 Selfie Pro: Onko selfie-puhelin nimensä veroinen?

Asuksen ZenFone 4 -puhelinmallistosta löytyy useampia vaihtoehtoja. 499 euron ZenFone 4 -mallia täydentävät huippuluokan Pro-mallin ohella erikoismallit, kuten kookkaalla akulla varustettu ZenFone 4 Max sekä tässä arvosteltava ZenFone 4 Selfie Pro, jossa puhelimen nimen mukaisesti on panostettu etukameraan ja selfie-kuvaukseen.

Asus ZenFone 4 Selfie Pro on saatavilla Suomessa mustana sekä testissämme olleena edestä valkoisena ja takaa kultaisena värivaihtoehtona. Puhelimen hinta vaihtelee 450 euron molemmin puolin.

Näpsäkkä ulkonäkö

Selfie Pro on ZenFone 4 -tuoteperheestä kenties sievimmän näköinen. Metallinen, mattapintainen takakuori antaa mainion laatuvaikutelman, ja vain seitsemän millimetrin paksuinen älypuhelin on myös erittäin siro ja kevyt, ja näin ollen helppo käsitellä.

Asuksen tuttua muotoilua mukaillen kapasitiiviset Android-navigaatiopainikkeet on sijoitettu kotipainikkeen molemmille puolille, ja ZenFone 4 Selfie Prossa ne on myös taustavalaistu. Kotipainikkeesta löytyvä sormenjälkilukija ei jätä moitteen sijaa, vaan toimii luotettavasti ja nopeasti.

Älypuhelimen oikealta laidalta löytyvät totutusti virtanäppäin ja äänenvoimakkuudensäätimet ja puhelimen alalaidassa sijaitsevat niin kaiutin, Micro-USB-liitäntä kuin perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Hyvä näyttö ja käytettävyys

 

ZenFone 4 Selfie Pro tarjoaa 5,5-tuumaisen AMOLED-näytön, jonka tarkkuudeksi ilmoitetaan 1920×1080 pikseliä. Pikselitiheys 401 tarkoittaa, että tarkkuus on riittävä, ja väritasapainoa on myös helppo säätää asetuksista vastaamaan omia mieltymyksiä. Ainut haittapuoli näytössä on sen suhteellisen matala maksimikirkkaus, jonka vuoksi käyttö aurinkoisena päivänä saattaa olla hankalaa.

Kuten muutkin ZenFone 4 -älypuhelimet, tuli ZenFone 4 Selfie Pro kauppoihin varustettuna Android 7.1.1 Nougatilla, jonka päälle on lisätty Asuksen ZenUI-käyttöliittymä. Se sisältää ilahduttavasti vain kaikkein olennaisimmat lisäykset, eikä käyttökokemus näin ollen kärsi vaan jopa ennemmin parantuu vakio-Androidiin tehdyillä muutoksilla. Android Oreo -päivitys Selfie Prolle on luvassa joskus vuoden 2018 alkupuoliskon aikana.

Asus on valinnut Selfie Prohon järjestelmäpiiriksi Qualcommin Snapdragon 625:n, jonka rinnalla Suomessa myytävässä versiossa on 4 gigatavua RAM-muistia. Tämä yhdistelmä ei ole missään nimessä markkinoiden terävintä kärkeä, mutta jokapäiväinen käyttö pelit ja erilaiset valokuvaussovellukset mukaan lukien onnistuu pääosin sulavasti ja ongelmitta. Puhelimeen hintaluokkaan nähden Snapdragon 625 on vielä myös osittain perusteltu valinta.

Parhaimmillaan mainio kamerapuhelin

Selfie Pron kaksoisetukamera saa kaverikseen myös LED-kuvausvalon.
Selfie Pron kaksoisetukamera saa kaverikseen myös LED-kuvausvalon.

Selfie Pron todellinen katseenvangitsija ja koko puhelinen merkittävin erikoisuus on sen etupaneelista löytyvä kaksoisetukamera. Selfie-omakuvien ottamiseen on tarjolla 12 megapikselin kamera, jolla on mahdollista ottaa jopa 24 megapikselin kuvia. Se saa tuekseen myös toisen, 5 megapikselin kameran, joka mahdollistaa 120 asteen laajakulmaotosten räpsimisen. Mainitsemisen arvoinen on myös muotokuvatila, jonka avulla selfieihin saa kätevästi kaivattua boke-efektiä. Lisäksi sekä etu- että takakamera sisältävät LED-salamavalon.

Erittäin laadukkaiden omakuvien ottaminen Selfie Prolla on mahdollista, mutta niiden osalta on myös muutamia kompastuskiviä, joita kuvatessa kannattaa varoa. Yksityiskohdat ovat onnistuneessa selfiessä ZenFone 4 Selfie Prolla tarkkoja ja väritkin verrattain kohdillaan, mutta käsi kannattaa kuvattaessa pitää todella vakaana, sillä jo pienikin tärähdys vaikuttaa kuvanlaatuun huomattavasti.

Puhelin nimi Selfie Pro lupaa muutenkin ehkä hieman liikoja, sillä varsinkaan hämärissä olosuhteissa etukameran valokuvat eivät ole juuri sen parempia kuin muillakaan saman hintaluokan älypuhelimilla.

Myös Selfie Pron takakameralla otetut valokuvat ovat parhaimmillaan varsin laadukkaita puhelimen hintaluokka huomioiden. Yksityiskohdat ovat teräviä, mutta HDR-otosten kanssa kannattaa olla tarkkana: automaattitilassa älypuhelin saattaa siirtyä HDR-kuvaukseen, vaikka todellista tarvetta ei olisikaan. Tämä johtaa toisinaan värien haalistumiseen ja lievään kohinaan myös hyvissä olosuhteissa kuvattaessa. Videokuvausta harrastavan on puolestaan hyvä ottaa huomioon, että Selfie Pron kuvanvakain ei ole huippuluokkaa, mutta muutoin laitteen maksimissaan 4K-tarkkuudella 30 ruutua sekunnissa kuvatut videot ovat perushyvää keskitasoa.

Eheä kokonaisuus

Asuksen Selfie Prossa ei ole mitään varsinaisia selviä heikkouksia. Se ei kuitenkaan myöskään erityisesti loista millään osa-alueella – joskin Selfie Proksi itseään tituleeraavan älypuhelimen kameralta odottaisi selfie-kuvauksessa enemmänkin.

Testin aikana puhelimen kanssa ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia jokapäiväisessä käytössä: äänenlaatu puheluissa oli mainio, kameralla otetut kuvat riittävän hyviä ja käyttökokemus muutenkin miellyttävä. Laitteessa on lisäksi mainio 3 000 milliampeeritunnin akku, joka raskaammassakin käytössä riittää helposti tarjoamaan puhelimelle virtaa aamusta iltaan.

450 euron hinnalla Asus ZenFone 4 Prolla on kuitenkin myös useita erittäin hyviä vaihtoehtoja. Muiden Asus ZenFone 4 -puhelinten tapaan puhelinta olisi huomattavasti helpompi suositella, jos hintalapussa olisi jonkin verran pienempi luku.

Alla vielä pari esimerkkikuvaa ZenFone 4 Selfie Pron takakameralla.

 

 

 

 

ZenFone 4 Selfie Pron tekniset tiedot

 • Android 7 Nougat + ZenUI 4.0
 • Alumiinirakenne
 • 5,5 tuuman AMOLED -näyttö, 1920×1080 pikseliä, kirkkaus 500 nitiä
 • Sormenjälkitunnistin edessä
 • 16 megapikselin takakamera (26 mm, PDAF, Sony IMX351)
 • 4K 30 fps -videokuvaus
 • Kaksoisetukamera: 12 megapikselin kamera 24 megapikselin tilalla (25 mm f/1,8, Sony IMX362) ja 5 megapikseliä (12 mm f/1,8, 120 asteen laajakulma), dual pixel PDAF, LED-kuvausvalo, 4K-videokuvaus myös etukameralla
 • Qualcomm Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri
 • 4 gigatavua RAM-muistia
 • 64 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa, jaettu microSD-muistikorttipaikka
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 150 Mbit/s, kat. 4)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n / Bluetooth 4.0 -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
 • 3 000 milliampeeritunnin akku ja 10 W -lataus
 • Micro-USB-liitäntä
 • Mitat 154,0 x 74,8 x 6,85 millimetriä
 • Paino 147 grammaa