Testissä Applen uusi MacBook Pro – onko parjattu läppäri sittenkin hyvä?

Applen uusi MacBook Pro on varmasti viime vuosien puhuttanein uutuus kannettavien tietokoneiden saralla. On hämmästyttävää, kuinka paljon kohua ja porua se on julkistuksensa ja myyntiintulonsa jälkeen herättänyt – varsinkin, kun loppujen lopuksi MacBook Pro on varsin yllätyksetön ja johdonmukainen uutuus.

Tykkäsimme

Erinomainen elegantti design ja moitteeton laatutuntuma

Touch ID

Onnistunut näppäimistö

Tyypillisen hyvä kosketuslevy

Yhä upeampi näyttö

Yllättävän hyvät kaiuttimet

Emme tykänneet

Muistikorttipaikan puute

Näppäimistön äänekkyys

Touch Barin hyödyllisyys vaatii tukea sovelluskehittäjiltä

Korkea hinta

Apple Macbook Pro
Hinta 2099 €

Tässä arvosteltava laite on uudella Touch Bar -näyttörivillä varustettu MacBook Pro 13 tuuman koossa edullisempana kahdesta vakioversiostaan. Hintaa koneella on 2 099 euroa. Lisäksi MacBook Pro on saatavilla alkaen 1 749 eurolla ilman Touch Baria ja muutamin muin pienin eroin, sekä suurempana 15 tuuman mallina Touch Barilla varustettuna alkaen 2 299 eurolla.

Tarjolla on kaksi väriä: tuttu hopea ja uusi tähtiharmaa, jollainen tässä arvosteltava laite on.

Muodot elegantimmin kohdallaan

Olen käyttänyt päivittäin vuoden 2012 lopusta asti tuolloin myyntiin tullutta 13 tuuman Retina-käyttöistä MacBook Prota. Jo parin vuoden ajan olisin ollut valmis päivittämään uuteen, mutta vasta nyt syksyllä 2016 Apple uudisti MacBook Protaan merkittävämmin.

Uusi tummempi tähtiharmaa väri on tullut uuden MacBook Pron mallistoon.

Vanhan vuoden 2012 MacBook Pron mitat ovat 31,4 x 21,9 x 1,9 senttimetriä ja paino 1,62 kilogrammaa. Olin kuvitellut sen olevan melko sutjakas. Nyt on kuitenkin on helppo todeta olleensa väärässä.

Uusi 13 tuuman MacBook Pro on huomattavasti pienempi ja kevyempi kuin edeltäjänsä. Eron näkee heti ja se käy ilmi ilmoitetuista luvuistakin, mutta parhaiten ero koossa ja painossa iskee tajuntaan, kun uutta jonkin aikaa käytettyään koskee vanhaan. Ennen melko sutjakkaan tuntuinen kone tuntuu aivan jättiläismäisen kolholta!

Vanha Retina MacBook Pro vuodelta 2012 ja uusi MacBook Pro.

Mitat uudelle 13 tuuman MacBook Prolle ovat 30,41 x 21,24 x 1,49 senttimetriä ja paino 1,37 kilogrammaa eli reilut 15 prosenttia vähemmän.

Käsissä ja käytössä uusi MacBook Pro tuntuu elegantilta ja äärimmäisen laadukkaalta. Tyylikkyyttä lisää myös uusi näyttösaranaratkaisu, jossa ei ole enää erillistä muoviosaa.

Saranaosakin on nyt täysin metallia uudessa MacBook Prossa.

Oikeastaan ainoastaan yksi asia on huonosti uuden MacBook Pron designissa: kannen Apple-omenalogon valosta on luovuttu eli se ei enää hehku toisin kuin pitkään on ollut tapana.

Apple-logo ei ole enää valaistu uudessa MacBook Prossa.

 

Erilainen näppäimistö

Logovalon poistumisen ohella MacBook Pron ohentuminen näkyy myös uudessa näppäimistössä, joka seuraa aiemman 12 tuuman MacBookin mallia: näppäimet on toteutettu niin sanotulla perhostekniikalla ja niiden liike painettaessa on perinteistä ratkaisua selvästi lyhyempi tehden näppäimistöstä selvästi matalamman.

MacBook Pron näppäimistössä on yksi selvä heikkous: se pitää kovaa ääntä. Kirjoitettaessa näppäinten painelusta syntyväääni on selvästi voimakkaampi kuin on tyypillistä. Perhosnäppäimistön kolmanteen sukupolveen onkin tässä Applelle selvä kehityskohde. Omaa työskentelyä MacBook Prolla näppäimistön meteli ei juuri haittaa, mutta se voi käydä ärsyttäväksi esimerkiksi avokonttoreissa – ainakin jos uusia MacBook Pro -koneita näpyttelevät samaan aikaan monet.

Näppäimistössä on aiempaa pienemmät välit ja ohjauslevy huomattavasti kookkaampi.

Näppäimistön tuntuma eroaa myös huomattavasti perinteisestä – ja esimerkiksi aiemmasta MacBook Prosta. Tältä osin näppäimistöön pätee sama kuin iPhone 7:n uuteen kotipainikkeeseen, joka liikkuvan fyysisen painikkeen sijaan on nyt toteutettu kosketusalueena sekä värinäpalautteena painettaessa: uuteen tottuminen vie hetken, mutta sen jälkeen vanhaan paluu tuntuu suorastaan kivikautiselta.

Kirjoitan todella paljon MacBook Prolla ja mielestäni alkushokin jälkeen uusi näppäimistö on selvästi aiempaa parempi. Näppäimistön hieman pienempi koko ja pienemmät näppäimistövälitkin ovat vain eduksi.

Koko uuden MacBook Pron tavoin uusi näppäimistö antaa huomattavasti aiempaa elegantimman vaikutelman. Osansa tässä on myös paremmalla, vähemmän näppäinten reunoista vuotavalla taustavalaistuksella.

Jopa ylikirkas näyttö

Näytön koko 13 tuuman MacBook Prossa on edelleen tarkemmin 13,3 tuumaa ja pikseleitä yhtä paljon kuin jo neljä vuotta aiemmin, 2560×1600, tarkoittaen 227 pikseliä tuumaa kohti.

Kehitystä on kuitenkin tapahtunut muissa aspekteissa.

Uuden MacBook Pron näyttö on selvästi, Applen mukaan 67 prosenttia edeltäjäänsä, kirkkaampi 500 nitin enimmäiskirkkaudellaan. Manuaalisäädöllä uudessa näytössä ei täyttä kirkkautta edes kaipaa normaaleissa käyttöolosuhteissa. Esimerkiksi itselläni näytön kirkkaus on asetettu uutuudessa yleisesti kolme pykälää alle maksimin. Kesällä ulkona kirkkaammassa auringonvalossa suurempi kirkkauskin kuitenkin voi osoittautua hyödylliseksi.

Lisäksi Apple on lisännyt 9,7 tuuman iPad Pron ja sittemmin iPhone 7:n tavoin myös MacBook Pron näyttöön tuen nyt laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle. Paremmasta, laajemmasta väritoistosta kaiken irti saamiseksi kuitenkin myös näytöltä katseltavan sisällön pitäisi olla DCI-P3-muodossa.

Jos Retina-näyttö MacBook Prossa vuonna 2012 oli pitkä loikka eteenpäin, on nyt nähty jo valmiiksi hyvän näytön pikkuhyppy paremmaksi.

Touch Bar vielä kysymysmerkki

Paljon mielenkiintoisempi näyttö MacBook Prossa on se nyt mukaan tullut toinen – pitkulainen, näppäimistön ylimmän funktionäppäinten rivin korvannut OLED-näyttö.

Touch Barin idea on sen sisällön mukautumisessa kulloinkin käytettävän sovelluksen tai toiminnon mukaan. Valitettavasti samalla tämä tarkoittaa, että Touch Barin hyödyllisyys on lopulta kiinni sovelluskehittäjien tuesta sille.

Applen omat sovellukset tukevat jo Touch Baria. Esimerkiksi omasta MacBook Pron käytöstäni suuri osa kuluu kuitenkin muissa kuin Apple-sovelluksissa, kuten Tweetbotissa, Google Chromessa ja Microsoft Excelissä.

Näistä vasta Microsoft on kertonut tuovansa Touch Bar -tuen Office-sovelluksiinsa lähiaikoina. Yksinkertaisemmissa sovelluksissa tuen tuominen ei kuitenkaan ole kehittäjille suuri työ. Touch Bar tuodaan sovelluksiin lisänä, eli se toistaa sovelluksessa muutenkin olevia mahdollisuuksia, mutta voi tuoda ne helpommin käytettäväksi. Esimerkiksi Tweetbotissa voisi mainio mahdollisuus olla vaihtaa helposti eri Twitter-tilien välillä.

Touch Bar on myös laajasti kustomoitavissa – myös yksittäisten sovellusten osalta sille voi valita haluamiaan toimintoja vaihtoehdoista. Touch Barin vasemmassa kulmassa näkyy esc-painike ja oikeassa reunassa laajennettavissa oleva neljän asetus/säätöpainikkeen valikoima, jonka voi myös itse muokata haluamakseen. Esimerkiksi näytön/näppäimistön kirkkautta ja äänenvoimakkuutta voi säätää kätevästi näitä painamalla ja samantien sormea näytöllä liu’uttamalla.

Esimerkkinä yksi hyödyllinen käyttötarkoitus Touch Barille on PDF-asiakirjojen, kuten muistiinpanojen merkintä halutulla korostusvärillä tai alleviivauksella Applen Preview-sovelluksella.

Touch Bar avittaa korostamista PDF-asiakirjoissa.

Koska toistaiseksi muiden kuin Applen sovellusten tuki Touch Barille on muutaman viikon jälkeen vielä todella niukka, ei Touch Barin todellisesta hyödyllisyydestä pidemmällä aikavälillä voi vielä muodostaa järkevää käsitystä. Tämän takia tähän aiheeseen palataan arvostelun jatko-osan muodossa keväällä ja tuolloin tarkastellaan, miten sovelluksiin on tuotu tukea Touch Barille.

Touch ID tekee elämästä turvallisemman

Jos Touch Barin osalta täytyy vielä odottaa sen hyödyllisyyden käymistä ilmi laajenevan sovellustuen myötä, on Touch ID -sormenjälkitunnistuksen osalta tilanne päinvastoin: se on erittäin hyödyllinen jo tässä ja nyt.

Touch ID:n sisältävä virtapainike erottuu selvästi erillisenä Touch Barin oikeasta päästä.

Ennen sormenjälkitunnistinten tuloa puhelimiin, en pitänyt puhelintani lukittuna. Sama päti kannettavaankin vielä uuteen MacBook Prohon asti. Salasanan kirjoittaminen joka kerta olisi liian puuduttavaa. Käytännössä Touch ID:n merkitys on siinä, että koneen tiedot pysyvät nyt salassa, vaikka sen esimerkiksi onnistuisi epähuomiossa hukkaamaan.

MacBook Pron Touch ID -sormenjälkitunnistus toimii erittäin nopeasti ja varmasti, jopa iPhonea paremmin. Lepotilastakoneen avaamisen ohella Touch ID:llä onnistuu esimerkiksi joidenkin asetusmuutosten kuittaus ilman salasanan syöttämistä, kuten myös ostokset App Storessa ja muissa Applen sisältökaupoissa. Myös Apple Pay -maksut verkossa Safari-selaimella onnistuisivat MacBook Prolta, jos Apple Pay toimisi suomalaisten pankkien korteilla. Sitä odotellessa…

Jos jotenkin saisin Macin Touch ID -toteutusta parantaa, toisin sen käyttöön laajemmin salasanan korvikkeeksi. Nyt salasanan joutuu vielä joidenkin tiettyjenasetusten muutosten yhteydessä syöttämään, kuten myös jos kirjautuu kokonaan ulos, ja se tuntuu Touch ID:n helppouteen verrattuna varsin turhauttavalta.

Suorituskyky riittävä

Tarkemmat suorituskykyvertailut jäävät muiden tehtäväksi vertailulaitteiden puutteessa. Tämä 13 tuuman MacBook Pro on varustettu 2,9 gigahertsin Intel Core i5 -suorittimella, sen sisältämällä integroidulla Intel Iris Graphics 550 -näytönohjaimella, 8 gigatavulla 2 133 megahertsin LPDDR3-RAM-muistia ja PCIe-pohjaisella 256 gigatavun SSD-tallennusmuistilla.

13 tuuman MacBook Prota ei integroidulla näytönohjaimellaan voi suositella alkuunkaan pelikoneeksi, joten käytännössä raskaimpia tehtäviä voi olla esimerkiksi videonmuokkaus tai muu graafinen työskentely. MacBook Pron hinnalla saa varmasti nopeampiakin Windows-tietokoneita, mutta ei välttämättä samalla vastaavia muilla saroilla, kuten koossa koossa, akunkestossa, designissa ja laatutuntumassa.

Omassa käytössäni MacBook Pro on tuntunut miellyttävän nopealta. Itse asiassa pääsyy, miksi vanhasta koneestani halusin uuteen päivittää, oli sen suorituskyvyn puute. Vuoden 2012 lopun MacBook Pro oli hieman alitehoinen alun alkaenkin Retina-näyttöönsä nähden. Kone hidasteli ja takelteli välillä kevyessäkin tiedosto- ja verkkoselailukäytössä. Uudessa tällaisia ongelmia ei ole tullut vastaan.

Lisäksi on syytä huomata, että suorituskyky koostuu myös muista osa-alueista kuin vain suorittimesta ja näytönohjaimesta. MacBook Pron tallennusmuisti on nopeudeltaan aivan terävintä kärkeä, ellei jopa nopeinta mitä saatavilla on. Ainakin vuoden 2012 MacBook Prohon verrattuna tämän huomaa myös käytössä: tiedostot ja sovellukset avautuvat nopeammin.

15 tuuman MacBook Pro tarjoaa huomattavasti enemmän erityisesti graafista suorituskykyä sisältämiensä erillisten AMD:n näytönohjainten ansiosta.

Liitännöissä askel tulevaisuuteen

Eniten kuohuttava muutos MacBook Prossa on yksinkertainen: aiempi liitäntäkirjo on korvattu vain neljällä myös Thunderbolt 3:a tukevalla USB-C-portilla. Lisäksi mukana on yhä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Liitäntöjen tarve eroaa reilusti eri käyttäjillä. Esimerkiksi itse en ole tainnut milloinkaan käyttää aiemman MacBook Proni Thunderbolt-portteja tai HDMI:tä, joten niiden menetys ei juuri itseäni kirpaise. Joillekin esimerkiksi juuri HDMI taas voi olla erityisen tärkeä ja sen puute tarkoittaa erillisen adapterin ostamista sekä sen jatkuvaa mukana kuljettamista – ja tämän muistamista. HDMI ja vanha USB-A ovat sen verran korkeita liitäntöjä, että niiden kanssa uuden Macbook Pron muotoilua ei olisi voinut toteuttaa samalla tavalla tai ne olisivat pilanneet muuten kauniin designin.

Muistikorttipaikka ja HDMI ovat kipeimmät menetykset MacBook Pron liitännöissä, sillä muuten useimmille riittää vain yksi USB-A/C-adapteri.

Sen sijaan kooltaan muistikorttipaikka olisi varmasti saatu sovitettua mukaan ja näin tyydytettyä erityisesti monien valokuvaajien tarpeet. Yhden USB-A/C-adapterin ostaminen MacBook Pron kaveriksi ei ole suuri asia, mutta jos pitää hankkia myös HDMI-adapteri ja muistikortinlukija, ei uusi liitäntätilanne tunnu varmasti enää toistaiseksimukavalta.

MacBook Prossa ei myöskään ole enää Applen nerokasta magneettisesti kiinnittyvää MagSafe-latausliitäntää. Ennakkoon ajattelin siirtymisen lataamiseen tavallisella USB-C-kaapelilla olevan merkittävä heikennys, mutta nyt mieli on muuttunut. MagSafe-liitännän ainoa etu oli sen turvallinen irtoaminen johtoon kompastuttaessa tai sen muuten tarttuessa kiinni johonkin. Näin käy lopulta melko harvoin.

USB-C-latauksella on toisaalta monta etua: se ei irtoa vahingossa, ladata voi minkä vain MacBook Pron neljän USB-C-portin kautta eli latausjohdon saa kiinnitettyä aina sopivammalle puolelle ja latausjohto on standardi USB-C eli lataus onnistuu myös muulla kuin Apple-kaapelilla eikä mukana tulevakaan USB-C-kaapeli ole kiinteästi kiinni muuntajassa toisin kuin oli vielä MagSafe-aikana.Aiemminjohdon puhki kuluminen tarkoitti koko kalliin (noin 80 euroa) muuntajan uusimistarvetta, kun nyt riittää vain standardin USB-C-kaapelin hankinta.

Muutaman viikon uuden MacBook Pron käyttökokemuksella en enää vaihtaisi takaisin MagSafeen.

Uutta MacBook Prota voi ladata mistä tahansa sen neljästä USB-C-portista, mikä on erinomainen parannus.

MacBook Pron sisältämät neljä USB-C-porttia ovat spekseiltään ensiluokkaiset. Yhdistetty Thunderbolt 3 tarjoaa 40 Gbit/s -nopeuden ja USB 3.1 Gen. 2 puolestaan 10 Gbit/s -nopeuden. MacBook Prossa on näin hyvin tulevaisuuteen valmiit liitännät – nyt muiden laitteiden vain pitäisi seurata nopeasti MacBook Prota tulevaisuuteen.

Kaiuttimet yllättävät positiivisesti

Uuden MacBook Pron näppäimistön sivuilla on kaiutinritilän näköiset aukot, joista ääni ei kuitenkaan todellisuudessa pääosin tule ulos.

Yleensä kannettavissa tietokoneissa kaiuttimien äänenlaatua ei juuri kehumaan pääse, eivätkä myöskään MacBook Pron kaiuttimet mitenkään absoluuttista huipputason äänentoistoa tarjoa. Kuten aina, bassosta on yhä puutetta. Silti uuden MacBook Pron kaiuttimet ovat valtava positiivinen yllätys ja suhteellisesti erittäin hyvät verrattuna valtaosaan kannettavista.

Applen mukaan kaiuttimet tuottavat 58 prosenttia aiempaa enemmän ääntä, jopa 2,5 kertaa kovaäänisemmän basson sekä kaksinkertaisen dynaamisen alueen.

Kaiuttimet ovatkin kenties MacBook Pron suurin yllätys. Applen yksi tämän vuoden teemoista näyttää olevan panostaminen kaiuttimiin, kun myös iPhone 7 sai viimein pitkän odotuksen jälkeen stereokaiuttimet.

Akkukesto ihan ok

Kun uusi MacBook Pro on kyseessä, niin totta kai myös akkukestosta on saatuaikaan paljon parran pärinää.

Apple itse lupaa ”jopa 10 tuntia langatonta verkkoselaamista” ja ”jopa 10 tuntia iTunes-elokuvien katselua” ja kertoo, että verkkoselauksen testi mittaa akun kestoa selattaessa langattomasti 25 suosittua verkkosivustoa, kun näytön kirkkaus on asetettu 12 pykälään minimistä tai 75 prosenttiin, ja iTunes-elokuvien toistotesti mittaa akun kestoa toistettaessa 1080p HD-sisältöä, kun näytön kirkkaus on asetettu 12pykälään minimistä tai 75 prosenttiin.

Osa käyttäjistä on raportoinut yltävänsä omassa käytössään vain 3-4 tunnin toiminta-aikoihin. Applen mukaan mitään ongelmaa ei kuitenkaan ole. macOS Sierra 10.12.2 -päivityksessä se kuitenkin poisti käyttöjärjestelmästään helposti näettävän tiedon ennustetusta jäljellä olevasta toiminta-ajasta.

Näytön kirkkauden ohella akunkestoon vaikuttavat monet muutkin seikat, kuten Wi-Fi-signaalin vahvuus ja ympäristö,eri sovellusten välillä vaihtaminen ja mahdolliset taustalla pyörivät pilvipalvelut.

Itselleni normaali uuden MacBook Pron tarjoama toiminta-aika on 5-6 tuntia, mutta suuri osa käytöstäni on juurikin kevyttä verkkoselailua, kirjoittamista, Twitterin seuraamista Tweetbotilla ja erilaisten tekstitiedostojen ja Exceleiden kanssa kanssa väsertämistä. Näytön ja näppäimistön kirkkauden olen pitänyt 13. pykälässä eli yhden yli Applen käyttämän 75 prosentin.

Akkukesto on aina myös kompromissi laitteen koon kanssa. Apple olisi 13 tuuman MacBook Prossa voinut helposti tarjota pidemmän akunkeston suurentamalla akun kokoa ja tekemällä laitteesta näin paksumman. Ainakaan itse en todellakaan tätä olisi halunnut. 5-6 tunnin akkukesto, jota voi vielä tarvittaessa pidentää esimerkiksi kytkemällä näppäimistövalon kokonaan pois ja laskemalla useamman pykälän näytön kirkkautta, on enemmän kuin riittävä.

13 tuuman MacBook Pro Touch Barilla sisältää pienemmän akun (49,2 Wh vs. 54,5 Wh) kuin ilman Touch Baria varustettu malli. Lisäksi Apple on selvästi pienentänyt akun kokoa verrattuna aiempaan: neljä vuotta aiemmin 13 tuuman MacBook Prossa akun koko oli 74 wattituntia – tästä huolimatta sille verkkoselailuajaksi kerrottiin vain 7 tuntia.

Muutamassa vuodessa kannettavatkin ovat muuttuneet virtapihimmäksi, mikä on osaltaan mahdollistanut niiden keventymisen.

Yhteenveto: erinomainen monella alueella, liitännät kipeä paikka – ja hyvästä joutuu maksamaan

13 tuuman MacBook Pro on kokonaisuutena erinomainen kannettava tietokone. Yksi ehdottomasti parhaista. Tässä arvostelussa ei tätä yhteenvetoa aiemmin ole käsitelty käyttöjärjestelmää, joka luonnollisesti on jopa se tärkein erottava tekijäkilpailijoista. macOS:n ja Windows 10:n välillä kyse on pitkälti näkemyseroista ja osittain tottumuksestakin. Nykyään merkittävä ero järjestelmien välille on muodostunut myös lähestymistavasta kosketukseen: Microsoft suosii kosketusnäyttöä ja Apple puolestaan on nyt valinnut oman tiensä uudessa MacBook Prossa.

Parasta MacBook Prossa ovat sen erinomainen design ja laatutuntuma, uudistunut näppäimistö, Applen MacBookeille tyypilliseen tapaan hyvä kosketuslevy sekä selvästi parantuneet näyttö ja kaiuttimet. Sormenjälkitunnistus on myös vihdoin tullut Macille.

Heikkouksiakin on. Merkittävimmät niistä liittyvät liitännöissä tehtyyn hyppyyn tulevaisuuteen hylkäämällä samalla kertaheitolla menneisyyden vanhat liitännät. Muistikorttipaikan menetys on kipeä isku, joka kenties tapahtui liian aikaisin. Selkeästi huono onnistuminen on muuten hyvän näppäimistön äänekkyys. Touch Bar eli MacBook Pron merkittävin uutuus vaatii vielä aikaa tuen lisääntymiseksi. Ilman Touch Baria varustettu versio kärsii heikommasta suorittimesta ja vähemmistä liitännöistä, joten ”vain” 350 euroa edullisempana se ei välttämättä ole parempi valinta – vaikkei Touch Baria niin kaipaisikaan.

Ja onhan MacBook Pron hinta korkea. Mutta hyvästä kannattaa maksaa? Ainakin jos konetta käyttää työssään paljon.