Onko ulkonäöllä väliä? Tässä on markkinoiden kuumin ja kaunein älypuhelin

Onko ulkonäöllä väliä? Kyse on yhdestä elämän ikuisuuskysymyksistä. Jos ja kun puhutaan parinmuodostuksesta, aika harva on valmis myöntämään, että tietenkin on väliä.

Yleensä puhutaan ensin luonteesta, huumorintajusta, vapaa-ajan harrasteita tai vaikkapa lapsi- tai eläinrakkaudesta. Vasta kun yleisesti hyväksytyt ja tietenkin erittäin tärkeät ominaisuudet on listattu, voidaan myöntää, että myös ulkonäkö saisi mielellään viehättää. Mutta vain toissijaisesti.

Aistimme antavat kuitenkin lähes aina ensivaikutelman juuri näköaistimuksen kautta, ja silmämme pysähtyvät niitä miellyttäviin kohteisiin. Ulkonäkö voi olla ja usein onkin vain kiinnostuksen alkupiste, mutta ensivaikutelman merkitystä ei sovi väheksyä. Useimmille meistä ei ole aivan yhdentekevää, miltä kumppanimme näyttää. Oman puolison lisäksi se pätee myös elämämme täyttäviin digitaalisiin kumppaneihin – kuten tässä tapauksessa älypuhelimiin.

Ulkonäkökeskeisyys on älypuhelimissa kuitenkin seikka, jota on hieman vaikea tulkita. Toisaalta älypuhelin on jo arkipäiväistynyt väline, jolla ei enää erotuta massasta. Toisaalta taas aivan tavallisten ostajien mieltymys markkinoiden kalleimman pään puhelimiin kertoo, että kyseessä on edelleen tietynlainen statussymboli, jonka halutaan näkyvän ja näyttävän hyvältä. Tekniset ja ohjelmistolliset ominaisuudet kun eivät näy pinnalta.

Reseptejä haluttavan ulkonäön saavuttamiseen on tarjolla useita. Alan mittatikku on jo vuosia ollut Apple, joka lähti muovirakenteeseen luottavista kilpailijoistaan poiketen etsimään keinoja käyttää metallia ja lasia puhelimissaan. Nokia taas on luottanut väriin käyttämällä Lumia-malleissaan kauttaaltaan läpivärjättyä polykarbonaattimuovia, joka riittävän paksuna on taannut vakuuttavan tukevan ja laadukkaan oloisen rakenteen.

Sen sijaan kokonaismyyntiä selvästi johtava Samsung on vuodesta toiseen käärinyt puhelimiensa huipputekniikan kevyeen muovikuoreen, jonka antama käsittelytuntuma ja laatuvaikutelma eivät ole täysin vastanneet premium-tason hintalappua. Sama pätee myös vastikään tutkimaamme Galaxy S5:een (Teknavi 5/2014) sekä oikeastaan kaikkiin muihinkin Android-huippupuhelimiin.

Applen kaltaista muovirakenteesta poikkeavaa älypuhelinta ei ole saanut muilta. Paitsi HTC:ltä.

Viime vuonna esitelty HTC One oli ensimmäinen Android-puhelin, jossa hyödynnettiin hankalasti työstettävää ja pitkälle viimeisteltyä alumiinirakennetta. Näyttävän metallipinnan ja pyöristetyn takapuolen ansiosta puhelimen ulkonäköä kehuttiin laajalti, mutta reunojen viisteet ja etupinnan lasin heikohko istuminen runkoon eivät antaneet syytä nostaa HTC:tä laatuvaikutelmassa Applen ohi. Aivan.

Tänä vuonna on toisin. Uusi HTC One M8 näyttää pääpiirteissään samalta kuin edeltäjänsä, mutta tarkempi tutkiskelu paljastaa rungon täysin uudeksi. Yhtiön on onnistunut hioa puhelimesta pois kaikki terävät kulmat ja viisteet, minkä ansiosta sormet liukuvat pehmeästi sulavalinjaista puhelinta pitkin takertumatta mihinkään ylimääräiseen.

Yhtiö kertoo yksistään yhden alumiinirungon työstö- ja viimeistelyprosessin kestävän peräti 120 minuuttia, mikä todella näkyy yksityiskohdissa. Jopa kahden kameran timanttileikatut läpivientiaukot on työstetty silmämääräisesti täydellisen tarkasti. Metalli tekee puhelimesta samalla myös hieman liukkaan, mitä on kompensoitu tekemällä reunoista aavistuksen takapintaa karheammat.

Jos tähän saakka iPhone-käyttäjät ovat voineet ajatella olevansa jonkinlaisia tyylin edelläkävijöitä, nyt tilanne on toinen. Alan kaunein ja näyttävin älypuhelin on nyt Android-puhelin. Kukapa olisi arvannut?

Kuinka monta tähteä uusi HTC One sai Teknavin testissä? Entä minkä puhelimen elektroniikkaguru Henri Kuokka nyt valitsisi? HTC Onen, iPhone 5S:n vai jonkun muun? Tämä kaikki selviää lukemalla Teknavin tuoreimman numeron HTC One -jutun. Ohessa on linkit myös Teknavin iPhones 5S – ja Samsung Galaxy S5 -juttuihin.

Teknavi 6/2014: HTC One – Muotovalio

Teknavi 5/2014: Samsung Galaxy S5 – Järjellä teroitettu

Teknavi 16/2013: iPhone 5S & 5C – Uutta, vanhaa, lainattua, sinistä