Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Olympus on maailman nopein tarkentaja

Olympus on uudistanut koko peilittömien Pen-järjestelmäkameroidensa malliston. Näiden lisäksi yhtiö esitteli uudistetun zoom-objektiivin sekä kaksi kiinteäpolttovälistä objektiivia.
Uusien Pen-mallien automaattitarkennusjärjestelmää on parannettu merkittävästi. Kun aiemmissa malleissa tarkennusnopeus on ollut selvästi tavallisia peilijärjestelmäkameroita sekä suoria kilpailijoita hitaampi, Olympuksen oman ilmoituksen mukaan uudet Pen-kamerat tarkentavat nyt nopeammin kuin mikään muu vaihto-objektiivikamera.

Julkistustilaisuudessa Wienissä pääsimme kokeilemaan uutta E-P3-kameraa ja voimme todeta, että keskustelu tarkennusnopeudesta voidaan todella lopettaa nyt kokonaan.

Kolme rinnakkaista mallia

Julkistuksen myötä Pen-mallisto tulee nyt jakautumaan kolmeen. Hyvin pitkälti edeltäjämalliensa muotoilua ja hallintatapaa jatkava Pen E-P3 on malliston huipputuote, joka tarjoaa harrastajalle monipuoliset hallintalaitteet sekä käyttöä tukevan tarkan OLED-tyyppisen kosketusnäytön.

Kevyempi Lite-malli E-PL3 sen sijaan poikkeaa edeltäjästään selvästi, sillä sen muotoilussa on tavoiteltu hoikempia ja yksinkertaisempia linjoja. E-PL3:sta puuttuu isovelimallin esiin ponnahtava salama sekä kosketusnäyttö, mutta vastineeksi se tarjoaa pystysuunnassa kallistettavan nivelöidyn näytön.

Malliston viimeistelee aivan uusi Mini-malli E-PM1, josta on riisuttu pois kaikki mahdollinen kokoa kasvattava lisätoiminnallisuus. Kameran perustekniikka on muuten identtinen E-PL3-mallin kanssa, mutta Ministä on poistettu nivelöity näyttö, muutamia painikkeita sekä samalla 50 grammaa massaa.

Uusia kiinteäpolttovälisiä objektiiveja

Kameroiden yhteydessä esiteltiin myös uusia objektiiveja. Paketissa myytävän 14-42 millimetrin peruszoomin (vastaa 28-84 mm kinokamerassa) uusi R-versio on aiempaa solakampi ja sulautuu entistä paremmin kamerarunkojen kokoon. Muotokuvausta varten tarjolle tuodaan edullinen kiinteäpolttovälinen ja valovoimainen 45 mm f/1,8 -objektiivi (vastaa 90 mm). Uusi 12 mm f/2,0 -objektiivi (vastaa 24 mm) on laajakulmainen erittäin laadukas metallirunkoinen objektiivi, joka tarjoaa aivan uudenlaisen tavan automaatti- ja manuaalitarkennuksen käyttötapaan. Objektiivista löytyy myös perinteinen tarkennusetäisyyden skaala.

E-P3- ja E-PL3-mallien myynti alkaa elokuussa ja E-PM1:n hieman myöhemmin syyskuussa. Kahden pienemmän mallin hinta vahvistuu myöhemmin. Huippumallin E-P3 hinnaksi yhdessä M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3,5-5,6 II R -objektiivin kanssa kerrotaan 899 euroa. Uusien objektiivien hinnat eivät ole vielä vahvistuneet.

Henri Kuokka – Wien