Näkökulma: Applen mini-maalinen uudistus

Apple julkisti eilen iPad Air 2:n ja iPad mini 3:n. Siinä missä Air 2 oli vaatimaton uudistus, mini 3:n esittely jätti ilmaan suuren kysymyksen: Miksi laite edes esiteltiin?

IPad mini 3:n uudistukset jäivät vielä iPad Air 2:sta vähäisemmiksi. Käyttäjän kannalta oleellisin uudistus on Touch ID -sormenjälkitunnistimen tulo nyt myös mini-mallistoon.

Mini 3:n takakamera ei saanut samanlaista päivitystä kuin isoveljensä. Kennon koko säilytettiin viidessä megapikselissä.

Apple ei myöskään ohentanut miniä samalla tavoin kuin Air 2:sta. Samoin puuttumaan jäivät Air 2:sta löytyvä uusin A8X-prosessori ja näyttölasin uusi heijastuksia estävä pinnoite.

Mikä siis muuttui? Ei juuri mikään. Applelta odotettiin enemmän, sillä markkinoilla Android-tablettien asema on hiljalleen vahvistunut. On täysin aiheellista kysyä, miksi mini 3 edes esiteltiin.

Mini 3 onkin varsin turha ostos, jos käytössä on jo retina-näytöllä varustettu pikku-iPad. Uutukaisen näyttö on täsmälleen sama kuin edeltäjässä. Tämä ei kumoa sitä tosiseikkaa, että näyttö on edelleenkin erittäin laadukas verrattuna useimpiin kilpailijoihin.

Kooltaan mini 3 on niin ikään edeltäjänsä kopio. Paksuutta on hiottu aavistuksen mutta niin vähän, että käyttäjä sitä tuskin huomaa. Akun kestokin on sama kuin edellisessä mallissa.

Paras uutinen julkistuksessa onkin se, että mini 2:n (retina) hinta laskee. Nyt kuluttajilla on siis hyvä mahdollisuus hankkia laadukas tabletti erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Mini 3:n ostaja maksaa kalliin lisähinnan oikeastaan vain sormenjälkitunnistimesta.

Harkitse siis kahdesti, kumman minin ostat.