Lue ammattilaisten vinkit ilmalämpöpumpun valintaan ja asennukseen

Ilmalämpöpumppuja käytetään entistä enemmän myös asuntojen viilentämiseen. Samalla niiden enegiatehokkuus on parantunut.

Suomen kesät ovat selvästi lämmenneet viime vuosina, ja tämä näkyy myös kotien varustelussa. Yhä useampi suomalainen haluaa parantaa asumismukavuuttaan hyödyntämällä ilmalämpöpumppuaan kesähelteillä viilennykseen, vaikka laite olisi alun perin hankittu pääasiassa talven lämmitystarpeisiin.

– Ilmalämpöpumpun käyttötarkoitus laajenee jatkuvasti. Yhä useampi hyödyntää samaa laitetta ympäri vuoden – talvella lämpöön ja kesällä viilennykseen, kertoo Scanoffice Oy:n myyntipäällikkö Reijo Huurinainen.

Ilmalämpöpumput kehittyvät

Ilmalämpöpumppujen usimmat laitemallit tarjoavat aiempaa parempaa energiatehokkuutta sekä muun muassa entistä ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia kylmäaineita. Huurinaisen mukaan erityisesti Mitsubishin kehittyneet Hyper Heating -mallit pystyvät tuottamaan lämpöä jopa ankarissa 35 asteen pakkasolosuhteissa. Myös viilennyksessä saavutetaan huomattavia ja käytännönläheisiä hyötysuhteita.

– Uusimmilla ja teknisesti kehittyneimmillä laitteilla jäähdytyksen hyötysuhde voi olla jopa yli 11, kun vanhoissa pumpuissa jäätiin hyötysuhteessa noin viiteen, Huurinainen sanoo.

Käyttömukavuus on parantunut merkittävästi muun muassa modernin etäohjauksen, sisäilmaa tehokkaasti parantavien suodatinten ja monipuolisten ominaisuuksien ansiosta.

– Esimerkiksi Self clean -toiminto kuivaa laitteen kennon automaattisesti sammutuksen jälkeen, jolloin seuraavalla käyttökerralla huoneeseen leviää raikasta ja puhdasta ilmaa.

Monissa nykyaikaisissa malleissa on lisäksi älykkäitä toimintoja, kuten liiketunnistimet ja lämpötilasensorit, jotka ohjaavat ilmavirran suuntaa ja voimakkuutta automaattisesti ja säästävät energiaa, kun huoneessa ei ole ketään.

– Lämpötilan pitäminen mahdollisimman tasaisena on energian käytön kannalta tehokkainta. Itse pitäisin puhaltimen jatkuvasti päällä ja säätäisin lämpötilaa vain maltillisesti poissaolon ajaksi. Suuret ja äkilliset lämpötilavaihtelut kuluttavat turhaan enemmän energiaa, Huurinainen neuvoo.

Asennus ja huolto vaativat suunnittelua

Innoair Oy:n asiantuntija Mikko Hiekkavuori muistuttaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen ei suinkaan ole mikään yksinkertainen “pistoke seinään” -projekti – etenkään taloyhtiöissä, joissa yhteiset tilat ja rakenteet edellyttävät selkeitä pelisääntöjä ja etukäteissuunnittelua.

– Usein taloyhtiöillä on tarkkaan määritellyt omat ohjeistukset siitä, missä kohtaa läpiviennit saa tehdä, miten laite tulee sähköistää ja mihin kondenssivesi johdetaan. Nämä asiat on ehdottomasti selvitettävä hyvissä ajoin etukäteen, Hiekkavuori sanoo.

Laite kannattaa mitoittaa huolellisesti ja oikein tilan koon ja käyttötarkoituksen mukaan. Myös sijoittelulla on suuri merkitys: sisäyksikön olisi hyvä olla mahdollisimman avoimessa ja tilavassa paikassa, josta viilennetty ilma pääsee leviämään mahdollisimman laajalle alueelle. Ulkoyksikölle on taattava esteetön ja tehokas ilmankierto.

– Jos ulkoyksikkö sijoitetaan parvekkeelle, on tärkeää pitää yksi parvekelasiruuduista auki käytön aikana. Muutoin ilma ei pääse kiertämään kunnolla, ja laitteen teho heikkenee huomattavasti. Kuumimpina hellepäivinä laseja kannattaa avata kaksikin.

Huollon osalta Hiekkavuori suosittelee käyttäjille kevyttä ja säännöllistä ylläpitoa, kuten suodattimien imuroimista noin kahden viikon välein. Laajempi, ammattilaisen suorittama huolto kannattaa tehdä noin kahden vuoden välein, jolloin laite avataan ja tarkistetaan perusteellisemmin sisältä ja ulkoa.

– Esimerkiksi siivouspäivänä voi mainiosti sammuttaa laitteen hetkeksi, avata kannen ja imuroida suodattimet varovasti pehmeällä suulakkeella, Hiekkavuori neuvoo.

LUE MYÖS

Paranna unesi laatua suojaamalla itsesi HEV-valolta

Haluatko kaksi sähköautoa yhden hinnalla? Citroën ë-C3 tekee sen mahdolliseksi

Volvo EX90: Skandinaavista tyyliä ja muotoilua – suomalainen inspiraatio Alvar Aallosta Iittalaan

SEURAA TEKNAVIA SOMESSA

Löydät meidät FacebookistaInstagramistaYouTubestaTikTokista ja LinkedInista.