Kiinasta nousee uusi Apple? Xiaomi nousi arvokkaimmaksi start-upiksi

Kiinalaiset matkapuhelinvalmistajat rynnivät lähivuosina yhä voimakkaammin länsimarkkinoille. Odotettavissa on, että invaasio vaikuttaa merkittävällä tavalla älypuhelinten nykyiseen markkinaosuustaistoon.

Tällä hetkellä kiinalaisvalmistajien ykkönen on Xiaomi, jonka markkina-arvo on tuoreiden tietojen mukaan noussut jo 46 miljardiin dollariin. Markkina-arvolla mitattiuna Xiaomi on jo maailman arvokkain kasvuyritys. Äskettäin se sai 1,1 miljardin dollarin pääomasijoituksen.

Xiaomin myynti on sujunut erinomaisesti. Vuoden viimeisellä neljänneksellä se kirjasi peräti 300 prosentin kasvun viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Roima myynnin kasvu on nostanut yhtiön maailman neljänneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi heti kolmantena olevan Huawein taakse.

Apple ja Samsung ovat vielä kaukana, mutta etumatka voi huveta nopeasti. Varsinkin Samsungilla on viime aikoina ollut vaikeuksia ylläpitää myyntiään. Samsungin isoimmalla markkina-alueella Kiinassa sen myynti laski kolmannella neljänneksellä lähes 29 prosenttia.

Xiaomin myyntiluvut ovat vakuuttavia: se toimitti asiakkaille lähes 16 miljoonaa älypuhelinta kolmannen vuosineljänneksen aikana. Vuotta aikaisemmin se sai kaupaksi vain 3,6 miljoonaa laitetta.

Oppia Applelta

Xiaomin suosion salaisuutena pidetään sen puhelin muotoilua ja laatuvaikutelmaa. Yhtiön tuotteet yhdistetään usein Appleen, koska niissä on paljon samaa. Xiaomi ei ole välttynyt myöskään plagiointisyytöksiltä. Yhtiö itse puolustautuu sanomalla, että sen palveluksessa on päteviä muotoilijoita.

Moni kiinalainen on mieltynyt Xiaomin tuotteisiin, koska ne näyttävät hyviltä ja tarjoavat samoja ominaisuuksia kuin selvästi kalliimmat Applen puhelimet.

Jatkossa onkin kiinnostavaa nähdä, muuttavatko Xiaomin kaltaiset kiinalaisvalmistajat ostokäyttäytymistä. Apple myy puhelimiaan kovalla katteella, mutta monet kuluttajat eivät halua maksaa uudesta älypuhelimestaan lähes 1000 euroa.

Xiaomi ei ole ainoa nousussa oleva kiinalaisvalmistaja. Sen perässä nousee vauhdilla esimerkiksi Lenovo. Xiaomin myynnin kasvun odotetaan jatkuvan kiivaana, sillä se on aloittamassa myyntiä Intiassa.