Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kameravalmistaja Olympus skandaalin kourissa: 92-vuotiaan yritysjätin tulevaisuus vaakalaudalla

Muun muassa digikameroita valmistavan japanilaisen Olympuksen toiminnasta on paljastunut massiivinen kirjanpitorikos. Lähes 100-vuotiaan elektroniikkajätin pörssikurssi on romahtanut New Yorkin pörssissä kuukauden aikana yli 75 prosenttia.

1990-luvun alusta alkaen piiloteltu salaisuus alkoi purkautua, kun huhtikuussa työnsä aloittanut toimitusjohtaja Michael Woodford sai yllättäen potkut. Pian tämän jälkeen Woodford kertoi potkujen todellisen syyn johtuneen siitä, että hän oli käynnistänyt tutkimukset yhtiön maksamien jättimäisten konsulttipalkkioiden selvittämiseksi.

Yksi nyt muun muassa FBI:n tutkimuksen kohteena oleva tapaus löytyy vuodelta 2008, jolloin yhtiö maksoi kahden miljardin dollarin yrityskaupassa peräti 678 miljoonaa dollaria konsulttipalkkioina hämärille finanssineuvontayhtiöille.

Olympus kielsi aluksi väitteet ja kertoi palkanneensa ulkopuolisen tutkimusyhtiön tutkimaan kirjanpitoa. Viime viikolla yhtiö myönsi kuitenkin konsulttimaksut todeksi. Ylisuuria palkkioita ja yritysostojen jälkeisiä arvonalennusten kirjauksia on käytetty Japanin vuoden 1989 pörssiromahduksen aiheuttamien tappioiden peittelemiseksi.

Teknari