Xiaomi esitteli konseptipuhelimen neljälle reunalle kaartuvalla vesiputousnäytöllä - ja ilman yhtään painiketta tai liitäntää

Älypuhelinvalmistaja Xiaomi on julkistanut uuden mielenkiintoisen konseptipuhelimen.

Xiaomin uusi konseptipuhelin on varustettu puhelimen kaikille kyljelle neljältä reuneltaan jopa 88 asteen kulmassa kaartuvalla niin sanotulla vesiputousnäytöllä. Lisäksi toisena erikoisuutena puhelimessa ei ole lainkaan fyysisiä painikkeita eikä myöskään yhtään liitäntäporttia.

Neljälltä reunalta kaartuva näyttö antaa puhelimelle futuristisen, massasta erottuvan yleisilmeen. Akun lataaminen puolestaan onnistuu vain langattomasti. Samoin puhelin on varustettu myös kolmannen sukupolven näytönalaisella etukameralla sekä esimerkiksi integroidulla eSIM-kortilla. Ääni välittyy näytön läpi pietsosähköisellä tekniikalla sekä Xiaomin mukaan alan ensimmäisellä taipuvan näyttökalvon akustiikalla. Takana Xiaomin konseptipuhelimessa on yksi kamera. Puhelimessa on myös paineen tunnistavat kosketusanturit, joilla kyljille voidaan luoda toimintoja virtuaalisten painikkeiden tavoin.

Xiaomi kertoo, että se on hakenut 46 patenttia laitteen toteutukseen liittyen.

Neljältä reunalta kaartuvan näyttölasin kiillotus vaatii Xiaomin mukaan sen itse kehittämää lasin prosessointilaitteistoa, taivutusta jopa 800 asteen lämpötilassa paineen alla sekä neljää erilaista kiillotustyökalua ja yli kymmentä eri kiillotusmenetelmää. Lisäksi 88 asteen kulmassa kaartuvan lasin kiinnittäminen taipuvaan näyttöpaneeliin on vaatinut myös uutta 3D-liitosratkaisua. Kokonaisuutena valmistusprosessi on huomattavasti vaikeampi tavalliseen kahdelta reunalta kaartuvaan lasiin verrattuna.

Toistaiseksi ei ole tietoa, onko Xiaomilla suunnitelmia lähiaikoina konseptipuhelinta vastaavan laitteen tuomisesta markkinoille asti myös myytävänä tuotteena. Tällaisenaan konseptipuhelin ei kuitenkaan nyt ole markkinoille tulossa, mutta todennäköisesti konseptissa hyödynnettyjä ratkaisuja nähdään ajan myötä uusissa Xiaomi-puhelimissa.

Xiaomin konseptipuhelimessa nähdyt erikoisuudet eivät ole yksinään ainutkertaisia. Esimerkiksi Vivo esitteli jo vuoden 2019 alussa Apex 2019 -konseptipuhelimen ilman painikkeita tai liitäntöjä. Näytönalainen etukamera puolestaan on nähty jo myytävässäkin älypuhelimessa, ZTE Axon 20 5G:ssä. Sivuille kahdelta sivureunaltaan kaartuvat näytöt ovat jo myös arkipäivää, mutta Xiaomin konseptipuhelimen tavoin neljälle reunalle kaartuvia näyttöjä ei ole vielä markkinoilla nähty.

Esimerkiksi Huawein P40 Prossa on neljästä reunasta kaareva näyttöpaneeli, mutta kaarevuus ylä- ja alareunasta on siinä hyvin niukkaa. Pidemmälle vietyjä neljälle reunalle kaartuvan näytön ratkaisuja on nähty kuitenkin patenttihakemuksissa monilta eri tahoilta, esimerkiksi Samsungilta ja Oppolta.

Älypuhelinten tulevaisuus voi olla painikkeeton ja portiton. Huhujen mukaan on mahdollista, että jo Applen seuraavan sukupolven iPhone-mallistossa syksyllä 2021 ei välttämättä ole enää lainkaan liitäntöjä myös Lightning-portin jäädessä pois. Tämä olisi jatkoa iPhone 12 -puhelinten yhteydessä nähdylle laturin ja kuulokkeiden jättämiselle pois myyntipakkauksesta, jonka osalta sekä Samsung että Xiaomi ovat sittemmin tulleet perässä viimeisimpien huippupuhelinten yhteydessä.