Uudet iPad Prot julki: OLED-näyttö, uusi M4-piiri ja entistä ohuempia

Apple on vastikään esitellyt uudet, tehokkaat iPad Pronsa.

iPadeissa on nyt ensi kertaa OLED-näyttö.

Applen uudet iPad Prot on ensi kertaa tablettimalliston historiassa varustettu OLED-teknologiaan perustuvalla Ultra XDR Retina -näytöllä, joka on yhä saatavilla joko 11 tai 13 tuuman koossa. Julkistuksessaan Apple keskittyi muun muassa Tandem OLED -teknologiaan, joka tarjoaa jopa 1 600 nitin hetkittäisen enimmäiskirkkauden ja 1 000 nitin tavanomaisen kirkkauden.

Vasemmalla vanha iPad Pro, oikealla nyt julkistettu, ohuempi uutuus.

Uusi iPad Pro on ensi kertaa saatavilla myös niin kutsutulla mattaviimeistellyllä nanotekstuurilasilla, jonka tulisi helpottaa työskentelyä haastavissa valaistusolosuhteissa, ja Apple kuvaileekin näyttöä markkinoiden kehittyneimmäksi.

Kyseessä on myös ”ohuin Apple-tuote ikinä”, Apple kertoo, jatkaen 5,1 millimetriä paksun 13 tuuman iPad Pron olevan jopa takavuosilta tuttua ja hyvin pienikokoista iPad nanoa ohuempi. Myös paino on laskenut, vaikka teknisesti tabletit ovat edeltäjiään tehokkaampia.

Uuden M4-piirin teknisiä ominaisuuksia.

Uutta tableteissa on nimittäin myös täysin uusi M4-piiri, joka on aiemmin käytettyyn M2-piiriin verrattuna selvästi kykenevämpi. Apple itse kertoo piirin yltävän jopa 50 parempaan peruslaskentaan (CPU) ja nelinkertaisesti parempaan graafiseen suorituskykyyn (GPU). Näin myös esimerkiksi pelaajat ja graafisen työn ammattilaiset hyötyvät uudistuksista.

M4:ssä on yli 28 miljardia transistoria, jopa 10 keskussuoritinydintä sekä 10-ytiminen grafiikkasuoritin.

Final Cut -sovellusta on päivitetty hyötymään paremmin M4-piiristä.

Applen mukaan kolmen nanometrin tuotantoprosessilla varustettu M4 tarjoaa myös M2:een verrattavan suorituskyvyn käyttäen vain 50 prosenttia sen vaatimasta energiasta. Täten käyttöaika pysyy totutulla tasolla myös vaativammassa käytössä, minkä ohella tabletin tulisi säilyä viileänä aiempaa pidempään.

Uudet iPad Prot ovat myös kaksi kertaa edeltäjiään nopeampia ja jopa 10 kertaa tehokkaampia graafisesti alkuperäiseen iPad Prohon verrattuna.

Nopein mahdollinen M4-piiri 10-ytimisellä keskussuorittimella löytyy vasta 1 tai 2 teratavun tallennusmuistilla varustetuista malleista. Pienemmän tallennusmuistin kanssa on tyytyminen 9-ytimiseen keskussuorittimeen kuin myös puolet pienempään RAM-käyttömuistiin. 1 ja 2 teratavun malleissa on 16 gigatavua käyttömuistia, pienemmissä tallennusmuistiversioissa 8 gigatavua.

iPad Pron kamera on nyt näytön pitkällä sivulla.

Kuten Applen samassa tilaisuudessa esittelemissä iPad Aireissa, myös Pro-tablettien 12-megapikselinen kamera on siirretty pitkälle sivulle parempaa videopuhelukäyttöä varten. Samalla reunalla on myös latauspaikka Apple Pencilille. Apple esitteli nyt myös uuden entistä kehittyneemmän Apple Pencil Pron sekä päivitetyn Magic Keyboardin uusien iPad Pro -laitteiden kaveriksi.

Tallennusmuistia on saatavilla vähintään 256 gigatavua. Tableteissa on totutusti mukana myös LiDAR-skanneri, Face ID -kasvojentunnistus sekä valinnaisesti 5G-verkkoyhteydet.

Edeltävistä iPad Pro -malleista poiketen uudet iPad Prot sisältävät vain yhden takakameran, entistä paremman 12 megapikselin pääkameran. Ultralaajakulmakamera ei enää kuulu uutuuksien varustukseen.

Uudet iPad Prot ovat jo tilattavissa Applen verkkokaupasta ja saatavilla 15. toukokuuta alkaen. Suositushinnat alkavat 1 229 eurosta 11 tuuman ja 1 579 eurosta 13 tuuman mallin osalta. Kallein vaihtoehto suuremmasta iPad Prosta maksaa 3 169 euroa (2 Tt). Lisätietoja on saatavilla Applen verkkokaupasta.

Päivitetyn iPad Pron teknisiä ominaisuuksia.