Tässä on Sonyn uusi 1 399 euron huippupuhelin - Xperia 1 IV:ssä erikoisuutena ainutlaatuinen portaattoman optisen zoomin telekamera

Sony on julkistanut uuden huippupuhelimensa Xperia 1 IV:n yhdessä edullisemman, keskihintaluokan Xperia 10 IV:n kanssa.

Suositushinnaltaan 1 399 euron Xperia 1 IV:n myynti alkaa kesäkuun 2022 puolivälissä. Ennakkomyynti alkaa 12. toukokuuta, ja ennakkotilaajat saavat kaupan päälle Sony WH-1000XM4-vastamelukuulokkeet.

Värivaihtoehtoja Xperia 1 IV:stä on kolme, ja ne ovat musta, jäävalkoinen ja violetti.

Sony Xperia 1 IV:n värivaihtoehdot.
Sony Xperia 1 IV:n värivaihtoehdot.

Sony jatkaa Xperia 1 IV:n kanssa edelleen tutuilla linjoilla, joihin kuuluu esimerkiksi 21:9-kuvasuhteen näyttö. Ulkonäöllisesti Xperia 1 IV onkin pitkälti ennallaan, mutta muun muassa kameroissa on tapahtunut mielenkiintoisia muutoksia.

Sony Xperia 1 IV:n 21:9-kuvasuhteen AMOLED-näyttö on kooltaan yhä 6,5 tuumaa, tarkkuudeltaan 4K-tasoa 3840×1644 pikselillä ja virkistystaajuudeltaan 120 hertsiä, kun taas kosketustunnistus toimii jopa 240 hertsin taajuudella. Sonyn mukaan Xperia 1 IV:n näyttö on 50 prosenttia edeltäjäänsä kirkkaampi ja sisältää myös reaaliaikaisen HDR-tuen, jossa kirkkaus ja värisävyt optimoidaan erikseen jokaiselle ruudulle. Sonyn X1-piiri tuo lisäksi mukaan Bravia HDR -remasteroinnin kaikkeen sisältöön. Näytön pintana on Corning Gorilla Glass Victus -lasi.

Xperia 1 IV:n 6,5 tuuman ja 21:9-kuvasuhteen AMOLED-näyttö tarjoaa 4K-tarkkuuden ja 120 hertsin virkistystaajuuden.
Xperia 1 IV:n 6,5 tuuman ja 21:9-kuvasuhteen AMOLED-näyttö tarjoaa 4K-tarkkuuden ja 120 hertsin virkistystaajuuden.

Järjestelmäpiirin Sony on päivittänyt yllätyksettömästi viimeisimpään Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -huippupiiriin. RAM-käyttömuistia löytyy 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua, jota voi laajentaa microSD-muistikortilla.

Xperia 1 IV:n kameroista telekamera on älypuhelimissa ainutlaatuinen. Jo viime vuonna Xperia 1 III:ssa Sony tarjosi vaihtuvan polttovälin telekameran kahdella vaihtoehdolla, 70 tai 105 millimetrin polttovälillä ja vastaavasti noin 2,9x ja 4,4x optisella zoomilla pääkameraan verrattuna. Nyt Xperia 1 IV:n telekamerassa on kuitenkin otettu vielä askel eteenpäin: tarjolla on 85-125 millimetrin välillä portaattomasti vaihtuva polttoväli ja optinen zoom, joka on noin 3,5-5,2x pääkameraan verrattuna. Sonyn telekameraratkaisu erottaakin Xperia 1 IV:n kaikista muista kilpailevista älypuhelimista.

Sony Xperia 1 IV:n takakamerat.
Sony Xperia 1 IV:n takakamerat.

Kameraominaisuuksiin Xperia 1 IV:ssä on panostettu muutenkin. Kameroiden käyttöön on myös tarjolla edelleen oma kohokuvioitu laukaisinpainikkeensa.

Kaikkien kolmen takakameran tarkkuus on 12 megapikseliä, mutta ne perustuvat eri koon kennoille. Takakamerat ovat:

 • 12 megapikselin 82 asteen pääkamera 24 mm -polttovälillä, 1/1,7 tuumakoon kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
 • 12 megapikselin 124 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä, 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,2-aukolla
 • 12 megapikselin 28-20 asteen portaattoman noin 3,5-5,2x optisen zoomin telekamera 85-125 mm -polttovälillä, 1/3,5 tuumakoon kennolla, f/2,3-2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella

Lisäksi takaa löytyy vielä 3D iTOF -syvyyskamera/lasertarkennus.

Kaikki takakamerat tukevat reaaliaikaista kohteen seurantaa automaattitarkennuksessaan, ja ihmisten ja eläinten osalta tarkennus kohdistuu tarkasti silmiin. Automaattitarkennus toimii nyt kaikilla takakameroilla jopa 120 kertaa sekunnissa verrattuna Xperia 1 III:n 60 kertaan sekunnissa, ja sarjakuvausta tuetaan yhä 20 kuvan sekuntinopeudella, yhdessä HDR:n kanssa.

Lisäksi kuvauskohteen taustan boke-efektillä sumentava muotokuvatila ja 4K-tarkkuuden 120 fps -videokuvaus ovat käytettävissä kaikilla kameroilla. 4K 120 fps -videota voi hidastaa katseltaessa jopa viisinkertaisesti.

Kameroiden linsseissä on heijastuksia vähentävä ZEISS T* -pinnoite Carl Zeiss -yhteistyön myötä.

12 megapikselin etukamerassa on myös aiempaa kookkaampi 1/2,9 tuumakoon kenno, jonka myötä Sonyn mukaan kohinanvaimennus vähäisessä valossa on aiempaa parempi ja selfie-videoita voi kuvata 4K HDR -tarkkuudella.

Lisäksi videokuvauksessa Xperia 1 IV tarjoaa uuden multi-frame shooting -toiminnon, joka mahdollistaa videoiden tallentamisen laajemmalla dynaamisella alueella.

Videokuvaukseen Xperia 1 IV:ssä on edelleen tarjolla myös erillinen Videography Pro -sovellus, joka tarjoaa monipuoliset säädöt esimerkiksi tarkennuksen, valotuksen ja valkotasapainon osalta.

Sony Xperia 1 IV, musta.
Sony Xperia 1 IV, musta.

Xperia 1 IV toimii myös edelleen yhdessä Sonyn Alpha-kameroiden kanssa ulkoisena monitorina  kytkemällä kamera HDMI-USB-C-kaapelilla puhelimeen. Kamerasta voi lähettää livestriimiä verkkoon Xperia 1 IV:n kautta.

Xperia 1 IV:n stereokaiuttimia Sony kertoo parannetun erityisesti bassotoiston osalta jopa 20-50 prosenttia voimakkaammiksi. Mukana on myös tilaäänituki kattaen sekä Dolby Atmosin että Sonyn 360 Reality Audion.

USB-C-liitännän lisäksi Xperia 1 IV:ssä on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Äänentoisto-ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa Hi-Res Audio -sertifiointi, Bluetooth-kuulokkeiden kanssa LDAC-koodekkituki, pakatun musiikin äänenlaatua taajuutta nostamalla kohentava DSEE Ultimate sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki. 360 Reality Audio Upmix -ominaisuus miksaa lisäksi kaksikanavaiset stereokappaleet reaaliajassa tilaääneksi kuulokkeiden kanssa kuunneltaessa. Paikallisten äänitiedostojen ohella ominaisuus toimii valittujen suoratoistopalvelujen (Amazon Music, Deezer, nugs.net ja TIDAL) kanssa.

Tulevan ohjelmistopäivityksen myötä Xperia 1 IV on saamassa myös tuen Bluetooth LE Audiolle, joka muun muassa lyhentää äänen äänentoistoviivettä perinteiseen Bluetooth-yhteyteen verrattuna.

Sony Xperia 1 IV, jäävalkoinen.
Sony Xperia 1 IV, jäävalkoinen.

Xperia 1 IV sisältää myös uuden musiikin tallennustoiminnon Music Pron, joka mahdollistaa Sonyn mukaan ammattilaistason äänen tallennuksen. Pilvipalvelussa tapahtuva prosessointi poistaa ei-toivotun kohinan käyttämällä äänilähteiden erottelutekniikkaa. Music Pro osaa myös erottaa laulun ja kitaran äänet ja miksata ne yhteen tasapainoisesti. Äänen tallennus ja editointi ovat ilmaisia ominaisuuksia, kun taas Studio Tuning -pilviprosessointi vaatii kuukausimaksuun perustuvan tilauksen.

Lisäksi Xperia 1 IV tukee Sonyn mukaan yksinoikeudella Bravia Core for Xperia -palvelua, jossa on tarjolla elokuvia 4K-tarkkuudella. Bravia Coren valikoimassa on satoja Sony Pictures Entertainmentin uusimpia julkaisuja ja klassikkoelokuvia. Lisäksi mukana on kulissien taakse -katsauksia Studio Accessin kautta ja useita IMAX Enhanced -sisältöjä sekä sisältöjä DTS-ääniraidoilla.

Pelaamisen osalta Xperia 1 IV:n Game Enhancer -kokonaisuus tarjoaa muun L-y (low gamma) -säätimen, äänen taajuuskorjaimen ja äänichatin optimoinnin. Lisäksi RT Record -toiminto mahdollistaa edeltävien noin 30 sekunnin pelitapahtumien jakamisen, minkä lisäksi tarjolla on myös kattavat livestriimitoiminnot.

5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi Xperia 1 IV:ssä on myös tuki niin Wi-Fi 6:lle kuin myös 6 gigahertsin Wi-Fi 6E:lle. Xperia 1 IV:n 5 000 milliampeeritunnin akku tukee 30 watin pikalatausta, jolla akku latautuu 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa, sekä langatonta latausta.

Sony Xperia 1 IV, violetti.
Sony Xperia 1 IV, violetti.

Sonyn puhelimille tyypilliseen tapaan myös Xperia 1 IV on IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis. Näyttölasin tavoin takapinta on Corning Gorilla Glass Victus -lasia. Xperia 1 IV:n mitat ovat 165 x 72 x 8,2 millimetriä ja paino 185 grammaa.

Xperia 1 IV:ssä on myyntiin tullessaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversio, ja päivityslupauksena Sony tarjoaa kaksi versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Sonyn ympäristötavoitteet näkyvät Xperia 1 IV:n myyntipakkauksessa. Xperia 1 IV:n pakkauksessa ei käytetä lainkaan muovia, vaan muoviosat on poistettu tai korvattu paperimateriaaleilla. Pakkauskoko on noin 50 prosenttia kapeampi verrattuna aikaisempiin malleihin, sillä laturi ja kaapeli eivät sisälly enää myyntipakkaukseen. Tämä vähentää Sonyn mukaan kuljetuksista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä jopa 36 prosentilla.

Lisävarusteena Xperia 1 IV:lle Sony tuo Style Cover -suojakuoret, jotka ovat varustettu sisäänrakennetulla seisontatuella sekä antibakteerisella materiaalilla. Style Cover -kuoret ovat saatavilla kolmessa värissä (musta, harmaa ja violetti) valituilla markkinoilla kesäkuun puolivälistä alkaen 34,99 euron suositushinnalla.

Sony Xperia 1 IV:n tekniset tiedot

 • 6,5 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella, 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, HDR-väritoisto, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
 • Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
 • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri
 • 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
 • Kolme takakameraa
  • 12 megapikselin 82 asteen pääkamera 24 mm -polttovälillä, 1/1,7 tuumakoon kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin 124 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä, 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,2-aukolla
  • 12 megapikselin 28-20 asteen portaattoman noin 3,5-5,2x optisen zoomin telekamera 85-125 mm -polttovälillä, 1/3,5 tuumakoon kennolla, f/2,3-2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 3D iTOF -syvyyskamera
  • Jopa 4K 120 fps -videokuvaus kaikilla kameroilla
 • 12 megapikselin 83 asteen etukamera 20 mm -polttovälillä, 1/2,9 tuumakoon kennolla ja f/2,0-aukolla
 • Stereokaiuttimet
 • Yksi nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 5G: taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78
 • Wi-FI 6 ja 6E 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
 • USB-C- (USB 3.2) ja 3,5 mm -liitännät
 • 5 000 milliampeeritunnin akku 30 watin pikalatauksella (50 % 30 minuutissa) ja langattomalla latauksella (Qi), käänteinen langaton lataus muille laitteille
 • Mitat 165 x 71 x 8,2 millimetriä ja paino 185 grammaa
 • IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne