Surface Laptop Studio on Microsoftin poikkeuksellinen uusi huippuläppäri - tarjoaa erikoisella rakenteella kolme eri käyttötilaa

Surface Laptop Studio on erilainen seuraaja Surface Book -sarjalle.

Microsoft on julkistanut uuden huippuläppärinsä Surface Laptop Studion, joka on varustettu poikkeuksellisella saranarakenteella.

Microsoftin mukaan Suomen markkinoille Surface Laptop Studio on saapumassa vuoden 2022 alkupuolella, vaikka ensimmäisillä markkinoille se tulee saataville jo 5. lokakuuta heti Windows 11:n julkaisupäivänä. Suomessa hinnaksi on kerrottu alkaen 1 799 euroa.

Uutuutta voidaan pitää seuraajana Microsoftin Surface Book -sarjan läppäreille, mutta se ei tarjoa enää irrotettavaa näyttöä. Sen sijaan Surface Laptop Studio muuntautuu tavallisesta läppäristä Studio-tilaan, kun näytön sarana taitetaan kokonaan auki. Tässä tilassa näytölle on esimerkiksi helppo piirtää Surface Slim Pen 2 -kynällä. Näiden kahden tilan välissä on Stage-nimeä kantava tila, joka sopii esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun tai esityksen pitämiseen.

Surface Laptop Studion sarana kantaa nimeä Dynamic Woven Hinge ja sisältää kudottua kangasta, jossa on 180 astetta taittuvia johtimia.

Surface Laptop Studion kolme käyttötilaa.
Surface Laptop Studion kolme käyttötilaa.

Surface Laptop Studion 14,4 tuuman kosketusnäytön tarkkuus on 2400×1600 pikseliä 3:2-kuvasuhteella (201 PPI) ja virkitystaajuus yltää 120 hertsiin. Näyttö tukee myös Dolby Vision -väritoistoa ja kontrastisuhde on 1500:1.

Yhtenä erikoisuutena kosketuslevy Surface Laptop Studiossa tarjoaa myös haptisen värinäpalautteen.

Surface Laptop Studio toimii perustilassa aivan kuin tavallinen läppäri.
Surface Laptop Studio toimii perustilassa aivan kuin tavallinen läppäri.

Surface Laptop Studion sisältä löytyy Intelin 11. sukupolven neliytiminen Core H35 i5-11300H tai H35 i7-11370H -suoritin sekä jopa Nvidian GeForce RTX 3050 Ti -näytönohjain 4 gigatavun GDDR6 VRAM -muistilla Core i7 -malleissa. Core i5 -mallit ovat varustettu integroidulla Intel Iris Xe -grafiikkasuorittimella. LPDDR4X-tyypin RAM-käyttömuistia on 16 tai 32 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 256 tai 512 gigatavua tai 1 tai 2 teratavua.

Surface Laptop Studiossa on kaksi USB 4 / Thunderbolt 4 -porttia, Surface Connect -latausliitäntä sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Surface Laptop Studion voi myös kytkeä useampaan ulkoiseen 4K-näyttöön.

Lisäksi Surface Laptop Studiossa on tuki Windows Hello -kasvojentunnistukselle, 1080p-tarkkuuden etukamera, kaksi herkkää studiotason mikrofonia, neljä kaiutinta sekä Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.1 -yhteydet.

Akunkestoksi kerrotaan i5-malleille jopa 19 tuntia tyypillisessä käytössä ja i7-malleille jopa 18 tuntia tyypillisessä käytössä. Mukana toimitettava laturi on teholtaan i5-malleissa 60 wattia ja i7-malleissa 95 wattia.

Surface Laptop Studion mitat ovat 323,28 x 228,32 x 18,94 millimetriä ja paino 1,743 kilogrammaa (i5-mallit) tai 1,82 kilogrammaa (i7-mallit). Rungon materiaalina on sekä alumiini että magnesium.

Surface Slim Pen 2 -kynä myydään erikseen, ja sen hinta on 134,99 euroa. Sille on säilytyspaikka näppäimistön etuosan alla. Kynä kiinnittyy magneettisesti ja latautuu myös samalla.

Studio-tilassa Surface Laptop Studio sopii hyvin esimerkiksi piirtämiseen kynällä.
Studio-tilassa Surface Laptop Studio sopii hyvin esimerkiksi piirtämiseen kynällä.