Honor 9 tulee myyntiin Suomessa ensimmäisenä Euroopassa - ennakkomyynti käynnistyi jo

Huawein sisarbrändin Honorin Kiinassa 12. kesäkuuta julkistaman uuden Honor 9 -puhelimen ennakkomyynti alkaa Suomessa yllättäen jo tänään, vaikka puhelimen laajempi Euroopan julkistus on vuorossa vasta 27. kesäkuuta. Toimitukset alkavat 30. kesäkuuta. Myynti käynnistyy kaikilla merkittävillä jälleenmyyjillä.

Honor 9 tulee Suomessa myyntiin aluksi 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla varustettuna versiona, jonka hinta on 499 euroa. Värivaihtoehtoja ovat harmaa ja sininen. Muita Honor 9:n värejä saattaa olla tulossa myyntiin Suomessa myöhemmin, mutta mitään tietoa tästä ei vielä ole. Suuremmalla 6 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettu Honor 9 on tulossa saataville Suomessa elokuussa 599 euron hintaan.

Honor 9:n väreistä kulta ja musta voivat tulla myöhemmin myyntiin Suomessa, mutta mitään tietoa ei vielä ole.
Honor 9:n väreistä kulta ja musta voivat tulla myöhemmin myyntiin Suomessa, mutta mitään tietoa ei vielä ole.

Honor 9:n toimitukset ennakkotilaajille käynnistyvät siis 30. kesäkuuta, kaksi viikkoa ennakkomyynnin aloituksesta. ”Suomi saa alkuvaiheessa hyvin puhelimia, koska Honor on täällä niin suosittu. Puhelimia kannattaa tuoda sinne, missä ne kaupasta myös liukkaasti liikkuvat”, toteaa Huawei Suomen kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Mika Engblom.

Honor 9:n edeltäjät Honor 8 ja Honor 7 ovat lukeutuneet suosituimpiin älypuhelimiin Suomessa viime vuosina.

Siniset Honor 9 vs. Honor 8.
Siniset Honor 9 vs. Honor 8.
Siniset Honor 9 vs. Honor 8 edestä. Sormenjälkitunnistin löytyy nyt edestä.
Siniset Honor 9 vs. Honor 8 edestä. Sormenjälkitunnistin löytyy nyt edestä.

Vaikka Honor 9:ssä on ulkoisesti myös paljon yhteistä edeltäjänsä Honor 8:n kanssa, ovat muutoksetkin todella merkittäviä. Honor 8:n takalasipinta oli tasainen, kun se Honor 9:ssä kaartuu pehmeästi pidempiä sivureunoja kohti. Lisäksi, kuten kuva kertoo, Honor 9:n sininen värivaihtoehto on huomattavasti vaaleampi kuin Honor 8:n. Toiminnallinen tärkeä ulkoinen muutos puolestaan on sormenjälkitunnistimen siirtyminen takaa eteen. Honor 9:n sormenjälkitunnistimella voidaan myös korvata ja piilottaa näytöltä Android-toimintopainikkeet, jolloin tunnistimen lyhyt kosketus vie takaisinpäin, pitkä kosketus kotiin ja sivulle pyyhkäisyt avoinna olevien sovellusten näkymään.

Lyhyesti Honor 9:ää voi kuvailla yksinkertaistettuna Huawein P10:n ja Mate 9:n tekniikan yhdistämiseksi aiempaa paremmaksi kehitettyyn lasirakenteeseen. P10:n ja Honor 9:n välilläkin on kuitenkin pieniä eroja, joita käydään vielä läpi alempana.

Honor 8:aan nähden Honor 9 tuo teknisesti lisää toimintanopeutta suorituskykyisemmällä järjestelmäpiirillä, kehittyneemmän kaksoiskameran takana, valovoimaisemman etukameran sekä muun muassa 200 milliampeerituntia, eli vajaat 7 prosenttia, kookkaamman kapasiteetin akun.

Aiempien Huawei- ja Honor-puhelinten tavoin myös Honor 9:n takaa löytyvässä kaksoiskamerassa yhdistyvät väri- ja monokromikamerat. Kaksoiskameralla tavoitellaan muun muassa parempaa hämäräkuvausta monokromikameran tallentaman lisävalon myötä.

Honor 9:ssä on 5,15 tuuman näyttö.
Honor 9:ssä on 5,15 tuuman näyttö.

Honor 9:n tekniset tiedot

 • Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmä + EMUI 5.1 -käyttöliittymä
 • 5,15 tuuman näyttö 1920×1080 pikselillä ja tuella laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle
 • Sormenjälkitunnistin edessä
 • Takana 12 (väri) + 20 (monokromi) megapikselin kaksoiskamera f/2,2-aukolla, 2x häviötön hybridizoom, kaksois-LED-kuvausvalo ja lasertarkennus, 4K-videokuvaus
 • Edessä 8 megapikselin kamera f/2,0-aukolla
 • Huawein oma 4+4-ytiminen Kirin 960 -järjestelmäpiiri (4x Cortex-A73 2,4 GHz + 4x Cortex-A53 1,8 GHz + Mali-G71-grafiikkasuoritin)
 • 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
 • microSD-muistikorttipaikka
 • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen yhdistetty muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE / Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
 • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
 • 3 200 milliampeeritunnin akku ja pikalataus
 • Paino 155 grammaa
 • Mitat 147,3 x 70,9 x 7,45 millimetriä

Honor 9 on teknisesti lähes kuin Huawei P10 – mutta ei aivan

Myös P10:n värivalikoima on laaja. Kaikki värit eivät saatavilla Suomessa.
Myös P10:n värivalikoima on laaja. Kaikki värit eivät saatavilla Suomessa.

Huawein helmikuun lopulla julkistama P10 tuli myyntiin 599 euron suositushinnalla, mutta sittemmin sen hinta on edullisimmillaan painunut jo 550 euron kieppeille. P10 on siis vain hitusen Honor 9:ää kalliimpi.

Honor 9:ssä on paljon samaa kuin P10:ssä: molemmissa on Android 7.0 Nougat ja EMUI 5.1 -ohjelmisto, sormenjälkitunnistin edessä, takana 12+20 megapikselin väri- ja monokromikaksoiskamera, edessä 8 megapikselin etukamera, sisuksissa Huawein Kirin 960 -järjestelmäpiiri, microSD-muistikorttipaikka, kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, samat yhteydet ja liitännät sekä saman kapasiteetin akku. Honor 9:n aluksi Suomessa myyntiin tulevassa versiossa on RAM- ja käyttömuistiakin yhtä paljon kuin P10:ssä. LCD-näyttökin on kaksikossa lähes samanlainen: Honor 9:ssä 5,15 tuumaa ja P10:ssä 5,1 tuumaa, molemmissa 1920×1080 pikselillä.

Erojakin puhelimissa on. Perinteiseen tapaan Honor 9:n kaksoiskamera ei kanna P10:stä löytyvää Leica-brändäystä. Nimen puutteen lisäksi eroja on kameraohjelmistossa: erityiset Leica-erikoiskuvaustilat puuttuvat. Tällä kertaa takakamerassa on myös tärkeä tekninen ero, sillä Honor 9:ssä ei ole P10:stä löytyvää optista kuvanvakainta. Myöskään etukamera ei ole identtinen: vaikka tarkkuus on sekä Honor 9:ssä että P10:ssä 8 megapikseliä, on aukon koko Honor 9:ssä hitusen pienempi (f/2,0 vs. f/1,9) ja etukamera näin hämärässä heikompi. Kameraohjelmistoon Honor 9 saa uuden liikettä hetken ennen ja jälkeen valokuvan tallentavan Elokuva-toiminnon.

Honor 9:n pikalataus on myöskin vanha tuttu (teho 18 W, 9V / 2A) eikä P10:stä löytyvä uudempi Huawei SuperCharge (teho 22,5 W).

Honor 9:n etuja P10:een nähden ovat edeltäjästäkin tuttu kaukosäädinkäytön mahdollistava infrapunalähetin sekä rasvan tarttumista näyttöön estävä oleofobinen pinnoite, joka suurena yllätyksenä P10:stä puuttuu. Honor 9 avaa myös yhteistyön kuulokevalmistaja Monsterin kanssa, mutta toistaiseksi tämä näkyy lähinnä vasta Monsterin nimeä kantavana ääniprofiilina osana taajuuskorjainta.

Suurin ero Honor 9:n ja P10:n välillä on tietysti muualla kuin tekniikassa – puhelinten varsin erilaisessa designissa ja rakenteessa. Honor 9 on hieman paksumpi (7,5 vs. 7,0 mm) sekä muutenkin millin pari suurempi ja 10 grammaa painavampi, mutta käytännössä ilman rinnakkain vertailua eroa ei juuri huomaa.

Ei enää erikoistakuuta

Osan Huawei- ja Honor-puhelimista erikoisuutena on ollut ilmaiseksi saatava lisätakuu 3+3+3-mallilla: 3 vuoden takuu, 3 kuukauden näytönkorjaustakuu sekä 3 kuukauden vaihtotakuu (uusi laite heti korjaamisen sijaan, jos takuunalainen vika).

Honor 9:n kanssa tätä lisätakuuta ei enää tarjota. Puhelimen takuu on näin ollen tavalliset 2 vuotta.

Huawein Engblomin mukaan lisätakuusta on luovuttu muun muassa johtuen sen päällekkäisyydestä jälleenmyyjien tarjoamien muiden vakuutuksien ja ratkaisujen kanssa.