Sony julkisti uuden Xperia 1 VI -huippupuhelimensa - odotettu muutos näytössä sekä erikoisuutena 3,5-7,1x optisen zoomin telekamera

Sony on julkistanut uuden Xperia 1 VI -huippupuhelimensa, joka tuo mukanaan merkittäviä muutoksia.

Xperia 1 VI:n myynti on alkamassa Suomessa kesäkuussa 1 399 euron suositushinnalla.

Ennakkomyynti alkaa heti julkistuksen jälkeen, ja 9. kesäkuuta asti Xperia 1 VI:n ostajat saavat kaupan päälle Sonyn parhaimmat WH-1000XM5 -vastamelukuulokkeet.

Värivaihtoehtoja Xperia 1 VI:stä Suomessa ovat musta (Black), platinanhopea (Platinum Silver) sekä khakinvihreä (Khaki Green). Valituilla markkinoilla tarjolla on myös neljäs, punainen värivaihtoehto.

Sony on luottanut puhelintensa näytöissä pitkään elokuvamaiseen 21:9-kuvasuhteeseen, joka on erottanut sen älypuhelinten massasta. Nyt Xperia 1 VI:ssä Sony on kuitenkin siirtynyt tavanomaisempaan 19,5:9-kuvasuhteeseen.

Tutusta tyylistään Sony ei kuitenkaan ole luopunut, vaan erilaisesta kuvasuhteesta huolimatta Xperia 1 VI:n muotoilu on tuttua Sonya eikä näytössä edelleenkään ole lovea tai reikää kameralle, vaan etukamera sijaitsee yhä näytön yläreunuksessa.

Xperia 1 VI on muodoltaan nyt lähempänä muita älypuhelimia, kun näytössä on 19,5:9-kuvasuhde.
Xperia 1 VI on muodoltaan nyt lähempänä muita älypuhelimia, kun näytössä on 19,5:9-kuvasuhde.

Samalla kuvasuhdemuutoksen kanssa Sony on luopunut myös edeltävissä huippupuhelimissaan tarjoamasta näytön 4K-tarkkuudesta, jonka hyöty on jäänyt kyseenalaiseksi. Xperia 1 VI tarjoaa 2340×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuuden 6,5 tuuman näytössään, jota on päivitetty teknisesti. Näyttö tukee LTPO-teknologian ansiosta joustavasti mukautuvaa 1-120 hertsin virkistystaajuutta ja on 50 prosenttia kirkkaampi kuin Xperia 1 V:ssä. Luettavuutta kirkkaassa ympäristössä parantaa uusi Sunlight Vision -ominaisuus, joka ei ainoastaan kirkasta kuvaa, vaan suorittaa myös tekoälyn avulla kuvankäsittelyä, joka estää ylivalottuneet kohokohdat analysoimalla näytön sisältöä ja ympäristön kirkkautta reaaliaikaisesti.

Sony käyttää näytössä jälleen myös Bravia-teknologiaansa. Tekoälyä hyödynnetään parantamaan kontrastia, värejä ja selkeyttä.

Kameroiden osalta Xperia 1 VI:ssä on viety eteenpäin edeltäjämallista tuttua kokonaisuutta.

Tarjolla on pääkamerassa edelleen 48 megapikselin tarkkuus 1/1,35″ Sony Exmor T for mobile -kamerakennolla, joka tarjoaa pinotun rakenteen, jossa fotodiodit ja transistorit on sijoitettu erillisiin kerroksiinsa. Tämä maksimoi valon määrän minimoiden samalla kohinan tason laajemman dynaamisella alueella hämärässä.

Xperia 1 VI:n kolme takakameraa sijaitsevat metallisessa kohoumassa.
Xperia 1 VI:n kolme takakameraa sijaitsevat metallisessa kohoumassa.

Pääkamera Xperia 1 VI:ssä tarjoaa 24 mm -polttovälin sekä 2x-rajauksella kennolta 48 mm -polttovälin. Pikselikoko kamerassa on 1,12 mikronia tai neljä pikseliä yhdistäen 2,24 mikronia. Pääkamerassa on f/1,9-aukko.

12 megapikseln telekameraa Sony on uudistanut entistä laajemmin vaihtuvalla optisella zoomilla. Muuttuva polttoväli ja täten optisen zoomin määrä ovat edelleen erikoisuus älypuhelinten telekameroissa. Siinä missä Xperia 1 V:ssä telekameran polttoväli oli 85-125 millimetriä, on se Xperia 1 VI:ssä 85-170 millimetriä. Tämä tarkoittaa optista zoomia 3,5x-tasolta 7,1x-tasolle pääkameraan verrattuna. Telekameraa voi käyttää myös makrolähikuvaamiseen alkaen 4 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Telekamerassa on 1,0 mikronin pikselikoko ja f/2,3-3,5-aukko.

Takakamerakolmikon täydentää 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla.

Kuvaamisessa Xperia 1 VI tukee jopa 399 tarkennuspistettä, minkä lisäksi mukana on tekoälyä hyödyntävä Human pose estimation -teknologia, joka ennustaa ihmisen raajojen liikkeitä kuvaamisen yhteydessä ja parantaa näin tarkennuksen suorituskykyä. Entuudestaan tuttuja ominaisuuksia ovat erilaiset Creative Look -värityylit, ihonsävyjen tallentamista parantava S-Cinetone for mobile, reaaliaikainen silmiin kohdistuva automaattitarkennus ja kohteiden seuranta.

Parhaimmillaan 4K HDR -videokuvaus onnistuu jopa 120 fps -tarkkuudella, joka mahdollistaa moninkertaisen hidastamisen.

Xperia 1 VI jatkaa myös Sonyn yhteistyötä ZEISSin kanssa linsseissä, ja Xperia 1 VI:ssä on käytössä heijastuksia vähentävä ZEISS *T -pinnoite.

Edessä on 12 megapikselin kamera 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla.

Xperia 1 VI sisältää tuttuun tapaan kamerapainikkeen.
Xperia 1 VI sisältää tuttuun tapaan kamerapainikkeen.
Sonyn uusi kamerasovellus Xperia 1 VI:ssä.
Sonyn uusi kamerasovellus Xperia 1 VI:ssä.

Kuvaamisen kannalta ohjelmistopuolellakin on Sony on tehnyt erittäin merkittävän uudistuksen, kun aiemmat kolme erillistä kamerasovellusta – Photo Pro, Video Pro ja Cinema Pro – on yhdistetty yhdeksi uudeksi kamerasovellukseksi. Eri tilojen välillä sovelluksessa voi vaihtaa sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Uusi Pro Video -tila tarjoaa yksityiskohtaisen asetusten hallinnan videokuvauksessa.

Xperia 1 VI:n kamerasovellus sisältää Pro-tilan.
Xperia 1 VI:n kamerasovellus sisältää Pro-tilan.

Edelleen Xperia 1 VI:tä on myös mahdollista hyödyntää Sonyn kameroiden ulkoisena näyttönä sekä tallennustilana.

Teknisenä perustana Xperia 1 VI:ssä on Qualcommin viimeisimmän sukupolven huippupiiri Snapdragon 8 Gen 3, ja Sony on lisännyt jäähdytystä parantamaan ensi kertaa höyrykammion. 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuettuna on Wi-Fi 7.

RAM-käyttömuistia on 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-muistikortilla.

Xperia 1 VI sisältää höyrykammion osana jäähdytysjärjestelmäänsä.
Xperia 1 VI sisältää höyrykammion osana jäähdytysjärjestelmäänsä.

Pelaamista tukevia ominaisuuksia laajentaa FPS Optimizer, joka optimoi dynaamisesti suorittimen käytön ja ruudunpäivitysnopeuden peliympäristön mukaan. Kosketustunnistusta on myös parannettu, ja se tarjoaa kolme seurantanopeutta ja kaksi napautustarkkuuden tasoa.

Xperia 1 VI:n akussa käytössä on uutta materiaalia, jonka myötä akun energiatiheys on entistä suurempi. Akun kapasiteetti on yhä 5 000 milliampeerituntia, ja Sony kertoo Xperia 1 VI:n tarjoavan jopa kahden päivän akunkeston tai yltävän 36 tunnin toiminta-aikaan jatkuvassa videotoistossa. Pikalataus täyttää Sonyn mukaan akun 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa. Tuettuna on myös langaton lataus sekä langaton virranjako muille laitteille, kuten kuulokekotelolle. Akun eliniän Sony kertoo yltävän jopa neljään vuoteen.

USB-C-liitännän lisäksi Xperia 1 V:ssä on yhä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, jonka osalta Sony kertoo käytössä olevan uudistetun Premium Audio Circuit -äänikytkennän.

Sony Xperia 1 VI platinanhopeana värivaihtoehtona.
Sony Xperia 1 VI platinanhopeana värivaihtoehtona.

Lisäksi Xperia 1 VI:ssä on täyden äänialan stereokaiuttimet uudella äänentoistoa parantavalla kaiutinyksiköllä, jossa suurten äänenvoimakkuuksien aiheuttamaa vääristymää on vähennetty ja matalien taajuuksien toistoa optimoitu. Tämä on johtanut huomattavaan äänenpaineen korotukseen, mikä puolestaan mahdollistaa syvemmän äänikokemuksen.

Äänentoisto-ominaisuuksiin kuuluvat myös Sonyn DSEE Ultimate, joka parantaa toistettavan musiikin äänenlaatua ylösskaalaamalla sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki. Langattomalla Bluetooth-yhteydellä tuettuna ovat LDAC-äänikoodekki, Bluetooth LE Audio -ominaisuudet sekä Snapdragon Sound.

Kestävyydeltään Xperia 1 VI on tuttuun tapaan IP65/68-luokiteltu. Paksuutta Sonyn huippupuhelimella on 8,2 millimetriä ja painoa 192 grammaa. Kehys on alumiinia, näytön pinta Corningin Gorilla Glass Victus 2 -lasia sekä takapinta mattateksturoitua Gorilla Glass Victus -lasia.

Käyttöjärjestelmäversiona Xperia 1 VI:ssä on aluksi Android 14. Sony lupaa puhelimelle kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä.

Xperia 1 V eri väreissä.
Xperia 1 V eri väreissä.

Xperia 1 VI:n myyntipakkaus ja sen sisälokero ovat valmistettu Sonyn Original Blended Material -materiaalista, joka koostuu bambusta, sokeriruo’osta ja kierrätyspaperista mahdollistaen täysin muovittomien pakkausten valmistamisen Tämän ohella kuljetuskartonkien sulkemiseen käytetty muoviteippi on korvattu paperilla.

Lisäksi noin 85 prosenttia puhelimen rungon sisällä ja ulkopuolella käytettävien osien raaka-aineista koostuu ympäristöystävällisistä hartseista, kuten kierrätyshartseista ja kasvipohjaisista hartseista. Näihin kuuluu myös Sorplas, joka on Sonyn kehittämä paloa hidastava kierrätysmuovi.

Lisävarusteena Sony tarjoaa Xperia 1 VI:lle Sorplas-muovista valmistetun Style Cover -suojakuoren, jossa on sisäänrakennettu jalusta ja jonka mukana tulee uusi rengashihna. Jalusta tukee sekä vaaka- että pystysuuntaista asentoa.