Sony julkisti uuden huippupuhelimensa Xperia 1 II:n – 5G-tuki, neljä ZEISS-takakameraa ja kuulokeliitännän paluu kohokohtia

Sony on julkistanut uuden Xperia 1 II -huippupuhelinmallinsa. Alun perin sittemmin perutuille Mobile World Congress -messuille suunniteltu julkistus tapahtui tänään live-videolähetyksen kautta.

Xperia 1 II on tulossa myyntiin kesäkuussa. Suositushinta julkaistaan myöhemmin. Värivaihtoehtoja Xperia 1 II:sta on tulossa Suomeen kaksi, musta ja violetti. Valkoinen väri ei kuulu valikoimiin Suomessa.

Tulevan Sony-huippupuhelimen myyntiintuloon on siis vielä varsin paljon aikaa. Tekniikaltaan puhelin on linjassa tämän kevään kilpailevien huippupuhelinten kanssa.

Xperia 1 II sisältää Qualcommin uuden Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin sekä Snapdragon X55 -5G-modeemipiirin. Puhelin tukee 5G-verkkoyhteyksiä alle 6 gigahertsin taajuusalueilla.

Viime vuoden alkuperäisen Xperia 1:n tavoin myös Xperia 1 II sisältää 6,5 tuuman OLED-näytön Sonyn suosimalla pitkulaisella 21:9-kuvasuhteella sekä 4K-tarkkuudella ja HDR-tuella. Sonyn mukaan näyttö tarjoaa uuden Motion Blur Reduction -toiminnon, jonka myötä liike näytöllä toistuu 90 hertsin virkistystaajuutta vastaavalla tavalla.

21:9-kuvasuhteella Sony-uutuus erottuu edelleen kilpailijoistaan. Pitkulaisempi kuvasuhde soveltuu hyvin esimerkiksi monien samalla kuvasuhteella kuvattujen elokuvien katseluun.

Sony Xperia 1 II violettina värivaihtoehtona. Huomaa ZEISS-brändäys kameroiden yhteydessä.
Sony Xperia 1 II violettina värivaihtoehtona. Huomaa ZEISS-brändäys kameroiden yhteydessä.

Kamerat huomion keskipisteenä

Pääkamera, ultralaajakulmakamera ja telekamera ovat Xperia 1 II:ssa edelleen edeltäjänsä tavoin kaikki kolme tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Kameroissa on kuitenkin tapahtunut muutoksia. Käytössä kameroissa on myös ZEISS-linssit näyttävän brändiyhteistyön kera, mikä on huomionarvoista, sillä perinteisesti ZEISS on tunnettu Nokia-älypuhelinten kumppanina. Xperia 1 II:n linsseissä on käytössä ZEISSin kehittämä heijastuksia vähentävä T*-pinnoite.

Xperia 1 II:ssä on kolme tavallista kameraa ja 3D ToF -laserkamera.
Xperia 1 II:ssä on kolme tavallista kameraa ja 3D ToF -laserkamera.

Xperia 1 II:n 24 millimetrin polttovälin (35 mm -kinovastaava) tarjoavassa pääkamerassa on uusi kenno, jonka koko on kasvanut 1/2,6 tuumasta 1/1,7 tuumaan eli 50 prosenttia suuremmaksi. Tämä parantaa kennon kykyä tallentaa kuviin valoa merkittävästi. Pääkameran aukon koko on f/1,7.

16 millimetrin polttovälin ultralaajakulmakamerassa on 1/2,6 tuuman kenno, f/2,2-aukko ja pääkameran tavoin nopea dual pixel PDAF -automaattitarkennus. 70 millimetrin telekamera tarjoaa aiemman 2x optisen zoomin sijaan nyt pyöristetysti 3x optisen zoomin 70 millimetrin polttovälillä. Telekameran kennon koko on 1/3,4 tuumaa, aukon koko f/2,4 ja se tukee PDAF-automaattitarkennusta.

Pääkamera ja telekamera ovat varustettu optisella kuvanvakaimella.

Uutena kamerana Sony on lisännyt mukaan 3D ToF -syvyyskameran.

Sony korostaa uutuuden kameroiden yhteydessä yhteistyötä Sonyn järjestelmäkameroista vastaavan alpha-yksikön kanssa. Sen innovaatioita on tuotu osaksi uutta älypuhelinta.

Sonyn mukaan uutuudet tarjoavat erittäin nopeasti toimivan automaattitarkennuksen ja ensimmäisenä älypuhelimena maailmassa 20 fps -sarjakuvauksen kohdetta seuraavalla automaattitarkennuksella ja valotuksen säädöllä. Lisäksi jatkuvasti automaattitarkennus ja -valotus toimii 60 kertaa sekunnissa. Automaattitarkennuksen toimintaa myös hämärässä nopeuttaa lisätty 3D ToF -syvyyskamera.

Silmiä seuraava automaattitarkennus puolestaan toimii nyt ihmisten lisäksi myös eläinten kanssa.

Manuaalisäädöillä kuvaamiseen Sony Xperia 1 II:ssa on Photo Pro -sovellus, jonka tarjoama käyttöliittymä ja algoritmit ovat tuttuja Sonyn alpha-kameroista.

Ammattilaistason videokuvaukseen tarjottavaa Cinema Pro -sovellusta on myös kehitetty eteenpäin useilla edistyneillä lisätoiminnoilla. Se tarjoaa 21:9-kuvasuhteen kuvauksen 4K HDR -tarkkuudella 24, 25, 30 tai 60 kuvan sekuntinopeudella.

Videokuvausta avittaa muun muassa älykäs tuulen ääntä poistava suodatinalgoritmi.

Sony Xperia 1 II mustana värivaihtoehtona.
Sony Xperia 1 II mustana värivaihtoehtona.

3,5 millimetrin kuulokeliitännän paluu

Uusi Xperia 1 II palauttaa ominaisuutena edeltäjästään puuttuneen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän. Tässä suhteessa Sony kulkee siis vastoin trendiä mutta monille perinteisen kuulokeliitännän löytyminen laitteesta voi yhä olla suuri plussa.

Äänentoiston osalta Xperia 1 II sisältää 360 Reality Audion lisäksi Hi-Res Audio -tuen sekä langallisena että langattomana, ja tuen LDAC-koodekille Bluetooth-kuulokkeissa. DSEE Ultimate -tuki nostaa toistettavan äänen taajuutta 44,1 kilohertsistä 192 kilohertsiin.

Sony on tehnyt yhteistyötä TIDAL-musiikkipalvelun kanssa, ja Xperia 1 II:n laitteiston kyvyt on huomioitu äänenlaadun optimoimiseksi palvelusta musiikkia toistettaessa.

Xperia 1 II sisältää taas 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, jota Xperia 1:ssä ei ollut.
Xperia 1 II sisältää taas 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, jota Xperia 1:ssä ei ollut.

Xperia 1 II:ssa on myös eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Sormenjälkilukija löytyy kyljeltä.

Akun kapasiteetti on 4 000 milliampeerituntia ja tuettuna on enimmäisteholtaan 21 watin pikalataus, joka täyttää akun tyhjästä 50 prosenttiin 30 minuutissa. Tehokkaimman pikalatauksen laturi myydään kuitenkin erikseen. Lisäksi Xperia 1 II tukee myös langatonta latausta.

Käyttöjärjestelmän tarjoamaa pelitilaa on kehitetty Xperia 1 II:ssa edelleen mahdollistamaan paras mahdollinen suorituskyky pelatessa. Lisäksi PlayStationin DualShock 4 -ohjaimen kanssa toiminnallisuus on nyt laajempi suoran yhteyden ansiosta.

Kestävyydeltään Xperia 1 II on IP65/IP68-luokiteltu eli kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Rakenne on Corningin Gorilla Glass 6 -lasia edestä ja takaa.

Xperia Pro -erikoismalli ei Euroopan markkinoille

Sony julkisti Xperia 1 II:n rinnalla myös Xperia Pro -erikoismallin, joka tarjoaa kaksi tärkeää lisäominaisuutta.

Xperia Prossa on puhelimen runkoa kiertävä nelisuuntainen 360 asteen 5G-millimetriaaltotaajuuksien antenni, jonka ansiosta puhelin tukee 5G-verkkojen korkeita 26, 28 ja 39 gigahertsin taajuusalueita. Kyljelle on lisätty myös pikanäppäin, jonka toiminnon voi valita itse.

Sony Xperia Pro.
Sony Xperia Pro.

Lisäksi Xperia Pro tarjoaa HDMI ja USB 3.1 Gen2 -liitännät, joiden ansiosta puhelin sopii ammattilaistason sisällön välitykseen.

Muilta ominaisuuksiltaan Xperia Pro vastaa Xperia 1 II -mallia.

Xperia Pro ei ole tulossa Sonyn mukaan myyntiin Euroopassa ja muutenkin laitetta kuvailtiin toistaiseksi ”kehitysjulkistuksena”.

Sony Xperia 1 II:n tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,5 tuuman OLED HDR -näyttö 21:9-kuvasuhteella ja 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella, liikettä sulavoittava Motion Blur Reduction -toiminto
 • Sormenjälkilukija kyljellä
 • Neljä takakameraa ZEISS-linsseillä
  • 12 megapikselin 24 mm -pääkamera 1/1,7 tuuman kennolla, dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin 16 mm -ultralaajakulmakamera 1/2,6 tuuman kennolla ja dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella
  • 12 megapikselin 70 mm -telekamera 1/3,4 tuuman kennolla, PDAF -automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella, noin 3x optinen zoom
  • 3D ToF -syvyyskamera
 • 8 megapikselin etukamera
 • Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
 • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
 • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys (alle 6 gigahertsin taajuusalueet)
 • Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 000 milliampeeritunnin akku, tuki 21 watin pikalataukselle ja langaton lataus
 • IP65/IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (1,5 metrin syvyys 30 minuuttia)
 • Mitat 166 x 72 x 7,9 millimetriä
 • Paino 181 grammaa
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio