Sony julkisti uuden huippupuhelimensa - tällainen on Xperia 1 V Snapdragon 8 Gen 2:lla ja uuden sukupolven kamerakennolla

Sony on julkistanut uuden Xperia 1 V -huippupuhelimensa.

Xperia 1 V jatkaa Sonyn huippupuhelimille tutulla reseptillä, mutta päivitettynä Qualcommin viimeisimmän sukupolven huippuluokan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirillä sekä uudella pääkameralla.

Xperia 1 V on tulossa myyntiin kesäkuun lopulla 1 399 euron suositushinnalla. Ennakkotilattavaksi Xperia 1 V saapuu 12. kesäkuuta. Rajoitetun ajan Xperia 1 V:n ennakkotilaajat voivat saada kaupan päälle Sonyn viimeisimmät huippuluokan WH-1000XM5-vastamelukuulokkeet (arvo 420 euroa).

Xperia 1 V:ssä on edelleen 6,5 tuuman AMOLED-näyttö tutulla 21:9-kuvasuhteella ja korkealla 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella. Näytön virkistystaajuus on yhä 120 hertsiä, eikä Sony ole vielä siirtynyt joustavasti mukautuvan virkistystaajuuden tarjoavaan LTPO-paneeliin.

Sekä Xperia 1 V:n näyttölasi että takapinta ovat Corningin viimeisintä ja kestävintä Gorilla Glass Victus 2 -lasia. Takapinnassa on erityinen tekstuuri tuntuman parantamiseksi. Sivuja kiertävä runko on alumiinia, ja sen lovitettu rakenne on suunniteltu parantamaan pitoa. Värivaihtoehtoja Xperia 1 IV:stä ovat musta Black, khakinvihreä Khaki Green ja platinanhopea Platinum Silver.

Snapdragon 8 Gen 2:n voimin Xperia 1 V on entistä tehokkaampi.

Qualcommin mukaan peruslaskennan CPU-suorituskyvyssä Snapdragon 8 Gen 2 on jopa 35 prosenttia edellistä sukupolvea nopeampi, kun taas grafiikkasuorituskyky on parantunut jopa 25 prosentilla. Kaiken kaikkiaan Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa mukavan suorituskykyparannuksen aiemmasta energiatehokkuuden samalla myös kohennuttua.

Energiatehokkuus Snapdragon 8 Gen 2:ssa on parantunut jopa 40 prosentilla, ja Sonyn mukaan kameran käytön aikainen virrankulutus on parantunun noin 20 prosentilla. Sony on tehnyt parannuksia myös jäähdytysjärjestelmään: lämpöä hajauttavan levyn kokoa on kasvatettu noin 60 prosentilla.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin rinnalta Xperia 1 V:stä löytyy 12 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia. Tallennustila on laajennettavissa jopa 1 teratavun microSD-muistikortilla. 5 000 milliampeeritunnin akku tukee 30 watin pikalatausta sekä 15 watin langatonta latausta. Sonyn mukaan akusta riittää virtaa jopa 20 tunnin videoiden katseluun. Myös elinikään on panostettu: akun pitäisi säilyttää 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan vielä kolmen vuoden käytön jälkeen.

Sony Xperia 1 V:n kolme värivaihtoehtoa.
Sony Xperia 1 V:n kolme värivaihtoehtoa.

Huippuluokan kuvausominaisuuksia Xperia 1 V vie eteenpäin uuden sukupolven kennolla pääkamerassa. Sonyn mukaan sen uusi Exmor T -kenno on rakenteeltaan uudenlainen, pinottu CMOS-kenno, jossa fotodiodit ja transistorit on sijoitettu erillisiin kerroksiinsa. Sonyn mukaan tämä maksimoi valon määrän minimoiden samalla kohinan tason. Lopputuloksena Sony kehuu suorituskyvyn vähäisen valon kuvaustilanteissa olevan kaksi kertaa parempi kuin Xperia 1 IV:n pääkameralla.

Kooltaan kenno on kasvanut 70 prosentilla 1/1,35 tuuman kokoon kameroissa yleisesti käytetyllä mittaustavalla. Sony pitäytyi aiemmin 12 megapikselin tarkkuudessa huippupuhelimissaankin, mutta nyt uusi kenno on koko tarkkuudeltaan 52 megapikseliä. Valokuvaamiseen kennosta käytetään kuitenkin 48 megapikselin alaa, ja oletuksena tavanomaiseen tapaan neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakokoa., jolloin kennon pikselikoko kasvaa 1,12 mikronista 2,24 mikroniin. Kennon poikkeuksellista 4,3:3-kuvasuhdetta hyödynnetään videokuvauksessa paremman vakautuksen luomiseen. Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella jopa 120 fps -nopeudella, joka mahdollistaa moninkertaisen hidastamisen sulavalla liiketoistolla.

Sony on tuonut Xperia 1 V:een jälleen lisää sen kameroista tuttuja ominaisuuksia.
Sony on tuonut Xperia 1 V:een jälleen lisää sen kameroista tuttuja ominaisuuksia.

Sony kertoo Xperia 1 V:n olevan myös ensimmäinen älypuhelin sen S-Cinetone-ominaisuudella, joka tallentaa ihonsävyt luonnollisen kauniilla tavalla. Uuden kamerakennon värisaturaation signaalitaso on kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna, joka Sonyn mukaan vähentää kohinaa tummilla alueilla sekä luo kuviin pehmeämmät värit.

Kaksi muuta Xperia 1 V:n takakameraa ovat 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 1/2,5″-koon kennolla ja f/2,2-aukolla sekä 12 megapikselin telekamera, joka tarjoaa Xperia 1 V:n tavoin portaattomasti vaihtuvan optisen zoomin 85-125 millimetrin polttovälillä ja näin edelleen noin 3,5-5,2x-tasolla pääkameraan verrattuna. Telekameran kennon koko on 1/3,5″ ja se on varustettu f/2,3-2,8-aukolla.

Sony jatkaa yhteistyötä ZEISSin kanssa linsseissä, ja myös Xperia 1 V:ssä on käytössä heijastuksia vähentävä ZEISS *T -linssipinnoite.

Kaikki kamerat tukevat edelleen 120 fps -automaattitarkennusta, reaaliaikaista tarkennusta silmiin ja automaattitarkennuksen seurantaa sekä 30 fps -sarjakuvausta.

Kameroiden toiminnassa hyödynnetään monin tavoin myös tekoälyä mitä tulee esimerkiksi tarkennuksen toimintaan syvyyskartan avulla, valkotasapainon määrittelyyn vaikeissakin useiden eri valonlähteiden tilanteissa sekä valotukseen erilaisissa ympäristöissä.

Sony esittelee Xperia 1 V:ssä myös aiemmin sen Alpha-kameroista tutulla tavalla kuusi erilaista Creative Look -tyyliasetusta kuvaamiseen.

Kamerasovelluksiinsa Photo Pro ja Video Pro Sony on tuonut Xperia 1 V:ssä uuden pystysuuntaisen käyttöliittymän. Lisäksi ne ja kolmas kamerasovellus Cinema Pro voivat nyt myös esittää tietoja tarkennuksesta (focus peaking).

Xperia 1 V:tä on myös edelleen mahdollista hyödyntää Sonyn kameroiden ulkoisenä näyttönä. Uusi mahdollisuus on suorittaa tallennuksen puhelimeen muistiin kytketyllä kameralla kuvattaessa.

Stereokaiutinten äänentoistoa Sony kertoo parantaneensa Xperia 1 V:ssä uudella vahvistimella. Lopputuloksena on jopa 10 prosentilla kasvanut äänenvoimakkuus sekä syvempi ja voimakkaampi matalien äänien bassotoisto.

USB-C-liitännän lisäksi Xperia 1 V:ssä on yhä myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Äänentoisto-ominaisuuksiin kuuluvat myös Sonyn DSEE Ultimate, joka parantaa toistettavan musiikin äänenlaatua ylösskaalaamalla sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki. 360 Reality Audio Upmix -ominaisuus muuntaa myös tavallisen stereoäänen tilaääneksi. Langattomalla Bluetooth-yhteydellä tuettuna on myös LDAC-äänikoodekki.

Musiikin luomiseen suunniteltua Music Pro -sovellusta Sony on päivittänyt muun muassa tuella pianon äänen tallentamiselle.

Mukana ohjelmistossa on myös edelleen Game enhancer -pelitoiminnot, joita Sony kertoo laajennetun ja käytettävyyttä parannetun. Nyt pelin aikana voi esimerkiksi tarkastella keskeisiä suorituskykytietoja esimerkiksi ruudunpäivitysnopeuden sekä akun osalta. Pelattaessa voi myös tallentaa näyttökuvan painamalla Xperia 1 V:n erillistä kameran laukaisinpainiketta.

Xperia 1 V jatkaa Sonyn ympäristötyötä muun muassa muovista vapaalla myyntipakkauksella, joka on valmistettu 100-prosenttisesti paperimateriaaleista – bambusta, sokeriruokokuidusta ja kierrätyspaperista. Myyntipakkauksessa ei toimiteta mukana laturia eikä myöskään kaapelia. Xperia 1 V -puhelimessa on käytetty joissakin osissa Sonyn kehittämää Sorplas-nimeä kantavaa kierrätysmuovimateriaalia, jonka valmistuksessa on käytetty palautettuja muovipulloja sekä optisten levyjen jätettä.

Lisävarusteena Xperia 1 V:lle Sony tarjoaa suojakuoren sisäänrakennetulla seisontatuella, joka mahdollistaa puhelimen asettamisen pysty- tai vaaka-asentoon. Myös suojakuoren valmistukseen on käytetty osittain Sonyn Sorplas-kierrätysmuovia.

Sony Xperia 1 V:n tekniset tiedot

 • Alumiinirunko, takaa lasipintainen rakenne
 • 6,5 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella, 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
 • Täyden äänialan stereokaiuttimet
 • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri
 • 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavun korteille)
 • Kolme takakameraa
  • 52 megapikselin pääkamera (valokuvissa hyödynnettävä tarkkuus 48 megapikseliä) 24 mm -polttovälillä, 1/1,35″-koon kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla (2,24 mikronia neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla), f/1,9-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä, 1/2,5″-koon kennolla ja f/2,2-aukolla
  • 12 megapikselin telekamera portaattomasti vaihtuvalla 85-125 mm -polttovälillä, 1/3,5″-koon kennolla, f/2,3-2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
 • 12 megapikselin etukamera 1/2,9″-koon kennolla
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • 5 000 milliampeeritunnin akku 30 watin pikalatauksella ja 15 watin langattomalla latauksella
 • IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
 • Mitat 165 x 71 x 8,3 millimetriä ja paino 187 grammaa