Sony julkisti täyslangattomat LinkBuds S -nappikuulokkeet - maailman pienimmät ja kevyimmät Hi-Res-äänellä ja aktiivisella melunvaimennuksella

Sony on jatkanut kuulokejulkistuksiaan kompakteilla ja kevyillä täyslangattomilla LinkBuds S -nappikuulokkeilla.

12. toukokuuta Sony julkisti jo uudet huippuluokan over-ear-mallin WH-1000XM5-vastamelukuulokkeensa.

LinkBuds S -kuulokkeet tulevat saataville toukokuun lopulla 200 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen sekä beige, tarkemmalta nimeltään ecru.

Aiemmin keväällä 2022 Sony lanseerasi jo poikkeuksellisesti muotoillut täyslangattomat LinkBuds-kuulokkeet avoimella rakenteella. Niistä poiketen uudet LinkBuds S -kuulokkeet ovat nyt perinteiset täyslangattomat nappikuulokkeet korvakäytävän sulkevilla tulpilla varustettuna.

LinkBuds S -kuulokkeissa Sony on panostanut erityisesti kompaktiin kokoon ja keveyteen yhdistettynä laadukkaaseen äänentoistoon. Sonyn mukaan kuulokkeet ovatkin maailman pienimmät ja kevyimmät täyslangattomat nappikuulokkeet Hi-Res-äänellä ja aktiivisella melunvaimennuksella varustettuna.

Yksittäinen LinkBuds S -kuuloke painaa vain 4,8 grammaa eli 33 prosenttia vähemmän kuin Sonyn WF-1000XM4-kuuloke. LinkBuds S -kuulokkeen koko tilavuudella mitattuna on puolestaan vain 3,2 kuutiosenttimetriä, 41 prosenttia vähemmän kuin WF-1000XM4:n.

Sony LinkBuds S -kuulokkeet eri värivaihtoehtoina.
Sony LinkBuds S -kuulokkeet eri värivaihtoehtoina.

Pienemmän koon Sony on saavuttanut pienemmällä kaiutinelementillä ja akulla sekä tekniikan paketoinnilla SIP-järjestelmämoduuliksi.

LinkBuds S -kuulokkeissa on uusi 5 millimetrin kaiutinelementti, joka tuottaa Sonyn mukaan voimakkaan basson ja selkeät vokaaliäänet.

Mukana LinkBuds S:ssä on tuki LDAC-äänikoodekille (990 kbit/s), joka mahdollistaa tavallista Bluetooth-yhteyksien SBC-koodekkia huomattavasti paremman äänenlaadun yhdessä yhteensopivien laitteiden kanssa ja jonka myötä kuulokkeilla on Hi-Res Audio -sertifiointi. Samoin ominaisuuksiin kuuluu DSEE Extreme, joka parantaa pakatun musiikin äänenlaatua sitä ylösskaalaamalla tuoden takaisin pakkauksessa menetetyt taajuudet tekoälyteknologian avulla.

Aktiivinen melunvaimennus kuuluu kuulokkeiden avainominaisuuksiin. LinkBuds S -kuulokkeet ovat varustettu aiemmin muun muassa Sonyn täyslangattomien nappikuulokkeiden WF-1000XM4-huippumallista tutulla V1-piirillä, jossa on integroitu sekä taustamelun vaimennuksesta vastaava Sonyn QN1e-suoritin että Bluetooth-yhteydestä vastaava osio.

Adaptive Sound Control -ominaisuus tunnistaa, missä kuulokkeiden käyttäjä on ja mitä hän on tekemässä, ja eri tilanteille (esimerkiksi kävely, juoksu, keskittyminen ja rentoutuminen) voi määritellä omat automaattisesti aktivoituvat asetuksensa muun muassa melunvaimennuksen tai ympäristön äänien voimakkuuden osalta.

Sony LinkBuds S -kuulokkeet ja -latauskotelo eri värivaihtoehtoina.
Sony LinkBuds S -kuulokkeet ja -latauskotelo eri värivaihtoehtoina.

Akunkesto LinkBuds S -kuulokkeissa yltää 6 tuntiin aktiivisen melunvaimennuksen kanssa ja 9 tuntiin ilman sitä. Yhdessä latauskotelon kanssa akunkesto melunvaimennuksen kanssa yltää 20 tuntiin. Vain viiden minuutin lataus tuo kuulokkeisiin jo yhden tunnin kuunteluaikaa.

Puheluissa selkeän äänenlaadun mahdollistaa Precise Voice Pickup -tekniikka, joka hyödyntää useita mikrofoneja ja tekoälyalgoritmia, ja suodattaa pois ympäröivän melun ja poimii puheluihin selkeästi kuulokkeiden käyttäjän äänen. Mikrofonit on myös sijoitettu niin, että rakenne suojaa niitä tuulesta aiheutuvalta kohinalta.

LinkBuds S -kuulokkeissa ovat myös tutut kosketusohjaustoiminnot ja muita eri Sony-kuulokkeista tuttuja ominaisuuksia. Quick Attention -toiminnolla voi nopeasti laskea toistettavan sisällön äänenvoimakkuutta ja keskeyttää melunvaimennuksen asettamalla sormen kuulokkeen päälle kuullakseen mitä ympärillä tapahtuu, esimerkiksi tärkeän kuulutuksen tai puhuakseen. Speak to Chat -toiminto keskeyttää automaattisesti toiston hetkeksi, kun kuulokkeiden käyttäjä puhuu. Kuulokkeet ovat myös yhteensopivat Google Assistantin ja Alexan kanssa, ja Quick Access -toiminnolla ne voi määrittää jatkamaan vaikkapa Spotify-toistoa muutamalla napautuksella ilman tarvetta koskea paritettuun laitteeseen, kuten älypuhelimeen.

LinkBuds S:ssä on tuki Googlen Fast Pair -pikaparitukselle Android-laitteissa ja Microsoftin Swift Pair -pikaparitukselle Windows 10:n ja 11:n kanssa. Googlen toiminnon kautta onnistuu myös kadonneiden kuulokkeiden paikannus. Laajemmin kuulokkeiden toimintoja, asetuksia ja päivityksiä hallitaan Sony Headphones Connect -sovelluksella.

Lisäksi LinkBuds S -kuulokkeissa on jo myös tuki uuden sukupolven Bluetooth LE Audio -standardille, joka muun muassa mahdollistaa entistä pienemmän viiveen.

Kestävyydeltään kuulokkeet ovat IPX4-luokitellut, eli kestävät vesiroiskeita.

Sonyn panostus ympäristöystävällisyys näkyy siinä, että LinkBuds S:n myyntipakkaus on täysin muoviton ja kuulokkeissa on myös käytetty kierrätettyä muovimateriaalia autojen osista.