Sony julkisti jatkoa pidetyille vastamelukuulokkeille - 500 euron WH-1000XM5-kuulokkeissa alan johtavaa melunvaimennusta on entisestään parannettu

Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet sisältävät parannuksia äänenlaadussa ja melunvaimennuksessa.

Sony on tunnettu markkinoiden parhaimpiin lukeutuvista vastamelukuulokkeistaan, ja nyt Sonyn pidettyjen over-ear-vastamelukuulokkeiden sarja saa jälleen parin vuoden jälkeen jatkoa uudesta huippumallista, Sony WH-1000XM5-kuulokkeista.

Verrattuna edeltäviin WH-1000XM4-kuulokkeisiin, on Sony uutuuskuulokkeissa keskittynyt erityisesti aktiivisen melunvaimennuksen parantamiseen sekä yksinkertaisempaan, hienostuneempaan designiin.

Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet tulevat saataville toukokuun lopulta alkaen 500 euron suositushinnalla.

Sony on uudistanut kuulokkeiden designia merkittävällä tavalla. Uusi design on aiempaa pelkistetympi. Kuulokkeiden entistä sirompi sankaosa yhdistyy kuulokekuppeihin ohuemmin, ja kokonaisuutena uusi muotoilu on elegantimpi.

Vasemmalla Sony WH-1000XM5, oikealla edeltäjä WH-1000XM4.
Vasemmalla Sony WH-1000XM5, oikealla edeltäjä WH-1000XM4.

WH-1000XM5:n sangassa ja korvatyynyissä pehmusteena on uutta synteettistä soft fit -nahkamateriaalia, joka parantaa kuulokkeiden käyttömukavuutta. Kuulokkeiden sangassa on portaaton liukusäädin.

Värivaihtoehtoja kuulokkeista ovat musta kuparinvärisillä yksityiskohdilla sekä platinahopea messinginvärisillä yksityiskohdilla. Tuttuun tapaan kuulokkeiden mukana toimitetaan kantolaukku, jota on kehitetty nyt tyhjänä pienempään tilaan kokoon taittuvaksi.

Sony käyttää uutta synteettistä soft fit -nahkaa WH-1000XM5-korvatyynyissä ja -sangassa.
Sony käyttää uutta synteettistä soft fit -nahkaa WH-1000XM5-korvatyynyissä ja -sangassa.

Äänentoiston laatuun Sony on panostanut WH-1000XM5-kuulokkeissa uusilla 30 millimetrin erityissuunnitelluilla kaiutinelementeillä, jotka ovat pienemmät kuin 40 millimetrin elementit WH-1000XM4:ssä, mutta joiden pitäisi tarjota parempaa äänenlaatua.

Uusissa elementeissä on kevyt ja korkean jäykkyyden dome-osa, joka on valmistettu hiilikuitukomposiittimateriaalista. Se parantaa korkeiden taajuuksien herkkyyttä ja mahdollistaa luonnollisemman äänenlaadun. Ympäröivä pehmeä reunus puolestaan parantaa melunvaimennuksen laatua ja matalien bassoäänien toistoa. Kuulokkeissa on lisäksi hyödynnetty korkealaatuista lyijytöntä juotetta, joka sisältää kultaa erinomaisen johtavuuden takaamiseksi.

WH-1000XM5-kuulokkeissa on edelleen tuki LDAC-äänikoodekille (990 kbit/s), joka mahdollistaa tavallista Bluetooth-yhteyksien SBC-koodekkia huomattavasti paremman äänenlaadun yhdessä yhteensopivien laitteiden kanssa. Samoin ominaisuuksiin kuuluu yhä DSEE Extreme, joka parantaa pakatun musiikin äänenlaatua sitä ylösskaalaamalla tuoden takaisin pakkauksessa menetetyt taajuudet tekoälyteknologian avulla, sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki.

Sony on jo aiemmin markkinoinut kuulokkeitaan alan johtavalla melunvaimennuksella, ja WH-1000XM5-kuulokkeissa aktiivisen melunvaimennuksen parantamiseen on panostettu merkittävästi. Sonyn mukaan melunvaimennuksessa onkin tapahtunut WH-1000XM5:n yhteydessä suurin parannus ikinä sen 1000-sarjan kuulokkeissa. Käytännössä kuulokkeet vaimentavat ulkopuolisia ääniä entistä voimakkaammin.

WH-1000XM5-kuulokkeissa on WH-1000XM4-kuulokkeiden jo sisältämän HD Noise Cancelling QN1 -piirin lisäksi Sonyn täyslangattomista nappikuulokkeistakin tuttu integroitu V1-piiri, jotka yhdessä parantavat melunvaimennuksen toimintaa.

Sony WH-1000XM5:n painikkeet lähikuvassa.
Sony WH-1000XM5:n painikkeet lähikuvassa.

Parannettu melunvaimennus perustuu myös kasvaneeseen mikrofonimäärään, joka on tuplattu WH-1000XM4:n neljästä kahdeksaan. WH-1000XM5-kuulokkeissa on kuusi mikrofonia kuulokkeiden ulkopuolella ja kaksi sisäpuolella. Mikrofonit on myös sijoitettu entistä paremmin niin, että rakenne suojaa niitä tuulesta aiheutuvalta kohinalta.

Merkittävä osa melunvaimennuksen toimintaa on uusissa kuulokkeissa nyt automaattisesti taustalla toimiva Auto NC Optimizer -kustomointi käyttäjän ja ympäristön mukaan. Niin käyttäjän hiustyyli, korvan muoto kuin esimerkiksi se, onko kuulokkeiden kanssa käytössä lasit vai ei, vaikuttaa melunvaimennuksen toimintaan ympäröivän ilmanpaineen ohella. WH-1000XM5-kuulokkeet huomioivat nämä tekijät ja mukauttavat melunvaimennusta tarpeen mukaan.

Muun muassa melunvaimennuksessa tapahtuneista parannuksista huolimatta Sonyn mukaan WH-1000XM5-kuulokkeet tarjoavat edelleen saman 30 tunnin akunkeston aktiivinen melunvaimennus päällä kuin edeltäjänsäkin. Uutta on pikalataus, jonka myötä USB Power Delivery -standardin pikalaturilla 3 minuutin lataus tuo jo 3 tuntia kuunteluaikaa. Muillakin latureilla 10 minuutin latauksella kuunteluaikaa saa 5 tuntia. Lataus käy kuulokkeiden USB-C-liitännän kautta.

Puhelujen osalta WH-1000XM5-kuulokkeet tarjoavat Precise Voice Pickup -ominaisuuden, joka hyödyntää edeltäjän kahden sijaan neljää suuntaavaa mikrofonia. Niiden toiminta yhdessä tekoälyalgoritmin kanssa suodattaa pois ympäröivän melun ja poimii puheluihin selkeästi kuulokkeiden käyttäjän äänen.

WH-1000XM5-kuulokkeet tunnistavat samoin yhä, ovatko ne käytössä ja keskeyttävät toiston, kun kuulokkeet eivät ole korvilla. Sony kertoo tämän tunnistuksen toimivan nyt aiempaa tarkemmin.

Mukana on myös monia aiemmista muista Sony-kuulokkeista tuttuja käyttöä helpottavia toimintoja.

Quick Attention -toiminnolla voi nopeasti laskea toistettavan sisällön äänenvoimakkuutta ja keskeyttää melunvaimennuksen asettamalla sormet kuulokekupin päälle kuullakseen mitä ympärillä tapahtuu, esimerkiksi tärkeän kuulutuksen tai puhuakseen. Sonyn mukaan tämäkin toimii nyt entistä nopeammin. Lisäksi Speak to Chat -toiminto keskeyttää automaattisesti toiston hetkeksi, kun kuulokkeiden käyttäjä puhuu.

Adaptive Sound Control -ominaisuus puolestaan tunnistaa, missä kuulokkeiden käyttäjä on ja mitä hän on tekemässä, ja eri tilanteille (esimerkiksi kävely, juoksu, keskittyminen ja rentoutuminen) voi määritellä omat automaattisesti aktivoituvat asetuksensa muun muassa melunvaimennuksen tai ympäristön äänien voimakkuuden osalta.

Yhtenä uudistuksena WH-1000XM5-kuulokkeet tukevat nyt Amazonin Alexan ja Google Assistantin herätyssanojen (Alexa tai Ok Google) kuuntelua ja näin avustajapalvelujen käyttöä kädet vapaana.

Quick Access -toiminnolla kuulokkeet voi määrittää jatkamaan vaikkapa Spotify-toistoa kahdella tai kolmella napautuksella ilman tarvetta koskea paritettuun laitteeseen, kuten älypuhelimeen.

WH-1000XM5-kuulokkeet voi yhdistää kahden laitteen kanssa samanaikaisesti, mikä mahdollistaa kuulokkeiden yhteyden saumattoman vaihtumisen esimerkiksi tietokoneen ja puhelimen välillä tarpeen mukaan. Kuulokkeet esimerkiksi tunnistavat, mistä laitteesta saapuva puhelu tulee, jolloin ne yhdistyvät välittömästi oikeaan laitteeseen. Käyttäjä voi myös vaihdella laitteiden välillä vain yhdellä napin painalluksella.

Kuulokkeissa on tuki Googlen Fast Pair -pikaparitukselle Android-laitteissa ja Microsoftin Swift Pair -pikaparitukselle Windows 10:n ja 11:n kanssa. Googlen toiminnon kautta onnistuu myös kadonneiden kuulokkeiden paikannus. Laajemmin kuulokkeiden toimintoja, asetuksia ja päivityksiä hallitaan Sony Headphones Connect -sovelluksella.

Langattoman käytön ohella WH-1000XM5-kuulokkeissa on 3,5 millimetrin liitäntä kuulokkeiden käyttämiseksi kaapelin kanssa.

Sony jatkaa WH-1000XM5-kuulokkeiden kanssa panostustaan ympäristöystävällisyyteen. Myyntipakkauksessa ei ole käytetty lainkaan muovimateriaaleja, vaan tuotelaatikko on valmistettu kierrätetyistä ja kestävistä materiaaleista, jotka on kehitetty varta vasten Sonylle. Itse WH-1000XM5-kuulokkeissa on puolestaan käytetty kierrätettyä muovimateriaalia autojen osista.

Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet kantolaukussaan.
Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet kantolaukussaan.
Sony WH-1000XM5, musta.
Sony WH-1000XM5, musta.
Sony WH-1000XM5, platinahopea.
Sony WH-1000XM5, platinahopea.