OpenAI julkisti nopeamman ja monipuolisemman GPT-4o-mallin - useat ominaisuudet laajenevat myös ChatGPT:n ilmaiskäyttäjille

Tekoäly-yhtiö OpenAI on esitellyt suositun ChatGPT-palvelunsa ja uuden tekoälymallinsa uudistuksia julkistuslähetyksessään.

OpenAI esitteli uudeksi parhaimmaksi tekoälymallikseen GPT-4o:n, jonka se aikoo julkaista käyttäjille vaiheittain tulevien viikkojen aikana. Samalla ChatGPT:n käyttöliittymä uudistuu ilmeeltään ja tarjolle on tulossa uusi macOS-tietokonesovellus.

Sen sijaan ennakkoon huhuttua uutta hakutuotetta, tai Googlen hakukoneen haastajaa, OpenAI:lta ei nyt nähty.

ChatGPT-palvelun uutta ilmettä OpenAI kuvailee ystävällisemmäksi ja keskustelevammaksi. Esimerkiksi kotinäkymä ja viestien asettelu uudistuvat.

GPT-4o on OpenAI:n uusi johtava tekoälymalli.
GPT-4o on OpenAI:n uusi johtava tekoälymalli.

OpenAI:n uuden tekoälymallin GPT-4o:n nimen viimeinen kirjain o tulee sanasta omni, joka kuvastaa mallin monipuolisuutta. GPT-4o:n älykkyyden kerrotaan olevan GPT-4-tasoa, mutta sen parantavan erityisesti kuva-, video ja äänipyyntöjen käyttöä. Lisäksi se toimii huomattavasti entistä nopeammin.

GPT-4o on tulossa saataville myös ChatGPT:n ilmaiskäyttäjille, kun aiemmin GPT-4-mallien käyttö on OpenAI:n palveluissa rajoittunut maksaville asiakkaille. Aluksi GPT-4o tulee tarjolle ChatGPT Plussan ja Teamin käyttäjille, ja pian Enterprise-käyttäjille. ChatGPT-ilmaiskäyttäjillekin vaiheittainen julkaisu alkaa jo tänään, käyttörajoitusten kera. Rajan täyttyessä käytettävä malli ChatGPT:ssä vaihtuu GPT-3.5:een.

OpenAI:n mukaan Plus-käyttäjillä on jatkossa viisinkertaiset viestirajoitukset ilmaiskäyttäjiin verrattuna, ja Team- ja Enterprise-käyttäjien rajoitukset ovat vielä korkeammat.

Aiemman OpenAI:n johtava mallin GPT-4 Turbon kouluttaminen tapahtui kuva- ja tekstisisällöillä, mutta GPT-4o:ssa mukaan on lisätty puhe.

GPT-4o:n myötä ChatGPT:n käytön puhuen pitäisikin muuttua huomattavasti aiempaa luonnollisemmaksi verrattuna tähän asti tarjolla olleeseen tekstiä puheeksi jo muuntaneeseen ChatGPT Voice -toiminnallisuuteen.

GPT-4o mahdollistaa esimerkiksi kysymyksen kysymisen ChatGPT:ltä ja sen vastauksen keskeyttämisen kesken kaiken tarkentavilla lisäkysymyksillä. Uusi entistä nopeammin toimiva malli mahdollistaa ”reaaliaikaisen” reagoinnin, minkä lisäksi se voi havainnoida käyttäjän äänessä kuuluvan tunteen sekä luoda ääniä eri tunteiden mukaisissa tyyleissä.

OpenAI aikoo julkaista GPT-4o:n parantuneisiin kykyihin perustuvan uuden Voice Mode -tilan alfatestiversiona tulevina viikkoina, tarjoten sen aluksi maksaville Plus-käyttäjille ennen laajempaa julkaisua.

Lisäksi GPT-4o on aiempaa kyvykkäämpi kuviin sekä videoihin perustuvissa pyynnöissä. Niihin perustuen voi esittää kattavammin erilaisia kysymyksiä tai tehtäviä ChatGPT:lle.

”Tiedämme näiden mallien monimutkaistuvan, mutta haluamme, että vuorovaikutuskokemuksesta tulee luonnollisempaa, helpompaa ja että et keskittyisi ollenkaan käyttöliittymään, vaan vain yhteistyöhön”, kommentoi OpenAI:n teknologiajohtaja Mira Murati.

GPT-4o osaa myös paremmin eri kieliä: OpenAI:n mukaan suorituskyky ja nopeus ovat parantuneet eri kielten osalta. Lisäksi ChatGPT tukee nyt yli 50 kieltä käyttöliittymänsä osalta.

Erikseen OpenAI mainitsi GPT-4o:n olevan muille sovelluskehittäjille tarjottavan rajapinnan kautta jopa tuplasti nopeampi kuin GPT-4 Turbo, puolet pienemmällä hinnalla.

Laajempana uudistuksena uutta GPT-4o-mallia käytettäessä ChatGPT-palvelu tulee tarjoamaan myös aiempaa laajemman ominaisuuskattauksen ilmaiskäyttäjille.

”Missiomme sisältää edistyneiden tekoälytyökalujen tarjoamisen mahdollisimman monelle ihmiselle. Joka viikko yli sata miljoonaa ihmistä käyttää ChatGPT:tä. Aiomme tuoda lisää älykkyyttä ja edistyneitä työkaluja ChatGPT Free -käyttäjille tulevien viikkojen aikana”, OpenAI kertoo.

Uuden GPT-4-tason mallin hyödyntämisen lisäksi myös ilmaiskäyttäjillä ChatGPT osaa jatkossa tarjota vastauksia sekä mallista että verkosta, analysoida dataa ja luoda kaavioita, keskustella kuvista, ottaa vastaan tiedostolatauksia niiden tiivistämiseksi, kirjoittamiseksi tai analysoimiseksi, hyödyntää GPT Storen eri GPT-versioita sekä käyttää Memory-muistitoimintoa, jolla palvelu muistaa asioita.

Uusi ChatGPT-sovellus macOS:lle.
Uusi ChatGPT-sovellus macOS:lle.

Sekä ilmais- että maksaville käyttäjille OpenAI esittelee myös uuden tietokonesovelluksen Applen Mac-tietokoneiden macOS-käyttöjärjestelmälle. Option + välilyönti -painikeyhdistelmän avulla voi milloin tahansa kysyä ChatGPT:ltä kysymyksen, minkä lisäksi esimerkiksi Macilla otetusta näyttökuvasta on vaivatonta aloittaa keskustelu ChatGPT:n kanssa. Tarjolla tulee olemaan myös puhuen käytettävä äänitila.

macOS-sovellus tulee saataville ChatGPT Plus -käyttäjille tästä päivästä alkaen, ja laajemmin tulevina viikkoina. Myöhemmin tänä vuonna tulossa luvataan olevan myös Windows-version.

Koko OpenAI:n Spring Update -tilaisuus on katsottavissa alta.