Nokia 7.2 ja Nokia 6.2 -älypuhelimet julki – uutuuskaksikko iskee keskiluokkaan jopa 48 megapikselin kameralla ja HDR-näytöillä

Nokia-älypuhelinten pari vuotta sitten tapahtuneen markkinoille paluun jälkeen erityisesti Nokia 6 -sarja on osoittautunut myyntimenestykseksi ja Nokia-puhelimia myyvä ja kehittävä HMD Global on aiemmin kertonut sen olleen mallisarjoistaan suosituin.

Nyt Nokia 6 ja Nokia 6.1 saavat jatkoa Nokia 6.2:sta, joka kuitenkin muotoilultaan eroaa jonkin verran toisiaan muistuttaneista edeltäjistään ja tulee markkinoille paremmin varustellun, täysin saman muotoilun jakavan Nokia 7.2 -sisarmallin rinnalla.

Ensimmäisenä uutuuksista myyntiin ehtiikin Nokia 7.2, joka on tulossa saataville jo ennen syyskuun loppua. Suomessa Nokia 7.2:n hinnat ovat 299 euroa (4+64 gigatavua) ja 349 euroa (6+128 gigatavua) ja Nokia 6.2:n 249 euroa (4+64 gigatavua). Nokia 6.2:n edullisempi 199 euron versio (3+32 gigatavua) ei kuulu valikoimaan Suomessa. Nokia 6.2 tulee saataville lokakuussa.

Nokia 7.2 eri värivaihtoeehtoina.
Nokia 7.2 eri värivaihtoeehtoina.

HMD Global julkisti uudet Nokia 7.2 ja Nokia 6.2 -älypuhelimensa Berliinissä. Lisäksi tänään julkistettiin myös yksinkertainen Nokia 110 -peruspuhelin sekä kaksi älykästä peruspuhelinta, simpukkapuhelin Nokia 2720 Flip ja kestävä Nokia 800 Tough.

Kaksi mallia samalla muotoilulla mutta muutamilla keskeisillä eroilla

Nokia 7.2 ja Nokia 6.2 jakavat saman muotoilun, jossa takana hallitsevana elementtinä on pyöreän muotoinen, kolme kameraa ja LED-kuvausvalon sisältävä kamerakohouma. Etupuolta hallitsee puolestaan 2.5D-lasin alla 6,3 tuuman näyttö, jonka yläreunassa on pehmeästi muotoiltu ”vesipisaralovi” etukameralle. Nokia-älypuhelimille tyypilliseen tapaan Nokia-logon sisältävä näytön alareunus on edelleen melko kookas. Näyttö-runkosuhde on 81,3 prosenttia.

Nokia 6.2 eri värivaihtoehtoina.
Nokia 6.2 eri värivaihtoehtoina.
Kuvan Nokia 7.2:n ja Nokia 6.2:n etupuolella on ensi kertaa Nokia-puhelimissa pehmeästi muotoiltu vesipisaralovi, jossa sijaitsee etukamera. Alareunasta löytyy Nokia-logo.
Kuvan Nokia 7.2:n ja Nokia 6.2:n etupuolella on ensi kertaa Nokia-puhelimissa pehmeästi muotoiltu vesipisaralovi, jossa sijaitsee etukamera. Alareunasta löytyy Nokia-logo.
Vasemmalla kiiltäväpintainen Nokia 6.2 ja vasemmalla etualalla mattapintainen Nokia 7.2.
Vasemmalla kiiltäväpintainen Nokia 6.2 ja vasemmalla etualalla mattapintainen Nokia 7.2.

Ulkoisesti Nokia 7.2:n ja Nokia 6.2:n erot rajoittuvat värivaihtoehtojen viimeistelyyn. Nokia 7.2:ssa pinta on käsitelty mattamaiseksi ja tuntumaltaan silkkimäiseksi, kun Nokia 6.2:ssa takapinta on tavallisella tavalla kiiltävää lasia.

Värivaihtoehtoja Nokia 7.2:sta ovat vihreä Forest Green, musta Charcoal ja vaalea Ice. Nokia 6.2:n värit ovat musta Ceramic Black ja vaalea Ice.

Sekä Nokia 7.2:ssä että Nokia 6.2:ssa on alumiininen runko mutta mielenkiintoisesti ulkoinen reunus on sen sijaan polymeerikomposiittia, jonka kerrotaan painavan puolet alumiinista ja oolevan tuplasti vahvempaa polykarbonaattimuoviin verrattuna. Materiaalille suoritetaan valmistusprosessissa metallityhjiökäsittely, joka kiinnittää siihen sen värin.

Nokia 7.2:n kolme värivaihtoehtoa. Mattapinta tarjoaa pehmeän ja miellyttävän tuntuman kädessä. Kaikki kolme väriä ovat hillityn tyylikkäitä.
Nokia 7.2:n kolme värivaihtoehtoa. Mattapinta tarjoaa pehmeän ja miellyttävän tuntuman kädessä. Kaikki kolme väriä ovat hillityn tyylikkäitä.

Sormenjälkilukija on sijoitettu taakse. Aiempien tämän vuoden Nokia-älypuhelinmallien tavoin myös Nokia 7.2:ssa ja Nokia 6.2:ssa on vasemmalla kyljellä Google Assistant -painike. Oikealta kyljeltä löytyvään virtapainikkeeseen on myös sijoitettu LED-ilmoitusvalo samoin kuin jo Nokia 3.2:ssa ja Nokia 4.2:ssa.

Puhelinten ominaisuuksissa eroa on muistimäärien ohella päätakamerassa, etukamerassa sekä järjestelmäpiirissä.

Nokia 7.2 sisältää 48 megapikselin pääkameran, kun Nokia 6.2:ssa tarkkuus on 16 megapikseliä. Lisäksi ainoastaan Nokia 7.2:ssa on käytössä kameroissa ZEISS-linssit ja kamerasovelluksessa tarjolla kolme uutta ZEISS-muotokuvaefektiä. Etukameran tarkkuus Nokia 7.2:ssa on 20 megapikseliä, Nokia 6.2:ssa vain 8 megapikseliä.

Järjestelmäpiirinä Nokia 7.2:ssa on Qualcomm Snapdragon 660 ja Nokia 6.2:ssa astetta heikompi Snapdragon 636. Nokia 7.2 tukee myös pykälän verran nopeampia 4G-yhteyksiä (latausnopeus 300 Mbit/s, kategoria 6 vs. 150 Mbit/s ja kategoria 4) kuin Nokia 6.2.

Uusia kuvausominaisuuksia – Nokia 7.2 voi olla hintaluokassaan erinomainen kamerapuhelin

48 megapikselin kamerat ovat yleistyneet älypuhelimissa vauhdilla, ja nyt sellainen löytyy myös Nokia-älypuhelimesta.

Nokia 7.2:n 48 megapikselin kamerakenno on Samsungin ISOCELL Bright GM1. Se tarjoaa puolen tuuman kokoisena tutun 0,8 mikronin pikselikoon mutta oletuksena kuvia tallennetaan tässäkin tapauksessa 12 megapikselin tarkkuudella, jolloin laskennallinen pikselikoko nousee 1,6 mikroniin. Kameran aukon koko on f/1,79.

Nokia 6.2:ssa pääkameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja aukon koko f/1,8. Muut kaksi takakameraa puhelimissa ovat samat, 118 asteen ultralaajakulmakamera sekä 5 megapikselin syvyyskamera.

Etukamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä Nokia 7.2:ssa ja 8 megapikseliä Nokia 6.2:ssa.

Optista kuvanvakainta kameroissa ei ole. Ainoastaan Nokia 7.2:ssa kameroissa on käytössä ZEISS-linssit.

Kamerasovellus tarjoaa Nokia 7.2:ssa uusia ominaisuuksia. HMD Global on panostanut erityisesti muotokuvausominaisuuksiin. Tarjolla on ainoastaan Nokia 7.2:ssa uusia ZEISS-muotokuvatiloja (ZEISS Smooth, ZEISS Swirl, ZEISS Modern), jotka simuloivat eri legendaarisia ZEISS-kameralinssejä. Lisäksi tarjolla on muotokuvatilan kuvauskohteen taustan sumentavan klassisen bokeh-efektin ohella myös bokeh-tähti- ja sydänefektit.

Pikaisen tarkastelun perusteella Nokia 7.2:n kameran kuvanlaatu vaikuttaa lupaavalta, erityisesti puhelimen noin kolmen sadan euron hintaluokassa. Muotokuvissa bokeh-efekti vaikuttaa toimivan varsin luontevasti muutamien kokeilujen perusteella. Kuvien väritoisto vaikuttaa myös hyvissä valaistusolosuhteissa onnistuneelta, joskin tarkemmin kameran kuvanlaatua voi arvioida vasta pidemmällä testaamisella.

Haluttaessa kuvia voi tallentaa myös täydellä 48 megapikselin tarkkuudella.

Tarjolla on myös uutuutena HMD Globalin Nokia-älypuhelimissa erillinen yökuvaustila. Yökuvaustilassa kamerasovellus havaitsee, jos puhelin on asetettu tukevasti esimerkiksi tripod-kolmijalalle ja ottaa tässä tapauksessa jopa 20 kuvaa, kun tavallisesti käsivaralta kuvatessa hyödynnetään 8-10 kuvaa koostamaan lopputuloksena syntyvä yksi valmis otos.

HMD Globalin kertoman mukaan kamerasovelluksessa hyödynnetään myös ensi kertaa yhtäaikaisesti muotokuvatilan bokeh-, vähäisen valon ja HDR-kuvauksen algoritmeja.

Nokia 7.2:ssa ja 6.2:ssa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Kamerakohouma nousee selkeästi muuta takapintaa paksummaksi.
Nokia 7.2:ssa ja 6.2:ssa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Kamerakohouma nousee selkeästi muuta takapintaa paksummaksi.

 

 

Tekniikka ei viimeistä huutoa – pikalatauksen puute kummastuttaa

Sekä Nokia 7.2:ssa että Nokia 6.2:ssa on käytössä aiemmin Nokia 7.1:stä tuttu PureDisplay-näyttöteknologia erillisellä Pixelworksin piirillä. Se mahdollistaa tavallisen sisällön esittämisen näytöllä korkeamman dynaamisen alueen HDR-kuvana perinteistä laajemmalla ja tarkemmin jakautuneella väritoistolla. Muunnos SDR-sisällöstä HDR-sisältöön tapahtuu jatkuvasti taustalla niin haluttaessa.

HMD Globalin mukaan tavanomaiseen verrattuna näyttöjen väritarkkuus on jopa kymmenkertainen, kun värisävyjä voidaan esittää jopa miljardi erilaista. Myös kontrastisuhde on tavallista suurempi. Lisäksi näyttö mukautuu värisävyltään sopivaksi käyttöympäristöönsä.

Järjestelmäpiirien osalta HMD Global luottaa uutuuksissa vanhoihin tuttuihin piireihin. Nokia 7.2:ssa on Qualcomm Snapdragon 660, joka on tuttu jo alkuvuodesta 2018 esitellystä Nokia 7 Plussasta, ja Nokia 6.2:ssa aiemmin Nokia 7.1:ssä käytetty Snapdragon 636.

HMD Globalin osalta näissä järjestelmäpiireissä pysymistä perusteltiin kehitystyön helpottumisella esimerkiksi mitä tulee ohjelmistoon ja käyttöjärjestelmäpäivityksiin. Tämä on järkeenkäypä selitys ratkaisulle, ja sekä Snapdragon 660 että 636 tarjoavat edelleen riittävän suorituskyvyn Nokia 7.2:n ja Nokia 6.2:n hintaluokassa.

Sinällään vanhoihin järjestelmäpiireihin tukeutuminen on kuitenkin sääli, että Qualcommilla olisi jo lukuisia uudempiakin, tehokkaampia sekä virtapihimpiä vaihtoehtoja piireiksi tämän hintaluokan älypuhelimiin (esimerkiksi Snapdragon 665, Snapdragon 670, Snapragon 675, Snapdragon 710 ja Snapdragon 712).

Nokia 7.2:n ja Nokia 6.2:n 3 500 milliampeeritunnin akusta luvataan kuitenkin riittävän virtaa kahden päivän käyttöaikaan, mikä kuulostaa hyvältä.

Kenties yllättävin yksityiskohta puhelinten ominaisuuksissa on nopean pikalatauksen puute, sillä sekä Nokia 7.2 että Nokia 6.2 tukevat latausta korkeintaan 10 watin teholla. Tämä kummastutaa, sillä edeltävät Nokia 6.1, Nokia 7 Plus ja Nokia 7.1 ovat tukeneet tehokkaampaa 18 watin pikalatausta.

Sekä Nokia 7.2 että Nokia 6.2 kuuluvat Android One -ohjelmaan, joka takaa niille kaksi käyttöjärjestelmän versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimet tulevat myyntiin Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla mutta tulevat saamaan päivityksen uuteen Android 10 -versioon jo tulevien kuukausien aikana.

Uutena ominaisuutena vakio-Androidissa puhelimissa on myös Google Assistantin Ambient Mode -tila, joka esittää keskeisiä tietoja näytöllä puhelimen ollessa kytkettynä lataukseen.

Nokia 6.2 ja Nokia 7.2 ovat etupuolelta identtisiä.
Nokia 6.2 ja Nokia 7.2 ovat etupuolelta identtisiä.

Nokia 7.2:n tekniset tiedot

  • Lasi-polymeerikomposiittirakenne
  • 6,3 tuuman IPS LCD PureDisplay HDR -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella, ”vesipisaralovella” ja 2340×1080 pikselillä (409 pikseliä tuumaa kohti), SDR-HDR-muunnos, enimmäiskirkkaus 500 nitiä ja kontrastisuhde 1500:1, 2.5D Corning Gorilla Glass 3 -lasi
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kolme takakameraa ZEISS-linsseillä
    • Pääkamera 48 megapikselin tarkkuuden Samsung ISOCELL Bright GM1 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla
    • 118 asteen ultralaajakulmakamera 8 megapikselin tarkkuudella ja f/2,2-aukolla
    • Syvyyskamera 5 megapikselin tarkkuudella
    • LED-kuvausvalo
  • Etukamera ZEISS -linssillä, 20 megapikselin tarkkuudella ja f/2,0-aukolla
  • 2 mikrofonia
  • Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
  • 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (muistikorttipaikka erillinen, tuki kolmelle kortille yhtäaikaisesti)
  • 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 6, 300/50 Mbit/s)
  • FM-radio
  • Wi-Fi 802.11b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / RGB- ja valoisuuden tunnistin
  • USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 500 milliampeeritunnin akku 10 watin latauksella (5V/2A)
    • Valmiusaika 15 vuorokautta
    • Puheaika 26,5 tuntia (3G)
  • Mitat 159,88 x 75,11 x 8,25 millimetriä
  • Paino 180 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)

Nokia 6.2:n tekniset tiedot

  • Lasi-polymeerikomposiittirakenne
  • 6,3 tuuman IPS LCD PureDisplay HDR -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella, ”vesipisaralovella” ja 2340×1080 pikselillä (409 pikseliä tuumaa kohti), SDR-HDR-muunnos, enimmäiskirkkaus 500 nitiä ja kontrastisuhde 1500:1, 2.5D Corning Gorilla Glass 3 -lasi
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kolme takakameraa
    • Pääkamera 16 megapikselin tarkkuudella ja f/1,8-aukolla
    • 118 asteen ultralaajakulmakamera 8 megapikselin tarkkuudella ja f/2,2-aukolla
    • Syvyyskamera 5 megapikselin tarkkuudella
    • LED-kuvausvalo
  • Etukamera 8 megapikselin tarkkuudella ja f/2,0-aukolla
  • 2 mikrofonia
  • Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri
  • 3 tai 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (muistikorttipaikka erillinen, tuki kolmelle kortille yhtäaikaisesti)
  • 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
  • FM-radio
  • Wi-Fi 802.11b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / RGB- ja valoisuuden tunnistin
  • USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 500 milliampeeritunnin akku 10 watin latauksella (5V/2A)
    • Valmiusaika 16 vuorokautta
    • Puheaika 28,5 tuntia (3G)
  • Mitat 159,88 x 75,11 x 8,25 millimetriä
  • Paino 180 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)