Motorola on julkistanut taittuvanäyttöisestä razr-simpukkapuhelimestaan uuden 5G-version.
Motorola razr 5G:n suositushinta Suomessa on 1 499 euroa, eli satasen vähemmän kuin keväällä lanseeratun edeltäjänsä. Tarkka myyntiintulon ajankohta on luvattu kertoa myöhemmin.
Suomessa uusi razr 5G tulee saataville vain yhtenä värivaihtoehtona, joka on käytännössä musta Polished Graphite. Muut kaksi razr 5G:n väriä, harmaa Liquid Mercury ja kulta Blush Gold, eivät tule kuulumaan valikoimiin Suomessa.
Uusi Motorola razr 5G on läheistä jatkoa Motorolan taittuvanäyttöiselle razrille, joka palautti takavuosien legendaarisen simpukkapuhelinbrändin markkinoille. Nyt uusi razr 5G jatkaa muun muassa joistakin ennakkohuhuista poiketen samankokoisilla kansi- ja sisänäytöillä, mutta sisältää tehokkaamman järjestelmäpiirin, 5G-tuen, suuremman RAM-käyttömuistin, 256 gigatavuun tuplatun tallennusmuistin, tarkemmat kamerat sekä kannessa että sisäpuolella kuin myös hieman suuremman akun.
Motorola razr 5G:n tekniset uudistukset edeltävästä razr-mallista
- 5G-mobiiliverkkoyhteys
- Tehokkaampi Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri
- Suurempi RAM-käyttömuisti (8 vs. 6 Gt) ja tallennusmuisti (256 vs. 128 Gt)
- Tarkempi pääkamera (48 vs. 16 megapikseliä), jossa lisänä myös optinen kuvanvakain
- Tarkempi sisäkamera (20 vs. 5 megapikseliä)
- Suurempi akku (2 800 vs. 2 510 milliampeerituntia)
- Sormenjälkilukija takana etupuolen ”leuan” sijaan
- Fyysinen nano-SIM-korttipaikka integroidun eSIMin lisäksi
Motorola razr 5G:ssä on kannessa 2,7 tuuman näyttö ja sisäpuolelta auki taittuu 6,2 tuuman näyttö. Näyttökoot, kuten myös tarkkuudet, ovat ennallaan edeltäjästä. Sinänäytön kuvasuhde on 22:9 ja ulkonäytön 4:3.
razr 5G:n kilpailijana markkinoilla on Samsungin Galaxy Z Flip 5G, josta razr 5G erottuu rakenteellisesti ennen kaikkea suuremmalla, useisiin perustoimintoihin ja pikaisiin tehtäviin sopivalla kansinäytöllään. Samsungissa kannesta löytyy vain pienikokoinen näyttö, joka lähinnä kertoo ajasta sekä saapuvista puheluista ja ilmoituksista.
Motorola on myös kehittänyt kansinäytön toiminnallisuutta entistä monipuolisemmaksi. Päänäkymän vasemmalta puolelta pääsee kätevästi kameraan ja oikealta pikavalintoihin, uuteen kustomoitavaan sovellusvalikkoon ja sen jälkeen toisella pyyhkäisyllä yhteystietoihin. Kansinäyttöä voi käyttää myös muun muassa navigoitaessa, viesteihin vastatessa, ja musiikkipalveluista Spotifyn ja YouTube Musicin käyttöliittymä mukautuu sille.
razr 5G:n saranarakenne on myös edelleen omanlaisensa, ja sen ansiosta avatun taittuvan näytön pinnan voidaan edelleen odottaa olevan Samsungia tasaisempi, kuten jo edeltäjämallissakin. Saranarakennetta on kehitetty aiemmasta ja se sisältää nyt vähemmän liikkuvia osia, ja avaamisen pitäisi sujua myös aiempaa hiljaisemmin. Motorola on lisäksi helpottanut avaamista yhdellä kädellä, mikä onkin tervetullut parannus tältä osin hankalasta edeltäjämallista.
Motorolan mukaan razr 5G:n on nyt testattu kestävän 200 000 taitoskertaa, mikä tarkoittaa yli 100 taistosta päivässä yli viiden vuoden ajan. Motorola paljasti myös, että aiemman taittuvanäyttöisen razr-puhelimen käyttäjät avaavat puhelimen keskimäärin 40 kertaa päivässä. Tehokäyttäjiksi määriteltyjen ahkerampien käyttäjien osalta keskimääräinen avauskertojen lukumäärä yltää sataan päivässä.
Ensimmäisessä taittuvanäyttöisessä razrissa ei myöskään Motorolan mukaan ole havaittu erikoisempia kestävyysongelmia.
razr 5G:n rakenteessa rungossa ja saranassa käytetään edelleen 7000-sarjan alumiinia, ja takana sekä edessä on 3D-lasia. Sormenjälkilukija on nyt razr 5G:ssä sijoitettu taakse, kun alkuperäisessä taittuvanäyttöisessä razrissa se sijaitsi vielä etupuolella puhelimen alareunan ”leuassa”.
Mallinimensä mukaisesti uuden razr 5G:n keskeinen uudistus on tietenkin tuki 5G-mobiiliverkkoyhteydelle. razr 5G tukee 5G-verkkoja alle 6 gigahertsin taajuusalueilla, yhteensä yhdeksällä eri taajuudella.
Mielenkiintoisesti razr 5G on nyt varustettu integroidun eSIMin lisäksi myös paikalla yhdelle perinteiselle fyysiselle nano-SIM-kortille. Aiempi razr oli tässä suhteessa vielä suuri poikkeus, ja moni varmasti toivottaa edelleen fyysisen SIM-kortin käyttöön tervetulleeksi takaisin. Lisäksi nyt käyttöön saa tarvittaessa kaksi liittymää yhden fyysisen kortin ja eSIMin kanssa.
Järjestelmäpiirinä on Qualcommin Snapdragon 765G, joka on myös selkeästi – useampia kymmeniä prosentteja – tehokkaampi kuin Snapdragon 710 aiemmassa razrissa. Myöskään razr 5G ei kuitenkaan edelleenkään tarjoa terävimmän kärjen suorituskykyä Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiirillä, jollainen löytyy Samsungin kilpailevasta Galaxy Z Flip 5G:stä. Muussa kuin pelaamisessa käytännönn eron suorituskyvyssä pitäisi kuitenkin olla vähäinen.
5G-tuen ohella toinen merkittävä parannus razr 5G:n ominaisuuksissa on tapahtunut kameroissa, eikä syyttä. Aiemman razrin 16 megapikselin pääkamera oli nykymittapuulla vaatimaton. Nyt kannessa sijaitseva pääkamera on razr 5G:ssä tarkkuudeltaan 48 megapikseliä, aukon koon ollessa edelleen f/1,7, ja kamerassa on myös optinen kuvanvakain. Kameran toimintaa tukee edelleen myös laser-automaattitarkennus.
Kannen kameraa voidaan käyttää myös selfieihin yhdessä kansinäytön kanssa. Lisäksi sisäpuolelta löytyy nyt 20 megapikselin kamera aiemman 5-megapikselisen sijaan, esimerkiksi videopuheluissa käytettäväksi. Kansi auki kuvatessa on myös mahdollista avata kameran näkymä myös kansinäytölle, jolloin kuvauskohde voi myös nähdä itsensä.
Käyttöjärjestelmäversiona razr 5G sisältää aluksi Android 10:n. Motorola lupaa tuoda puhelimelle kaksi käyttöjärjestelmäversiopäivitystä, eli tänä syksynä Googlen julkaiseman Android 11:n lisäksi vielä seuraavan Android 12:n.
Ominaisuuksista razr 5G:stä jäävät uupumaan yhä muun muassa stereokaiuttimet, muistikorttipaikka eikä tarjolla ole myöskään erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Samoin IP-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys jää taittuvarakenteisessa puhelimessa haaveeksi. Motorolalle tyypilliseen tapaan puhelimessa on kuitenkin vettä hylkivä nanopinnoite sisäisissä komponenteissa sekä vettä estävä rakenne.
Motorola razr 5G:n tekniset tiedot
- Simpukkamallinen rakenne
- 6,2 tuuman taittuva sisänäyttö P-OLED-näyttöpaneelilla, 22:9-kuvasuhteella ja 2142×876 pikselillä (373 PPI)
- 2,7 tuuman kansinäyttö OLED-näyttöpaneelilla 4:3-kuvasuhteella ja 800×600 pikselillä (370 PPI)
- Sormenjälkilukija takana
- 48 megapikselin pääkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), dual pixel PDAF / laser -automaattitarkennuksella, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, kaksois-LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps ja 720p 240 fps
- 20 megapikselin sisäkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (5 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- Yksi kaiutin ja neljä mikrofonia
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua tallennusmuistia
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja integroitu eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuusalue, taajuudet n1, n3, n5, n7, n28, n41, n77, n78, n79
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1)
- 2 800 milliampeeritunnin akku 15 watin TurboPower-pikalatauksella
- Mitat 91,7 x 72,6 x 16 millimetriä suljettuna, 169,2 x 72,6 x 7,9 millimetriä avattuna
- Paino 192 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio