Tällainen on Microsoftin uusi Surface Laptop - heittää kovan haasteen Applelle

Microsoft on julkistanut koulutukseen keskittyvässä tilaisuudessaan New Yorkissa uuden Surface Laptop -tietokoneen, joka on myös uuden Windows 10 S -malliston lippulaivatuote.

Surface Laptopin esitteli Microsoftin Surface-tuotekehityksen vetäjä Panos Panay.
Surface Laptopin esitteli Microsoftin Surface-tuotekehityksen vetäjä Panos Panay.

Surface Laptop on varustettu uudella, samassa tilaisuudessa myös esitellyllä Windows 10 S -versiolla, johon voi asentaa sovelluksia vain ja ainoastaan Windowsin sovelluskaupasta. Se ei näin tue vanhempia perinteisiä Win32-Windows-sovelluksia, jotka eivät ole tarjolla kaupan kautta. Microsoftin tavoitteena on ollut kehittää Windows 10 S:stä helpommin hallittava Windows

Microsoft pyrkii Windows 10 S:llä haastamaan maailmalla erityisesti koulukäytössä suosiotaan nopeasti kasvattaneet Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmällä varustetut Chromebook-tietokoneet. Windows 10 S on päivitettävissä lisämaksusta Windows 10 Pro -versioksi. Mukana Surface Laptopissa on vuoden Office 365 Personal -tilaus.

Surface Laptopin hinta lähtee 999 dollarista ja toimitukset käynnistyvät 15. kesäkuuta alkaen. Myyntiintulosta Suomessa ei ole vielä tietoa.

 

Surface Laptopin näppäimistö on kannettaville tietokoneille poikkeuksellisesti alcantara-pintainen. Muuten laitteen runko on alumiinia. Tarjolle laite on tulossa neljänä eri värivaihtoehtona: Platinum, viininpunainen Burgundy, sininen Cobalt Blue ja grafiitinkultainen Graphite Gold. Näyttö- ja näppäimistöosa eivät ole irroitettavissa toisistaan, joten myös näin Surface Laptop eroaa esimerkiksi aiemmasta korkeamman hintaluokan Surface Bookista.

Surface Laptopin akunkestoksi Microsoft kertoo 14,5 tuntia. Microsoft vertaili uutuuttaan tilaisuudessa myös Applen tarjontaan: uutuus on kevyempi ja ohuempi kuin MacBook Air tai MacBook Pro ja i7-suorittimella 50 prosenttia MacBook Airia suorituskykyisempi – sekä tarjoaa pidemmän akunkeston kuin yksikään MacBook.

Surface Laptopin teknisiä tietoja:

  • 13,5 tuuman PixelSense-kosketusnäyttö, 3:2-kuvasuhde, 2256 x 1504 pikseliä (201 per tuuma)
  • Intelin Core i5 tai i7 -sarjan suoritin
  • 4, 8 tai 16 gigatavua RAM-muistia
  • 128, 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia (PCIe SSD -massamuisti)
  • 1 USB 3.0 -portti + Mini DisplayPort -näyttöliitäntä + 3,5 mm -audoliitäntä + Surface Connect -liitäntä
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac ja Bluetooth 4.0 -yhteydet
  • Noin 1,25 kilogrammaa painoa
  • 14,47 millimetriä paksuutta takareunassa ja vain 9,9 millimetriä etureunassa
  • 720p HD -kamera
  • Windows Hello -kirjautumisen tuki
Surface Laptopin eri mallivaihtoehtojen tekniset tiedot.
Surface Laptopin eri mallivaihtoehtojen tekniset tiedot.

Surface Laptop tukee myös Surface-lisävarusteita, kuten viime syksynä yhdessä Surface Studion kanssa esiteltyä Surface Dial -pyörää sekä Surface Pen -kynää.